Migratie problemen in Europa

Gestart door Lex, 18/02/2011 | 15:26 uur

Zander

Citaat van: Thomasen op 23/10/2021 | 14:50 uur
Je kunt het die mensen niet kwalijk nemen. Maar uiteindelijk zullen we als NL, en west Europa moeten kiezen tussen soepele immigratie en een verzorgingsstaat. Die twee gaan gewoon niet samen. Of de Europese grenzen dicht(er), of de verzorgingsstaat afbouwen. Leg dat maar eens voor in een referendum. Kun je lachen.
Ik neem het die mensen ook niet kwalijk. Zij zoeken slechts een beter leven. Ik neem het de politiek in Nederland en Europa kwalijk dat men al jaren veel te laks is om dit vraagstuk op te lossen. Helaas is de EU vergeven van de roze bril dragende knuffelaars die niet in willen zien dat wij failliet gaan aan de stormloop van gelukszoekenden. Onze eigen kinderen wonen straks thuis tot hun 30e omdat er geen fatsoenlijke woning meer voor hen te vinden is. De lachende derden zijn alle vreemdelingen die er wel droogjes en gesponserd bij zitten. Mijn kinderen zullen keihard moeten werken om ook maar iets van een bestaan op te kunnen bouwen. Terwijl ladingen met kanslozen worden gepamperd met belastinggeld dat eigenlijk besteed zou moeten worden aan het eigen volk.
Ik begrijp dat die laatste uitspraak wat sentiment kan oproepen, maar ik ben van mening dat we nu eerst onze eigen shit moeten oplossen. Helaas is er dan minder of geen plaats voor oneindige barmhartigheid.
Ik ben er ook van overtuigd dat er door het niet oplossen van het vluchtelingen-/asielprobleem er een grote populistische politieke verandering op komst is. Laten we hopen dat er door deze problemen geen grote hetze jegens allochtonen gaat ontstaan, met alle extreme gevolgen van dien.
People are sheep

Zander

En dan benoem je nog niet eens de extra druk op ons financieel-sociale systeem. Al die lui moeten naar de dokter en de tandarts en moeten ergens van leven.

Het westen gaat ten onder aan barmhartigheid.
Ik ben voor het (tijdelijk) opvangen van echte vluchtelingen. We moeten ze alleen van meet af aan duidelijk maken dat hun toekomst in hun eigen land ligt. Zodra het ook maar enigzins mogelijk is moeten die mensen gewoon terug.
En opvang in gesloten centra, zodat men niet in de illegaliteit verdwijnen kan.
People are sheep


Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 23/10/2021 | 11:38 uur
Toen Trump muur bouwde was EU woedend. Nu gaat EU het zelf doen. Muren tegen migratie. EU  moet mee betalen.

Wat betreft deze vergelijking is deze ook van het niveau trump. Heilige goden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

#1781
Toen Trump muur bouwde was EU woedend. Nu gaat EU het zelf doen. Muren tegen migratie. EU  moet mee betalen.

Ace1

Plaatsing van hekken en muren langs Europa's buitengrenzen komt steeds dichterbij

De plaatsing van hekken en muren langs Europa's buitengrenzen om migranten buiten te houden komt steeds dichterbij. Twaalf Europese landen willen ze, andere zijn bereid mee te betalen aan een betere bescherming van de buitengrenzen.

De directe oorzaak is Belarus, het land dat onder het dictatoriale bewind van Loekasjenko speciaal uit het Midden-Oosten opgehaalde migranten inzet als menselijk wapen tegen zijn buurlanden, met als doel uiteindelijk heel Europa te destabiliseren.

Polen, Letland en Litouwen zijn de eerste slachtoffers. Landen verderop, zoals Nederland, zijn bang voor 'secundaire bewegingen' (mensen die doorreizen). ,,De druk loopt op en we krijgen die alleen weer omlaag als elk van de 27 lidstaten zijn verantwoordelijkheid neemt en we samen onze buitengrenzen versterken", aldus de Belgische premier Alexander De Croo, zelf ferm voorstander van een ruim en humaan migratiebeleid.

Grensbewaking

De nieuwe Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg gebruikte zijn eerste Europese top om openlijk de bouw van een muur in Litouwen te bepleiten. Europa moet die meefinancieren, vindt hij, 'want waarom zou alleen de Litouwse belastingbetaler daarvoor moeten opdraaien?' Europa gaat dat niet doen, zo reageerde vrijdagmiddag commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ,,We financieren grensbewaking en ook infrastructuur, maar geen muren of prikkeldraad. Daarover hebben we een akkoord met het parlement."

Niettemin wil de Europese Raad op voorstel van tien lidstaten dat Brussel voorstellen doet voor zowel aanscherping van de asielwetgeving als een betere bescherming van de buitengrenzen, 'in lijn met onze internationale verplichtingen en inclusief financiering'. ,,We hebben die hard nodig, niemand weet wat ons te wachten staat", aldus de Litouwse president Gitanas Nauseda.

,,Er kunnen ineens zomaar drie- tot vijfduizend migranten aan je grens staan, of op verschillende plaatsen tegelijk opduiken. Belarus gebruikt hen om soevereine buurlanden onderuit te halen", aldus Nauseda. En om druk te zetten op de rest van Europa. ,,Wij kunnen migranten niet beletten door te reizen als we ze zelf al niet kunnen tegenhouden." De Letse premier Krisjanis Karins: ,,Het is dat of afschaffing van de open binnengrenzen en het vrije verkeer in Europa."

Nieuwkomers
Volgens De Croo moet de rest van Europa zeker meehelpen de buitengrenzen beter te beschermen, maar moeten ook veel meer lidstaten helpen bij de opvang van wie mag blijven. Anders vangen alleen de landen van aankomst, de zogeheten frontlijnstaten, de klappen op. Commissievoorstellen om nieuwkomers te spreiden liggen al zes jaar bij de raad en komen niet verder, omdat met name Centraal-Europese landen als Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije geen migranten willen opnemen.

Het Europese migratiebeleid lijkt versneld vast te lopen. Grensbewakingsdienst Frontex stikt in het geld – het budget is van 6 miljoen euro in 2005 opgelopen naar meer dan 540 miljoen dit jaar, volgend jaar wellicht 720 miljoen – maar ligt ook zwaar onder vuur vanwege 'pushbacks' (migranten in gammele bootjes terug de zee in duwen) en andere mensenrechtenschendingen aan de buitengrenzen. Het parlement besloot daarom juist gisteren een deel van de Frontex-begroting voor 2022 te bevriezen.

De miljarden die Europa spendeert aan medewerking van herkomst- en transitlanden sorteren ook nog maar weinig effect. Von der Leyen riep de lidstaten op nu eindelijk werk te maken van een gezamenlijk asiel- en migratiebeleid, 'de voorstellen liggen er'. Europa, vindt ze, moet daarnaast harder optreden tegen Belarus, door niet enkel individuen maar ook 'entiteiten' en bedrijven strafmaatregelen op te leggen. ,,Als Loekasjenko ons onder druk zet, dan wij hem." Ze wil verder, door goed overleg met herkomstlanden, voorkomen dat het Belarussische regime nog meer migranten ronselt. ,,De mensen aan onze buitengrens zijn slachtoffers, we moeten hen helpen."

https://www.ad.nl/buitenland/plaatsing-van-hekken-en-muren-langs-Europas-buitengrenzen-komt-steeds-dichterbij~a5ef3843/

Ace1

Inspectie: Koninklijke Marechaussee in gebreke bij aanpak mensenhandel

De Koninklijke Marechaussee schiet tekort in de aanpak van mensensmokkel bij de Nederlandse grenzen.

Den Haag

Bij de dienst, verantwoordelijk voor grenstoezicht op het land, in de zee en in de lucht, hebben niet alle medewerkers voldoende kennis en kunde in huis om smokkel van mensen effectief aan te pakken. Een deel van de rechercheurs van de marechaussee heeft bijvoorbeeld de basisopleiding opsporing niet gevolgd, blijkt uit onderzoek dat de Inspectie Justitie en Veiligheid dinsdag publiceerde.

De marechaussee heeft volgens de inspectie 'een beperkt beeld van de aard en omvang van mensensmokkel'. Ook heeft de dienst te weinig zicht op wat ze bereikt met haar inspanningen om mensensmokkel aan te pakken. De aanpak is vooral incidentgericht, stelt de inspectie vast. Projectmatige onderzoeken komen 'traag' tot stand, waardoor criminele samenwerkingsverbanden onderbelicht blijven. En dat maakt een structurele aanpak ervan 'problematisch', constateert de inspectie.

Inspecteur-generaal Henk Korvinus spreekt van 'grote uitdagingen' waar de dienst voor staat. Dat hangt samen met het internationale karakter van mensensmokkel en de snel wisselende samenstelling van criminele netwerken die zich ermee bezighouden. 'Zelfs in een tijd waarin een pandemie de reguliere migratiestromen sterk heeft teruggebracht, wil een groot aantal mensen op irreguliere wijze de EU bereiken of de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk maken.' Korvinus benadrukt dat de smokkel gepaard gaat met 'grote risico's voor de persoonlijke veiligheid van mensen'. Vreemdelingen die illegaal Nederland binnen willen komen, betalen criminelen vaak een fors bedrag.

verbeterpunten
Volgens de inspecteur-generaal beschouwen marechaussees mensensmokkel als een serieuze zaak. 'Zij zetten zich hier vol voor in binnen de mogelijkheden die ze hebben.' Desondanks duikt een flink aantal verbeterpunten voor de aanpak op in het onderzoek dat in de periode juli tot en met november 2020 is verricht. Zo heeft de militaire dienst bijvoorbeeld 'weinig zicht' welke vliegtuigen van buiten het Schengengebied (26 landen waarbinnen EU-inwoners vrij reizen) op regionale luchthavens landen. Terwijl voor een deel daar de grenscontroleplicht geldt.

Binnen de marechaussee werken de onderdelen voor opsporing, handhaving en inlichtingen volgens de inspectie niet goed samen. Ook ontbreekt het de dienst aan van tevoren vastgestelde, meetbare doelen in de bestrijding van mensenhandel. Kennis, ook van andere organisaties als Europol of het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel, wordt ook niet goed benut. Tot slot signaleert de inspectie dat binnen de marechaussee veel medewerkers vertrekken of al snel doorstromen naar een andere functie. Daardoor vloeit kennis, kunde en ervaring weg.

Het ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en zou dat moeten afstemmen op wat de marechaussee nodig heeft. Daarnaast beveelt de inspectie aan om concreet beleid te ontwikkelen, waarbij het ministerie van Justitie en Veiligheid het voortouw heeft. Bij de marechaussee was niemand bereikbaar voor een reactie op het rapport.

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1058426/inspectie-koninklijke-marechaussee-in-gebreke-bij-aanpak-mensen

Ace1

Grenzen van opvang asielzoekers bereikt, wat doet Drenthe?

De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stond al onder druk, door de komst van Afghaanse vluchtelingen neemt het tekort aan opvangplekken toe. Ook in Drenthe wordt gezocht naar opvangplekken.
Het demissionair kabinet riep gemeenten en provincies afgelopen woensdag op om alles op alles te zetten om meer opvangplekken voor asielzoekers en huisvesting voor vergunninghouders te creëren.

Van de 29.000 plekken die het COA heeft, zijn er nu ruim 27.000 bezet. Komen er geen extra opvangplekken vrij, dan moet er crisisopvang ingezet worden. Bedjes in sporthallen bijvoorbeeld, een scenario dat de overheid wil voorkomen.

Doorstroom stagneert
Dat scenario komt in beeld doordat de toestroom van asielzoekers toeneemt. Niet alleen de situatie in Afghanistan draagt daartoe bij, ook het opheffen van reisbeperkingen na corona zorgt voor meer toestroom. Familieleden van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen kunnen bijvoorbeeld makkelijker naar Nederland reizen.

Tegelijkertijd houden die statushouders plekken in opvangcentra bezet omdat zij nergens terecht kunnen. Hoewel ze recht hebben op een huis, lukt het gemeenten niet statushouders in een geschikte woning te plaatsen. Er zijn te weinig woningen beschikbaar, vandaar ook de vraag vanuit Den Haag om ook met plannen te komen voor huisvesting van vergunninghouders.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) willen uiterlijk in de tweede week van september concrete afspraken ontvangen van de lokale overheden.

Wat doet Drenthe?
En dus gaan ook Drentse bestuurders binnenkort met elkaar om tafel. Wanneer dat precies is, is niet bekend, maar binnen twee weken moet er dus gesproken worden. Commissaris van de koning Jetta Klijnsma zit dat overleg voor, zij wil niet op het overleg vooruitlopen.

Klijnsma zit namens haar collega's in andere provincies aan de overlegtafel in Den Haag. Daar wordt met het COA en andere overheden overlegd hoe de toestroom gemanaged moet worden. Klijnsma weet dus als geen ander wat er vanuit Den Haag gevraagd wordt. In het NPO Radio 1-programma Spraakmakers zei ze alleen: "We gaan alle college's van b en w vragen om constructief mee te tobben over vierkante meters voor vluchtelingen."

In gesprek
Ook voor het COA is het nog te vroeg om in te gaan op mogelijke nieuwe opvanglocaties in Drenthe. Tot nu toe is daar niets over bekend laat het opvangorgaan weten. "We zijn in het hele land in gesprek, dus ook in Drenthe", laat een woordvoerder weten.

Als mogelijke oplossing wordt gekeken naar het onderbrengen van extra asielzoekers in al bestaande opvanglocaties. "In Groningen hebben we bijvoorbeeld 21 opvangplaatsen extra voor Musselkanaal af kunnen spreken met de gemeente Stadskanaal, bovenop de 428 plaatsen die het azc reeds telt."

Huidige COA-locaties in Drenthe
Assen, azc Schepersmaat in voormalig NAM-kantoor: 1000 opvangplaatsen
Emmen, gezinslocatie Wilhelmsweg: 600 opvangplaatsen
Hoogeveen, azc en handhaving- en toezichtslocatie in voormalige gevangenis: 774 opvangplaatsen
Aalden, azc Zweeloo in voormalig internaat: 450 opvangplaatsen

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/172986/Grenzen-van-opvang-asielzoekers-bereikt-wat-doet-Drenthe

Lex

Europese Ombudsman start onderzoek naar EU-kustwacht Frontex

De Europese Ombudsman is een onderzoek begonnen naar de Europese grens- en kustwacht Frontex. Het agentschap ligt onder vuur voor zijn vermeende rol bij het terugsturen van migrantenboten in de Middellandse Zee. Ombudsvrouw Emily O'Reilly wil weten hoe het agentschap klachten over schendingen van fundamentele rechten behandelt.

Frontex werd na eerder onderzoek in 2015 door de EU-ombudsman gemaand een transparante klachtenprocedure op te zetten en een onafhankelijke functionaris aan te stellen voor migranten en asielzoekers die menen dat hun grondrechten zijn geschonden toen ze met Frontex te maken hadden. O'Reilly gaat onderzoeken of dat mechanisme wel werkt en of de functionaris zijn werk onafhankelijk kan verrichten.

Het EU-agentschap kwam vorige maand in opspraak na beschuldigingen dat Europese kustwachters niet hadden ingegrepen bij 'pushbacks' op de Middellandse Zee. De Griekse kustwacht zou op gewelddadige wijze boten met asielzoekers hebben weggestuurd zonder dat Frontex actie ondernam. De Griekse autoriteiten zijn een onderzoek naar die berichten gestart. De Europese Commissie heeft al bij Frontex aan de bel getrokken.

Frontex-directeur Fabrice Leggeri zei vorige maand als reactie op de beschuldigingen dat zijn organisatie geen enkele schending van fundamentele rechten van asielzoekers tolereert en dat er tot nu toe geen bewijs is voor "verdachte zaken".

ANP 12-11-2020, 12:18

Lex

Kamerbrief: Nederlandse inzet in de Europese grens- en kustwacht in 2020

De brief

Kamerstuk, 15-05-2020.

Umbert

Citaat van: Ros op 05/03/2020 | 16:23 uur
Turkije en de EU vechten het uit ten kosten van de mensen die er nu 'gevangen' zitten tussen de grenzen. Hier gaat over niet al te lange tijd heel veel mensen sterven als gevolg van ziekten. Hoe het opgelost kan worden zou ik niet weten maar wat er nu staat te gebeuren is tegen alle vormen van menselijkheid in.

Kan wel zo wezen, maar zolang onze politiek en upper class nog goed kunnen verdienen aan de duivel daar, zal het doorgaan zonder al te veel tegenstand hier, misschien moet de politiek eens keihard tegen hem ingaan en gewoon zeggen dat alle Turken in West-Europa precies een week de te tijd hebben om hun spullen pakken en op te rotten op eigen kosten, zodat hun huizen gebruikt kunnen gaan worden om die miljoenen vluchtelingen te huisvesten die grote fasist erdo ons op het dak wil sturen. Hij luistert maar naar 1 ding en dat is geld, Poetin heeft ons precies laten zien hoe je hem moet benaderen.  en als ik echt eerlijk moet zijn als ik nu zie hoe sommige van de "vluchtelingen" zich daar aan de grens gedragen, denk ik maar 1 ding jullie hebben bij ons niks te zoeken met die instelling, want jullie toekomst zal er een zijn van armoe en gevang in/uit. want wat denk je wat er gaat gebeuren hier als zo'n grote groep aanspraak gaat maken op de huidige voorzieningen terwijl die op dit moment al onder grote druk staan door de vorige golfen. Geld en draagvlak zijn ooit op.

Ros

Turkije en de EU vechten het uit ten kosten van de mensen die er nu 'gevangen' zitten tussen de grenzen. Hier gaat over niet al te lange tijd heel veel mensen sterven als gevolg van ziekten. Hoe het opgelost kan worden zou ik niet weten maar wat er nu staat te gebeuren is tegen alle vormen van menselijkheid in.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2020 | 12:55 uur
Een goed idee ...alles moet in het werk worden gesteld dat die asielzoekers niet binnen onze grenzen kunnen komen.

Van mij mag alles wat kan varen en lopen / rijden die kant op  ....keihard optreden tegen asielzoekers. Het best zou zijn
als de EU een bufferzone op Turksgrondgebied zou innemen !!!!!!!!!!!!...haha...een bufferzone van 50 km diep in Turkenland
en dat volbouwen met tentenkampen enz enz

;D t/m de Bosporus.... de rest is immers geen Europa.

Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/03/2020 | 20:13 uur
"Ook Nederland zal volgens staatssecretaris Broekers-Knol bijdragen aan de versterking van Frontex, gedacht wordt aan manschappen en een marineschip"

https://nos.nl/artikel/2325782-extra-duitse-politiemensen-voor-grensbewaking-griekenland.html
Een goed idee ...alles moet in het werk worden gesteld dat die asielzoekers niet binnen onze grenzen kunnen komen.

Van mij mag alles wat kan varen en lopen / rijden die kant op  ....keihard optreden tegen asielzoekers. Het best zou zijn
als de EU een bufferzone op Turksgrondgebied zou innemen !!!!!!!!!!!!...haha...een bufferzone van 50 km diep in Turkenland
en dat volbouwen met tentenkampen enz enz