Auteur Topic: Onrust in Macedonië  (gelezen 2904 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12901
Onrust in Macedonië
« Reactie #4 Gepost op: 03/02/2015 | 23:04 uur »
Macedonië wekt wrevel EU en VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Macedonië opgeroepen de rechtsstaat te respecteren na een uit de hand gelopen afluisterschandaal. De socialistische partijleider Zoran Zaev zou met behulp van geheime opnames de conservatieve regering hebben willen omverwerpen. Hij werd beschuldigd van een poging tot staatsgreep en moest zijn paspoort inleveren.

Volgens de oppositie wil de regering voorkomen dat Zaev compromitterend materiaal onthult. De sociaal-democratische partijleider zou in het bezit zijn van opgenomen gesprekken met topambtenaren. Ook zou hij kunnen bewijzen dat de regering zonder toestemming duizenden Macedoniërs afluistert. Zaev sprak van een misdaad zonder precedent.

Premier Nikola Gruevski beschuldigde hem zaterdag van een poging tot staatsgreep en afpersing. In ruil voor de opnames zou Zaev voor zijn partij een plaats in de regering gewild hebben. Voor Zaev officieel in staat van beschuldiging werd gesteld, was al een voormalig hoofd van de geheime dienst gearresteerd. Of het optreden van justitie iets zal uithalen, is de vraag. Zaev heeft te kennen gegeven dat hij zijn 'bom' sowieso zal onthullen.

Het afluisterschandaal vormt het hoogtepunt van een slepend conflict tussen de twee grootste partijen van Macedonië. Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar beschuldigden de socialisten de conservatieven van grootschalige fraude. Sindsdien boycotten ze de parlementszittingen.

Ook het Westen baart het optreden van de conservatieve regering zorgen. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten riepen maandag Skopje op tot matiging. Carl Bildt, voormalig EU-gezant voor voormalig Joegoslavië, noemde de beschuldigingen aan het adres van Zaev vergezocht.

Macedonië wordt beschouwd als een trouwe bondgenoot van het Westen. Het vervult alle voorwaarden om toe te treden tot de NAVO en is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Maar de wankele toestand van de democratie heeft de start van de onderhandelingen over toetreding tot de EU op de helling gezet. Het Balkanland wordt geplaagd door wijdverbreide corruptie en ook met de persvrijheid is het slecht gesteld. Bovendien is premier Gruevski niet wars van een beetje nationalisme.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/macedonie-wekt-wrevel-eu-en-vs~a3843074/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.