Auteur Topic: Zijderoute  (gelezen 3529 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12342
Zijderoute
« Reactie #7 Gepost op: 24/08/2013 | 11:29 uur »
Nieuwe Zijderoute voert langs olie en uranium

Kazachstan boert goed. Het verdient tientallen miljarden dollars aan olie.

Een deel daarvan steekt het land in de aanleg van een nieuwe Zijderoute: een snelweg door Centraal-Azië naar China. Nederlandse ondernemers profiteren hiervan mee.

Trabantjes en Lada's

Toen Richard Bregonje (44) zeven jaar geleden begon bij accountancybedrijf PwC in Almaty, de grootste stad van Kazachstan, reed hij tussen de Oost-Duitse Trabantjes en Russische Lada’s. ‘Nu zie je die nauwelijks meer.’ Europese en Japanse auto’s hebben hun plek ingenomen. Met opvallend veel uitschieters: in Almaty zie je meer Lexus, Mercedes en BMW dan in Milaan of Parijs.

Bregonje, inmiddels partner bij PwC in Kazachstan, wijst vanuit een luxe vergaderzaal in zijn kantoorgebouw naar buiten. Een nieuw pompeus warenhuis blinkt in het zonlicht . ‘Het zoveelste winkelcentrum.’

Rijkdom

Dit nieuwste speeltje voor de spenderende rijken heet Esentai Mall en is vorig jaar geopend. Bezoekers glijden over glimmende marmeren vloeren, langs goudkleurige deurportalen van Gucci, Dolce & Gabbana en Louis Vuitton. Ze vergapen zich aan de geïmporteerde luxeproducten. Rijkdom mag, nee, móét gezien worden. Als vrouw doe je dat met een tas van Gucci, als man met een duur horloge uit de winkels van de peperdure horlogesmerken Breitling en Omega.

Er is geld in Kazachstan, veel geld. Kazachstan is de grootste producent van uranium in de wereld. Het levert onder meer aan de kerncentrale in Borssele. Maar het geld stroomt vooral binnen dankzij de olie- en gasindustrie. Na het Arabisch schiereiland heeft de voormalige sovjetrepubliek ’s werelds grootste voorraad onontgonnen olie en gas. Meer dan $ 70 mrd zit nu in het Nationale Oliefonds van de Kazachse overheid.

Strakke regie

De economie staat onder strakke regie van president Noersoeltan Nazarbajev. Hij wil dat Kazachstan in 2050 bij de top 30 van grootste economieën van de wereld hoort en over een veelzijdige economie beschikt. Het land moet straks niet meer geheel afhankelijk zijn van olie. Van die visie moet heel Kazachstan doordrongen raken: overal hangen posters met daarop de tekst ‘Kazachstan 2050’.

De economische groei ligt nu rond de 5,5% per jaar. Niet meer de enorme groeipercentages van rond de 10% uit de jaren voor 2010, want ook Kazachstan — waar de economie nu nog voor 85% afhankelijk is van de export van grondstoffen — voelt de financiële crisis. Maar de wil van de president is dat de groei zo snel mogelijk weer in de dubbele cijfers komt.

Geografische ligging

Zo wenst Nazarbajev dat Kazachstan veel meer gaat profiteren van zijn geografische ligging tussen China, Rusland en Europa. Reis je door het land, dan zijn langs de kant van de weg op allerlei plekken containerdorpen voor Chinese of Koreaanse arbeiders te zien. Zij werken met duizenden aan het grootste wegenbouwtraject ter wereld: een snelweg die China met Europa moet verbinden. Zo’n 2500 km van deze ‘Nieuwe Zijderoute’ loopt door Kazachstan, qua oppervlakte net zo groot als West-Europa maar met zeventien miljoen inwoners dunbevolkt.

In juni werd een belangrijk deel van het traject opgeleverd, dat een enorme impuls moet geven aan de handel tussen Kazachstan en Europa, met nieuwe distributiecentra en handelsknooppunten. ‘De logistiek gaat hier een enorme sprong maken’, voorspelt Wilko Roggenkamp, hoofd van het Nederlandse economisch en handelskantoor in Almaty. Op zijn kantoor bekijken we de kaart van Kazachstan. Nederlandse vrachtwagens kunnen dankzij het nieuwe asfalt in anderhalve week de Chinese grens bereiken. Een rit die voorheen anderhalve maand duurde.

Kansen

De handel tussen Nederland en Kazachstan neemt de laatste jaren al flink toe, zo meldt Eurostat. De export vanuit Nederland steeg tussen 2010 en 2012 met 70% en was vorig jaar in totaal € 1,7 mrd waard.

Kansen voor Nederlandse ondernemingen liggen er niet alleen in Almaty, Astana en in de oliesteden aan de Kaspische Zee, en ook niet alleen in grondstoffen en water. Roggenkamp ziet veel mogelijkheden voor Nederland in de agrosector, vooral op het gebied van mechanisatie, innovatie en advies. Zo moet in de zuidelijke provincie Zjamboel — nabij de Zijderoute — binnenkort een agrologistiek centrum verrijzen voor de land- en tuinbouwsector. Investering: een slordige half miljard dollar.

Nieuwe rijken In Almaty verrijst

Kanttekeningen zijn er ook. Kazachstan scoort slecht op de mondiale corruptieranglijst van Transparency International: in 2012 stond het nummer 133. De lokale bureaucraten kunnen kopzorgen opleveren. ‘Je moet soms wat meer geduld hebben’, zegt Bregonje, die zegt op persoonlijke titel te spreken. Ook is het voor buitenlanders vaak moeilijk om een werkvergunning te krijgen. ‘Door de politiek is het hier ook wel weer moeilijk navigeren. Wetgeving kan lastig zijn. Bijna alle besluiten worden genomen in het voordeel van de belastingdienst.’

Veel mensen maken volgens Bregonje de fout te denken dat het in Kazachstan precies zo gaat als in Rusland. Maar dat is volgens hem niet zo. De Centraal-Aziatische nomadische cultuur is nog merkbaar in de samenleving. Zo spelen oude tribale banden bijvoorbeeld nog steeds een rol bij het zakendoen.

Veelzijdige economie

Nazarbajevs plan om de economie veelzijdiger te maken, is inmiddels een flink eind op weg. Maar olie blijft cruciaal: de komende jaren gaat Kazachstan er naar verwachting steeds meer aan verdienen. Zo moet dit najaar een enorm olie- en gasveld in de Kaspische zee in productie gaan: het Kashagan-veld.

Dit offshore-olieveld is een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen veertig jaar en staat inmiddels te boek als het duurste energieproject ooit. De ontwikkeling zou al € 45 mrd hebben gekost. Nederlandse bedrijven als Wagenborg, Fugro, Van Oordt en Shell zijn erin actief. Shell heeft ook een aandeel van bijna 17% in het consortium van oliemaatschappijen dat de olie wil winnen.

De nieuwe olievelden moeten de Kazachse overheid veel geld opleveren. Alleen al de komende twee jaar tijd groeit het nationale oliefonds naar verwachting met $ 30 mrd tot $ 100 mrd.

'Veel kansen'

Volgens het IMF besteedt de overheid van dat fonds nu jaarlijks $ 8 mrd. Dat geld gaat naar windmolenprojecten, investeringen in wegen en spoorverbindingen en grote woningbouwprojecten. Ook gaat Kazachstan tot 2050 jaarlijks één procent van het nationale product investeren in de groene economie. Door de olie-inkomsten komt straks flink meer geld beschikbaar voor investeringen.

Met al dat geld en de lokale ambities ziet Bregonje de komende jaren ‘veel kansen voor Nederlandse bedrijven’. Al moet je als buitenlands bedrijf niet te veel vraagtekens zetten bij het gebrek aan democratie en de corruptie. Nazarbajev wuift de kritiek uit het buitenland weg door te wijzen op zijn uitgesproken economische visie. ‘Eerst de economie en dan de politiek.’


http://fd.nl/economie-politiek/811063-1308/nieuwe-zijderoute-voert-langs-olie-en-uranium

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 6 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.