Recente berichten

#91
Citaat van: Lex op 15/05/2024 | 23:13 uurWel opvallend: allen KL. Doen de andere KMD'n niet mee? Of niet capabel igv voorgaande?

Het is wat het is.
#92
NAVO-norm

Op het gebied van defensie wordt vastgelegd dat het halen van de NAVO-norm, 2 procent van de omvang van de economie uitgeven aan defensie, in de wet wordt vastgelegd. Om dat te halen zal er structureel 2,4 miljard euro extra voor defensie nodig zijn.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1056832036/drastische-verandering-politieke-koers-dit-zijn-de-plannen-van-pvv-vvd-nsc-en-bbb
#93
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 16/05/2024 | 07:54 uur
'Rusland blijkt goede leerling, nergens in Oekraïne is het veilig'

Rusland blijft energievoorzieningen in Oekraïne bombarderen. Grote delen van het land zitten inmiddels zonder stroom zitten. Reparaties worden steeds moeilijker omdat centrales in sommige gevallen meerdere keren worden geraakt, zegt Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'De infrastructuur ligt er slecht bij, nergens in Oekraïne is het veilig.'

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Rusland meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in verschillende Oekraïense regio's. Hierbij zijn energiefaciliteiten in onder meer Kyiv, Poltava en Lviv geraakt. Volgens de luchtmacht vuurde Rusland 55 raketten af waarvan er 39 zouden zijn neergehaald. Ook 20 van de 21 drones zouden uit de lucht zijn geschoten.

Uitgeput
Desondanks is Oekraïne onvoldoende in staat om zichzelf te beschermen. 'De luchtverdediging schieten tekort', zegt Bolder. 'Het Westen heeft wel middelen geleverd, maar met name de munitie is uitgeput. Daar is te weinig van.'

Rusland goede leerling
Wat dat betreft lijkt Rusland steeds succesvoller te worden, 'dat kan je wel zeggen', zegt Bolder. 'De Russen hebben de zwakke plek gevonden. Door eerst een golf van drones te sturen weten ze waar het luchtafweergeschut staat. Daar vliegen ze dan vervolgens omheen.'

Een strategie die duidelijk werkt, geeft Bolder aan. 'De Russen zijn goede leerlingen geweest en weten steeds vaker Oekraïne te treffen.' Daarmee wil Rusland een signaal van overmacht geven, met nadelige gevolgen voor onder meer het moreel onder de Oekraïense bevolking.'

Poetin 'nazi'
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky merkt in een post op X op dat het 8 mei is, de dag waarop in Oekraïne wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij noemt de Russische president Vladimir Poetin een 'nazi' en de aanvallen 'Russische terreur'. 'De wereld mag het nieuwe nazisme geen kans geven.'

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546813/rusland-blijkt-goede-leerling-nergens-in-oekraine-is-het-veilig
#94
Europa / Spanningen in Noord-Macedonië
Last post by Ace1 - 16/05/2024 | 07:51 uur
Oppositiepartij wint verkiezingen Noord-Macedonië, toetreding EU op de tocht

In Noord-Macedonië zijn de presidents- en parlementsverkiezingen gewonnen door de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. De 70-jarige Gordana Siljanovska-Davkova van die partij wordt de nieuwe president van het land. De uitslag kan invloed hebben op toetreding tot de Europese Unie.

Noord-Macedonië is sinds 2005 kandidaat-lidstaat van de EU en voert toetredingsgesprekken, nadat die jarenlang werden geblokkeerd door buurlanden Griekenland en Bulgarije. De regerende pro-Europese sociaaldemocratische partij SDSM waarschuwde tijdens de campagne dat een overwinning van de VMRO-DPMNE het lidmaatschap in gevaar zou brengen.

VMRO-DPMNE voert een harde lijn tegenover EU-lidstaten en buurlanden Bulgarije en Griekenland. Zo erkent partijleider Hristijan Mickoski de naamsverandering van het land niet. De Grieken willen niet dat het land Macedonië heet, omdat er ook een Noord-Griekse regio is met die naam. Na een conflict van 27 jaar werd in 2018 daarom 'Noord' voor de naam van het land geplakt.

Mickoski heeft ook beloofd harder op te treden tegen Bulgaarse eisen. Bulgarije wil dat Noord-Macedonië de grondwet aanpast om de rechten van de Bulgaarse minderheid in het land te beschermen en zegt dat het de toetredingsgesprekken van Noord-Macedonië anders weer gaat blokkeren.

Toen ruim 90 procent van de stemmen voor de parlementsverkiezingen waren geteld meldde de verkiezingscommissie dat VMRO-DPMNE minstens 59 van de 120 zetels heeft behaald. De regerende SDSM krijgt 19 zetels.

Nadat de sociaaldemocraten hun verlies hadden erkend, hield partijleider Mickoski van VMRO-DPMNE een overwinningstoespraak: "Het is ons gelukt. Macedonië heeft gewonnen. Het is een historische overwinning voor het volk", zei hij. Mickoski wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van het

NOS-correspondent Thijs Kettenis:
"De afstraffing voor de sociaaldemocratische president en regering zijn nog groter dan verwacht. En dat terwijl vier op de vijf Macedoniërs vóór toetreding van het land tot de EU is. Dat ze desondanks op een partij hebben gestemd die op de rem gaat staan, toont vooral hun teleurstelling aan met het beleid van de sociaaldemocraten. Die beloofden acht jaar geleden de corruptie terug te dringen, de economie aan te zwengelen en de EU-toetreding te versnellen, maar in de ogen van veel Macedoniërs hebben ze die toezeggingen nauwelijks waargemaakt."

https://nos.nl/artikel/2519816-oppositiepartij-wint-verkiezingen-noord-macedonie-toetreding-eu-op-de-tocht
#95
KL / Re: Groene baretten verhuizen ...
Last post by Ace1 - 16/05/2024 | 07:47 uur
Essen wil betrokken worden bij locatie van nieuwe kazerne van Nederlandse Defensie

Vlakbij de grens, op grondgebied Roosendaal, wil Defensie een nieuwe kazerne bouwen voor de special forces. Voor raadslid Jan Suykerbuyk (CD&V) reden om in de gemeenteraad burgemeester Van Tichelt ( CD&V) hier over aan de tand te voelen.

Het gaat om een kazerne van het Korps Commandotroepen, de special forces zeg maar van het Nederlandse leger. Die hebben meerdere oefen- en werklocaties in Roosendaal en Rucphen, maar die voorzieningen zijn versnipperd en gedateerd. Het afgelopen anderhalf jaar hebben Defensie, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Roosendaal en Rucphen gezocht naar een nieuwe locatie. De criteria daarvoor zijn onder meer natuur, bodem en water, mobiliteit, duurzame energie, defensiegebruik en ruimtegebruik. Nispen kwam daar als beste uit de bus.

De precieze locatie is ter hoogte van de Antwerpseweg/Heijbeeksestraat. De bouw van deze site heeft heel wat gevolgen voor de Nispense woonkern, maar zeker ook voor de Essense. Er zullen allerlei gevolgen spelen. "Het gaat dan onder andere om gevolgen op het vlak van veiligheid, geluidsoverlast, openbaar vervoer en economie. Helikopter- en dronegebruik en schietfaciliteiten kunnen voor geluidsoverlast zorgen", aldus Jan Suykerbuyk die wilde weten hoe Essen op deze ontwikkelingen gaat reageren. Voor burgemeester Gaston Van Tichelt is het duidelijk. "Gemeentebestuur en inwoners moeten van dichtbij betrokken worden. In feite zouden de Essenaren "op gelijke voet" moeten kunnen staan met de inwoners van Nispen. Wij hebben een interne werkgroep opgestart en over enkele dagen zit ik samen met de Roosendaalse burgemeester. Het is verder aangewezen om voorafgaand aan een reactie contact op te nemen met Vlaams Gewest en provinciebestuur."

https://www.ad.nl/roosendaal/essen-wil-betrokken-worden-bij-locatie-van-nieuwe-kazerne-van-nederlandse-defensie~aff37276/
#96
Van alles en nog wat! / Re: De Eurozone en haar proble...
Last post by Ace1 - 16/05/2024 | 07:43 uur
Europees strafbankje wenkt voor België

VOORKENNIS

De Europese Commissie publiceert woensdag haar economische lentevooruitzichten. Hoe onvermijdelijk is het dat België met zijn slechte begrotingscijfers op het Europese strafbankje terechtkomt?

De Europese Commissie lijst in mei steevast de prestaties van de individuele EU-lidstaten voor het voorbije jaar op over de economische groei, inflatie, werkgelegenheid, begroting en overheidsschuld. Normaal valt dat cijferrapport samen met een reeks aanbevelingen voor elk land om de pijnpunten aan te pakken.

De Europese Commissie publiceert woensdag haar economische lentevooruitzichten. Hoe onvermijdelijk is het dat België met zijn slechte begrotingscijfers op het Europese strafbankje terechtkomt?

De Europese Commissie lijst in mei steevast de prestaties van de individuele EU-lidstaten voor het voorbije jaar op over de economische groei, inflatie, werkgelegenheid, begroting en overheidsschuld. Normaal valt dat cijferrapport samen met een reeks aanbevelingen voor elk land om de pijnpunten aan te pakken.

Het lenterapport dat de Commissie woensdag voorlegt, is atypisch: het bevat de definitieve cijfers voor de prestaties van EU-landen in 2023, die de Europese statistische dienst Eurostat weken geleden al publiceerde. De EU-analyse van die cijfers komt pas na de Europese verkiezingen, op 19 juni, de Europese aanbevelingen mogelijk pas in september.

13 Europese lidstaten dreigen op het Europese strafbankje te belanden omdat hun begrotingstekort in 2023 opliep tot meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat cijfer en het beperken van de overheidsschuld tot 60 procent van het bbp staat gebeiteld in de Europese verdragen.

Het gemiddelde tekort beliep vorig jaar 3,5 procent, met Italië (-7,4%) en Frankrijk (-5,5%) op kop. In België steeg het tekort van 3,6 procent van het bbp in 2022 naar 4,4 procent in 2023. Voor landen met zulke tekorten knijpt de Europese Commissie niet langer een oogje dicht: na drie crisisjaren gelden regels uit het Verdrag van Maastricht weer voluit. Bovendien kwam er eerder dit jaar een akkoord over strakkere Europese begrotingsregels, die lidstaten een traject op maat opleggen om de schuld en de begroting op een haalbaar pad te zetten.

De evaluatie van de Commissie op 19 juni van het begrotings-, economisch en sociaal beleid wordt onvermijdelijk de eerste stap naar het Europese strafbankje. Maar de procedure is complex: ze begint bij de vaststelling dat een buitensporig tekort dreigt en ze kan bij elke nieuwe stap verder escaleren. Ultiem kan het strafbankje leiden tot EU-toezicht en sancties.

Italië, Frankrijk en België lopen met bonte begrotingscijfers en te hoge overheidsuitgaven in de kijker. Ons land zal tegen half september een begrotingsplan op de middellange termijn moeten opmaken en krijgt er Europese aanbevelingen bovenop. Dat wordt allesbehalve simpel voor een regering in lopende zaken.

De vraag is hoe sterk de Europese Commissie in haar schoenen staat. Al decennia ontsnappen Italië en Frankrijk aan EU-sancties. Toenmalig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vergoelijkte dat in 2016 met de woorden 'parce que c'est la France'.

https://www.tijd.be/politiek-economie/Europa/economie/europees-strafbankje-wenkt-voor-belgie/10546296.html
#97
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 16/05/2024 | 07:43 uur
Alarm in Oekraïne: "Amper 10 procent van Russische ballistische raketten neergehaald"

Het Oekraïense leger heeft steeds meer moeite om Russische raketten en drones neer te halen: vorige maand ging het slechts om 30 procent, terwijl het een jaar geleden nog om 73 procent ging. De succesratio tegen Russische ballistische raketten oogt nog veel dramatischer. Het is een vaststelling die Oekraïne en zijn bondgenoten erg veel zorgen baart.

Volgens 'The Wall Street Journal' heeft de Oekraïense luchtverdediging vorige maand 30 procent van de Russische raketten neergehaald. Dat is een aanzienlijke daling vergeleken met de afgelopen zes maanden, toen nog 46 procent van de Russische raketten uit de lucht geschoten kon worden. In de zes maanden daarvoor bedroeg het succespercentage zelfs nog 73 procent.

Nu de westerse wapenvoorraden de frontlinies nog niet in groten getale hebben bereikt, maakt Rusland volop gebruik van de gaten in de Oekraïense luchtverdediging om meedogenloos toe te slaan. Door een kritiek tekort aan luchtverdedigingssystemen en munitie slaagt Oekraïne er steeds slechter in om Russische raketten en drones te onderscheppen.

Volgens cijfers die 'The Wall Street Journal' aanhaalt, heeft Oekraïne slechts 10 procent van de Russische ballistische raketten neergeschoten en is het er dit jaar zelfs nog niet in geslaagd om S-300 en S-400 raketten te onderscheppen die door Rusland zijn afgevuurd.

Tegelijkertijd heeft Rusland zijn aanvallen met drones en raketten de afgelopen zes maanden met ongeveer 45 procent opgedreven.

Het aantal ingezette Shahed-drones is bijna verdubbeld, het aantal ballistische raketten is verdrievoudigd en het aantal afgevuurde hypersonische Kinzhal- en Zircon-raketten is verdubbeld tegenover de voorgaande zes maanden.

Een niet nader genoemde Europese militaire inlichtingenofficier vertelde aan 'The Wall Street Journal' dat de komende twee maanden cruciaal zullen zijn om te bepalen of de Russische troepen nog kunnen worden tegengehouden voordat de westerse luchtverdedigingssystemen de frontlinies bereiken.

Bron: https://www.hln.be/buitenland/alarm-in-oekraine-amper-10-procent-van-russische-ballistische-raketten-neergehaald~a9b9d338/
#98
KLu / Re: Toekomst van de AS532-U2 C...
Last post by Ace1 - 16/05/2024 | 07:36 uur
Citaat van: Lex op 15/05/2024 | 22:50 uurWat is de noodzaak, zolang het aantal beschikbare maritieme platformen er niet zijn?

Kijk eens naar de Karel Doorman daar is maar een helikopter beschikbaar terwijl er in de hangaar 6 helikopters kunnen.
#99
KM / Re: LPX
Last post by Parera - 16/05/2024 | 05:27 uur
Citaat van: Master Mack op 15/05/2024 | 23:24 uurDit Damen ontwerp is 130 meter lang en met 10 mtr extra kan de super David in het achterschip vervangen worden door een dok. Zou alleen het schip breder maken naar 26 mtr. De drones onderdek met een lift voorkeur ook de heli's onderdeks. Top schip voor weinig.

Wat je aangeeft is simpelweg een Enforcer LHD met de focus op UAV's (aangezien de KM slechts 2 heli's in de hangaar wilt).

Citaat van: silvester herc op 15/05/2024 | 16:16 uurAls je het leest wat de Britten van plan zijn met hun zes mrss ze moeten ook een hangar krijgen voor Chinooks en het Heli dek moet ook geschikt zijn voor UAV's dus zou mij niet verwonderen dat ze toch wel meer de kant op gaan wat betreft ontwerp als onze KM van plan is alleen een beetje groter!!

Het ATS zal geschikt zijn voor het landen van zwaardere helikopters, er is niets gezegd over het (in de hangaar) kunnen vervoeren van de zwaardere (Britse) helikopters.

In theorie kunnen we als we CH-47's willen meenemen het JSS meesturen, deze is geschikt voor dit type helikopter.
#100
Ik heb even door het hoofdlijnenakkoord gepluisd en er staan veel interessante dingen (waar ik voorstander van ben), maar wat betreft defensie:

Op pagina 23 gaat het over Internationale veiligheid (waaronder natuurlijk defensie valt) en hoewel het redelijk beknopt is ten opzichte van de overige hoofdstukken (en over meer gaat dan alleen defensie), hier de interessantste punten:

  • 2% MINIMAAL BNP naar defensie wordt wettelijk vastgelegd
  • NAVO samenwerking staat voorop
  • We blijven Oekraïne steunen (politiek, militair, financieel en moreel)
  • Er wordt ingezet (op EU niveau) op meer strategische zelfstandigheid en samenwerking bij transport, productie en industrie
  • We blijven deelnemen aan vergroting op van de NAVO-capaciteit op het grondgebied van NAVO lidstaten (ik lees dit als: we houden ons aan de NAVO plannen en eisen, dus vierkante brigades zie ik nu wel gebeuren)
  • Verbetering en modernisering van arbeidsvoorwaarden en veteranenzorg
  • Versterken digitale slagkracht inlichtingendiensten en cyberveiligheid defensie
  • Defensie-industrie in eigen land en EU heeft prioriteit
  • Vrijwillig dienstjaar defensie wordt voorgezet en waar mogelijk opgeschaald
  • Nederland gaat strategische voorraden aanhouden van essentiële zaken zoals medicijnen, het op orde hebben van de voedselzekerheid en vitale infrastructuur (met name water en energie).