Het Klimaatakkoord

Gestart door Elzenga, 13/02/2011 | 21:55 uur

Ace1

Gewoon wat USV's aanschaffen en deze bij de windparken laten patrouilleren.


A.J.

Citaat
Windmolenparken Noordzee kwetsbaar voor terrorisme en sabotage

En water is nat... Dat had ook helemaal niemand kunnen verzinnen he?

Lex

Windmolenparken Noordzee kwetsbaar voor terrorisme en sabotage

De beveiliging van Nederlandse windparken op de Noordzee schiet tekort. Ze zijn kwetsbaar voor sabotage, staat in een advies van kennisinstituut HCSS aan de Marine en Kustwacht. Verontrustend, want we zijn steeds afhankelijker van stroom van deze parken.

"Dit is een zaak van nationale veiligheid", zegt directeur Frank Bekkers van het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS), een onafhankelijk kennisinstituut. "We bouwen vitale infrastructuur steeds verder en meer op zee, maar we zijn de veiligheid vergeten. En dat is verontrustend." Hij doelt op de conclusies die worden getrokken in het HCSS-onderzoek High Value of the North Sea, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Marine en de Kustwacht.

'Moedwillige dreigingen'
Het aantal windmolenparken in de Noordzee groeit snel: tegen 2030 zijn we zelfs voor 40 procent afhankelijk van elektriciteit die daar wordt opgewekt. Maar bij de bouw van windmolenparken is volgens Bekkers onvoldoende gedacht aan 'moedwillige dreigingen'. Daarmee wordt bedoeld: andere landen die kwaad willen, criminaliteit en terrorisme.

En dat is vreemd, want bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) staat de Nederlandse elektriciteitsvoorziening bovenaan, als het gaat om 'vitale infrastructuur' die goed beschermd moet worden.

'Verantwoordelijk organisatie ontbreekt'
"Bij sabotage valt de koelkast uit, het licht, de fabriek valt stil. Daarmee staat heel Nederland feitelijk stil", zegt Bekkers. Daarmee lopen we volgens hem een groot risico.

"Op land hebben we de beveiliging geregeld, met Veiligheidsregio's en burgemeesters die verantwoordelijk zijn. Zo'n organisatie ontbreekt voor de veiligheid op de Noordzee. Terwijl de dreiging daar vergelijkbaar is."

'Kustwacht en Marine machteloos'
Bijkomend probleem is dat de parken voor het grootste deel buiten de zogenaamde 'twaalfmijlszone' liggen, dus buiten onze territoriale wateren. Daardoor heeft bijvoorbeeld de Koninklijke Marine weinig bevoegdheden om preventief op te treden.

Bekkers: "Als er een Russisch spionageschip bij onze stroomkabels rondvaart, kunnen we daar niet tegen optreden. Zelfs niet als er kleine onderzeeërs worden ingezet. Pas als er een knip wordt gezet in zo'n kabel mogen we iets. Maar zie dat maar eens te detecteren." De Kustwacht en Marine staan machteloos, zegt de HCSS-directeur.

Meer capaciteit nodig
En al zouden we de installaties op de Noordzee willen beveiligen, dan kunnen we dat volgens Bekkers niet vanwege een gebrek aan personeel en materieel: "Het gaat om een gebied dat anderhalf keer zo groot is als Nederland. Dan red je het niet als je een schip hebt in Den Helder en een schip in Vlissingen. Je hebt daar veel meer capaciteit voor nodig."

Hij denkt daarbij niet meteen aan meer schepen, maar bijvoorbeeld aan sensoren bij de windmolenparken en de inzet van drones voor surveillance.

VVD en CDA bezorgd
Demissionair coalitiepartijen VVD en CDA reageren bezorgd op het rapport. Ze stellen de kwestie komende week in de Tweede Kamer aan de orde bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Defensie. "Het rapport zorgt ervoor dat dit geen blinde vlek meer is. We hebben eerder gezien dat Russische onderzeeërs dagen boven onze onderzeese kabels dobberden. Het rustige uitzicht dat we hebben over de Noordzee is verraderlijk. We moeten hierop een strategie ontwikkelen. Ik hoop dat de minister van Defensie (Henk Kamp, red.) dit rapport ter harte neemt", zegt VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden

Derk Boswijk, Tweede Kamerlid voor het CDA, wil net als Van Wijngaarden meer mensen en materieel: "We zijn heel voortvarend aan de gang gegaan met de energietransitie, maar hebben over dit onderwerp onvoldoende nagedacht. Ik denk dat we ook meer moeten samenwerken met de andere landen aan de Noordzee. Niks doen is geen optie."

1Vandaag, 06-11-2021 14:50

Enforcer

Citaat van: A.J. op 04/11/2021 | 20:22 uur
Dit is niet erg, dit is "groen"... De vissers en boeren zijn het grote kwaad!

Helaas is de GGZ uitgekleed voor de klimaat wappies.

A.J.

Citaat van: Ace1 op 02/11/2021 | 18:57 uur
'Groen asbest' in zee, gevolgen voor visbestanden

Toenemende twijfels over duurzaamheid windturbines

LANDSMEER - Kritische onderzoeksrapporten en opmerkelijke incidenten op zee sterken Nederlandse vissers in hun bezorgdheid over de uitrol van offshore windparken. Windenergie lijkt steeds minder duurzaam en de pers krijgt daar nu ook oog voor.


In windpark Ormonde in de Ierse zee verloor een offshore-schip van Van Oord deze maand een rotorblad met drie 61 meter lange wieken en mechanieken vol olie en chemie. Het filmpje op social media, geplaatst door vissersactiegroep EMK, bereikte aanvankelijk tienduizenden Facebookgebruikers, maar ging pas echt viraal nadat La Vanguardia, de derde krant van Spanje, de EMK-versie deelde met hun 1,2 miljoen volgers op Twitter.

Op de beelden is te zien hoe zo'n 130 ton metaal, epoxy, polyester en glasvezelsplinters onder luid geraas in zee verdwijnt. Exploitant Vattenfall excuseerde zich voor het voorval, meldde dat een bergingsoperatie onderweg was en riep strandgangers op eventueel aangespoeld materiaal te melden. In comments op de EMK-berichtgeving repten volgers in reactie op de beelden al snel van 'het nieuwe' en 'groene asbest'. New Yorkse vissers van Long island Commercial Fishing Organisation, die eveneens door de windindustrie van zee verdreven worden, deden daar nog een schepje op, door in de EMK-tijdlijn een rapport te delen met de titel Leading Edge Erosion and Pollution from Wind Turbine Blades.

HD 27 in Duitse Bocht

Begin oktober was het ook al raak. Helderse vissers op de HD 27 vingen in de Duitse Bocht naar eigen zeggen 'een stuk rotorblad van een windturbine'. De foto waarop twee bemanningsleden de glasvezelvangst tonen, bereikte via EMK liefst 280.000 Facebookgebruikers. NOS-Nieuws pikte het op en plaatste er een online-bericht over. Schipper Juriaan Bakker liet weten: ,,We zien windturbines aftakelen en afbrokkelen. Het is allemaal glasvezel. Dat vergaat niet, komt in zee terecht en is slecht voor het milieu."
Het is niet voor het eerst dat Nederlandse vissers windmolenafval opvissen. In augustus 2017 ving de bemanning van de UK 48 tachtig kilometer uit de kust van IJmuiden ook al een stuk windmolen.

Noordzeevissers zien met de uitrol van windparken op zee hun visgebieden steeds kleiner worden. In de parken mag niet worden gevist en bodemvisserij zal er ook in de toekomst uitgesloten zijn. Vissers mogen richting hun visgronden niet door de parken varen en moeten omvaren. De extra brandstofkosten zijn voor rekening van het visserijbedrijf. Los van de extra kosten, het verlies aan historische visgronden en het uitblijven van compensatie maken vissers zich grote zorgen over de gevolgen voor het zeemilieu en de visbestanden van de circa honderdduizend windmolens, die, omgerekend naar de gewenste capaciteit, tot circa 2050 op de Noordzee verrijzen.

Gevaarlijk spel

Visserszorgen krijgen steeds meer wetenschappelijke back-up. Kennisinstituut Deltares liet aan de hand van een verkennende literatuurstudie in 2018 al weten dat offshore windparken het ecosysteem op zee kan schaden. Toegepaste scenario's van grootschalige bouw van windparken in de zuidelijke Noordzee 'hebben mogelijk vergaande gevolgen voor de wind, golven, stroming, sediment en waterkwaliteit en daarmee voor het functioneren van de Noordzee', liet Deltares destijds weten.

In april verscheen een vervolgstudie waarin vooral is gekeken naar de gevolgen voor 'beschermde soorten' en niet zozeer naar de gevolgen voor commerciele visbestanden. Dat die gevolgen wel degelijk zijn te verwachten bevestigde Luca van Duren, hoofdonderzoeker van Deltares, tegenover een journalist van de Telegraaf, die het voorjaarsrapport pas dit najaar onder ogen kreeg. Verstoring van de 'gelaagdheid van het zeewater' kan resulteren in veranderingen in de seizoensgebonden groei van plankton met als gevolg voedseltekorten voor vislarven in het voorjaar.
In hetzelfde Telegraafartikel reageert Sarah Verroen van VisNed dat 'we een gevaarlijk spel spelen. De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn, maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen'.

https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/toenemende-twijfels-over-duurzaamheid-windturbines?fbclid=IwAR05JIkbEN_jpCexig7hBEIZsI3XfsY4bhwXhzU-PiLeM-Oq-ckVSPp-Kvw

Dit is niet erg, dit is "groen"... De vissers en boeren zijn het grote kwaad!

Enforcer

Op naar Thorium centrales...

Ace1

'Groen asbest' in zee, gevolgen voor visbestanden

Toenemende twijfels over duurzaamheid windturbines

LANDSMEER - Kritische onderzoeksrapporten en opmerkelijke incidenten op zee sterken Nederlandse vissers in hun bezorgdheid over de uitrol van offshore windparken. Windenergie lijkt steeds minder duurzaam en de pers krijgt daar nu ook oog voor.


In windpark Ormonde in de Ierse zee verloor een offshore-schip van Van Oord deze maand een rotorblad met drie 61 meter lange wieken en mechanieken vol olie en chemie. Het filmpje op social media, geplaatst door vissersactiegroep EMK, bereikte aanvankelijk tienduizenden Facebookgebruikers, maar ging pas echt viraal nadat La Vanguardia, de derde krant van Spanje, de EMK-versie deelde met hun 1,2 miljoen volgers op Twitter.

Op de beelden is te zien hoe zo'n 130 ton metaal, epoxy, polyester en glasvezelsplinters onder luid geraas in zee verdwijnt. Exploitant Vattenfall excuseerde zich voor het voorval, meldde dat een bergingsoperatie onderweg was en riep strandgangers op eventueel aangespoeld materiaal te melden. In comments op de EMK-berichtgeving repten volgers in reactie op de beelden al snel van 'het nieuwe' en 'groene asbest'. New Yorkse vissers van Long island Commercial Fishing Organisation, die eveneens door de windindustrie van zee verdreven worden, deden daar nog een schepje op, door in de EMK-tijdlijn een rapport te delen met de titel Leading Edge Erosion and Pollution from Wind Turbine Blades.

HD 27 in Duitse Bocht

Begin oktober was het ook al raak. Helderse vissers op de HD 27 vingen in de Duitse Bocht naar eigen zeggen 'een stuk rotorblad van een windturbine'. De foto waarop twee bemanningsleden de glasvezelvangst tonen, bereikte via EMK liefst 280.000 Facebookgebruikers. NOS-Nieuws pikte het op en plaatste er een online-bericht over. Schipper Juriaan Bakker liet weten: ,,We zien windturbines aftakelen en afbrokkelen. Het is allemaal glasvezel. Dat vergaat niet, komt in zee terecht en is slecht voor het milieu."
Het is niet voor het eerst dat Nederlandse vissers windmolenafval opvissen. In augustus 2017 ving de bemanning van de UK 48 tachtig kilometer uit de kust van IJmuiden ook al een stuk windmolen.

Noordzeevissers zien met de uitrol van windparken op zee hun visgebieden steeds kleiner worden. In de parken mag niet worden gevist en bodemvisserij zal er ook in de toekomst uitgesloten zijn. Vissers mogen richting hun visgronden niet door de parken varen en moeten omvaren. De extra brandstofkosten zijn voor rekening van het visserijbedrijf. Los van de extra kosten, het verlies aan historische visgronden en het uitblijven van compensatie maken vissers zich grote zorgen over de gevolgen voor het zeemilieu en de visbestanden van de circa honderdduizend windmolens, die, omgerekend naar de gewenste capaciteit, tot circa 2050 op de Noordzee verrijzen.

Gevaarlijk spel

Visserszorgen krijgen steeds meer wetenschappelijke back-up. Kennisinstituut Deltares liet aan de hand van een verkennende literatuurstudie in 2018 al weten dat offshore windparken het ecosysteem op zee kan schaden. Toegepaste scenario's van grootschalige bouw van windparken in de zuidelijke Noordzee 'hebben mogelijk vergaande gevolgen voor de wind, golven, stroming, sediment en waterkwaliteit en daarmee voor het functioneren van de Noordzee', liet Deltares destijds weten.

In april verscheen een vervolgstudie waarin vooral is gekeken naar de gevolgen voor 'beschermde soorten' en niet zozeer naar de gevolgen voor commerciele visbestanden. Dat die gevolgen wel degelijk zijn te verwachten bevestigde Luca van Duren, hoofdonderzoeker van Deltares, tegenover een journalist van de Telegraaf, die het voorjaarsrapport pas dit najaar onder ogen kreeg. Verstoring van de 'gelaagdheid van het zeewater' kan resulteren in veranderingen in de seizoensgebonden groei van plankton met als gevolg voedseltekorten voor vislarven in het voorjaar.
In hetzelfde Telegraafartikel reageert Sarah Verroen van VisNed dat 'we een gevaarlijk spel spelen. De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn, maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen'.

https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/toenemende-twijfels-over-duurzaamheid-windturbines?fbclid=IwAR05JIkbEN_jpCexig7hBEIZsI3XfsY4bhwXhzU-PiLeM-Oq-ckVSPp-Kvw

ARM-WAP

Citaat van: Ace1 op 31/10/2021 | 18:48 uur
Europese experts: "Als het in januari vriest en er weinig wind staat, gaat het licht uit in België"
Tja...
Die kerncentrales moesten toch   a b s o l u u t   dicht  :silent:...
Net terwijl deze de opties geven voor
- flexibele en snelle aanpassing van bevoorrading bij stijgende/dalende behoefte...
- vooral 's nachts ook produceren...
- CO2 uitstoot reductie
- ons minder afhankelijk maakt van gas producenten als het gehele Midden Oosten en Rusland.
Het is belachelijk dat een land, een postzegel groot, afhankelijk is van een grotere buur als Frankrijk, dat meerdere centrales (Gravelines en Chooz, er zijn er ook dichtbij Lux, Dui en Zwi) binnen een steenworp van de grens geplaatst heeft.
Als we dan toch al aan enig risico blootgesteld worden, kunnen we toch net zo goed een goede mix van "renewables" (wind, water, zon) en Nuc hebben...
Nu moeten de Belgen ook nog eens goed dokken voor de geimporteerde electriciteit...

Ace1

Europese experts: "Als het in januari vriest en er weinig wind staat, gaat het licht uit in België"

De Europese netbeheerders waarschuwen voor mogelijke tekorten op de Belgische stroommarkt in januari bij een koudeprik. Zodra het kwik onder de -5 graden duikt en bij weinig wind dreigen tekorten, waarschuwt ENTSO-E, de vereniging van Europese hoogspanningsbeheerders.

ENTSO-E onderzocht hoe het zit met de bevoorradingszekerheid deze winter in Europa. Als het weer normaal blijft, voorspelt ENTSO-E geen problemen met de elektriciteitsbevoorrading. Maar als een koudeprik Europa teistert, is extra waakzaamheid geboden in België, Frankrijk, het noorden en het centrum van Italië en Slovenië begin volgend jaar. Als er bovendien nog eens centrales uitvallen en er weinig zon en wind is, dan dreigen die landen buitengewone maatregelen te moeten nemen.

Concreet voor België ziet ENTSO-E problemen in de derde week van januari, zo blijkt uit simulaties. Als de gemiddelde dagtemperaturen onder de -5 graden duiken en de productie van windenergie maar op dertig procent zit van de totale capaciteit, dan dreigen tekorten.

Bovendien gaat ENTSO-E in zijn prognoses nog uit van een heropstart van de nucelaire centrales Doel 1 en Doel 2 in december, terwijl uitbater Engie Electrabel al heeft gezegd dat Doel 1 nog tot eind januari onbeschikbaar zal zijn. Ook is nog onzeker of Doel 2 zoals gepland eind december zal opstarten.

Bij hoogspanningsbeheerder Elia bekijk men de situatie "week per week", aldus een woordvoerder. "We hebben al eerder gezegd dat januari en februari moeilijk zullen zijn". Veel zal afhangen van het weer en in welke mate Frankrijk stroom zal importeren.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181128_03993905?fbclid=IwAR3ygxWiJxp3XhcuZS_ukUT0Wnwj8j7BraJmJLqUVZQ5nzIud2yfIxjl8bc

Ace1


Ace1

Duitse elektriciteit draait weer in de eerste plaats op kolen

In Duitsland was niet langer windenergie, maar steen- en bruinkool het voorbije halfjaar de belangrijkste bron om energie op te wekken.

Omdat het in de lente te weinig waaide, moest Duitsland dit jaar een stap terugzetten qua duurzame energie. Niet langer windenergie was er de belangrijkste bron om elektriciteit op te wekken, maar bruin- en steenkool.

Het aandeel van wind in de elektriciteitsproductie zakte van 29 procent naar 21 procent, dat van kolen maakte de omgekeerde sprong van 21 naar 27 procent, meldt het Duitse bureau voor statistiek Destatis.

Het maakt dat Duitse elektriciteit maar voor 44 procent werd opgewekt uit hernieuwbare bronnen, terwijl dat een jaar eerder nog de helft was.

Olie
In de totale energiemix - waaronder ook verwarming en transport - wegen kolen net iets minder door, leren data van het Internationaal Energieagentschap: daar domineert aardolie.

https://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Duitse-elektriciteit-draait-weer-in-de-eerste-plaats-op-kolen/10331805?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it

Ace1

'Franse president Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen'

Energiecrisis

De Franse president Emmanuel Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen. Toen Macron aantrad als president, beloofde hij Frankrijk 'minder afhankelijk te maken van kernenergie'. Door de huidige energiecrisis zou de Franse regering nu toch op andere gedachten zijn gebracht.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro op basis van anonieme bronnen binnen de Franse regering. President Macron zou de bouw van de zes kerncentrales nog voor kerst willen aankondigen.

Gascrisis
Volgens Le Figaro heeft de Europese gascrisis de beslissing om nieuwe kerncentrales te bouwen versneld. De hoge energieprijzen raken Fransen rechtstreeks in de portemonnee. Een woordvoerder van het Élysée wilde nog geen commentaar geven en kon het nieuws niet bevestigen.

Reactor in Flamanville
Vorige week kondigde Macron aan om 1 miljard euro te investeren in kleinere kerncentrales. De bouw van nieuwe kerncentrales in Frankrijk zorgt al langere tijd voor politieke discussie.

Dat komt voornamelijk door een reactor in Flamanville (in het noordwesten van Frankrijk), waar de bouw inmiddels al tien jaar duurt en voortdurend vertragingen oploopt. Ministers willen nog steeds niet zeggen wanneer de centrale in bedrijf gaat.

Afhankelijk van kernenergie
Frankrijk is voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening afhankelijk van kernenergie. Meer dan 70 procent van de elektriciteit in het land wordt opgewekt door 56 kernreactoren.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5261251/kernenergie-frankrijk-macron-aanbouw-nieuwe-centrales-energiecrisis?fbclid=IwAR2R26YpwzjyG3Kb0_LXTbnmfMuYgONjnHbxpuVM-bJQITnUUHA9kgWJOck

Sparkplug

Kabinet overweegt boeren te onteigenen vanwege stikstofuitstoot

06 september 2021 09:03
Laatste update: 19 minuten geleden


Het demissionaire kabinet heeft ingrijpende plannen op tafel liggen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. Er zijn plannen doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Bij die laatste optie is onteigening van grond geen taboe.

Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in NRC. Die krant heeft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ingezien. Het valt in de plannen vooral op dat het demissionaire kabinet snel actie lijkt te willen ondernemen.

Het PBL rekende een aantal scenario's voor het kabinet door. Het plan om de productierechten van boeren op te kopen zou zo'n 9 miljard euro kosten. Als ook de grond zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte 17 miljard euro. In dat laatste scenario is onteigening van boeren niet uit te sluiten om de stikstofdoelen te halen, stelt het PBL.

Op 1 juli ging de stikstofwet in. Daarin zijn een aantal doelen vastgelegd over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland, maar die gaan vooral over de langere termijn. De doelen zijn gesteld voor de jaren 2025, 2030 en 2035.

LTO Nederland zegt in een eerste reactie dat "dwang en onteigening" niet werken. "Daar zijn we principieel op tegen en het is praktisch gezien ook niet de oplossing. De procedures voor onteigeningen nemen veel tijd in beslag en we willen juist snel naar een oplossing werken".

De organisatie wijst verder naar het Versnellingsakkoord stikstofemissiereductie 2021-2030 (pdf), dat LTO in mei samen met Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO NCW en MKB Nederland presenteerde. "Dat is een breed gedragen plan voor stikstofreductie waar bij wijze van spreke alleen nog een handtekening onder moet."

Door: NU.nl/ANP

https://www.nu.nl/algemeen/6155470/kabinet-overweegt-boeren-te-onteigenen-vanwege-stikstofuitstoot.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

bergd


A.J.

Citaat van: pz op 10/08/2021 | 12:13 uur
Even voor de context  8):

Even het complete bericht voor de duidelijkheid:

Citaat
Omstreden Chinees klimaatbeleid blijft hetzelfde ondanks alarmerend rapport

China heeft geen plannen het beleid te wijzigen naar aanleiding van de alarmsignalen van het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC). Het land blijft ernaar streven in 2060 klimaatneutraal te zijn. Het IPCC waarschuwde maandag in een rapport dat de temperatuur op de wereld al in 2030 1,5 graden hoger zou worden als er geen actie wordt ondernomen en het panel voorziet catastrofale gevolgen voor de mensheid.

China is goed voor ongeveer een derde van alle broeikasgassen die worden uitgestoten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet desgevraagd dinsdag weten dat het klimaatbeleid hetzelfde blijft. De Volksrepubliek blijft ernaar streven in 2060 klimaatneutraal te zijn en rekent erop dat het land in 2030 op zijn hoogtepunt is wat betreft de uitstoot van CO2. Daarna moet dat alsmaar minder worden.

President Xi Jinping gaat ook "strikte controle uitoefenen" op de groei van het aantal kolencentrales in het land. Het land zou dan na 2026 steeds minder energie uit kolen halen. China wordt al geruime tijd bekritiseerd wegens het openen van tientallen kolencentrales. Eerder deze maand maakten de autoriteiten in Peking bekend dat er recent vijftien kolenmijnen zijn heropend die eerder werden opgedoekt. Binnen afzienbare tijd worden nog eens 38 eerder gesloten kolenmijnen weer in gebruik genomen.

China worstelt met een groeiende vraag naar betaalbare energie. Het land telt al meer dan duizend kolencentrales en dat is ongeveer de helft van de kolencentrales op aarde. In China is nauwelijks melding gemaakt van de apocalyptische voorstellingen van het IPCC.

Het is hier wel eens vaker gezegd, China is natuurlijk een bijzonder beroerd land om te wonen maar een strategisch toekomstplan opzetten kunnen ze wel.

En verder, zo lang wij hier de Action en Aliexpres leeg kopen want we willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten gaat China rustig door met stoken en bouwen.