Auteur Topic: Leeftijdsontslag voor derde achtereenvolgende maal omhoog.  (gelezen 8597 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mikemans

  • Gast
Leeftijdsontslag voor derde achtereenvolgende maal omhoog.
« Reactie #30 Gepost op: 26/11/2009 | 19:19 uur »
bron: vbmnov.nl
Citaat
"Ik zal niet voorstellen om de UKW-periode te verlengen", aldus Jack de Vries. De staatssecretaris antwoordde dit op vragen van Remi Poppe (SP) en Raymond Knops (CDA) in een wetgevingsoverleg op 23 november. De VBM|NOV is faliekant tegen het verhogen van de ontslagleeftijd.

Knops en Poppe hadden gevraagd wat de verhoging van de AOW-leeftijd betekende voor militairen. Ook vroegen zij of militairen in aanmerking zouden komen voor de regeling zware beroepen.

De staatssecretaris was dus heel duidelijk over de gevolgen van de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd. De UKW-periode is nu 5 jaar (leeftijdsontslag op 60 jaar). Maar als de AOW-leeftijd naar 67 gaat, dan gaat volgens de staatssecretaris ook de ontslagleeftijd van militairen omhoog. Dat zou dus kunnen betekenen dat de ontslagleeftijd in 2020 naar 61 jaar gaat en in 2025 naar 62 jaar.

Defensie zal, aldus de staatssecretaris, geen moeite doen om het militaire beroep aan te merken als een zwaar beroep. In dat geval zouden militairen toch op hun 65 met AOW kunnen gaan. Maar, zo stelt De Vries, Defensie heeft al een ‘eigen' regeling (de UKW). En die wil hij behouden.

De VBM|NOV is en blijft faliekant tegen een verhoging van de AOW-leeftijd (zie eerdere berichten) , zo meldt de Volkskrant van 24 november. "Voor militairen boven de 60 jaar is het niet haalbaar om nog te voldoen aan de keuringseisen voor uitzending",  zegt voorzitter Jean Debie in de Volkskrant

Citaat
FVNO/MHB geschokt door de uitspraak van de Staatssecretaris

25 november 2009

De FVNO/MHB is geschokt door het gemak waarmee de Staatssecretaris van Defensie maandag in de Tweede Kamer het argument ‘zwaar beroep’ terzijde schoof. Onze werkgever wil dus geen stap extra zetten om zijn personeel te steunen in de discussie over de AOW-leeftijdophoging.
Juist het nieuwe personeelsbeleid, dat mensen selecteert voor een levenslange loopbaan bij Defensie, is gebaat bij een werkgever die actief zorgt voor zijn personeel. Niet alleen met de mond, maar met daden en daadkracht. Het FPS fase-3 personeel dat tot het 55e levensjaar wordt uitgezonden, en dan al 37 jaar zwaar werk heeft verricht, moet worden behouden door passende maatregelen.

Vicepremier Bos claimt tijdens een PVDA verkiezingsbijeenkomst in Venlo dat er geen zware beroepen meer zijn aangezien de Arbo-wetgeving van toepassing is. Wetgeving die er voor zorg draagt dat een werknemer niet versleten is voor zijn pensioen. Dit slaat echter niet op militairen. Bij operationele inzet, zoals varen, oefenen en missies in het buitenland, worden zowel de Arbowetgeving als de Arbeidstijdenwet buiten werking gesteld.

Toen de Staatssecretaris in de Tweede Kamer aanvoerde dat het argument dat militairen een zwaar beroep uitoefenen niet opgaat omdat ‘juist om die reden Defensie al een speciale regeling heeft met vervroegd ontslag en overbruggingsuitkering’, ‘vergat’ hij gemakshalve te melden dat de afgelopen jaren deze termijn van vervroegd ontslag en overbruggingsuitkering reeds twee maal is ingekort, zonder dat hier iets voor het personeel tegenover is gezet. Juist die afgelopen jaren heeft Defensie meer personeel ingezet in het buitenland, onder veelal veel zwaardere omstandigheden, dan de veertig jaren daarvoor.

Geen werkgever zo onbetrouwbaar als Defensie.
« Laatst bewerkt op: 26/11/2009 | 19:22 uur door mikemans »

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 29 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.