Aanval op motorclubs

Gestart door A.J., 20/05/2016 | 19:48 uur

A.J.

Gelukkig gaat men met dit soort zaken wel voortvarend aan de slag... :sick:

A.J.

Aanval op motorclubs

Defensie: lidmaatschap schadelijk voor imago leger

Den Haag - Defensie voert de druk op bij personeel dat lid is van outlaw motorclubs. Commandanten moeten hun mensen ontmoedigen en de optie van ontslag nadrukkelijk openhouden. Onder leden van MC Veterans zorgt dit voor grote onrust.

Defensie sorteerde eind vorig jaar al op de aanpak voor in een Kamerbrief en werkt nu aan een leidraad voor alle leidinggevenden. Daarin wordt uitgelegd hoe ze personeelsleden dienen aan te spreken. Een nog vertrouwelijk concept van dit stuk is in handen van De Telegraaf.

In een waarschuwingsgesprek moet de commandant duidelijk maken dat Defensie zich distantieert van de motorclubs (mc's), dat lidmaatschap schadelijk is voor het imago van het leger en iemand zijn baan kan kosten. Het gespreksverslag komt in het personeelsdossier. Daarnaast wordt commandanten op het hart gedrukt dat het dragen van de traditionele leren vestjes met emblemen - colours - op defensieterreinen verboden is.

Onrust

,,De gesprekken zijn al gestart en zorgen voor veel onrust. Vooral bij de MC Veterans. Mensen voelen zich zwaar onder druk gezet. Het gaat soms om gedecoreerde militairen die hebben gediend in Afghanistan of net terug zijn uit Jordaniƫ waar ze tegen IS streden. Dan komt het hard aan wanneer je op verzoek van jouw minister wordt gevraagd te kiezen voor je werk of je club", reageert advocaat in militaire zaken Michael Ruperti. Hij is raadsman van de Veterans.

Defensie beschouwt de club als outlaw mc. Dit doet het departement op aangeven van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat een lijst met zulke organisaties bijhoudt. Een twee jaar oud onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, waarover De Telegraaf beschikt, waaruit blijkt dat er geen strafbare feiten door leden van de Veterans worden gepleegd, doet daar niks aan af.

Ook van de periode daarna zijn geen strafzaken bekend. ,,Wij baseren ons op wat de politie hierover zegt", verklaart Defensie de stellingname. Advocaat Ruperti vindt dat het departement de plank daarmee finaal misslaat.
Advertentie

Intern wordt de nieuwe oekaze volgens hem wisselend ontvangen. Tegenover commandanten die gesprekken aangaan, staan anderen die niks van de order moeten hebben. Zo liet de commandant van de Koninklijke Militaire Academie (waar alle officieren hun opleiding genieten), generaal-majoor Nico Geerts, een krans van de Veterans toe bij de ceremonie op 4 mei. Een foto ervan met naamsvermelding zette de topmilitair op zijn Facebookpagina.

Defensie worstelt al jaren met de motorclubproblematiek. Het grote probleem is dat clubs als de Hells Angels, Satudarah en No Surrender geen verboden organisaties zijn. Zolang dat zo blijft, is er tegen lidmaatschap weinig te doen.

Het aantal leden onder Defensiepersoneel is onduidelijk. Uit eerder onderzoek in opdracht van Veiligheid en Justitie kwam een getal van 44 ambtenaren. Dit is exclusief het leger. Vanuit Justitie wordt er al langer druk uitgeoefend om een einde aan legerlidmaatschappen van MC's te maken.

telegraaf