Auteur Topic: Amerikaanse basis in Djibouti weg om crashende drones  (gelezen 2707 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12343
Amerikaanse basis in Djibouti weg om crashende drones
« Reactie #1 Gepost op: 25/09/2013 | 22:19 uur »
De Verenigde Staten hebben een basis voor drones in het Afrikaanse land Djibouti moeten verplaatsen, omdat er te vaak onbemande toestellen verongelukten. Dat waren de lokale autoriteiten zo zat, dat ze de luchtmacht van de VS naar een afgelegen noodbasis hebben gestuurd. Dat meldde de Washington Post woensdag op basis van documenten en interviews.

De drones vlogen van een basis waar ook commerciŽle vluchten op vliegen. Na vijf ongelukken in ruim twee jaar tijd met drones, vindt de regering van het land het gevaar te groot. Zo stortte een onbemand toestel pal naast een woonwijk van hoofdstad Djibouti neer. De overheid vreest dat er in de toekomst een botsing tussen een commerciŽle vlucht en een drone zou kunnen plaatsvinden.

De VS gebruikten de vliegtuigen van Camp Lemonnier in de strijd tegen terreurorganisatie al-Shabaab uit SomaliŽ, die onder meer verantwoordelijk is voor de aanslag op een Keniaans winkelcentrum, afgelopen week. Ook voerden de VS missies uit boven Jemen vanaf het vliegveld. Het is onduidelijk of die strijd nu bemoeilijkt wordt. De Amerikanen laten weten dat de operaties niet stilliggen, maar laten in het midden of er nu minder frequent gevlogen kan worden. Vanaf Lemonnier stegen dagelijks tot soms wel 16 drones op.

De in de woestijn gelegen en ombemande basis genaamd Chabelley moest in allerijl opgelapt worden door de Amerikaanse troepen. Inmiddels kunnen de Amerikaanse drones opstijgen en landen op die basis, maar daarvoor was wel een investering van 13 miljoen dollar (9,7 miljoen euro) nodig.

Door de verplaatsing zou mogelijk ook een investering van 1 miljard dollar (750 miljoen euro) in Lemonnier in gevaar komen. De Amerikanen wilden juist investeren om de basis tot ťťn van de grootste in de regio te maken. Dan zouden ze kunnen opereren in een groot deel van Afrika, het Arabisch schiereiland en de Indische Oceaan.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3515967/2013/09/25/Amerikaanse-basis-in-Djibouti-weg-om-crashende-drones.dhtml