Defensieforum.nl

Algemeen => Van alles en nog wat! => Topic gestart door: Benji87 op 20/12/2023 | 20:06 uur

Poll
Vraag: Wie gaat er winnen deze verkiezingen?
Optie 1: Biden stemmen: 11
Optie 2: Trump stemmen: 6
Titel: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 20/12/2023 | 20:06 uur
Hooggerechtshof Colorado weert Trump van stembiljet voorverkiezingen

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Colorado heeft bepaald dat de voormalige president Donald Trump in 2024 niet op het stembiljet van die staat mag staan bij de Republikeinse voorverkiezingen van 2024. Trump gaat de beslissing aanvechten bij het federale Hooggerechtshof.

Het hof oordeelde dat Trump zichzelf "gediskwalificeerd" heeft voor het Amerikaanse presidentschap door zijn pogingen de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

De zaak was aangespannen door een groep kiezers in Colorado die vinden dat Trump uitgesloten moet worden van deelname aan de verkiezingen omdat hij zijn aanhangers op 6 januari 2021 ertoe had aangezet naar het Capitool op te rukken na zijn verkiezingsnederlaag.

Amerikaanse Burgeroorlog
De groep anti-Trump-stemmers had voor de zaak een oud grondwetsartikel uit de periode vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog ingezet. Daarin staat dat Amerikanen die een politiek ambt bekleden niet mogen hebben deelgenomen aan een opstand of rebellie. Trump is de eerste presidentskandidaat die op grond van dat artikel van een gerechtshof te horen krijgt dat hij niet in aanmerking komt voor het Witte Huis.

De uitspraak is formeel alleen van toepassing op de Republikeinse voorverkiezingen op 5 maart in Colorado, maar die heeft daardoor ook invloed op de presidentsverkiezingen van 5 november.

Trump's campagneteam noemt het gebruik van het amendement tegen de oud-president een poging om miljoenen Amerikanen hun de keuze te ontnemen om op de kandidaat te stemmen die hun voorkeur heeft. Het campagneteam noemde de beslissing in Colorado "gebrekkig" en "ondemocratisch" en kondigde aan in beroep te gaan.

Als de zaak voor het federale Hooggerechtshof komt moet blijken of Trump inderdaad wordt geweerd in Colorado. In dat Hooggerechtshof zijn de conservatieve rechters in de meerderheid. Het Hooggerechtshof in Colorado heeft de uitvoering van zijn vonnis uitgesteld tot op zijn vroegst 4 januari, zodat er genoeg tijd is voor een beroep.

Correspondent Rudy Bouma in Washington:

Citaat"Dit is niet zo'n grote klap voor Trump, mocht hij hierdoor uiteindelijk niet op de lijst komen in Colorado. De staat was ooit een swing state maar is nu overtuigend blauw, dus Trump rekent er sowieso al niet op om de kiesmannen daar te winnen.

Belangrijk is natuurlijk het precedent dat het kan scheppen. Maar aan de andere kant: er zijn al een aantal soortgelijke aanklachten in verschillende staten geweest en die zijn om allerlei redenen gestrand. Bijvoorbeeld in Michigan, daar vonden de rechters zich niet bevoegd om over zo'n zwaarwegende zaak te oordelen.

En in Minnesota bepaalde het Hooggerechtshof vorige maand dat het te vroeg is om hierover te oordelen, omdat het alleen nog gaat om Trumps kandidatuur voor de voorverkiezingen en nog niet om algemene landelijke verkiezingen."
Bron: nos.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 20/12/2023 | 20:09 uur
Ik zag geen topics over de opkomende Amerikaanse president verkiezingen terwijl die wel een significante rol spelen in de wereld politiek. Mocht er iets zijn waar dit wel wordt besproken verzoek ik de moderators graag om dit dan toe te voegen aan dat topic.

B.v.d
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 20/12/2023 | 22:39 uur
Goede toevoeging dit topic.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 22/12/2023 | 09:53 uur
Trump wilde in 2020 bevestiging stemuitslag Michigan voorkomen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft lokale functionarissen er in 2020 toe aangezet de verkiezingsresultaten in de staat Michigan niet te certificeren. Dat blijkt uit opnames van telefoongesprekken die donderdag zijn onthuld door The Detroit News.

Tijdens een telefoongesprek op 17 november 2020, twee weken na de verkiezingen, zei Trump volgens de krant tegen twee Republikeinse functionarissen in Wayne County dat "we voor ons land moeten vechten" en dat "we deze mensen ons land niet van ons kunnen laten afpakken".

Dat blijkt uit opnames die de krant in handen heeft en niet openbaar zijn. The Detroit News heeft vier minuten van een gesprek van in totaal elf minuten gehoord.

De twee functionarissen, Monica Palmer en William Hartmann, kregen van Trump te horen dat het er "verschrikkelijk" uit zou zien als ze de stemuitslag zouden bevestigen. Palmer en Hartmann hadden eerder tegengestemd, maar stemden later in dezelfde vergadering toch voor het bevestigen van de uitslag.

Ook Ronna McDaniel, de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité, nam deel aan het gesprek. Op een gegeven moment zei ze tegen de twee functionarissen: "Certificeer de uitslag niet. Wij zullen voor advocaten zorgen." Trump voegde eraan toe: "Daar zorgen we wel voor."

Na het telefoongesprek verlieten Palmer en Hartmann de bijeenkomst over de stemuitslag zonder de officiële stemverklaring te ondertekenen. De volgende dag probeerden ze hun stem voor de bevestiging in te trekken, met als reden dat ze "onder druk waren gezet om vóór te stemmen". Maar dat was tevergeefs.

Functionaris herinnert zich de inhoud van het gesprek niet

Palmer erkent tegenover de krant dat zij en Hartmann een telefoontje van Trump hadden aangenomen "in een auto, waar anderen bij waren". Ze zegt dat ze zich niet kan herinneren wat er tijdens het gesprek is gezegd. McDaniel blijft bij haar standpunt uit 2020 dat de stemuitslag nog een keer gecontroleerd had moeten worden.

Volgens Trumps woordvoerder werd het telefoontje gepleegd "ter bevordering van zijn plicht als president van de Verenigde Staten" om zo "trouw aan de wetten te voldoen en verkiezingsintegriteit te waarborgen". Daarbij herhaalde de woordvoerder de claim dat de verkiezingen van 2020 "gestolen" zijn.

De 77-jarige Trump staat in maart in Washington terecht op beschuldiging van samenzwering om de uitslag van de door Joe Biden gewonnen presidentsverkiezingen van november 2020 ongedaan te maken.

Ook in Georgia wacht hem een rechtszaak. Daar zette hij in een opgenomen telefoongesprek staatssecretaris Brad Raffensperger van Georgia onder druk om 11.780 stemmen te "vinden" die zijn nederlaag tegen Biden in de staat ongedaan zouden maken.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 29/12/2023 | 06:40 uur
Maine sluit Trump uit van deelname aan voorverkiezingen

De Amerikaanse staat Maine weert Donald Trump van de voorverkiezingen die in 2024 worden gehouden. Shenna Bellow, de hoogste minister van de staat Maine, maakte dat besluit donderdag bekend.

Trump wordt in Maine geweerd vanwege een bepaling in de Amerikaanse grondwet. Die wet schrijft voor dat mensen die bij een opstand betrokken zijn geweest geen regeringsfunctie mogen vervullen.

Volgens Bellow, lid van de Democraten, kan Trump volgens de Amerikaanse wet nooit meer de positie van president vervullen, vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool in 2021.

Bellow nam het besluit na een uitgebreide hoorzitting eerder deze maand, waar de kwestie werd besproken met juristen en voormalige bestuurders van de staat.

"Ik weet dat geen enkele minister van een Amerikaanse staat eerder een presidentskandidaat verkiezingsdeelname heeft ontnomen", schrijft Bellow in een toelichting op haar besluit. "Maar tegelijkertijd is geen enkele eerdere presidentskandidaat betrokken geweest bij een opstand."

Trump kan tegen de beslissing in beroep gaan bij de rechter in Maine. Het campagneteam van Trump heeft bekend gemaakt dat ook te gaan doen.

Maine is de tweede staat die besluit om Donald Trump te weren van het stembiljet. Vorige week besloot het hooggerechtshof van Colorado om Trump deelname aan verkiezingen te ontzeggen.

Bron: nu.nl

Ter info: Maine is doorgaans een blauwe staat
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Zander op 30/12/2023 | 18:01 uur
Hopelijk volgen er meer (rode/republikeinse) staten. Die Trump gaat zorgen voor anarchie in de gehele wereld.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: pz op 30/12/2023 | 19:28 uur
Citaat van: Zander op 30/12/2023 | 18:01 uurHopelijk volgen er meer (rode/republikeinse) staten. Die Trump gaat zorgen voor anarchie in de gehele wereld.

Nicky Haley is wat mij betreft het alternatief, die kan Trump las enige verslaan in het Republikeinse kamp.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 30/12/2023 | 20:36 uur
Citaat van: Zander op 30/12/2023 | 18:01 uurHopelijk volgen er meer (rode/republikeinse) staten. Die Trump gaat zorgen voor anarchie in de gehele wereld.

Ik hoop het ook en denk ook wel dat Amerika niet zo dom is om hem opnieuw te verkiezen. Kan me überhaupt niet voorstellen dat er nog mensen zijn die met hem willen gaan regeren.

Dat gezegd te hebben,

De democraten zijn ook wel een sneaky politiek spelletje aan het spelen hoor. Ze proberen hem, terecht overigens, al buitenspel te zetten voordat die zich überhaupt verkiesbaar kan stellen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 31/12/2023 | 00:51 uur
Ik mis de relvantie van de topicposter wel in of het nou een blauwe of rode staat is..

Dat is het punt niet..al was de staat paars. Het punt is dat een presidentskandidaat wordt uitgesloten van verkiezingen. DAT is het nieuws.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 31/12/2023 | 12:25 uur
Citaat van: Benji87 op 30/12/2023 | 20:36 uurIk hoop het ook en denk ook wel dat Amerika niet zo dom is om hem opnieuw te verkiezen. Kan me überhaupt niet voorstellen dat er nog mensen zijn die met hem willen gaan regeren.

Dat gezegd te hebben,

De democraten zijn ook wel een sneaky politiek spelletje aan het spelen hoor. Ze proberen hem, terecht overigens, al buitenspel te zetten voordat die zich überhaupt verkiesbaar kan stellen.

Tja, iets met democratische waarden? Bovendien gaat het nog naar het Hoger Gerechtshof. Overigens kan ik het mij wel voorstellen dat ze gewoon om een principe beoordeling vragen.

Ik kan de Democraten in California beter waarderen, die zeggen, we verslaan hem wel bij de verkiezingsbus.

Dat zal dan bij de primaries zijn. Hopelijk komen zowel de Democraten als de Republikeinen met betere kandidaten, die wat gedrag betreft meer lijken op die 2 oude muppets op het balkon. :neutral:
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 31/12/2023 | 13:28 uur
Citaat van: Enforcer op 31/12/2023 | 12:25 uurTja, iets met democratische waarden? Bovendien gaat het nog naar het Hoger Gerechtshof. Overigens kan ik het mij wel voorstellen dat ze gewoon om een principe beoordeling vragen.

Ik kan de Democraten in California beter waarderen, die zeggen, we verslaan hem wel bij de verkiezingsbus.

Dat zal dan bij de primaries zijn. Hopelijk komen zowel de Democraten als de Republikeinen met betere kandidaten, die wat gedrag betreft meer lijken op die 2 oude muppets op het balkon. :neutral:


Trump is een lot in een internationaal kruidvat. We hebben de luxe helemaal niet om hem te verslaan 'bij de stembus'.

Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 31/12/2023 | 15:27 uur
Citaat van: Enforcer op 31/12/2023 | 12:25 uurTja, iets met democratische waarden? Bovendien gaat het nog naar het Hoger Gerechtshof. Overigens kan ik het mij wel voorstellen dat ze gewoon om een principe beoordeling vragen.

Een hoger gerechtshof wat overigens bestaat uit 7 door republikeinen aangewezen rechters. Dus het valt nog te bezien of dat het gewenste effect heeft.

Citaat van: Enforcer op 31/12/2023 | 12:25 uurIk kan de Democraten in California beter waarderen, die zeggen, we verslaan hem wel bij de verkiezingsbus.

Wat ook wel logisch is aangezien sinds 1992 daar geen republikein erin is geslaagd om meer dan 40% van de stemmen te behalen. Maar dat terzijde. Uiteindelijk moet het ook gewoon via de verkiezingen gespeeld worden vind ik en niet via dit soort spelletjes.

Citaat van: Enforcer op 31/12/2023 | 12:25 uurDat zal dan bij de primaries zijn. Hopelijk komen zowel de Democraten als de Republikeinen met betere kandidaten, die wat gedrag betreft meer lijken op die 2 oude muppets op het balkon. :neutral:

Ik vind Biden geen slechte kandidaat maar vrees wel de dag dat die neervalt en Kamalla Harris het over gaat nemen. Dat mens gaat echt over lijken. Maar het is wel opmerkelijk dat er binnen de republikeinse partij ook nog mensen zijn die met trump in een kabinet willen gaan zitten ondanks de stunts die hij heeft uitgehaald met oud medewerkers.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 03/01/2024 | 08:58 uur
Trump gaat in beroep tegen uitsluiting van voorverkiezingen in staat Maine

Donald Trump gaat in beroep tegen het besluit van de Amerikaanse staat Maine om hem van het stembiljet voor de voorverkiezingen te weren. Donderdag maakte Shenna Bellows, de hoogste minister van Maine, de uitsluiting bekend.

Trump heeft het hooggerechtshof van Maine gevraagd de beslissing van Bellows te herroepen. Het hooggerechtshof bevestigde dinsdag dat de Amerikaanse oud-president het verzoek tot beroep heeft ingediend, meldt de Portland Press Herald.

Bellows, lid van de Democratische Partij, besloot Trump uit te sluiten van verkiezingsdeelname vanwege zijn vermeende rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens een bepaling in de Amerikaanse grondwet mogen personen die betrokken zijn geweest bij een opstand geen regeringsfunctie vervullen.

De Republikeinse oud-president heeft altijd ontkend bij de opstand betrokken te zijn geweest. In de klacht die zijn advocaten bij de rechter hebben ingediend, noemt Trump Bellows een "partijdige besluitnemer" die niet de autoriteit heeft om hem van het stembiljet te weren.

Volgens Trump is Bellows er niet in geslaagd een rechtmatig verkiezingsproces op te zetten. Ook zou zij meerdere fouten hebben gemaakt en op een "partijdige en grillige wijze" hebben gehandeld.

Bellows geeft in een eerste reactie bij AP aan vertrouwen te hebben in haar beslissing en in de wetten. "Het is erg belangrijk dat iedereen die regeert de grondwet en wetten van de staat handhaaft."

Staten kijken uit naar uitspraak Amerikaans hooggerechtshof

De Amerikaanse staat Colorado heeft Trump ook uitgesloten van deelname aan de voorverkiezingen. Daar nam het hooggerechtshof van de staat het besluit. Naar verwachting gaat Trump ook tegen dat besluit in beroep. Dat moet dan gebeuren bij het hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Ook in andere staten moesten politici en rechters besluiten nemen over deelname van Trump aan de verkiezingen. Het hooggerechtshof in Michigan besloot Trump niet van het stembiljet te halen. Ook liet een Democratische minister in Californië weten dat Trump in die staat meedoet aan de verkiezingen.

In veel staten wordt uitgekeken naar de uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof. Die zal zeer waarschijnlijk doorslaggevend zijn voor de vraag of Trump kan meedoen aan de presidentsverkiezingen dit jaar.

Bron: nu.nl

Ter info: de uitspraak van het hooggerechtshof of trump wel of niet betrokken is bij de bestorming van het capitool wordt pas in juni verwacht
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: walter leever op 03/01/2024 | 12:25 uur
Citaat van: walter leever op 03/01/2024 | 12:18 uurSorry hoor,maar ik kan effe niet volgen,welke lont heb je 't over?

Dus alleen omdat Trump eventueel zou worden verkozen komt er oorlog?

En het akkoord gaan met 't uitsluiten,zonder dat er een veroordeling is,is wel lekker democratisch.

Doet me een beetje denken aan uitspraken ten tijde van Cojona,toen was jij ook al zo begaan met de Grondwet(mensen die niet wilden geprikt worden)

Die groep mocht uitgesloten/ontslagen worden,weet je nog?(waarvan ik me toen al afvroeg of dit niet in strijd was met
 
de wet)en waarvan we nu weten dat dit dus wel degelijk tegen de wet was.

En nu praten dezelfde mensen die voor die uitsluiting waren over Grondwet en Democratie,beetje raar vindt je niet?

Want toen was dit niet zo belangrijk.

Mijn mening over het geval Trump is de volgende:

-Bij mijn weten is er nog geen veroordeling(en je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is,althans vroeger was dit toch zo)

-Democratie betekent betekent dat het volk beslist(zit in het woord zelf)en niet je politieke tegenstander omdat jij

een andere mening hebt,anders bananenrepubliek.

Dus laten we gewoon afwachten wat er gebeurd,en ik mag hopen dat we allemaal volwassen genoeg zijn om met dingen te

dealen die gebeuren,ook dingen die wij niet zo leuk vinden.

En geen sorry voor mijn mening,btw. ;)

Waarschijnlijk moet ik nu ook gecanceled worden.(omdat ik zo denk) :silent: 


Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Lynxian op 03/01/2024 | 16:31 uur
Walter, zou je je citaat kunnen fixen? Er zit ergens een formatting error in waardoor we niet zien wie je citeert maar jouw reactie erin staat. Moeilijk voor de rest van ons om op je te reageren op deze manier.

Dus: het enige wat gecancelt moet worden is jouw gebruik van de quote-knop. Afwijkende meningen zijn geen probleem. ;)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 03/01/2024 | 17:10 uur
Ze proberen Trump met alles tegen te werken ...maar feit is dat Amerika nog nooit zo'n goede president
heeft gehad >>>>>>  Trump gaat winnen
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: walter leever op 03/01/2024 | 17:48 uur
Citaat van: Lynxian op 03/01/2024 | 16:31 uurWalter, zou je je citaat kunnen fixen? Er zit ergens een formatting error in waardoor we niet zien wie je citeert maar jouw reactie erin staat. Moeilijk voor de rest van ons om op je te reageren op deze manier.

Dus: het enige wat gecancelt moet worden is jouw gebruik van de quote-knop. Afwijkende meningen zijn geen probleem. ;)

geen probleem,is verloren gegaan toen ik"sorry dubbel"schreef,verkeerde genomen,my bad. :P

Citaat van: Huzaar1 op 31/12/2023 | 13:28 uurTrump is een lot in een internationaal kruidvat. We hebben de luxe helemaal niet om hem te verslaan 'bij de stembus'.



Dat stukje over "dubbel" is nu weg,daarom konden jullioe het niet zien :)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Robster op 03/01/2024 | 17:51 uur
Ik ben altijd benieuwd wie 'ze' nou zijn.

Trump heeft maar een belang en dat is zijn eigen belang. Nuance is ver te zoeken, hard schreeuwen en gelijk willen hebben. Dergelijke types kan de wereld missen als kiespijn!
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Sparkplug op 03/01/2024 | 18:22 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 03/01/2024 | 17:10 uurZe proberen Trump met alles tegen te werken ...maar feit is dat Amerika nog nooit zo'n goede president
heeft gehad >>>>>>  Trump gaat winnen

En wat maakt Donald Trump dan zo'n goede (oud)president?
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: walter leever op 03/01/2024 | 18:29 uur
Citaat van: Robster op 03/01/2024 | 17:51 uurIk ben altijd benieuwd wie 'ze' nou zijn.

Trump heeft maar een belang en dat is zijn eigen belang. Nuance is ver te zoeken, hard schreeuwen en gelijk willen hebben. Dergelijke types kan de wereld missen als kiespijn!

Kan allemaal zo zijn,maar is weer een eigen mening/gevoel(waarin ik het met je eens ben dat hij zich wat

genuanceerder,lees handiger,kan uitdrukken,maar als je kijkt naar zijn policies/beleid voor Amerika heeft de beste man

het nog niet zo slecht gedaan,voor Amerika.

-Economie draaide als een dolle

-Laagste werkloosheidgraad ook onder minderheden

-Oorlog beeindigd,in plaats van er weer 1 te beginnen

-Nationale reserve(olie nodig indien er oorlog zo komen)gevuld

-"Black"colleges 10 jaar fondsen gegeven,iets wat zelfs Obama niet gedaan heeft(wel racistisch hoor  :silent:  )

-energie onafhankelijk

-enz,enz

Dus als je kijkt vanuit puur Amerikaans perspectief(en ik meen te herinneren dat hij voor dat land verkozen was)heeft

ie 't geweldig gedaan,wat je verder ook van hem vindt. ;)

Voorgenaamde dingen zijn feiten,geen gevoelens.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 03/01/2024 | 18:36 uur
Citaat van: Robster op 03/01/2024 | 17:51 uurIk ben altijd benieuwd wie 'ze' nou zijn.

Trump heeft maar een belang en dat is zijn eigen belang. Nuance is ver te zoeken, hard schreeuwen en gelijk willen hebben. Dergelijke types kan de wereld missen als kiespijn!

Dat eigen belang ligt nu vooral op het punt dat hij straks zichzelf een "presidneteel pardon" wil gaan geven...
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 03/01/2024 | 18:46 uur
Citaat van: walter leever op 03/01/2024 | 18:29 uurKan allemaal zo zijn,maar is weer een eigen mening/gevoel(waarin ik het met je eens ben dat hij zich wat

...

Zonder trump af te zeiken wil ik wel even een aantal punten aanhalen.

- trump haalde gedurende zijn termijn een economische groei van 1,17% gemiddeld gezien over 4 jaar (17-20) dat het zo laag had vooral ook te maken met de covid uitbraak die zorgde voor een krimp van 2,77%. Maar zelfs al zou je die weglaten en alleen over de eerste 3 jaar rekenen dan kom je uit op 2,5%. Ter vergelijking, Obama kwam uit op 2,1% over 8 jaar en dat is inclusief het rampjaar met de krediet crisis.

- de werkeloosheid was al flink aan dalen als gevolg van maatregelen onder Obama. Die bracht het van 9,25% terug naar 4,36%. Trump wist die trend iets door te trekken naar 3,67% maar kreeg in 2020 te maken met COVID waardoor de werkeloosheid uitkwam boven de 8%.

- welke oorlog heeft hij precies beëindigt volgens jou? Hij heeft er wellicht geen een gestart maar hij heeft er zeker geen een beëindigd.

- energie onafhankelijk? Trump heeft alle kolen mijnen weer een flinke slinger gegeven en daarmee wellicht de import op olie wat gedrukt maar Amerika is nooit afhankelijk geweest van anderen voor de levering van energie. Ze beschikken zelf over flinke reserves aan olie en gas. Sterker nog, veel gas in Europa komt tegenwoordig uit de US.

En nogmaals ik wil trump niet afzeiken. Ik snap dat veel mensen in de US zich kunnen vinden in zijn nationalistische beleid. Sterker nog, dat is Europa nu ook een opkomende trend. Maar we moeten geen dingen aan hem gaan toeschrijven die niet kloppen.

Citaat van: Enforcer op 03/01/2024 | 18:36 uurDat eigen belang ligt nu vooral op het punt dat hij straks zichzelf een "presidneteel pardon" wil gaan geven...

Hij kan zich alleen een pardon geven als die ook veroordeelt is natuurlijk. Als het hooggerechtshof hem veroordeeld acht ik de kans vrij klein dat die nog president wordt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: walter leever op 03/01/2024 | 19:09 uur
Citaat van: Benji87 op 03/01/2024 | 18:46 uurZonder trump af te zeiken wil ik wel even een aantal punten aanhalen.

- trump haalde gedurende zijn termijn een economische groei van 1,17% gemiddeld gezien over 4 jaar (17-20) dat het zo laag had vooral ook te maken met de covid uitbraak die zorgde voor een krimp van 2,77%. Maar zelfs al zou je die weglaten en alleen over de eerste 3 jaar rekenen dan kom je uit op 2,5%. Ter vergelijking, Obama kwam uit op 2,1% over 8 jaar en dat is inclusief het rampjaar met de krediet crisis.

- de werkeloosheid was al flink aan dalen als gevolg van maatregelen onder Obama. Die bracht het van 9,25% terug naar 4,36%. Trump wist die trend iets door te trekken naar 3,67% maar kreeg in 2020 te maken met COVID waardoor de werkeloosheid uitkwam boven de 8%.

- welke oorlog heeft hij precies beëindigt volgens jou? Hij heeft er wellicht geen een gestart maar hij heeft er zeker geen een beëindigd.

- energie onafhankelijk? Trump heeft alle kolen mijnen weer een flinke slinger gegeven en daarmee wellicht de import op olie wat gedrukt maar Amerika is nooit afhankelijk geweest van anderen voor de levering van energie. Ze beschikken zelf over flinke reserves aan olie en gas. Sterker nog, veel gas in Europa komt tegenwoordig uit de US.

En nogmaals ik wil trump niet afzeiken. Ik snap dat veel mensen in de US zich kunnen vinden in zijn nationalistische beleid. Sterker nog, dat is Europa nu ook een opkomende trend. Maar we moeten geen dingen aan hem gaan toeschrijven die niet kloppen.


-2.5 is hoger als 2.1 me dunkt

-net zoals het werkloosheidscijfer

-Toen kwam Covid,zoals jezelf aangeeft

-Ok,laat ik het anders formuleren,het einde ingeluid',Afganistan.

-"In 2019, net energy imports turned negative, meaning the U.S. had become energy independent."

En dan het volgende,altijd als iemand iets goeds zegt over Trump kwam het door zijn voorganger,alles wat nu fout gaat

komt nog altijd door Trump(de beste man zit er al meer dan 3 jaar niet meer,maar goed)

En laten we eerlijk blijven,het nieuws,of vergelijkbare kanalen hebben tot op de dag van vandaag nog nooit iets positiefs gezegd over de man,terwijl alles wat

nu niet goed gaat of niet klopt met de mantel der liefde bedekt wordt(over 2 maten en gewichten gesproken)


Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Robster op 03/01/2024 | 19:11 uur
Je moet je bij je feiten afvragen of dat ondanks of dankzij Trump is gekomen. Daarnaast zijn er niet alleen Hosanna feiten en het zou je sieren als je ook oog zou hebben voor mindere positieve feiten, zoals vergrote tegenstellingen op allerlei fronten in de Amerikaanse samenleving, grotere armoede, grotere inkomensverschillen en zijn vage banden met Putin, het gedoe met geheime documenten. Maar goed als je wil horen wat je horen wil, dan zijn wij hard bezig elkaar te overtuigen en dat zet geen zoden aan de dijk. Mijn devies is durf kritisch te zijn ook al ben je de grootste fan.

Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: walter leever op 03/01/2024 | 19:26 uur
Citaat van: Robster op 03/01/2024 | 19:11 uurJe moet je bij je feiten afvragen of dat ondanks of dankzij Trump is gekomen. Daarnaast zijn er niet alleen Hosanna feiten en het zou je sieren als je ook oog zou hebben voor mindere positieve feiten, zoals vergrote tegenstellingen op allerlei fronten in de Amerikaanse samenleving, grotere armoede, grotere inkomensverschillen en zijn vage banden met Putin, het gedoe met geheime documenten. Maar goed als je wil horen wat je horen wil, dan zijn wij hard bezig elkaar te overtuigen en dat zet geen zoden aan de dijk. Mijn devies is durf kritisch te zijn ook al ben je de grootste fan.



Klopt zeker,en natuurlijk zijn er minder goede dingen geweest daar ben ik me zeker van bewust. ;)

Maar zoals ik al zei,als we terugkijken heeft ie wel erg weinig kansen gehad in de media,het vergroten van

tegenstellingen,alsof de andere kant zoveel beter is.

Geheime documenten hebben ze allemaal meegenomen(mag je als President,kun je namelijk declassificeren als President),

maar alleen bij hem is 't een probleem(2 maten?)

Banden met Putin? is dat bewezen?

Maar idd,jij denkt er op jou maniert over en ik op de mijne,gelukkig mag dat nog. ;)

Geen betalend lid van de Fanclub trouwens. :P
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 03/01/2024 | 19:41 uur
Citaat van: walter leever op 03/01/2024 | 19:09 uur......


- dat klopt maar bij Obama heb ik het ramp jaar van de krediet crisis wel meegerekend. Als ik dat niet had gedaan zou die op 2,31% uitkomen. Dat is echt een marginaal verschil. Trump wordt nu vaak als economisch wonder afgeschilderd maar dat valt echt wel mee. Hij teerde nog veel op het economische beleid van Obama in zijn begin jaren, dat plus een rente die historisch laag stond. Hij heeft vooral een economisch beleid gevoerd wat voor de Amerikaanse bevolking goed was maar dat ging ten koste van buitenlandse handel. Zo is hij bijvoorbeeld ook een economische oorlog met China gestart.

- ook hier hetzelfde, die trend was al enige jaren ingezet onder Obama. De daling kan grotendeels ook nog op zijn conto worden gezet. Het is echt niet alsof mensen massaal werkeloos waren onder Obama en trump ze even aan het werk heeft gezet.

- aah, dat is wat specifieker. Ja trump heeft inderdaad zijn handtekening onder de terug trekkingsdeal gezet met de taliban maar dat is alles behalve een vredesdeal geweest. Het is vooral een staakt het vuren geweest die werd afgesproken zodat er een terug trekking kon plaatsvinden van Amerikaanse tropen. De terug trekking van de VS heeft overigens geleid tot een snelle machtsgreep van de Taliban. Overigens ook hier, Obama was al sinds 2012 bezig met een forse terugtrekking van troepen ;)

- trump heeft de productie verhoogd van olie en gas en daarmee de export een flinke slinger gegeven. Hiermee kom je bruto inderdaad uit op energie onafhankelijkheid maar netto verbruikte Amerika meer energie dan ooit van tevoren. Het is nogal een gegoochel met cijfers

Bij veel statistieken zie je al jaren trends verschijnen die grotendeels afhankelijk zijn van Obama zijn beleid. Je kan een president ook doorgaans niet afrekenen op zijn eerste 2 jaar want dan heeft die nog weinig kans gehad om wetten en maatregelen erdoorheen te drukken. Maar na die 2 jaar van Trump kwam natuurlijk de COVID uitbraak en zat hij in een ongewone  situatie die geen enkele andere president heeft meegemaakt. Dat en het feit dat hij maar 4 jaar "in Office" heeft gezeten maakt het lastig om trump te beoordelen op zijn prestaties.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: bergd op 05/01/2024 | 03:44 uur
Als een president mensen onderdruk gaat zetten om de verkiezingsuitslag te laten veranderen notabene van z'n eigen partij.
En z'n aanhangers zo ophits dat ze het Capitol bestormen en hierbij geweld gebruiken en op de dag zelfs aanmoedigt. Dat zijn voormalige collega's moeten vluchten voor hun leven en als verraders worden afgeschilderd.
Het had allemaal veel erger kunnen aflopen, als een blinde acht hun cult leider achteraan rennend.

En ja hij heeft vast ook heel goeie dingen gedaan maar dat hebben wel meer leiders die een twijfelachtige reputatie hadden.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/01/2024 | 09:17 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 03/01/2024 | 17:10 uurZe proberen Trump met alles tegen te werken ...maar feit is dat Amerika nog nooit zo'n goede president
heeft gehad >>>>>>  Trump gaat winnen


Een man die nog geen normaal gesprek kan voeren en van wie zijn stijl het vernederen en uit elkaar spelen is, een goede president noemen.  Haha, wat enorm grappig.

En de beste president, walgelijk om te zien dat zo veel simpelen zo makkelijk kunnen worden gemanipuleerd. De beste... welke vage internetsites moet je hebben bezocht om tot zo'n conclusie te komen.  Man heeft notabene een directe aanval op hun eigen democratie uitgehaald ala.kers op de taart. Fascinerend.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/01/2024 | 09:34 uur
Ja, alleen 1 probleempje lui. Hij is nog niet veroordeeld. En in een hoog gerechtshof waar 6 van de 9 rechters zijn aangesteld door de republikeinen ,waaronder 3 door trump himself, kan het nog wel eens de vraag worden of hij überhaupt wordt veroordeelt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/01/2024 | 09:57 uur
Citaat van: Benji87 op 05/01/2024 | 09:34 uurJa, alleen 1 probleempje lui. Hij is nog niet veroordeeld. En in een hoog gerechtshof waar 6 van de 9 rechters zijn aangesteld door de republikeinen ,waaronder 3 door trump himself, kan het nog wel eens de vraag worden of hij überhaupt wordt veroordeelt.
Veroordeelt of niet, man is schuldig aan het niet beschikken over  compassie ,begrip en integriteit. Man is niet geschikt voor de functie, laat staan politiek. Hij zit er voor zichzelf. 
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/01/2024 | 11:34 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/01/2024 | 09:57 uurVeroordeelt of niet, man is schuldig aan het niet beschikken over  compassie ,begrip en integriteit. Man is niet geschikt voor de functie, laat staan politiek. Hij zit er voor zichzelf. 

Ja, dat vindt jij en dat vindt ik maar daar denken ze in Amerika daar dus heel anders over. Ik ben het lang niet allemaal eens met wat die roept, doet of heeft gedaan maar ik snap wel dat er een hele Amerikaanse beweging is die op hem zal stemmen. Het is hetzelfde  verhaal daar als hier in Nederland, er zijn binnenlandse problemen dus dan is het logisch dat het volk gaat kiezen voor een president kandidaat die zich heel nationalistisch op stelt. Jij en ik weten dat de binnenlandse probleem en grotendeels vanuit het buitenland ontstaan maar de gemiddelde kiezer kijkt niet verder dan zijn neus en wijt het aan zijn of haar eigen regering. De kans is dus best aannemelijk dat Trump alsnog herkozen kan worden. Ik denk dat het punt is wat Walter Leever hieronder probeert te maken. Hoe onjuist dat feitelijk ook is ;)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/01/2024 | 11:57 uur
Citaat van: Benji87 op 05/01/2024 | 11:34 uurJa, dat vindt jij en dat vindt ik maar daar denken ze in Amerika daar dus heel anders over. Ik ben het lang niet allemaal eens met wat die roept, doet of heeft gedaan maar ik snap wel dat er een hele Amerikaanse beweging is die op hem zal stemmen. Het is hetzelfde  verhaal daar als hier in Nederland, er zijn binnenlandse problemen dus dan is het logisch dat het volk gaat kiezen voor een president kandidaat die zich heel nationalistisch op stelt. Jij en ik weten dat de binnenlandse probleem en grotendeels vanuit het buitenland ontstaan maar de gemiddelde kiezer kijkt niet verder dan zijn neus en wijt het aan zijn of haar eigen regering. De kans is dus best aannemelijk dat Trump alsnog herkozen kan worden. Ik denk dat het punt is wat Walter Leever hieronder probeert te maken. Hoe onjuist dat feitelijk ook is ;)

Dat is wel algemeen geaccepteerd als de karaktereigenschappen van Trump. Is niet heel erg discutabel ofzo.

Jij hebt het over politiek,  ik heb het over de persoon.

Dat maakt bij voorbaat iemand ongeschikt op die post. Hij kan namelijk niet normaal communiceren.

Dat het amerikaanse volk (en enkele volgers hier) na decennia corruptie en wanbeleid (dat ook wel meevalt), uit conservatief washington nu behoefte aan heeft aan iemand die daar niet vandaan komt maakt hem niet per direct geschikt als president.

Zelfde met Baudet, is ook totaal en dan ook totaal gestoord maar haalde ook ooit aardig wat stemmen binnen op basis van 'draintheswamp'.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 05/01/2024 | 12:59 uur
Tja, die Democraten leren ook niks...

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1670537555/biden-start-campagne-met-eerste-reclamespot-er-is-iets-gevaarlijks-aan-het-gebeuren-in-de-vs

In plaats van dat ze het voor de verandering een keer op inhoud zouden gooien, geven ze nu weer voedingsbodem aan Trump adepten.

Anderzijds, zowel de huidge Republikeinen als Democraten zijn volkomen kansloos omdat zij zich alleen fixeren op zichzelf in het Capitol. Ze hebben nog een land te dienen...
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/01/2024 | 17:57 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/01/2024 | 11:57 uurDat is wel algemeen geaccepteerd als de karaktereigenschappen van Trump. Is niet heel erg discutabel ofzo.

Jij hebt het over politiek,  ik heb het over de persoon.

Dat maakt bij voorbaat iemand ongeschikt op die post. Hij kan namelijk niet normaal communiceren.

Dat het amerikaanse volk (en enkele volgers hier) na decennia corruptie en wanbeleid (dat ook wel meevalt), uit conservatief washington nu behoefte aan heeft aan iemand die daar niet vandaan komt maakt hem niet per direct geschikt als president.

Zelfde met Baudet, is ook totaal en dan ook totaal gestoord maar haalde ook ooit aardig wat stemmen binnen op basis van 'draintheswamp'.


Als je de man hoort spreken lijkt die anders de beademing van sympathie. Daar is die dan wel  goed in, mensen naar de mond praten  ;)

Ik blijf het een lastige kwestie vinden. Ik zie hem liever niet als President maar we weten niet hoe het Amerikaanse volk reageert op de omstandigheden waarmee het de laatste jaren te maken heeft gehad. Veel Amerikanen zijn wel klaar met de prijs stijgingen, oorlog in Oekraïne en de hele woke movement. En als je dat bent ga je niet op Biden stemmen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 06/01/2024 | 09:24 uur
Citaat van: Enforcer op 05/01/2024 | 12:59 uurTja, die Democraten leren ook niks...

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1670537555/biden-start-campagne-met-eerste-reclamespot-er-is-iets-gevaarlijks-aan-het-gebeuren-in-de-vs

In plaats van dat ze het voor de verandering een keer op inhoud zouden gooien, geven ze nu weer voedingsbodem aan Trump adepten.

Anderzijds, zowel de huidge Republikeinen als Democraten zijn volkomen kansloos omdat zij zich alleen fixeren op zichzelf in het Capitol. Ze hebben nog een land te dienen...

O, het was zelfs maar een warming-up voor deze:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1871188729/biden-haalt-uit-naar-trump-in-speech-presidentscampagne-dezelfde-taal-als-nazi-duitsland

Meer olie op het vuur gooien voor verdere verdeling. Biden is op dit punt helaas niet anders als Trump.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 06/01/2024 | 10:23 uur
Citaat van: Enforcer op 06/01/2024 | 09:24 uurO, het was zelfs maar een warming-up voor deze:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1871188729/biden-haalt-uit-naar-trump-in-speech-presidentscampagne-dezelfde-taal-als-nazi-duitsland

Meer olie op het vuur gooien voor verdere verdeling. Biden is op dit punt helaas niet anders als Trump.

Nou waar ik vooral mee zit dat zowel Biden als Trump "oude" mannen zijn die gewoon elk moment het loodje kunnen leggen zomaar alleen al gezien hun leeftijd.
Is de huidige vice president Harris is opgewassen voor de taak?
Want wat weten we van haar, je hoort minimaal van haar en internationaal zie je haar ook weinig, van de voormalige Vice president hoor je wel iets meer vooral dat hij op het eind niet de rare trekjes vertoonde die Trump had en daardoor zelfs target werd voor Trump aanhangers.
Ik heb het gevoel dat de beide partijen zo met image bezig zijn dat ze vergeten zijn om voor geschikte doorstroom te zorgen, van geschikte jongere kandidaten. En vooral dat politieke correct legt een zware wissel op de persoon.
Een geschikte persoon moet zowel eigenschappen van Trump "Don't fuck with me" als Biden hebben, en vooral de kloof die op dit moment ontstaat in de VS sluiten. geld is niet alles, maar "gratis" geld is ook de oplossing niet.
Dat is ook waarom de sancties richting Rusland niet werken, vooral de Rus van middelbare tot oudere leeftijd heeft het zelfs nu altijd nog veel beter als onder de sovjet tijd. 
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 06/01/2024 | 11:16 uur
Citaat van: Enforcer op 05/01/2024 | 12:59 uurTja, die Democraten leren ook niks...

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1670537555/biden-start-campagne-met-eerste-reclamespot-er-is-iets-gevaarlijks-aan-het-gebeuren-in-de-vs

In plaats van dat ze het voor de verandering een keer op inhoud zouden gooien, geven ze nu weer voedingsbodem aan Trump adepten.

Anderzijds, zowel de huidge Republikeinen als Democraten zijn volkomen kansloos omdat zij zich alleen fixeren op zichzelf in het Capitol. Ze hebben nog een land te dienen...

Hele land is al jaren met zichzelf bezig , china en rusland zijn maar wat blij met deze afleiding.  Dankzij de republikeinen geen steunpakket voor oekraine.

Laat zien dat geopolitieke problemen niet meer door de VS kunnen worden opgelost. Republikeinen hebben een monster gemaakt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 09/01/2024 | 11:58 uur
Er lijkt een akkoord te komen van enige vorm. Het is alleen nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de steun voor zowel Israël als Oekraïne maar daar schijnt volgens BBC ook beweging in te zijn

Amerikaanse overheid lijkt te ontsnappen aan 'shutdown'

De Amerikaanse Senaat zal naar verwachting aankomende week een voorstel indienen om de overheid te financieren. Dat verklaarde senator James Lankford vandaag, na maanden van impasse over mogelijke wijzigingen in het Amerikaanse beleid jegens de grens met Mexico. Dat meldt Bloomberg.

Lankford, die geldt als een van de Republikeinse toponderhandelaars in de Senaat, klonk hoopvol op Fox News Sunday. 'We hopen later deze week een tekst te presenteren', zei hij. 'Iedereen krijgt de tijd om hem te lezen en door te nemen, en we willen niemand tot een overhaast besluit dwingen.'

Het Amerikaanse Congres moet voor 20 januari een nieuw financieringspakket voor de Amerikaanse overheid goedkeuren, om te voorkomen dat er een 'shutdown' plaatsvindt – waarbij de federale regering stil komt te liggen. Momenteel is verdere Amerikaanse steun aan bondgenoten zoals Oekraïne en Israël vastgelopen door de impasse.

De Republikeinse afgevaardigde Tony Gonzales uit Texas is ook blij met de stappen vooruit, zo liet hij weten aan ABC. 'Het is een bemoedigende stap. Ik wil dat dit uitnodigt tot gesprekken over nationale veiligheidskwesties.'

Beleid

Welk beleid er precies gevoerd gaat worden met het nieuwe financieringsvoorstel, is nog onbekend. Ook is onduidelijk welk bedrag er precies wordt vrijgemaakt. Republikeinen eisen strengere asielbeleidsmaatregelen en willen een reductie van het aantal migranten dat de zuidelijke grens oversteekt. In ruil daarvoor willen ze de buitenlandse militaire steun die het Witte Huis zoekt vrijgeven.

Bron: BNR.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Lynxian op 09/01/2024 | 19:12 uur
Ooit gaan die sukkels eens minder uitgeven dan er binnenkomt en dan kan de hele wereldeconomie een zucht van verlichting slaken. Ik ben toch iedere keer een heel klein beetje bang dat ze op een gegeven moment de boel niet meer kunnen betalen en de hele wereldeconomie dan in elkaar dondert.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 09/01/2024 | 20:32 uur
Je maakt je dan zorgen om de wereldeconomie? Als de VS in elkaar donderen kun je beter maar meteen Chinees en Russisch gaan leren.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Lynxian op 10/01/2024 | 01:50 uur
Citaat van: Huzaar1 op 09/01/2024 | 20:32 uurJe maakt je dan zorgen om de wereldeconomie? Als de VS in elkaar donderen kun je beter maar meteen Chinees en Russisch gaan leren.
Mwa, iedereens economie dondert dan gelijktijdig, dus iedereen heeft dan evenveel financiele sores, de defensieapparaten zullen dan wel intact blijven. Wel zo handig met de daarbij komende onrust. Neemt niet weg dat ik 't liever niet meemaak.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 10/01/2024 | 09:21 uur
Citaat van: Huzaar1 op 09/01/2024 | 20:32 uurJe maakt je dan zorgen om de wereldeconomie? Als de VS in elkaar donderen kun je beter maar meteen Chinees en Russisch gaan leren.

China heeft heel veel dollars en investeringen in de US, dus die gaan daar nietaan meehelpen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 10/01/2024 | 09:31 uur
Citaat van: Enforcer op 10/01/2024 | 09:21 uurChina heeft heel veel dollars en investeringen in de US, dus die gaan daar nietaan meehelpen.

Ja dat is imo geen argument meer. Geloof er niet in dat dit ze tegenhoud om het systeem van vandaag de dag uit te dagen.

Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 10/01/2024 | 10:17 uur
Citaat van: Enforcer op 10/01/2024 | 09:21 uurChina heeft heel veel dollars en investeringen in de US, dus die gaan daar nietaan meehelpen.

Klopt, en dat is ook de grote grap natuurlijk. Zolang al die landen die tegen de dollar zijn nog steeds hun geld reserves in dollars behouden snijden ze zichzelf in de vingers als de dollar zijn positie verliest.

En de dreiging van BRICS en hun currency neem ik al helemaal niet serieus. Zolang China en Rusland het voortouw nemen zie ik de wereldhandel niet zo snel overstappen op een eventuele BRICS currency. Je kan nooit vrij handelen met een munt die wordt beheerd door deze 2 landen. Misschien met Rusland maar China staat er om bekend dat ze de Yen, en de Chinese economie overigens ook, stevig in het gareel willen houden. Dat werkt belemmerend voor het drijven van handel
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 10/01/2024 | 10:23 uur
Lui, we zijn echt al een paar stations verder. Wereldeconomie wordt in tweeën geknipt en het hedendaagse heersende systeem van vandaag de dag wordt uitgedaagd.

Het culminatiepunt is nog niet bereikt, maar wanneer dat het doet is het niet relevant hoeveel geld wie waar heeft zitten. Stopte Rusland ook niet, en zal China ook echt niet beperken.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 10/01/2024 | 17:48 uur
Argentinië heeft al afgehaakt anders n volgens mij hebben 2 van die landen zelfs ruzie met elkaar? Volgens mij zijn die zelfs 4 jaar geleden nog met elkaar op de vuist gegaan
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 10/01/2024 | 18:36 uur
Citaat van: Enforcer op 10/01/2024 | 09:21 uurChina heeft heel veel dollars en investeringen in de US, dus die gaan daar nietaan meehelpen.

En ja je weet in tijden van extreme crisis is dit met een pennenstreek verdwenen, geeft wel veel gedonder maar uiteindelijk is het allemaal maar geld en fat kun je ombeperkt aanmaken als het nodig is.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 16/01/2024 | 06:40 uur
Donald Trump maakt favorietenrol waar bij voorverkiezing Iowa, DeSantis tweede

Donald Trump heeft in de staat Iowa zoals verwacht de eerste Republikeinse voorverkiezing gewonnen. Daar kreeg de Amerikaanse oud-president op basis van de voorlopige uitslag de helft van de stemmen. Ron DeSantis lijkt op grote afstand tweede te worden, gevolgd door Nikki Haley.

Trump ging al wekenlang aan kop in de peilingen in Iowa. Daar maakte hij op maandagavond lokale tijd zijn favorietenrol direct. Met 97 procent van de stemmen geteld heeft Trump 51,1 procent van de stemmen gehaald, meldt persbureau AP. Daarmee zet de oud-president zijn eerste stap naar de Republikeinse nominatie als presidentskandidaat.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in november zijn er in alle Amerikaanse staten voorverkiezingen. Op die manier zal duidelijk worden wie de Republikeinen (en de Democraten) nomineren als hun presidentskandidaat.

De voorverkiezing in Iowa was er één in de vorm van een partijbijeenkomst. Dit wordt een caucus genoemd. Tijdens een caucus brengen alleen kiezers die bij een partij geregistreerd staan, hun stem uit. Dat doen ze na discussies onderling en bovendien in het openbaar.

Vanwege de voorsprong van Trump waren veel ogen gericht op de strijd daarachter, namelijk die tussen DeSantis en Haley. Met name DeSantis voerde de afgelopen tijd volop campagne in Iowa.

Dat betaalde zich uit: DeSantis lijkt met 21,2 procent van de stemmen als tweede achter Trump te eindigen. Haley kon rekenen op 19,1 procent.

De overige deelnemers aan de Republikeinse voorverkiezing in Iowa, Vivek Ramaswamy en Asa Hutchinson, waren goed voor respectievelijk 7,7 en 0,2 procent. Ramaswamy heeft na de uitslag laten weten dat hij zich terugtrekt uit de race. Daarij vermeldde hij ook dat hij nu Trump steunt als presidentskandidaat.

Omdat de Iowa-caucus de aftrap van het verkiezingsjaar is, dient de staat als een springplank voor de kandidaten. "Je kan daar met winst of een onverwacht goed resultaat de wind in de zeilen krijgen. Zo'n kandidaat kan op veel media-aandacht rekenen. En die persoon staat dan gelijk goed voorgesorteerd voor de volgende voorverkiezing", zei Willem Post, Amerikakenner en verbonden aan Instituut Clingendael, eerder tegen NU.nl.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 16/01/2024 | 06:41 uur
We trappen de verkiezingen af met de republikeinse partij bijeenkomst voorverkiezingen in Iowa, alias de caucus. Ik zal de komende maanden mijn best doen om de verkiezingen zo goed mogelijk te volgen ;)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 20/01/2024 | 20:24 uur
Shutdown in VS opnieuw op laatste moment vermeden

Na de Senaat heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een maatregel goedgekeurd waarmee de financiering van de federale overheid tot maart wordt verzekerd.

Op die manier wordt voor de zoveelste keer op het laatste moment een gedeeltelijke sluiting van de overheid, een zogeheten shutdown, vermeden. De wet wordt een 'stopgap' genoemd, een noodingreep.

Het Congres moest zich voor vrijdagavond, wanneer de financiering voor een deel van de federale overheid afloopt, uitspreken over het wetsvoorstel dat ertoe leidt dat de overheid staatsuitgaven kan blijven financieren tot begin maart. Dat geeft parlementsleden de tijd om het eens te raken over een begroting voor het hele fiscale jaar. Dat loopt tot en met september.

Volgens CNN stemden 314 leden van het Huis van Afgevaardigden voor de tekst en 108 tegen. Eerder op de dag stemden 77 senatoren voor en 18 tegen. President Joe Biden moet voor vrijdagavond middernacht de tekst ondertekenen, maar dat is slechts een formaliteit. Zonder wettekst zouden miljoenen federale ambtenaren technisch werkloos worden, onder wie luchtverkeersleiders.

Vanwege extreme weersomstandigheden stonden Congresleden onder extra tijdsdruk om de wetgeving goed te keuren. Omdat er rekening wordt gehouden met een sneeuwstorm in Washington, zijn de stemmingen in het Huis van Afgevaardigden vrijdag geannuleerd.

Bron: https://m.standaard.be/cnt/dmf20240118_98595058
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 21/01/2024 | 21:24 uur
De Santis, trump zijn grootste concurrent bij de republikeinen, is uit de race gestapt en steunt trump in zijn presidentschap. Jammer, hiermee zien we nu dat er vanuit de republikeinen steeds meer een verenigde partij achter trump begint te staan

https://www.nu.nl/buitenland/6298656/republikein-desantis-stapt-uit-race-voor-presidentschap-vs-en-steunt-trump.html
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Lex op 21/01/2024 | 21:50 uur
Citaat van: Benji87 op 21/01/2024 | 21:24 uurDe Santis, trump zijn grootste concurrent bij de republikeinen, is uit de race gestapt en steunt trump in zijn presidentschap. Jammer, hiermee zien we nu dat er vanuit de republikeinen steeds meer een verenigde partij achter trump begint te staan
Ben benieuwd of Nikki Haley nog tegenstand kan blijven bieden.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 22/01/2024 | 00:29 uur
Onbegrijpelijk dat iemand met 93 rechtzaken aan zijn broek om niet de minste dingen zo aantrekkelijk kan blijven voor mensen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 22/01/2024 | 18:51 uur
Citaat van: Huzaar1 op 22/01/2024 | 00:29 uurOnbegrijpelijk dat iemand met 93 rechtzaken aan zijn broek om niet de minste dingen zo aantrekkelijk kan blijven voor mensen.

Hij is stoer en blijft staan en slaan.

Jij en ik hoeven/kunnen dat niet begrijpen, maar de Yanken kijken er wat anders tegen aan. :silent:
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 22/01/2024 | 20:27 uur
Citaat van: Enforcer op 22/01/2024 | 18:51 uurHij is stoer en blijft staan en slaan.

Jij en ik hoeven/kunnen dat niet begrijpen, maar de Yanken kijken er wat anders tegen aan. :silent:

Ik weet het. Heb Amerikaanse vrienden die op hem stemmen. Een advocate en oud tanker. Ook andere Amerikanen die in die financiële sector zitten, beschikken allen over hersenen..allemaal Trump.

Wel is hun overtuiging dat ze op hem stemmen omdat het geen politicus is.en Washington zo verrot is als het maar zijn kan.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 22/01/2024 | 20:57 uur
Citaat van: Huzaar1 op 22/01/2024 | 00:29 uurOnbegrijpelijk dat iemand met 93 rechtzaken aan zijn broek om niet de minste dingen zo aantrekkelijk kan blijven voor mensen.

Het is te bizar voor woorden dat die straks de volledige republikeinse partij achter hem heeft staan terwijl hij de helft heeft ontslagen toen die dreigde te verliezen. Ik had nooit gedacht dat er nog mensen zich achter hem zouden scharen maar daar heb ik me vies in vergist. Sterker nog, de kans is nog best aannemelijk dat deze malloot zich straks weer president kan gaan noemen. Raar land, dat Amerika.

Citaat van: Lex op 21/01/2024 | 21:50 uurBen benieuwd of Nikki Haley nog tegenstand kan blijven bieden.

Zal wel niet lang meer duren ook. Dat DeSantis zo vroeg al heeft opgegeven zegt wel genoeg over hoe de vlag erbij hangt bij de republikeinen
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 22/01/2024 | 21:03 uur
Citaat van: Benji87 op 22/01/2024 | 20:57 uurHet is te bizar voor woorden dat die straks de volledige republikeinse partij achter hem heeft staan terwijl hij de helft heeft ontslagen toen die dreigde te verliezen. Ik had nooit gedacht dat er nog mensen zich achter hem zouden scharen maar daar heb ik me vies in vergist. Sterker nog, de kans is nog best aannemelijk dat deze malloot zich straks weer president kan gaan noemen. Raar land, dat Amerika.

Zal wel niet lang meer duren ook. Dat DeSantis zo vroeg al heeft opgegeven zegt wel genoeg over hoe de vlag erbij hangt bij de republikeinen

Ik snap er ook echt niet veel meer van, maar wij missen hier ook veel culturele en emotionele context.

Ik weet nog dat het gehele fukking land viel over Clinton en zijn sigaar met Lewinsky. De wereld was toen te klein, vent deed het best goed. VijfenTwintig jaar later heeft meneer Trump duizend keer zoveel onzin uitgespookt en is de nationale held.

Inhoudelijk als je terugkijkt naar bv zijn bewegingen in Noord Korea, dat heeft de hele situatie daar erger gemaakt. Kim jong Un heeft toen heel wat zelfvertrouwen gekweekt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 22/01/2024 | 21:11 uur
Citaat van: Huzaar1 op 22/01/2024 | 21:03 uurIk snap er ook echt niet veel meer van, maar wij missen hier ook veel culturele en emotionele context.

Ik weet nog dat het gehele fukking land viel over Clinton en zijn sigaar met Lewinsky. De wereld was toen te klein, vent deed het best goed. VijfenTwintig jaar later heeft meneer Trump duizend keer zoveel onzin uitgespookt en is de nationale held.

Inhoudelijk als je terugkijkt naar bv zijn bewegingen in Noord Korea, dat heeft de hele situatie daar erger gemaakt. Kim jong Un heeft toen heel wat zelfvertrouwen gekweekt.

Nou ja, in zeker opzicht is het natuurlijk logisch dat hij hoogtij dagen viert. Het is hetzelfde als waarom Wilders en Figo hebben gewonnen. Ieder land kampt momenteel met flinke nationale problemen zoals extreme inflatie en woningcrisissen (ook dat speelt in Amerika) men kijkt dan niet verder dan hun neus lang is en wijt al die problemen aan de zittende macht. Als iemand dan ineens een zwaar nationalistisch beleid gaat voeren snap ik wel dat mensen geneigd zijn om op zulke personen te stemmen. Niet dat ik het er mee eens ben maar ik volg de logica wel
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 22/01/2024 | 21:23 uur
Ik denk dat het iets dieper ligt. Als Westen zijn we maatschappelijk ook enorm aan het versimpelen gegaan. Lagere klasse is vermengd geraakt met de middenklasse.

Klootzakkenmentaliteit, grote bek, individu voorop en een totaal gebrek aan eenheidsgevoel tot gevolg.

Ik zoek naar causale verbanden en oorzaak en gevolg. Kan goed zijn dat bovenstaande het gevolg is van die crisissen, zoals bv de banken crisis. Maar is die crisis net als de eurocrisis etc niet juist het gevolg van een 'doenwat je wil, fuk de ander, pakken wat je pakken kan cultuur'?

Met name door het gebrek aan eenheid in de landen van de vrije wereld maak ik me best zorgen over de toekomst. Onze samenlevingen kunnen nergens meer tegen. 1 drugsdealer die met een felle nekklem sterft en BLM breekt het land af.. en el-ke groep grijpt nu naar maatschappij ontregelende middelen.

Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Master Mack op 23/01/2024 | 11:56 uur
Citaat van: Huzaar1 op 22/01/2024 | 21:23 uurIk denk dat het iets dieper ligt. Als Westen zijn we maatschappelijk ook enorm aan het versimpelen gegaan. Lagere klasse is vermengd geraakt met de middenklasse.

Klootzakkenmentaliteit, grote bek, individu voorop en een totaal gebrek aan eenheidsgevoel tot gevolg.

Ik zoek naar causale verbanden en oorzaak en gevolg. Kan goed zijn dat bovenstaande het gevolg is van die crisissen, zoals bv de banken crisis. Maar is die crisis net als de eurocrisis etc niet juist het gevolg van een 'doenwat je wil, fuk de ander, pakken wat je pakken kan cultuur'?

Met name door het gebrek aan eenheid in de landen van de vrije wereld maak ik me best zorgen over de toekomst. Onze samenlevingen kunnen nergens meer tegen. 1 drugsdealer die met een felle nekklem sterft en BLM breekt het land af.. en el-ke groep grijpt nu naar maatschappij ontregelende middelen.


Helaas constateren we allemaal de verschraling van het woord samenleving. Samen valt er steeds meer vanaf helaas. Mede veroorzaakt door een verschraling van het respect voor elkaar en respect voor autoriteit wordt het westen een individualisme opzich helaas.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 24/01/2024 | 08:45 uur
Trump wint ook in New Hampshire, enige tegenstander Haley blijft in de race

Donald Trump heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ook de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. De Amerikaanse oud-president troeft zijn laatst overgebleven rivaal Nikki Haley af, melden Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research.

Nu zo'n 90 procent van de stemmen is geteld, blijkt dat Trump 54,6 procent van de stemmen heeft. Voormalig VN-ambassadeur Haley moet het doen met 43,1procent.

Haley feliciteerde haar tegenstander al met zijn overwinning en zei dat Trump de zege "heeft verdiend". In haar toespraak benadrukte Haley dat ze nog niet uit de race stapt. Daardoor heeft Trump de nominatie als Republikeinse presidentskandidaat nog niet binnen.
Vorige week won Trump ook de eerste voorverkiezing in de staat Iowa. De eerstvolgende voorverkiezingen zijn in Nevada (6 februari) en de Maagdeneilanden (8 februari). Die worden als minder bepalend gezien.
De belangrijkste voorverkiezing waar Haley en Trump tegenover elkaar staan, is op 24 februari in South Carolina. Haley was van 2011 tot 2017 gouverneur van die staat. Als ze daar geen goed resultaat behaalt, is de kans aanwezig dat ze de strijd staakt.

Haley is de laatst overgebleven uitdager van Trump sinds Ron DeSantis afgelopen weekend uit de race stapte. In de peilingen heeft Trump een grote voorsprong op zijn laatste rivaal om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.


Biden niet op stembiljet, wint wel

Ook de Democraten hielden voorverkiezingen in New Hampshire. Zittend president Joe Biden stond niet op het stembiljet, maar kwam toch als winnaar uit de bus.

Biden ontbrak op het formulier vanwege een ruzie over de volgorde van de voorverkiezingen. De Democraten wilden de eerste voorverkiezing in South Carolina laten plaatsvinden. Maar New Hampshire heeft in de wetgeving vastgelegd dat het geen andere staat
laat voorgaan.

Kiezers konden Bidens naam invullen in een leeg vakje, een zogenoemde write-in. Dat deden zo veel mensen, dat Biden zijn Democratische tegenstanders Dean Phillips en Marianne Williamson ruim achter zich liet.

Met iets minder dan de helft van de vooral handgeschreven stemmen geteld, staat de president op 68 procent van de stemmen. Philips, die wel op het stembiljet stond, staat tweede met 20 procent. Philips en Williamson maken volgens de peilingen geen schijn van kans om Biden af te troeven.

Biden liet na de winst van Trump weten dat er een nieuwe tweestrijd tussen hem en de Republikein zal volgen. "Het is nu duidelijk dat Trump de Republikeinse kandidatuur zal binnenslepen", schreef het team van Biden in een verklaring. "En mijn boodschap aan het land kan niet duidelijker zijn: onze vrijheid en economie staan op het spel."

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 24/01/2024 | 09:11 uur
Citaat van: Thomasen op 24/01/2024 | 09:09 uurEcht.....
Niet best dit.

Ik vind dit wel interessant

Citaat"Nu zo'n 90 procent van de stemmen is geteld, blijkt dat Trump 54,6 procent van de stemmen heeft. Voormalig VN-ambassadeur Haley moet het doen met 43,1procent."

Betekent dit nou toch dat die partij hartstikke verdeelt is over zijn (potentiële) aanstelling?
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 24/01/2024 | 20:17 uur
Citaat van: Benji87 op 24/01/2024 | 09:11 uurBetekent dit nou toch dat die partij hartstikke verdeelt is over zijn (potentiële) aanstelling?

Er zijn al lange tijd 2 stromingen binnen die partij.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 24/01/2024 | 21:10 uur
Citaat van: Enforcer op 24/01/2024 | 20:17 uurEr zijn al lange tijd 2 stromingen binnen die partij.

Dat was bij mij bekend maar ik was in de veronderstelling dat de anti trump lijn gevolgd wel door DeSantis. Toen hij uit de race stapte was ik op recht wel een beetje verrast
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 03/02/2024 | 22:03 uur
Federal judge indefinitely postpones Trump's election meddling trial

A federal judge has postponed the election subversion trial of former US president Donald Trump while his appeal plays out in court.

The trial was set to begin on 4 March, but will now be delayed indefinitely, Judge Tanya Chutkan said on Friday.

The case is over Mr Trump's alleged efforts to overturn the 2020 election results.

His lawyers have argued that he should not face criminal charges because he was a sitting president at the time.

The Republican frontrunner for president in November's election was charged last year over his alleged efforts to overturn his 2020 loss to Democrat Joe Biden.

The case could be delayed for several months as the appeal process plays out.

Currently a panel of three federal appeals judges is weighing Mr Trump's argument that presidents are immune from prosecution for possible crimes committed while they are in office, even after they leave the White House. It could rule as early as next week.

The case is widely expected to end up before the US Supreme Court, where conservatives hold a 6-3 majority.

Experts have said it could have a profound effect on the future of the American presidency and what is allowable by an individual who holds the office.

The four counts in the indictment were: conspiracy to defraud the US, conspiracy to obstruct an official proceeding, obstruction of an official proceeding and conspiracy against the rights of citizens.

Mr Trump, 77, has repeatedly denied any wrongdoing and has accused the Justice Department and the Biden administration of political persecution.

He also faces three other criminal trials. One is related to alleged attempts to overturn the 2020 election results in the state of Georgia.

Another is related to his alleged mishandling of classified documents after leaving office, and the third is related to an alleged hush-money payment Mr Trump made to porn star Stormy Daniels.

With the delay of the federal election subversion case, Mr Trump's first criminal trial will be over the alleged 2016 hush money payments, which is slated for 25 March in New York.

Bron: BBC.com
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 04/02/2024 | 08:03 uur
Joe Biden wint zoals verwacht eerste voorverkiezing van de Democratische Partij

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in South Carolina zoals verwacht de eerste voorverkiezing van de Democratische Partij gewonnen. CNN en andere zenders riepen Biden uit als winnaar toen nog geen tien procent van de stemmen was geteld. De president stond toen met een kleine 97 procent flink voor op zijn tegenstanders, politicus Dean Phillips en auteur Marianne Williamson.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 5 november van dit jaar. Officieel moeten de Democraten en de Republikeinen hun kandidaten in de zomer nog aanwijzen, maar zeer waarschijnlijk wordt de strijd in het najaar een herhaling van de vorige keer, toen Donald Trump en Joe Biden het tegen elkaar opnamen.

Strijd om zwarte kiezer

De Republikeinen hebben hun eerste voorverkiezingen al achter de rug. In de staten Iowa en New Hampshire won Donald Trump afgetekend van zijn rivalen. De Democraten kozen dit jaar voor het eerst voor South Carolina om hun voorverkiezingen af te trappen, omdat in die staat veel zwarte kiezers wonen.

Bij de vorige presidentsverkiezingen stemde landelijk 87 procent van de zwarte kiezers in het land nog op Biden. Die vanzelfsprekendheid ontbreekt nu. Met name jonge Afro-Amerikaanse mannen bewegen in de peilingen van hem weg, onder andere vanwege onvrede over de economie en de torenhoge studieleningen die niet zijn kwijtgescholden. Andere zorgen bij Democratische kiezers zijn de hoge leeftijd van Biden (81) en de beveiliging van de Mexicaanse grens.

In een recente landelijke peiling steunt 63 procent van de zwarte kiezers Biden.

Bron: nos.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 06/02/2024 | 17:56 uur
Hof bepaalt dat Trump vervolgd mag worden voor inmenging verkiezingen 2020

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft geen presidentiële immuniteit en mag dus vervolgd worden voor het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft een Amerikaans federaal hof dinsdag besloten.

Het hof van beroep in het District of Columbia verwierp daarmee een eis van Trump. Hij stelde dat hij niet kan worden vervolgd omdat de beschuldigingen betrekking hebben op de periode dat hij president was. Maar volgens de rechters is die immuniteit vervallen.

"In deze zaak is voormalig president Trump de burger Trump geworden", schrijft de rechtbank. "De immuniteit die hem zou hebben beschermd toen hij president was, beschermt hem niet langer tegen vervolging."

Trump was in beroep gegaan tegen een uitspraak van een lagere Amerikaanse rechter in december. Ook die rechter had het verzoek tot immuniteit verworpen.

Trump kan nog in beroep tegen uitspraak

De oud-president kan nog in beroep gaan tegen deze nieuwste uitspraak, onder andere bij het federale hooggerechtshof. Dat is de hoogste rechter in de Verenigde Staten.

Trump wordt beschuldigd van het dwarsbomen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat mondde uit in de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Die zaak zou op 4 maart beginnen. Maar de federale rechter die de zaak behandelt, stelde de zaak vorige week voor onbepaalde tijd uit.

Als Trump schuldig wordt bevonden, mag hij zich waarschijnlijk niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Maar als de zaak wordt uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen, kan Trump als hij president wordt de onderzoeken naar hem schorsen.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 07/02/2024 | 12:41 uur
Biden wint ook tweede Democratische voorverkiezingen met ruime voorsprong

President Joe Biden heeft dinsdagavond ook de tweede Democratische voorverkiezingen ruimschoots gewonnen. Volgens persbureau AP won de huidige president de voorverkiezingen in Nevada met bijna 90 procent van de stemmen.

Biden hoopt later dit jaar opnieuw gekozen te worden als president van de Verenigde Staten. Daarvoor moet hij eerst nog de nominatie van zijn partij winnen. Maar dat is slechts een formaliteit. De Democratische Partij staat er namelijk op dat de zittende president meedoet aan de verkiezingen.

Daarnaast heeft Biden ook weinig échte concurrentie. Hoewel er nog zo'n twaalf kandidaten meededen aan de voorverkiezing in Nevada, haalden de meesten daarvan nog geen halve procent van de stemmen binnen.

Auteur en zelfhulpgoeroe Marianne Williamson haalde 2,7 procent van de stemmen. Bijna 6 procent van de stemmen ging naar de optie 'geen van deze kandidaten'. Congreslid Dean Phillips, die met Williamson als de enige twee 'serieuze' tegenstanders wordt gezien, deed niet mee aan de voorverkiezingen in Nevada.

Biden is dus de gedoodverfde presidentskandidaat van de Democratische Partij, maar dat betekent niet dat er geen onvrede is over zijn kandidaatschap. Veel Democraten hebben kritiek op zijn buitenlandbeleid en Bidens campagne komt ook nog niet lekker van de grond.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 14/02/2024 | 09:25 uur
Republikeinen verliezen zetel in Huis van Afgevaardigden na speciale verkiezing

De Republikeinse Partij heeft een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verloren aan de Democraten. De Democraat Tom Suozzi won een speciale verkiezing in New York om de afgezette Republikein George Santos op te volgen.

Santos verloor zijn zetel begin december na een reeks schandalen. Hij zat toen nog geen jaar in het parlement. Kort na zijn beëdiging raakte hij in opspraak om vermeende leugens over zijn cv en beschuldigingen dat hij donateurs had opgelicht.

De 35-jarige Santos zou tijdens zijn campagne onder meer hebben beweerd dat hij officieel gesteund werd door oud-president Donald Trump. Santos voerde eerder campagne voor Trump toen die voor herverkiezing ging.

Het Amerikaanse Congres stemde in met het wegsturen van Santos. Daarmee werd hij de eerste Republikein ooit die zijn zetel in het Amerikaanse parlement moest opgeven. Om zijn opvolger te vinden, was een speciale tussentijdse verkiezing nodig.

Suozzi versloeg zijn Republikeinse tegenstander Mazi Pilip. Hij won in het district Long Island, waar hij geboren en getogen is. Suozzi was voordat Santos aantrad ook al zes jaar lid van het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen hebben nog steeds een meerderheid in het Huis. De 'Grand Old Party' bezet 219 zetels, tegen de 213 van de Democraten.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 26/02/2024 | 17:05 uur
Ukraine supporters lay path to try to force US House vote on aid bill

WASHINGTON, Feb 23 (Reuters) - U.S. House of Representatives Democrats have begun laying the groundwork for a potential bid to sidestep Republican Speaker Mike Johnson and force a vote on a $95 billion security assistance package for Ukraine, Israel and Taiwan, House aides said on Friday.

Representative Jim McGovern, the top Democrat on the House Rules Committee, filed legislation on Feb. 15 that could be used as a vehicle for a discharge petition, a rarely used procedural tool that eventually could force a vote on the bill if at least 218 House members - a majority of the chamber's 435 voting members - sign it.

Under House rules, Ukraine backers could begin collecting signatures for the petition around March 1.
Democrat Tom Suozzi's victory in a special election to fill a vacancy in a district in New York state, narrowed Republicans' already-thin margin in the House to 219-213. Suozzi will be sworn in on Feb. 28.

Months after Democratic President Joe Biden asked Congress to approve more foreign security assistance, the Senate last week approved the package for Ukraine, Israel and Taiwan and to replenish U.S. weapons stocks by an overwhelming 70-30 vote. Twenty-two Republicans joined most Democrats in voting "aye."

But Johnson, a close ally of Republican former President Donald Trump who voted against assisting Ukraine before he became speaker, sent the House home for a two-week recess without bringing the measure up for a vote, leaving the aid in limbo as the war in Ukraine approached its second anniversary.
Trump, the front-runner for his party's 2024 presidential nominee, has opposed aid to Kyiv.

Johnson told a party meeting on Feb. 14 that House Republicans would not rubber-stamp the Senate bill. Party leaders are considering writing new bills, amending the Senate legislation or dividing it into separate parts.

House Democrats are also considering another, even rarer, process, known as defeating the previous question, in which Ukraine backers could take control of the House floor before certain votes.

The exact number needed is not certain, because it would require only a simple majority of members present and voting.
So far, House Democratic leader Hakeem Jeffries has said only that he is leaving every legislative option on the table.

Mike Gallagher, the Republican chair of the House select committee on China, urged fellow Republicans to see that the funding was part of an opportunity to rebuild America's "arsenal of deterrence."

"I get that this is not cheap. The cost of the supplemental is high. But the cost of war, particularly a war with China in the Indo-Pacific, would be much higher still," Gallagher told reporters after returning from a trip to Taiwan.

Bron: https://www.reuters.com/world/us/ukraine-supporters-lay-path-try-force-us-house-vote-aid-bill-2024-02-23/
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 29/02/2024 | 07:17 uur
Hooggerechtshof neemt zaak over presidentiële immuniteit Trump in behandeling

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat de bewering van Donald Trump dat hij als oud-president immuniteit geniet in behandeling nemen. De strafzaak rond zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden wordt daardoor uitgesteld.

Trump verzocht het hooggerechtshof op 12 februari om het besluit van de rechter dat hij géén presidentiële immuniteit geniet te "pauzeren". De rechter deed die uitspraak op 6 februari.

Het hooggerechtshof heeft in de week van 22 april mondelinge pleidooien ingepland. Daarin buigt het hof zich over de vraag of een oud-president wel of niet kan worden vervolgd voor zaken die zich tijdens zijn presidentschap hebben afgespeeld.

Nu het hooggerechtshof heeft besloten het verzoek van Trump in behandeling te nemen, zal een mogelijke rechtszaak over de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool en andere pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden enkele maanden worden vertraagd. Die zaak tegen Trump stond oorspronkelijk gepland op 4 maart.

Het is de tweede zaak over Trump waar het Amerikaanse hooggerechtshof zich over buigt. Het hooggerechtshof behandelt momenteel ook een beroep van Trump tegen een besluit van het hof van de staat Colorado. Daar werd de oud-president van het stembiljet voor de presidentsverkiezingen geweerd vanwege zijn rol bij de Capitool-bestorming.

Het is onduidelijk wanneer de uitspraak in die zaak volgt. Als het besluit niet voor aanstaande dinsdag valt, staat Trump gewoon op het stembiljet in Colorado. Op 5 maart is het namelijk 'Super Tuesday'. Dan zijn er in vijftien staten voorverkiezingen, waaronder in Colorado.

Ook in de staat Maine was Trump van het stembiljet gehaald, maar dat besluit werd later opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof. Maine is net als Colorado een van de staten waar aanstaande dinsdag voorverkiezingen zijn.

In de staat Illinois is Trump nu ook geweerd van deelname aan de voorverkiezingen. De verwachting is dat Trump ook de uitspraak van de rechter in die staat zal aanvechten.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 29/02/2024 | 07:51 uur
Als die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 29/02/2024 | 10:36 uur
Citaat van: Huzaar1 op 29/02/2024 | 07:51 uurAls die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.

Dan mag die gelijk die rechters uit het hoofd gerechtshof meenemen want het is wel overduidelijk wel spelletje hier bij de republikeinen wordt gespeeld. Ik ben bang dat het juridische pad tegen trump op een doodlopend spoor zal uitlopen
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 01/03/2024 | 00:14 uur
Citaat van: Benji87 op 29/02/2024 | 10:36 uurDan mag die gelijk die rechters uit het hoofd gerechtshof meenemen want het is wel overduidelijk wel spelletje hier bij de republikeinen wordt gespeeld. Ik ben bang dat het juridische pad tegen trump op een doodlopend spoor zal uitlopen

Het beste wat de wereld kan overkomen is een trump die overlijdt aan iets. Of iig geen president wordt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Zander op 01/03/2024 | 15:29 uur
Citaat van: Huzaar1 op 01/03/2024 | 00:14 uurHet beste wat de wereld kan overkomen is een trump die overlijdt aan iets. Of iig geen president wordt.
Als die clown weer president wordt, dan wordt Europa bijna gedwongen om een gezamenlijke EU krijgsmacht op te tuigen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 04/03/2024 | 16:22 uur
Amerikaans hooggerechtshof bepaalt dat Trump op stembiljet mag

Donald Trump mag niet van het stembiljet voor de presidentsverkiezingen af worden gehaald, zo heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag besloten. Dat betekent een horde minder in Trumps kansen om presidentskandidaat te worden.

In december oordeelde de hoogste rechtbank van de staat Colorado dat Trump niet aan de voorverkiezingen in die staat mag meedoen vanwege zijn rol bij de Capitool-bestorming van 6 januari 2021. Velen zien de oud-president als een van de aanstichters daarvan. In een paar andere staten werd niet veel later dezelfde conclusie getrokken.

Trump ging bij het hooggerechtshof in beroep tegen de uitspraak van Colorado. De hoogste Amerikaanse rechtbank moest bepalen of de uitspraak van de staat klopt.

Colorado baseerde het besluit op een bepaling in de grondwet. In een onderdeel van het veertiende amendement staat dat Amerikanen die betrokken waren bij een "opstand of rebellie" geen politieke baan (meer) mogen hebben.

Het hof bepaalde maandag dat de staat helemaal niet over die wetsbepaling gaat, maar dat dat bij het Congres ligt. Daarom vindt het hof dat de staat een fout heeft gemaakt door Trump van het stembiljet af te halen.

Nu het hooggerechtshof heeft bepaald dat Trump op het stembiljet mag blijven staan, is dat één horde minder voor de oud-president. Het enige wat zijn presidentskandidaatschap nog in de weg kan zitten, zijn de strafzaken die nog tegen hem lopen. Als hij voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in november wordt veroordeeld, mag hij niet meer meedoen.

De Amerikaanse staten Maine en Illinois hadden Trump ook van het stembiljet afgehaald, maar dat besluit was opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof in de Colorado-zaak.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 04/03/2024 | 20:01 uur
Citaat van: Huzaar1 op 29/02/2024 | 07:51 uurAls die kerel uit het raam valt,  zou dat gewoon het beste voor iedereen zijn.
Trump is het beste wat er gaat komen dit jaar ....
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 04/03/2024 | 20:04 uur
Citaat van: Zander op 01/03/2024 | 15:29 uurAls die clown weer president wordt, dan wordt Europa bijna gedwongen om een gezamenlijke EU krijgsmacht op te tuigen.

Hoezo ? ...gewoon je 2 % ...liever meer natuurlijk van je BNP aan defensie uitgeven, Dat Trump harde uitspraken heeft daarmee wil hij gewoon de Europese reg leiders aanzetten om hun defensie uitgaven te verhogen. En als hij het
gewoon lief vraagt zoals Amerika al jaren heeft gedaan dan geven ze hier in Europa de miljarden liever uit aan
klimaat oplossingen en andere domme hobbies dan aan wapens.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 04/03/2024 | 20:23 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 04/03/2024 | 20:01 uurTrump is het beste wat er gaat komen dit jaar ....

De man is totaal gestoord en een gemiddelde puber heeft meer kwaliteit in zich dan deze man.

Dat je dit na alles wat hij heeft gedaan kunt uitspreken vind ik gewoonweg dom.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 04/03/2024 | 20:25 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 04/03/2024 | 20:04 uurHoezo ? ...gewoon je 2 % ...liever meer natuurlijk van je BNP aan defensie uitgeven, Dat Trump harde uitspraken heeft daarmee wil hij gewoon de Europese reg leiders aanzetten om hun defensie uitgaven te verhogen. En als hij het
gewoon lief vraagt zoals Amerika al jaren heeft gedaan dan geven ze hier in Europa de miljarden liever uit aan
klimaat oplossingen en andere domme hobbies dan aan wapens.

Alsof daarmee de kous af is, hoe krijg je dit soort onzin uit je mond.

Trump doet wat hem die dag het beste uitkomt en laat het land en al zijn belangen stikken. Slechtste wat Amerika kan overkomen. De dommen komen in de meerderheid, maar dat is niet gek na een paar decennia macdonalds en smartphone mentaliteit.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/03/2024 | 08:35 uur
Wat trump zegt en wat trump doet licht mijlenver uit elkaar. Als ik zijn speeches hoor dan snap ik volkomen dat mensen op hem stemmen. Maar ik ben zijn stunts nog niet vergeten toen hij in het Witte Huis zat. Ik verbaas me er dan nog over dat er mensen zijn die wederom met hem in zee willen gaan.

Overigens is het vandaag super Tuesday, de kans is vrij groot dat we vanaf morgen weten wie de definitieve kandidaten zullen zijn.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 10:00 uur
Citaat van: Benji87 op 05/03/2024 | 08:35 uurWat trump zegt en wat trump doet licht mijlenver uit elkaar. Als ik zijn speeches hoor dan snap ik volkomen dat mensen op hem stemmen. Maar ik ben zijn stunts nog niet vergeten toen hij in het Witte Huis zat. Ik verbaas me er dan nog over dat er mensen zijn die wederom met hem in zee willen gaan.

Overigens is het vandaag super Tuesday, de kans is vrij groot dat we vanaf morgen weten wie de definitieve kandidaten zullen zijn.

Ik denk dat het Trump en Biden wordt ;)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/03/2024 | 10:10 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 10:00 uurIk denk dat het Trump en Biden wordt ;)

Dat denk ik ook voor bijna 99,9% wel maar goed je kan pas uitsluiten totdat het definitief is ;)
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 05/03/2024 | 11:12 uur
Citaat van: Benji87 op 05/03/2024 | 08:35 uurWat trump zegt en wat trump doet licht mijlenver uit elkaar. Als ik zijn speeches hoor dan snap ik volkomen dat mensen op hem stemmen. Maar ik ben zijn stunts nog niet vergeten toen hij in het Witte Huis zat. Ik verbaas me er dan nog over dat er mensen zijn die wederom met hem in zee willen gaan.

Overigens is het vandaag super Tuesday, de kans is vrij groot dat we vanaf morgen weten wie de definitieve kandidaten zullen zijn.

Nou omdat geen van de partijen zich richt op de grijze meerderheid en zich vooral richt op de luidruchtige minderheid aan hun kant van het politieke spectrum, die ook nog eens handig zijn in het bespelen van de media.
En als zovaak blijkt dat links hier beter in is als rechts, dat zal wel komen omdat hun organisatie structuur meer op een militaire lijkt dan die in het rechtse spectrum waar de opbouw algauw een een sticker van extreem opgeplakt krijgt,door hun meer zichtbare gebruiken, links slaagt erin om dit meer verborgen te houden.
Maar eigenlijk doet Biden op dit moment hetzelfde als Trump, waar Trump het moto MAGA heeft en voor bondgenoten minimaal 2% BNP voor defensie wil, doet Biden dit op gebied van chips (verbod export van high end chip productiemachines naar China) maar daar hoor je niemand echt over, en dat Rusland al een zelfde regeling, sinds 2014 aan de pantalon heeft hangen die zelfs strenger is vindt iedereen nu normaal. Uiteindelijk gaat het altijd weer wat kunnen we er aan verdienen met zo weinig mogelijk effort.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 05/03/2024 | 12:50 uur
Citaat van: Umbert op 05/03/2024 | 11:12 uurNou omdat geen van de partijen zich richt op de grijze meerderheid en zich vooral richt op de luidruchtige minderheid aan hun kant van het politieke spectrum, die ook nog eens handig zijn in het bespelen van de media.
En als zovaak blijkt dat links hier beter in is als rechts, dat zal wel komen omdat hun organisatie structuur meer op een militaire lijkt dan die in het rechtse spectrum waar de opbouw algauw een een sticker van extreem opgeplakt krijgt,door hun meer zichtbare gebruiken, links slaagt erin om dit meer verborgen te houden.
Maar eigenlijk doet Biden op dit moment hetzelfde als Trump, waar Trump het moto MAGA heeft en voor bondgenoten minimaal 2% BNP voor defensie wil, doet Biden dit op gebied van chips (verbod export van high end chip productiemachines naar China) maar daar hoor je niemand echt over, en dat Rusland al een zelfde regeling, sinds 2014 aan de pantalon heeft hangen die zelfs strenger is vindt iedereen nu normaal. Uiteindelijk gaat het altijd weer wat kunnen we er aan verdienen met zo weinig mogelijk effort.

Hoho, die handelsoorlog met China heeft trump zelf gestart trouwens. Die is 2018 begonnen met het heffen van tarieven op vanuit China ingevoerde goederen.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 13:15 uur
Die handelsoorlog die enorme consequenties heeft gehad... en alles ook voor ons heeft verandert zonder dat we dat wilden.

Of die andere shit zooi waar Trump ons aan heeft geholpen; Noord Korea.

Sinds meneer zijn liefdesverklaring naar Kim Jong Un stuurde zitten we met een over assertief terroristen staatje dat nu beschikt over hypersonische raketten en nucleaire wapen productie.

Lui ala Oorlogsvis vinden dat topwerk.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Enforcer op 05/03/2024 | 13:17 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 13:15 uurDie handelsoorlog die enorme consequenties heeft gehad... en alles ook voor ons heeft verandert zonder dat we dat wilden.

Of die andere shit zooi waar Trump ons aan heeft geholpen; Noord Korea.

Sinds meneer zijn liefdesverklaring naar Kim Jong Un stuurde zitten we met een over assertief terroristen staatje dat nu beschikt over hypersonische raketten en nucleaire wapen productie.

En Rusland met wapens en munitie ondersteunt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 05/03/2024 | 15:56 uur
Citaat van: Enforcer op 05/03/2024 | 13:17 uurEn Rusland met wapens en munitie ondersteunt.
Hadden we anders verwacht?
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 17:29 uur
Citaat van: Umbert op 05/03/2024 | 15:56 uurHadden we anders verwacht?

Dit had allemaal anders kunnen zijn maar door Trump vond Kimjongun en NK hernieuwd vertrouwen in het pad naar totale escalatie en ontwikkeling van systemen die ze op een troon hebben gezet. Waterstofbom komt eraan.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 05/03/2024 | 17:41 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 17:29 uurDit had allemaal anders kunnen zijn maar door Trump vond Kimjongun en NK hernieuwd vertrouwen in het pad naar totale escalatie en ontwikkeling van systemen die ze op een troon hebben gezet. Waterstofbom komt eraan.
Maar Trump heeft ook Kim duidelijk gemaakt dat het MAD principe ook voor hem geldt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 17:43 uur
Citaat van: Umbert op 05/03/2024 | 17:41 uurMaar Trump heeft ook Kim duidelijk gemaakt dat het MAD principe ook voor hem geldt.

Dat wist hij nog niet denk je? Het netto resultaat is na trump een veel assertiever en zelfverzekerder noord korea.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 05/03/2024 | 17:55 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 17:43 uurDat wist hij nog niet denk je? Het netto resultaat is na trump een veel assertiever en zelfverzekerder noord korea.
Dat zal hij best weten, maar Trump was wel de die hem rechtstreeks ermee bedreigde, toen kim met zijn beruchte rode knopje dreigde en daarbij zei en ik heb er nog veel meer dus weg ben je zo wie zo, dat had nog geen van Trumps voorgangers zo duidelijk gezegd.
Trump is idd behoorlijk van padje af maar ook hij wil niet dood.
En vwb die 2% norm heeft hij gewoon gelijk we moeten eens leren onze eigen broek op te houden.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 18:04 uur
Citaat van: Umbert op 05/03/2024 | 17:55 uurDat zal hij best weten, maar Trump was wel de die hem rechtstreeks ermee bedreigde, toen kim met zijn beruchte rode knopje dreigde en daarbij zei en ik heb er nog veel meer dus weg ben je zo wie zo, dat had nog geen van Trumps voorgangers zo duidelijk gezegd.
Trump is idd behoorlijk van padje af maar ook hij wil niet dood.
En vwb die 2% norm heeft hij gewoon gelijk we moeten eens leren onze eigen broek op te houden.

Nee trump en kim jong un schreven 'liefsesbrieven'naar elkaar.

Sorry maar de algemeen geaccepteerde visie op Trump - Noord Korea is toch echt dat hij dat gruwelijk verpest heeft. Tevens direct verantwoordelijk, binnen de amerikaanse overheid was echt helemaal niemand enthousiast op de wereldvreemde toenadering die hij met dat land zocht.

Trump dacht het allemaal even op te lossen daar.

Het resultaat is dat NK nu hypersonische wapens heeft, volwassen productie van nucleaire wapens, een waterstof bom in de kraamkamer en zich alles behalve bedreigd voelt.

Integendeel, er is een toenemende kans dat Noor Korea de oorlog aan wil met Zuid korea.

Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 20:05 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 13:15 uurDie handelsoorlog die enorme consequenties heeft gehad... en alles ook voor ons heeft verandert zonder dat we dat wilden.

Of die andere shit zooi waar Trump ons aan heeft geholpen; Noord Korea.

Sinds meneer zijn liefdesverklaring naar Kim Jong Un stuurde zitten we met een over assertief terroristen staatje dat nu beschikt over hypersonische raketten en nucleaire wapen productie.

Lui ala Oorlogsvis vinden dat topwerk.
pfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: bergd op 05/03/2024 | 20:29 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 20:05 uurpfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.

Trump is de man die meer liefde toont voor Kim jong un dan de linker flank van z'n eigen partij, dan moet je toch gaan naar denken.

Die man die tegen Poetin zegt, Ik zal hem zelfs aanmoedigen een land binnen te vallen als het land niet voldoet aan de 2% norm.... knettertjegek
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 21:29 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 20:05 uurpfffffff ....voordat Trump president was hadden de Noord Koreanen al atoom wapens.  Trump probeerde de vijandige sfeer te ontdooien maar dat is niet gelukt.


Door Trump zit de wereld te kijken met het huidige Noord Korea, een handelsoorlog met China en legt hij per direct een bom onder de alliantie.

Trump is een nachtmerrie voor de mensheid.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 21:44 uur
Die handelsoorlog met China die zet Biden gewoon door he ...ASML , Nvidia mogen allemaal niet meer leveren
aan China bv.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 05/03/2024 | 22:15 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 05/03/2024 | 21:44 uurDie handelsoorlog met China die zet Biden gewoon door he ...ASML , Nvidia mogen allemaal niet meer leveren
aan China bv.


Trump is in geen enkel opzicht een goed idee. Alleen de dommen denken dat er makkelijke oplossingen voor complexe problemen zijn. Trump is verantwoordelijk voor het huidige Noord Korea en de relatie met China op economisch vlak.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 06/03/2024 | 10:54 uur
Trump wint fors op Super Tuesday, maar eist nominatie nog niet op

Donald Trump en Joe Biden zijn zoals verwacht de winnaars van Super Tuesday. Toch was er een verrassende wending in de belangrijke dag in de strijd om het Witte Huis. Oud-president Donald Trump heeft zichzelf nog niet uitgeroepen tot de Republikeinse presidentskandidaat. En dat hadden Amerikaanse media van tevoren wel verwacht.

Miljoenen Amerikanen trokken gisteren naar de stembus en stemden in de voorverkiezing in de staten Alabama, Alaska, Arkansas, Californïe, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia.

Meerderheid nodig

Zoals verwacht won oud-president Donald Trump in vrijwel alle staten, op één na. Zijn tegenstander Nikki Haley won volgens persbureau AP de staat Vermont. Zij won vorige week de stad Washington, en heeft met Vermont haar eerste staat in de wacht gesleept.

"Hoewel Trump in bijna alle staten won, moet hij een meerderheid van de gedelegeerden op het partijcongres in juli achter zich hebben", legt Amerika-correspondent Erik Mouthaan uit. De verwachting van Amerikaanse media was dat Trump zich vandaag uit zou roepen tot de winnaar omdat hij niet meer in te halen is, maar dat deed hij niet.

Toespraak
Trump gaf wel een toespraak en sprak daarin van een 'onweerlegbare uitslag'. Maar hij sprak niet over de winst. "Waarom hij de overwinning niet uitriep, is niet duidelijk", zegt Mouthaan. "Zijn campagneteam moet hebben besloten dat ze nog even doorgaan."
 
Volgens CNN kan het eigenlijk niet anders dan dat Trump uiteindelijk wint. De Amerikaanse zender berekende dat het over een week al zo ver kan zijn dat Trump met absolute zekerheid een meerderheid van de gedelegeerden achter zich heeft.

'Levensgroot probleem'
Dat Haley in Vermont gewonnen heeft, zal Trump hoe dan ook met argusogen hebben gevolgd. "Haleys kandidatuur heeft geen kans van slagen meer, maar legt wel bloot dat een flink aantal Republikeinen geen zin heeft in nog eens vier jaar Trump aan de macht", zegt Mouthaan. "Als die rechtse kiezers thuis blijven bij de 'echte' verkiezingen in november, heeft de Republikeinse partij een levensgroot probleem."

Ook het team van Haley ziet in deze uitslagen een duidelijk signaal dat de partij erg verdeeld is. "We kunnen geen eenheid bereiken door simpelweg te beweren dat we 'verenigd' zijn."

In de toespraak die Trump vannacht gaf, noemde hij de naam van Haley niet.

'Democratie vernietigen
President Joe Biden liet tijdens de toespraak van Trump in een verklaring weten dat zijn mogelijke rivaal 'vastbesloten is onze democratie te vernietigen'.

Biden stond gisteren zelf ook op het stembiljet, maar dat zorgde niet voor verrassingen. De Democraat heeft geen serieuze tegenstanders.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5438573/super-tuesday-verrassende-wending-trump-niet-grote-winnaar-haley
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 06/03/2024 | 10:58 uur
Het mocht niet als verrassing komen maar zoals verwacht lijken zowel Trump als Biden af te stevenen op een klinklare overwinning in de voorverkiezingen.

Voeg ik gelijk de poll maar even toe. Want waar denkt DF dat Amerika op zal gaan stemmen? Dus niet hoopt maar wie gaat er daadwerkelijk winnen?
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 06/03/2024 | 11:40 uur
Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 22:15 uurTrump is in geen enkel opzicht een goed idee. Alleen de dommen denken dat er makkelijke oplossingen voor complexe problemen zijn. Trump is verantwoordelijk voor het huidige Noord Korea en de relatie met China op economisch vlak.
Wat wil je dan ? ...China weer toestemming geven om chip machines van ASML te kopen en CPU chips van NVIDIA ?
dat kan niet want dan worden ze nog sterker. En Biden heeft trouwens de handelsoorlog met China gewoon doorgezet ..sterker nog hij heeft het nog harder gespeeld dus wat dat betreft heeft Biden het goed gedaan , nog beter dan Trump.
En dat Noord Korea ...dat had al voor dat Trump president werd ballistische raketten en atoom capiciteit he dus dat argument slaat helemaal nergens op.....
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 06/03/2024 | 11:46 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 06/03/2024 | 11:40 uurWat wil je dan ? ...China weer toestemming geven om chip machines van ASML te kopen en CPU chips van NVIDIA ?
dat kan niet want dan worden ze nog sterker. En Biden heeft trouwens de handelsoorlog met China gewoon doorgezet ..sterker nog hij heeft het nog harder gespeeld dus wat dat betreft heeft Biden het goed gedaan , nog beter dan Trump.
En dat Noord Korea ...dat had al voor dat Trump president werd ballistische raketten en atoom capiciteit he dus dat argument slaat helemaal nergens op.....

Je verbind allemaal zaken aan elkaar die totaal nul met elkaar te maken hebben.

Trump is een slecht idee omdat de man karaktereigenschappen heeft van een gemiddelde verwende puber. Hij kan niet communiceren en is niet integer. Een directe bedreiging voor de maatschappelijke en veiligheidsverbanden in de wereld.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Umbert op 06/03/2024 | 12:32 uur
VWB de chips de VS is al tijden bezig om alle grote chipmachine fabrikanten weer VS based te maken zodat ze hun politiek erop los kunnen laten, de enige die nog ontbraken waren ASM(L) en TEL, TEL hadden ze ook bijna aan een grote VS speler gekoppeld AMAT, zou dan met stip de grootste worden in de wereld, met beoogd hoofdkantoor in Amsterdam, dat tzt weer richting de VS kon, maar dat plan is afgeschoten. Zit dus veel meer achter. En omdat AI zo snel gaat zijn ze als de dood dat ze het baas in huis principe gaan verliezen, wat ze in feite al kwijt zijn gezien de macht van TSMC en Samsung, en ook hier zien we de voor en nadelen van verschillende systemen, China kan x-jaar vooruit plannen , terwijl de VS dit veel minder kan omdat er om de 4 jaar een machtswisseling kan plaats vinden.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 06/03/2024 | 13:06 uur
Nu dus officieel, Trump is definitief de republiekse presidentskandidaat

Haley stapt uit Republikeinse verkiezingsrace, definitief geen concurrentie meer voor Trump

Nikki Haley trekt zich terug uit de Amerikaanse voorverkiezingen, melden bronnen aan Amerikaanse media. Daardoor ligt voor Donald Trump de weg open om genomineerd te worden als presidentskandidaat namens de Republikeinen.

Onder andere The Wall Street Journal en CNN melden woensdag op basis van bronnen dat Haley haar campagne beëindigt. Later vandaag zal zij dit tijdens een toespraak bekendmaken, zeggen verschillende bronnen.
Haley stelde zich vorig jaar februari kandidaat voor het presidentschap. Lange tijd stond ze in de schaduw van haar concurrenten Trump en Ron DeSantis.

Maar tijdens de verschillende Republikeinse verkiezingsdebatten, waar Trump niet aan deelnam, kwam Haley bovendrijven als belangrijkste concurrent van de oud-president. In de landelijke peilingen althans.

Tijdens de Republikeinse partijbijeenkomst in Iowa op 15 januari waren de kaarten nog anders geschud. In de conservatieve staat was de gematigde Haley goed voor een derde plaats achter Trump en DeSantis. Maar haar achterstand op DeSantis was klein.

Haley wist tij niet te keren op Super Tuesday

De verwachtingen rondom Haley in de staat New Hampshire waren dan ook hooggespannen. Niet vanwege eventuele winst, maar wel of ze bij Trump in de buurt kon blijven. Dat lukte Haley nog enigszins met 43,2 procent van de stemmen, tegenover 54,3 procent voor Trump. Maar daarna reeg de oud-president de zeges in de verschillende voorverkiezingen aaneen.

Ook in South Carolina, Haleys thuisstaat, bleven hoopgevende resultaten uit. Op 3 maart won de voormalige VN-ambassadeur nog wel de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het was haar eerste, symbolische overwinning.

Maar ook op Super Tuesday, toen in vijftien staten werd gestemd, wist Haley het tij niet te keren. Ze won nog wel in de kleine staat Vermont, maar in de overige staten won Trump.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 06/03/2024 | 21:00 uur
En ook Phillips is gestopt. Biden is nu officieel de kandidaat voor de democraten. De campagnes kunnen beginnen

Na Trump nu ook Biden zonder serieuze concurrentie na opgave Dean Phillips

Dean Phillips staakt zijn poging om Amerikaans presidentskandidaat namens de Democraten te worden. Phillips genoot nauwelijks bekendheid en wist in geen enkele voorverkiezing een resultaat te behalen tegen de zittende Amerikaanse president Joe Biden.

Phillips gaf woensdag in gesprek met een radiozender in zijn thuisstaat Minnesota toe dat zijn campagne geen zin meer had. "Ik wilde een gooi doen naar het presidentschap om Donald Trump tegenwicht te bieden", zei Phillips, die lid van het Huis van Afgevaardigden is. "Maar het is duidelijk dat ik niet het alternatief ben."

Phillips zegt zich nu achter president Biden te scharen.

Biden had in de afgelopen weken nauwelijks concurrentie van Phillips. Ook de andere kandidaat namens de Democraten, de schrijfster Marianne Williamson, speelde van meet af aan een bijrol. Zij gooide begin februari de handdoek in de ring, maar besloot vorige week haar campagne weer te hervatten.

Eerder op woensdag zette de Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley ook een punt achter haar campagne. Daarmee is er voor Trump geen concurrent meer over. Bij de Democraten heeft Biden geen kansrijke concurrentie meer.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 09/03/2024 | 20:20 uur
Bezoek Orbán aan VS zet campagnestrijd tussen Trump en Biden op scherp

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vrijdagavond de Amerikaanse oud-president Donald Trump bezocht. Trump ontving hem in zijn landhuis Mar-a-Lago in Palm Beach. De Amerikaanse president Joe Biden heeft stevige kritiek geuit op de ontmoeting.

Biden sprak bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. "Weet je wie hij vandaag ontmoet? Orbán uit Hongarije, die ronduit zegt dat hij niet denkt dat democratie werkt. Hij is op zoek naar een dictatuur", zei Biden.
De Amerikaanse president staat op gespannen voet met de huidige Hongaarse regering van Orbán. Hongarije is het enige lid van de Europese Unie dat banden onderhoudt met het Kremlin, ondanks de Russische invasie van Oekraïne.

In oktober sprak Orbán in China nog met de Russische president Vladimir Poetin. Zijn land is erg afhankelijk van de olie- en gasleveringen vanuit Rusland.
Hongarije lag de afgelopen maanden ook meerdere keren dwars binnen de NAVO. Orbán wil dat er meer druk wordt gezet op Oekraïne om over een wapenstilstand of vredesakkoord te onderhandelen met Rusland.

Orbán verwacht meer steun voor hem als Trump president is

De vredesonderhandelingen liggen al lange tijd stil. In een eerder opgesteld Oekraïens vredesplan staat onder meer dat Rusland zich moet terugtrekken van al het ingenomen Oekraïense grondgebied, en dat Rusland al het Oekraïense grondgebied als Oekraïne erkent. Daarmee lijken succesvolle vredesonderhandelingen een utopie.

Orbán verwacht dat zijn standpunt over het dwingen van Oekraïne om tóch te onderhandelen, meer steun krijgt als Trump herkozen wordt. Trump is doorgaans afkerig van buitenlandse militaire verplichtingen en wil dat de regering geen geld meer verstrekt aan andere landen onder strikte voorwaarden en als lening.

De Hongaarse premier is dan ook uitgesproken voorstander van Trump. Hij steunt hem in zijn poging om later dit jaar te worden herkozen. "Wij hopen dat de huidige president zal vertrekken en Trump zal terugkeren", zei Orbán vorige maand.

Vrijdag zei Orbán dat Trump "een geestverwant is die net als hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen". Trump zei vorig jaar dat hij de oorlog in Oekraïne in één dag wil oplossen, maar gaf geen verdere uitleg.

Trump en Orbán spraken elkaar een uur. Daarnaast kreeg de Hongaarse premier een rondleiding door het pand en was er aansluitend een diner en concert. Het was de derde keer dat de twee leiders elkaar hebben ontmoet.

In de Verenigde Staten worden in november presidentsverkiezingen gehouden. Die gaan zo goed als zeker tussen Trump en Biden, gezien alle andere kandidaten uit de race zijn gestapt of geen kiezers op hun hand krijgen.

Biden gebruikte donderdag zijn State of the Union om uit te halen naar Trump. Hij zei dat zijn politieke rivaal de vrijheid in eigen land en daarbuiten in gevaar brengt.

De State of the Union geldt als de belangrijkste politieke toespraak van het jaar in de VS en wordt normaliter aangegrepen om het Amerikaanse volk te vertellen hoe het land ervoor staat en welke beleidsdoelen er zijn.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Master Mack op 09/03/2024 | 23:19 uur
Het is ook echt kiezen tussen:
Oud en fout.
Of
Gewoon heel oud.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 09/03/2024 | 23:20 uur
Citaat van: Master Mack op 09/03/2024 | 23:19 uurHet is ook echt kiezen tussen:
Oud en fout.
Of
Gewoon heel oud.

Heel fout vind ik een stuk meer doorslaggevend. Ze zijn allebei oud wtf is dit.

Echt een no brainer.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Master Mack op 09/03/2024 | 23:45 uur
Citaat van: Huzaar1 op 09/03/2024 | 23:20 uurHeel fout vind ik een stuk meer doorslaggevend. Ze zijn allebei oud wtf is dit.

Echt een no brainer.
Scheelt dat wij niet kiesgerechtigde zijn in de VS hé. Ik had op Clint Eastwood gestemd. Ook oud🤣
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 10/03/2024 | 00:13 uur
Citaat van: Master Mack op 09/03/2024 | 23:45 uurScheelt dat wij niet kiesgerechtigde zijn in de VS hé. Ik had op Clint Eastwood gestemd. Ook oud🤣

Trump zou je niet als leraar, vader, leider of wat dan ook willen in een positie met autoriteit. Alsof ie voor de arme amerikaan opkomt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 13/03/2024 | 09:03 uur
Biden en Trump halen genoeg steun voor nominatie presidentskandidaat

De Republikeinse nominatie voor het Amerikaans presidentschap kan Donald Trump niet meer ontgaan. Na de voorverkiezingen van dinsdag heeft hij de steun van genoeg afgevaardigden voor de nominatie, melden Amerikaanse media. Ook Joe Biden harkte dinsdag het benodigde aantal afgevaardigden binnen.

Voor de Republikeinen waren er dinsdag voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarnaast was er in Hawaï een partijbijeenkomst waar afgevaardigden te winnen waren.

Ook voor de Democraten waren er voorverkiezingen in Georgia, Mississippi en Washington. Op de Noordelijke Marianen, een eilandengroep in de Grote Oceaan, was er eveneens een stembusgang. Verder werden op dinsdag afgevaardigden verdeeld namens Democraten die in het buitenland geregistreerd staan.

Zowel Biden als Trump geldt nu als de presumptive nominee (vermoedelijke kandidaat) namens zijn partij. Tijdens de partijcongressen van deze zomer worden de nominaties definitief.

Er worden nog tot in juni voorverkiezingen gehouden. Dat gebeurt ook nu al bekend is dat zowel Biden als Trump voldoende afgevaardigden heeft voor de definitieve nominatie.

Bron: nu.nl
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Kornet43 op 13/03/2024 | 12:43 uur
Citaat van: Benji87 op 13/03/2024 | 09:03 uurBiden en Trump halen genoeg steun voor nominatie presidentskandidaat

De Republikeinse nominatie voor het Amerikaans presidentschap kan Donald Trump niet meer ontgaan. Na de voorverkiezingen van dinsdag heeft hij de steun van genoeg afgevaardigden voor de nominatie, melden Amerikaanse media. Ook Joe Biden harkte dinsdag het benodigde aantal afgevaardigden binnen.

Voor de Republikeinen waren er dinsdag voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarnaast was er in Hawaï een partijbijeenkomst waar afgevaardigden te winnen waren.

Ook voor de Democraten waren er voorverkiezingen in Georgia, Mississippi en Washington. Op de Noordelijke Marianen, een eilandengroep in de Grote Oceaan, was er eveneens een stembusgang. Verder werden op dinsdag afgevaardigden verdeeld namens Democraten die in het buitenland geregistreerd staan.

Zowel Biden als Trump geldt nu als de presumptive nominee (vermoedelijke kandidaat) namens zijn partij. Tijdens de partijcongressen van deze zomer worden de nominaties definitief.

Er worden nog tot in juni voorverkiezingen gehouden. Dat gebeurt ook nu al bekend is dat zowel Biden als Trump voldoende afgevaardigden heeft voor de definitieve nominatie.

Bron: nu.nl
"Presidents are selected, not elected"
-President Franklin Delano Roosevelt-
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Lex op 17/03/2024 | 13:36 uur
Bestormers van het Capitool zijn 'ongelooflijke patriotten'

Donald Trump houdt zeer controversiële toespraak: 'Migranten zijn geen mensen maar beesten'


VANDALIA - Als hij in november niet opnieuw verkozen wordt tot president, dreigt er ,,een bloedbad" voor de auto-industrie van de Verenigde Staten. En veel van de migranten die naar Amerika komen, zijn ,,geen mensen, maar beesten." Het zijn maar enkele grepen uit de wel zeer controversiële toespraak die Donald Trump zaterdag gaf in Ohio.

Ter ondersteuning van Bernie Moreno, zijn voorkeurskandidaat in de Republikeinse voorverkiezing voor de Senaat in Ohio, was Donald Trump zaterdag afgereisd naar de Dayton International Airport in Vandalia. Trump hield er een toespraak van anderhalf uur, waarin hij de hele tijd een absoluut doemscenario voor de VS schetste voor als hij de presidentsverkiezingen in november zou verliezen. ,,Als ik niet gekozen word, wordt het een bloedbad over de hele lijn. Een bloedbad voor heel het land", zo luidde het onder meer. Hij heeft het over de mogelijke economische gevolgen voor de auto-industrie, als auto's die door China worden geproduceerd in Mexico worden verkocht in de VS.

Trump begon zijn speech met een lofzang voor alle mensen die momenteel een straf uitzitten in verband met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Hij noemde hen ,,gijzelaars" en ,,ongelooflijke patriotten" en herhaalde zijn valse beweringen dat de verkiezingen in 2020 waren ,,gestolen." ,,Als ik de verkiezingen nu niet win, denk ik niet dat er ooit nog verkiezingen zullen plaatsvinden. Of toch zeker geen verkiezingen die betekenisvol zijn."

'Beesten'
De voormalige president wakkerde ook de angst aan voor de ,,toestroom aan migranten die via de zuidgrens de Verenigde Staten binnenkomen." Hij beweerde, zonder daar enig bewijs voor te geven, dat andere landen hun gevangenissen ,,ontdeden van jonge mensen" en hen over de grens stuurden. ,,Ik weet niet of je ze in sommige gevallen wel mensen kan noemen. Naar mijn mening zijn het geen mensen", zei hij. Later verwees hij nog naar hen als ,,beesten."

Tot slot moest ook zijn Democratische rivaal Joe Biden het ontgelden. De huidige president werd door Trump meerdere keren ,,een domme president" genoemd en op een gegeven moment verwees hij zelfs naar Biden als ,,de domme zoon van een..." om vervolgens nog net het woord ,,bitch" in te slikken.

Telegraaf, 17-03-2024, 10:57
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Ace1 op 18/03/2024 | 22:25 uur
Trump kan boete van 454 miljoen dollar in fraudezaak niet ophoesten

De Amerikaanse oud-president Donald Trump krijgt een borg niet bijeen die hij nodig heeft om in beroep te kunnen gaan. Volgens zijn advocaten is geen verzekeringsmaatschappij bereid garant te staan voor de enorme boete van ruim 454 miljoen dollar.
In februari oordeelde de rechter in New York dat Trump 355 miljoen dollar (zo'n 330 miljoen euro) aan boetes moet betalen in een civiele fraudezaak. Later kwam daar nog zo'n 99 miljoen dollar aan rente bovenop.

De rechtszaak was aangespannen door de New Yorkse openbaar aanklager Letitia James. Zij beschuldigde Trump en zijn familie ervan de nettowaarde van het familiebedrijf jarenlang te hebben overschat. Het ging daarbij om zo'n 3,6 miljard dollar per jaar. Zo misleidden ze bankiers om betere voorwaarden voor een lening te krijgen.

Trump is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak en wacht nog tot dat beroep wordt behandeld. In hoger beroep is het wel de bedoeling dat hij kan aantonen dat hij de boete kan betalen als hij geen gelijk krijgt in de zaak. Dat mag door een bedrijf, zoals een verzekeringsmaatschappij, garant voor hem te laten staan.

Verzekeringsmakelaar noemt borgsom 'praktisch onmogelijk'
Maandag lieten Trumps advocaten weten dat ze meer dan dertig bedrijven hadden benaderd om het geld te lenen aan de oud-president, maar dat geen enkel bedrijf bereid was om borg te staan voor het volledige bedrag.

Een verzekeringsmakelaar die getuigde voor Trump, noemde het "praktisch onmogelijk" een verzekeraar te vinden voor een garantie van dergelijke omvang. De oud-president zou nog snel een soort uitverkoop van eigendommen moeten houden om aan voldoende geld te komen als onderpand voor de volledige borg.

Trump hoopt op een veel kleinere borg of helemaal geen borg. De aanklager in de zaak vindt dat het verzoek van Trump moet worden afgewezen, omdat hij niet te vertrouwen zou zijn.

https://www.nu.nl/verkiezingen-vs/6305707/trump-kan-boete-van-454-miljoen-dollar-in-fraudezaak-niet-ophoesten.html
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Ace1 op 25/03/2024 | 13:51 uur
'Scenario bestaat dat rechter beslag legt op Trump Tower'

Vandaag moet blijken of Donald Trump een boete van 464 miljoen dollar kan betalen of garant kan stellen om beroep aan te tekenen in een fraudezaak. 'Er is het scenario dat de minister van Justitie van New York beslag legt op zijn bezittingen', zegt Amerikanist en jurist Kenneth Manusama.

Oud-president Donald Trump moet uiterlijk vandaag een boete van 464 miljoen dollar (ruim 429 miljoen euro) betalen, of op zijn minst het geld garant stellen, in een fraudezaak. Alleen op die manier kan hij in hoger beroep gaan in de zaak waarbij hij onder meer de waarde van bezittingen overdreef om voordelige leningen te kunnen krijgen. Zo wil de staat New York er zeker van zijn dat het bedrag wordt overgemaakt als Trump het beroep verliest.

De voorbije dagen was er sprake van dat Trump door een fusie van de Trump Media Group (waar het sociale netwerk Truth Social toe behoort) het geld zou kunnen ophalen. 'Maar dan moet de raad van bestuurders toestemming geven om de aandelen van het bedrijf meteen te verkopen. Het is niet vanzelfsprekend en het vergt tijd.'

Drie scenario's
Hoe dan ook is het geen constructie die op een dag rond is. Volgens nieuwszender CNN zijn er daarom vandaag maar twee mogelijkheden: of Trump betaalt, of hij laat zich failliet verklaren.

Manusama ziet nog een derde optie. 'Dat is dat de minister van Justitie van de staat New York, Letitia James, beslag gaat leggen op de beroemde Trump Tower. Of op het gebouw dat Trump bezit op Wall Street, of op een aantal golfresorts. Dat zou natuurlijk groot gezichtsverlies zijn.'

Ook een faillissement zou Manusama niet verbazen. 'Trump is bekend om het feit dat hij zich heel snel bankroet laat verklaren', zegt hij. 'In Amerika gebeurt dat overigens wel vaker. Maar ook dat zou groot gezichtsverlies zijn. Dat kan een weerslag hebben op zijn steun voor de verkiezingen.'

Trump: voldoende geld op rekening
Trump zelf geeft niet de indruk dat er een probleem is. Het voorbije weekend stelde hij nog op Truth Social dat hij het geld op zijn rekening heeft staan. 'Maar daarmee schiet hij zichzelf in de voet', zegt Manusama, 'omdat hij eerder aan de rechter zei dat hij het geld niet bijeen kon krijgen en ook niet kon laten verzekeren door wel dertig bedrijven. Als hij nu zegt dat het toch op zijn rekening staat, zal de rechter niet zo makkelijk uitstel geven, zoals Trump vraagt.'

Er is volgens de Amerikanist trouwens niet zoveel duidelijkheid over hoeveel geld op de rekening van Trump staat. 'Hij kan dat wel roepen op Truth Social, maar het is raar dat niet bekend is hoeveel bankrekeningen hij heeft, waar die staan, en wat erop staat. Dus dat zou dan eerst onderzocht moeten worden.'

Op onderstaande link is een podcast te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543469/scenario-bestaat-dat-rechter-beslag-legt-op-trump-tower
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Oorlogsvis op 26/03/2024 | 15:22 uur
Trump in een klap miljardair ...DJT koers is 75 USD ...
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 26/03/2024 | 15:51 uur
Zou toch fantastisch zijn om hem financieel te zien verschrompelen. En dat dat dan de reden zou zijn dat hij alles verliest.

Zijn we direct van dat gewauwel : "succesful businessman' af.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 26/03/2024 | 17:34 uur
Vergeet het maar. Hem afzetten liep op niks uit, de rechtszaken lijken op niks uit te lopen dus dit wordt 5 november uitgeknokt.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Huzaar1 op 26/03/2024 | 17:40 uur
Citaat van: Benji87 op 26/03/2024 | 17:34 uurVergeet het maar. Hem afzetten liep op niks uit, de rechtszaken lijken op niks uit te lopen dus dit wordt 5 november uitgeknokt.

Rechtzaak moet nog gaan beginnen. Alles is natuurlijk geoorloofd dit manipulatieve element niet verkiesbaar te hebben.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: bergd op 27/03/2024 | 01:05 uur
2 bejaarden rijp voor het bejaardenhuis waarvan 1 de democratie aanvalt, als jongere in zo'n land moet je toch moedeloos worden.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Benji87 op 27/03/2024 | 05:33 uur
Citaat van: Huzaar1 op 26/03/2024 | 17:40 uurRechtzaak moet nog gaan beginnen. Alles is natuurlijk geoorloofd dit manipulatieve element niet verkiesbaar te hebben.

Ik doel op de uitspraak van de supreme court dat hij ondanks alles wel op het stembiljet mag staan.
Titel: Re: Amerikaanse politiek
Bericht door: Master Mack op 27/03/2024 | 08:02 uur
Ze gaan gewoon verkiezingen houden en linksom of rechtsom Trump doet gewoon mee want dat is wat een deel van het Amerikaanse volk wil. En net als in veel EU landen is dit Democratie. En ik vind het ook een rare kwibus maar wat wij moeten doen is zorgen dat er geen stokken meer zijn om ons mee te slaan. Dus EU landen first (geen super staat maar Verenigde Staten van Europa) en deze Staten betalen allemaal netjes 3% BBP aan hun Defensie. Dan kunnen we zonder al teveel grote zorgen kijken wat er gebeurd in de US. Daar zijn buiten hun keuze voor hun president ook nog genoeg verstandige mensen.