Auteur Topic: VBM|NOV: ABP herstelt vermogenspositie, Dekkingsgraad nog onvoldoende  (gelezen 22264 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
VBM|NOV: ABP herstelt vermogenspositie, Dekkingsgraad nog onvoldoende
« Reactie #4 Gepost op: 10/04/2004 | 16:37 uur »
Door: Henri Lansink

Het ABP heeft in 2003 goed geboerd. Het vermogen steeg met 14,6 miljard euro, de verplichtingen namen toe met 6,1 miljard euro. Toch is er volgens de VBM|NOV geen reden om te juichen.


Voor het eerst in drie jaar zijn de reserves van het pensioenfonds voor overheids- en onderwijspersoneel gegroeid. Maar de dekkingsgraad (de verhouding tussen vermogen en verplichtingen) is nog altijd niet voldoende.

De Pensioen- en Verzekeringskamer eist een minimale dekkingsgraad van 105%. Het ABP zit daar eind 2003 boven (op 109%). Om echter een stevige ‘buffer’ te hebben moet de dekkingsgraad 135% zijn. Dan is het fonds in staat om alle beleggingsrisico’s op te vangen.

Het ABP heeft vorig jaar in overleg met de PVK een herstelplan opgesteld. Daarin is de afspraak opgenomen dat de dekkingsgraad minimaal 115% moet zijn. Pas op dat moment kan het ABP de pensioenen (zowel die van gepensioneerden als van degenen die nog pensioen opbouwen) volledig indexeren (aanpassen aan de volledige loonstijging). Ook hoeft de pensioenpremie dan niet met een opslag verhoogd te worden.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV hoopt dat de ontwikkeling van de vermogenspositie van het ABP nu weer de goede kant op gaat.

VBM|NOV-vicevoorzitter en ABP-bestuurslid Jan Witvoet zegt: “De verbetering van de dekkingsgraad is een bemoedigende ontwikkeling, maar ik sta niet te juichen. De aandelenmarkten hebben het vorig jaar goed gedaan, maar voor de dekkingsgraad moet je toch vooral kijken naar de lange-termijn rente. Die ligt op dit moment op een zeer laag niveau. Je moet bedenken dat elke procent van die rente een verschil van ongeveer 16% in de dekkingsgraad bepaalt. Als de lange-termijn rente 1% zakt, dan daalt de dekkingsgraad met 16%.”

Witvoet ziet wel perspectief voor een volledige indexering van de pensioenen op kortere termijn dan eerst verwacht werd. Maar … “Volledige indexering is bij de huidige dekkingsgraad nog altijd niet mogelijk. Voor volgend jaar, de indexering per 1 januari 2005, durf ik nog geen uitspraken te doen. Er is overigens in 2004 nauwelijks salarisontwikkeling te verwachten.”

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.