Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => KM => Topic gestart door: bergd op 20/07/2020 | 05:06 uur

Titel: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: bergd op 20/07/2020 | 05:06 uur
'Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba'
Zondag rond drie uur 's middags lokale tijd is er een helikopter van Defensie neergestort na vertrek van Aruba op weg naar Curaçao. Dat melden militaire spotters aan Curaçao.nu. Cynthia Devere, vervangend woordvoerder van de Kustwacht, kan het ongeluk bevestigen noch ontkennen.

Binnenlandredactie 20-07-20, 03:59 Laatste update: 04:45 https://www.ad.nl/binnenland/helikopter-defensie-stort-neer-bij-vertrek-van-aruba~a1a56232/

De NH90-helikopter vervoerde passagiers. Er zouden meerdere slachtoffers zijn, maar Defensie op Curaçao wil daarover niets zeggen. Een rescue-helikopter van de Kustwacht is vanuit Curaçao vertrokken voor ondersteuning van een reddingsoperatie die begonnen is.

Het ministerie van Defensie geeft maandag om 05.00 uur een persconferentie over 'actuele gebeurtenissen'. De Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zal het woord voeren. Wat er precies aan de hand is, wil een woordvoerder nog niet zeggen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 20/07/2020 | 05:46 uur
RIP bemanningsleden.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Umbert op 20/07/2020 | 08:36 uur
Idd RIP voor de crew en goed herstel voor de overige crewleden.
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 20/07/2020 | 08:48 uur
Citaat van: Umbert op 20/07/2020 | 08:36 uur
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.

Die link leggen ze in de media graag. NH90's van andere assemblagelijnen hebben net zo goed problemen. Maar goed. Fyra is een graag gebruikt stopwoordje.

Edit. Sterkte voor de nabestaanden.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: A.J. op 20/07/2020 | 09:06 uur
Shit... RIP voor de betrokken bemanningsleden.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: A.J. op 20/07/2020 | 09:09 uur
https://www.defensie.nl/actueel/condoleances/christine-martens-en-erwin-warnies
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Reinier op 20/07/2020 | 09:44 uur
Citaat van: Umbert op 20/07/2020 | 08:36 uur
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.
Wanneer gaat de media zich realiseren dat dit stereotyperen is en redelijk racistisch; alles wat uit Italië komt is slecht en het zijn ook nog eens potverteerders.  :mad:

RIP voor de bemanningsleden. 
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 20/07/2020 | 13:20 uur
Vliegprogramma NH90-helikopters opgeschort

Nieuwsbericht | 20-07-2020 | 12:18

De NH90-vloot blijft uit voorzorg voorlopig aan de grond. Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de Kamer vandaag per brief laten weten.

Reden voor het besluit is het ongeluk dat gisteren ten noorden van Aruba gebeurde. Een NH90-helikopter raakte toen te water. Hierbij kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies om het leven. Beiden hadden de rang van luitenant ter zee der tweede klasse Oudste Categorie. De overige 2 bemanningsleden werden uit zee gered.

De krijgsmacht heeft 20 NH90-helikopters. Het is voor het eerst dat er een ongeluk is gebeurd met dit type toestel. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest.

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2020/07/20/d170419sh1067-1920.jpg)
Archieffoto van een NH90 boven het achterdek van Zr.Ms. Groningen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/20/vliegprogramma-nh90-helikopters-opgeschort
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 20/07/2020 | 13:59 uur
Gecrashte helikopter bij Aruba was op grenspatrouille wegens coronavirus

20 juli 2020 13:51
Laatste update: 6 minuten geleden

De helikopter van Defensie die zondag in zee stortte bij Aruba, keerde terug van een patrouillevlucht boven de zeegrenzen van het Caribische eiland in verband met coronavirus. Dat zegt Defensiewoordvoerder Sjaak van Elten maandag tegen NU.nl. Bij het ongeval kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven.

Vanwege de vrees voor coronabesmettingen zijn alle maritieme grenzen van Aruba (met uitzondering van regulier vaarverkeer) gesloten. De Koninklijke Marine helpt de Arubaanse kustwacht om te controleren wie het Koninkrijk binnenvaart. Het kan gaan om vluchtelingen in kleine bootjes uit het nabijgelegen Venezuela of andere mensen die Aruba illegaal binnen proberen te komen.

De 34-jarige piloot Christine Martens vloog de NH90-boordhelikopter zondagmiddag na een afgeronde patrouillevlucht terug naar de Zr. Ms. Groningen, het marineschip waarop het toestel gestationeerd was. Naast haar zat de 33-jarige coördinator en navigator Erwin Warnies.

Achterin zaten een sensoroperator, die onder meer het radarsysteem bedient, en een duiker, die in actie komt bij reddingsacties op zee.

Helikopter stortte neer in zicht van marineschip

In het zicht van het patrouilleschip op zo'n 12,5 kilometer uit de Arubaanse kust stortte de maritieme gevechtshelikopter rond 14.30 uur (lokale tijd) neer in de Caraïbische Zee. Martens en Warnies overleefden de crash niet. De bemanningsleden achterin liepen alleen lichte verwondingen op en konden worden gered.

Bemanningsleden van de Zr. Ms. Groningen brachten de vier inzittenden aan boord van het schip. Pogingen om Martens en Warnies te reanimeren waren tevergeefs.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Een duikteam heeft de zwarte doos met daarin de vluchtrecorder van de helikopter geborgen. Het toestel zelf is mogelijk gezonken, al kan Defensie daarover nog geen uitspraken doen.

NH90 spoorde ook drugsboten op

De NH90 was een militair onderdeel van de Zr. Ms. Groningen. De helikopter was uitgerust met een M2-zwaar machinegeweer en twee Mark 46-torpedo's. Ook had het toestel een krachtige radar aan boord, waarmee het zowel objecten in de lucht als onder water kon opsporen. In theorie was de gevechtshelikopter in staat om een onderzeeboot uit te schakelen door een torpedo te laten vallen.

In het Caraïbisch gebied werd de NH90 voornamelijk ingezet om patrouillevluchten uit te voeren, drugsboten op te sporen en om mensen en goederen over te zetten.

Defensie heeft nog negentien andere NH90-helikopters in haar vloot. Die zullen voor onbepaalde tijd niet vliegen.

Door: Lennart 't Hart

https://www.nu.nl/buitenland/6065525/gecrashte-helikopter-bij-aruba-was-op-grenspatrouille-wegens-coronavirus.html
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: bergd op 20/07/2020 | 15:17 uur
Heel veel sterkte gewenst voor alle betrokkenen
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 20/07/2020 | 17:24 uur
Overlevenden crash nog aan boord

'Eerste prioriteit om slachtoffers NH90 te repatriëren'

DEN HAAG - Maandag om 16.30 uur is er door het Ministerie van Defensie een persbriefing gegeven naar aanleiding van de dodelijke crash met de helikopter NH-90 van het Ministerie van Defensie, zondagmiddag bij Aruba.
Bij de crash kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies om het leven. Warnies laat een partner achter en een dochter van nog geen twee jaar oud.
Boudewijn Boots, directeur operaties bij Defensie, voert maandag het woord. Boots zegt dat het nu de eerste prioriteit is voor defensie om de slachtoffers te repatriëren. Zowel de overleden medewerkers als de twee overlevenden.
Daarnaast wil Defensie zoveel mogelijk van de helikopter zien te redden in verband met het onderzoek. De overlevenden zijn nog aan boord van Zr. Ms. Groningen, een van de patrouilleschepen van Defensie. Boots: ,,Ze hebben geen fysiek letsel, maar het komt voor hen als een harde klap aan."
De overlevenden zijn zondag zelfstandig uit de gecrashte heli gekomen. Het gaat om de sensoroperator en rescuecoördinator, meldt Boots. Nadat ze uit de helikopter konden komen zijn ze door bemanningsleden van de Zr. Ms. Groningen uit het water gehaald.

Helikopter drijft nog
De NH90 drijft nog dankzij de vier drijflichamen. Boots legt uit dat een NH90 vier drijflichamen heeft. Het gecrashte toestel drijft ondersteboven en bevindt zich 34 zeemijl van Aruba. Twee schepen zijn bij de helikopter: de Groningen en een schip van de kustwacht: ,,,Ze proberen te voorkomen dat we de heli verliezen."
Het is volgens Boots moeilijk omdat er hoge golven zijn, en er staat een zware wind. Het is maandagmiddag nog niet gelukt een sleepverbinding aan te leggen of schermen eromheen. Het wordt krap qua tijd: ,,De drijflichamen houden het niet eeuwig. Mocht ze zinken, dan zijn we haar kwijt. Het is daar 2,5 kilometer diep."

Crash
Ondanks dat de NH90 helikopter een 'betrouwbare en goed presterende helikopter' is, volgens Boots, crashte de helikopter van de Koninklijke Luchtmacht zondag tijdens een routinevlucht in het Caribisch gebied. Alle helikopters van hetzelfde type blijven voorlopig aan de grond.
De zwarte doos van de gecrashte helikopter bij Aruba is gevonden en geborgen, meldde het ministerie van Defensie eerder maandag. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
Zo'n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

Telegraaf, 20-07-2020, 16:30
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 20/07/2020 | 18:30 uur
Via defensie.nl het eerste beeld van de drijvende helikopter

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2020/07/20/nh90-in-zee.nbewerkt.jpg)


Verkennend onderzoek ongeluk NH90-helikopter

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek naar het ongeluk met een NH90-helikopter in de Caribische Zee op 19 juli 2020 waarbij twee bemanningsleden omkwamen. De Onderzoeksraad gaat hiervoor samen met de Inspectie Veiligheid Defensie ter plaatse.

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/17391/verkennend-onderzoek-ongeluk-nh90-helikopter
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Ace1 op 20/07/2020 | 20:38 uur
Hoeveel kan de kraan van de Groningen maximaal tillen?
Een NH90 weegt geloof ik 10 ton.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 20/07/2020 | 20:49 uur
Citaat van: Ace1 op 20/07/2020 | 20:38 uur
Hoeveel kan de kraan van de Groningen maximaal tillen?
Een NH90 weegt geloof ik 10 ton.
En dan is er ook nog de hoeveelheid water die in de kist zit.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Ace1 op 20/07/2020 | 20:58 uur
Citaat van: Lex op 20/07/2020 | 20:49 uur
En dan is er ook nog de hoeveelheid water die in de kist zit.

In dit geval jammer dat de Doorman niet meer in de west is.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 20/07/2020 | 21:06 uur
Citaat van: Ace1 op 20/07/2020 | 20:58 uur
In dit geval jammer dat de Doorman niet meer in de west is.
Is nog meer de vraag of DMAN de klus had kunnen klaren.
Het is de wens om het wrak compleet uit het water te halen. Rotor diameter is zo'n 16,30 meter.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 20/07/2020 | 22:02 uur
Volgens Marine Traffic is GRON aangekomen bij de Noordkust van Aruba.
Het is te hopen dat zij het wrak van N324 heeft kunnen meenemen met dien verstande dat dit toegevoegde waarde heeft naar dit verschrikkelijke ongeval.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Ros op 20/07/2020 | 23:11 uur
Citaat van: Lex op 20/07/2020 | 22:02 uur
Volgens Marine Traffic is GRON aangekomen bij de Noordkust van Aruba.
Het is te hopen dat zij het wrak van N324 heeft kunnen meenemen met dien verstande dat dit toegevoegde waarde heeft naar dit verschrikkelijke ongeval.

Kan wellicht licht kunnen werpen op mogelijke storing(en) / mankementen die zijn ontstaan tijdens de vlucht ?
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Flyguy op 20/07/2020 | 23:55 uur
Zojuist vernomen dat de heli is gezonken.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 21/07/2020 | 07:25 uur
Citaat van: Flyguy op 20/07/2020 | 23:55 uur
Zojuist vernomen dat de heli is gezonken.

Via twitter.com @Defensie
CitaatNadat eerder vanavond twee van de vier drijflichamen waren geknapt, is de neergestorte NH90-helikopter inmiddels gezonken. Defensie zal nu de positie van de gezonken helikopter vastleggen.

(https://pbs.twimg.com/media/EdZqmxtXsAErO3J?format=jpg)

Ondanks de grote diepte is een berging natuurlijk nog wel mogelijk maar door een gespecialiseerde (civiele) partij, maar daar zal wel een behoorlijk prijs kaartje aan hangen en de vraag is of het dat waard gaat zijn om het wrak boven water te halen.

Opvallend is overigens ook dat de RFA Argus niet ingezet is bij de zoektocht/ bergings operatie, dat schip ligt als het goed is op Curacao voor een rust periode en onderhoud / bemanningswissel. Ook HMS Medway is in de buurt van de ABC eilanden.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 21/07/2020 | 16:22 uur
Omgekomen militairen NH90-crash aangekomen in de haven van Curaçao

Nieuwsbericht | 21-07-2020 | 14:47

Zr.Ms. Groningen is aangekomen in de Curaçaose haven Willemstad. Het marineschip heeft de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies aan boord. Vanwege het onderzoek is nog niet bekend wanneer ze naar Nederland komen.

Beide militairen kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-helikopter waarin ze zaten in zee stortte. De 2 andere bemanningsleden wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Het toestel is afgelopen nacht gezonken. Dat gebeurde nadat 2 van de 4 drijflichamen waren geknapt. Het toestel ligt nu op ruim 100 kilometer ten westen van Aruba op meer dan 1 kilometer diepte.

Inspectie Veiligheid Defensie
Geprobeerd is het toestel drijvend te houden om het te kunnen bergen. Ruwe zee en harde wind maakten dit onmogelijk.

Naar verwachting vertrekt vanavond een KDC-10 transportvliegtuig naar Curaçao. Aan boord zijn leden van de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij zullen proberen te achterhalen wat de toedracht van de crash is. Ook zijn rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee aan boord, die een feitenonderzoek uitvoeren. Alle passagiers zijn voor vertrek getest op COVID-19.

Defensie zorgt ook dat er psychologische bijstand is voor de bemanning van Zr.Ms. Groningen.

Mindef
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Ace1 op 22/07/2020 | 23:45 uur
De kritiek op de NH90-helikopter zwelt aan. Ook in België zijn ze er helemaal klaar mee

De crash met een NH90-helikopter voor de kust van Aruba kost twee Nederlandse militairen het leven. De kritiek op het functioneren van de NH90 zwelt aan.

Zondagmiddag. De boordhelikopter van Zr.Ms. Groningen, het patrouilleschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, stijgt op voor een reguliere vlucht. Aan boord zijn vier personen. Rond 14.30 uur (19.30 Nederlandse tijd) gaat het mis. De zilvergrijze maritieme gevechts- en transporthelikopter stort in zee, op zo'n 12 kilometer uit de kust van Aruba.

Meteen komt een reddingsactie op gang. Van de vier mensen aan boord kunnen er twee niet meer worden gered. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakt maandagmorgen vroeg tijdens een persconferentie in Den Haag bekend dat de 34-jarige vlieger Christine Martens en 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies zijn overleden. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel waren gehaald, is tevergeefs geprobeerd hen te reanimeren. De twee andere bemanningsleden zijn niet ernstig gewond geraakt. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

schok

Het nieuws komt hard aan. Bauer, de hoogste baas van de krijgsmacht, betoont zijn meeleven aan de nabestaanden van de twee omgekomen militairen. 'Een heftige schok voor iedereen. In gedachten zijn we bij hen.' Ook minister Ank Bijleveld (Defensie) is ontdaan door het nieuws. 'Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.' Premier Rutte laat vanuit Brussel weten 'diep getroffen' te zijn door het helikopterongeluk.

De persconferentie van Bauer begint maandagmorgen om 05.00 uur, nadat de nabestaanden zijn ingelicht. Voor Zr.Ms. Groningen wordt na het ongeval een 'black hole' ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. 'Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega's in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws', aldus Bauer. Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

werkpaard
De NH90 is een werkpaard van de krijgsmacht. De tweemotorige NH90 telt drie bemanningsleden. De 11.000 kilo wegende heli kan veertien manschappen meenemen. Het is de eerste helikopter van dit type dat bij de Nederlandse krijgsmacht neerstort. Nederland telt twintig NH90's, die ondergebracht zijn bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de luchtmacht. Ze vliegen sinds 2010 en zijn gefabriceerd in een samenwerking van grote Europese defensiespelers als Airbus en Augusta-Westland. De aanschaf kostte Defensie destijds 1,2 miljard euro.

De introductie van de toestellen ging gepaard met veel problemen, zoals financiële tegenvallers en technische gebreken. De levering van de laatste zeven toestellen werd in 2014 tijdelijk opgeschort vanwege roestvorming en slijtage. Duitsland hield in 2015 de toestellen aan de grond nadat bij een NH90 kortsluiting was ontstaan na het gebruik van de blusinstallatie.

Aanvankelijk was er ook een gebrek aan reserveonderdelen. Dat kwam deels door budgetproblemen bij Defensie en deels doordat de industrie ze niet kon leveren. Nog altijd staan twee van de twintig NH90's permanent aan de grond als onderdelenbron voor de rest van de vloot.

Verder kampte Defensie jarenlang met personeelstekort voor de NH90. Pas vorig jaar oktober – na jarenlang gesteggel tussen fabrikant en Defensie – werd op vliegveld De Kooy in Den Helder een NH90-simulator in gebruik genomen waarin het personeel op realistische wijze kan oefenen.

Kaaiman
In België zijn ze helemaal klaar met de NH90, die daar de bijnaam Grijze Kaaiman kreeg. Na amper zes jaar vliegen gaan vier NH90-helikopters van Defensie al aan de ketting. Dat bevestigde generaal-majoor Frederik Vansina, commandant van de luchtmacht, vorige maand aan de krant Het Laatste Nieuws. De heli's zouden te duur in onderhoud zijn en niet voldoende kunnen worden ingezet.

De Belgen bestelden acht NH90-helikopters, goed voor 292,5 miljoen euro. Vier moesten er dienen voor reddingsoperaties boven zee vanuit Koksijde en inzetbaar zijn vanaf de fregatten van de Belgische marine en vier voor troepentransport. Probleem zit in de kosten: vliegen met een NH90 is volgens de Belgen per uur 10.000 tot 15.000 euro duurder dan vliegen met een F-16. 'De NH90 vraagt zeer veel en dus dure technische ondersteuning. De kosten wegen niet op tegen de lage output van de helikopter, dus moesten we keuzes maken. Daarnaast is er ook bijzonder weinig industriële ondersteuning', zegt generaal-majoor Vansina.

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/983529/kritiek-op-nh90-helikopter-zwelt-aan
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 24/07/2020 | 09:34 uur
Lichamen omgekomen militairen terug naar Nederland

Nieuwsbericht | 23-07-2020 | 16:40

De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn naar verwachting zaterdag rond 13.00 uur terug in Nederland. Ze arriveren per KDC-10-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven. Met een korte ceremonie worden ze overgedragen aan hun nabestaanden.

De luitenants ter zee der 2e klasse oudste categorie kwamen afgelopen zondag om toen hun NH90-maritieme gevechtshelikopter in zee stortte. De helikopter raakte aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba. De 2 andere bemanningsleden overleefden de crash.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/23/lichamen-omgekomen-militairen-terug-naar-nederland
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 24/07/2020 | 21:59 uur
Top Defensie bij terugkeer slachtoffers helikoptercrash

De top van Defensie is zaterdagmiddag aanwezig op Vliegbasis Eindhoven als de lichamen van de slachtoffers van de helikoptercrash bij Aruba terugkeren. Twee militairen verloren het leven toen hun NH-90 in zee stortte. De oorzaak is nog niet bekend.

Een militair toestel brengt de lichamen van de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies van Curaçao naar Eindhoven. Twee andere bemanningsleden overleefden de crash.

Op de vliegbasis worden de omgekomen militairen na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. Minister Ank Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Barbara Visser en de Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer, zijn daarbij aanwezig.

ANP, 24-07-2020, 15:37
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 25/07/2020 | 11:03 uur
https://curacao.nu/aankomst-overledenen-crash-nh-90-op-hato/

Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 25/07/2020 | 21:27 uur
Defensie draagt lichamen Christine en Erwin over aan families

Nieuwsbericht | 25-07-2020 | 14:08

De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn door Defensie overgedragen aan de families. Dat gebeurde vanmiddag met militair ceremonieel op Vliegbasis Eindhoven.

Collega's droegen de met de Nederlandse vlag gedrapeerde kisten op de schouders vanaf het KDC-10-transportvliegtuig. Dat landde rond 13.00 uur op Nederlandse bodem. Militairen van marine en luchtmacht vormden een erehaag.

De luitenants ter zee der 2e klasse oudste categorie kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-maritieme gevechtshelikopter waarin ze zaten in de Caribische Zee stortte. De 2 bemanningsleden die de crash overleefden, begeleidden hun omgekomen collega's naar Nederland.

Professionele en dierbare collega's
Minister Ank Bijleveld-Schouten bij de ceremonie op Eindhoven: "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Wij zijn allemaal diep geraakt en leven intens mee met de naaste families, vrienden en collega's en zullen hen steunen en helpen waar mogelijk. Defensie heeft 2 toegewijde, professionele en dierbare collega's verloren. Christine Martens en Erwin Warnies hebben zich altijd met hart en ziel ingezet voor de veiligheid van andere mensen", aldus de minister.

Ook staatssecretaris Barbara Visser, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en de commandanten van marine en luchtmacht, vice-admiraal Rob Kramer en luitenant-generaal Dennis Luyt, steunden de nabestaanden met hun aanwezigheid.

Uitgeleide op Curaçao
Militairen geplaatst op Curaçao, personeel van de Kustwacht en de bemanning van Zr.Ms. Groningen deden de omgekomen collega's gisteravond met een ceremonie uitgeleide. Een draagploeg bracht de lichamen naar de KDC-10. Dit luchtmachttoestel vertrok vanaf vliegveld Hato op Curaçao.

Hartverwarmende reacties
De helikoptercrash raakte veel mensen binnen en buiten de krijgsmacht. Via het condoleanceregister op defensie.nl kwamen duizenden hartverwarmende reacties binnen. Het is nog steeds mogelijk deelneming te betuigen. Na sluiting wordt het register aan de nabestaanden overhandigd.

Mindef
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 30/07/2020 | 21:16 uur
Defensie brengt eerbetoon aan omgekomen collega's

Den Helder – Defensie verzorgt zaterdag 1 augustus, tijdens de uitvaart van de omgekomen LTZ 2 OC Erwin Warnies, een Flyby in zogenaamde "Missing man" formatie. De flyby boven Den Helder vindt tussen 11.30 en 12.00 uur plaats.

De uitvaarten van Christine Martens en Erwin Warnies vinden plaats op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus en zijn in besloten kring. Omdat Erwin en Christine deel uitmaakten van een helikopterbemanning en ze zijn overleden tijdens een inzet, is het voor defensie gebruikelijk om een laatste eregroet vanuit de lucht te brengen. Om die reden verzorgt het Defensie Helikopter Commando bij beide uitvaarten een traditioneel eerbetoon aan deze overleden collega's middels een flyby.

'Missing man'
Vier helikopters van het Defensie Helikopter Commando zullen in formatie overvliegen. Eén helikopter breekt boven de uitvaartlocatie weg van de formatie. Dit een "missing man formatie". Omdat de formatie met helikopters voor aanvang al in het gebied zijn, kan dit ook zichtbaar of merkbaar zijn in het luchtruim in de omgeving van Den Helder en mogelijk van Texel.

Martens en Warnies kwamen op 19 juli om het leven toen de NH90 maritieme gevechtshelikopter te water raakte in het Caribisch gebied. Op zaterdag 25 juli zijn de lichamen van Christine en Erwin aangekomen op vliegbasis Eindhoven, waar ze na een korte ceremonie zijn overgedragen aan de families.

REgio Noordkop, 30-07-2020
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 30/07/2020 | 22:13 uur
En ter info:
HNLMS Groningen is vandaag weer naar zee vertrokken, volgens een bericht van de CDT.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 30/07/2020 | 22:44 uur
Christine (34) en Erwin (33) maakten hun dromen waar totdat hun helikopter crashte

Zie: https://www.ad.nl/binnenland/christine-34-en-erwin-33-maakten-hun-dromen-waar-totdat-hun-helikopter-crashte~ac2cf7af/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 05/08/2020 | 20:08 uur
Onderzoek locatie NH90-wrak in gang gezet

Het onderzoek naar de ligging van de gecrashte NH90-maritieme gevechtshelikopter is in gang gezet. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Defensie. Het toestel stortte 19 juli in het Caribische gebied bij Aruba in Zee. Hierbij kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

De positie van de helikopter en de bodemgesteldheid er omheen worden nu eerst in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt bepaald of en hoe het wrak in een volgende fase is te bergen. Bedrijven die zijn aangesloten bij het publiek-privaat samenwerkingsverband 'Maritime Capacity Alliance' voeren de operatie uit.

1 militaire expert van de Dienst der Hydrografie neemt deel aan deze onderzoeksfase. Het Defensie helikopter Commando begeleidt de hele operatie.

Eventuele berging
Een in diepzeeonderzoeken gespecialiseerd bedrijf richt zich nu op het krijgen van alle informatie die van belang is voor een eventuele berging. Denk aan de toestand van het wrak. Is het nog intact of liggen delen over een groter gebied verspreid?

Naast sonarapparatuur zet de onderneming onder meer onderwaterrobots en drones met camera's in.

Alle informatie wordt ook beschikbaar gesteld aan de Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/05/onderzoek-locatie-nh90-wrak-in-gang-gezet
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: StrataNL op 07/08/2020 | 14:39 uur
Eerste bevindingen van onderzoek naar ongeluk met NH90-helikopter

7 augustus 2020 – Uit de eerste resultaten van het onderzoek lijkt het onwaarschijnlijk dat een technische of mechanische storing aan de helikopter de oorzaak is geweest van het ongeluk op 19 juli jl. met een NH90-helikopter van Defensie in de Caribische zee, waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen. Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van onderzoek ter plaatse dat samen met de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) is gedaan en de eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, waaronder de recorder van het verongelukte toestel. Dit beeld wordt bevestigd in een second opinion die werd uitgevoerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Uit het onderzoek blijkt dat de helikopter onverwacht daalde en in zee stortte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter in deze situatie terecht kwam. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt het van belang het ministerie van Defensie over de voorlopige onderzoeksresultaten te informeren. Na het ongeval heeft Defensie de vluchten met de NH90 opgeschort. Het is aan het ministerie om op grond van de voorlopige resultaten van het onderzoek dat besluit te heroverwegen.

De komende periode richt de aandacht zich op uiteenlopende aspecten met betrekking tot het ongeval, waaronder het verloop van de fatale vlucht van het NH90-helikopter.

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/17466/eerste-bevindingen-van-onderzoek-naar-ongeluk-met-nh90-helikopter
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 07/08/2020 | 16:38 uur
En inmiddels is het vliegverbod ingetrokken.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/08/2020 | 20:11 uur
Gecrashte NH90-helikopter gevonden #defensie

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/10/gecrashte-nh90-helikopter-gevonden
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 10/08/2020 | 20:24 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/08/2020 | 20:11 uur
Gecrashte NH90-helikopter gevonden #defensie

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/10/gecrashte-nh90-helikopter-gevonden

100 km verderop?! Dat is toch behoorlijk apart, waarschijnlijk toch een deel van de romp deels drijvende gebleven na het zinken van de kist en dat mee gesleurd door de stroming (onder water).
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Enforcer op 10/08/2020 | 21:09 uur
Citaat van: Parera op 10/08/2020 | 20:24 uur
100 km verderop?! Dat is toch behoorlijk apart, waarschijnlijk toch een deel van de romp deels drijvende gebleven na het zinken van de kist en dat mee gesleurd door de stroming (onder water).

Met dank aan de 2 overgebleven drijvers?
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Flyguy op 10/08/2020 | 22:24 uur
Er is daar een behoorlijke stroming ja, ook tientallen/honderden meters onder water nog.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 10/08/2020 | 22:32 uur
Citaat van: Enforcer op 10/08/2020 | 21:09 uur
Met dank aan de 2 overgebleven drijvers?

Het kan in ieder geval het zinken vertragen waardoor oa door de stroming de romp zover verplaatst is.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: StrataNL op 11/08/2020 | 00:24 uur
Of een deel bij de crash gezonken en de rest van de kist heeft +/- 24h gedreven dus kan een eind met de stroming meegenomen zijn.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Huzaar1 op 11/08/2020 | 00:55 uur
Citaat van: Parera op 10/08/2020 | 20:24 uur
100 km verderop?! Dat is toch behoorlijk apart, waarschijnlijk toch een deel van de romp deels drijvende gebleven na het zinken van de kist en dat mee gesleurd door de stroming (onder water).

Niks apart..just a fact.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 11/08/2020 | 03:20 uur
Citaat van: StrataNL op 11/08/2020 | 00:24 uur
Of een deel bij de crash gezonken en de rest van de kist heeft +/- 24h gedreven dus kan een eind met de stroming meegenomen zijn.

Dat kan ook, maar dat was niet te zien op de eerdere foto's.

Citaat van: Huzaar1 op 11/08/2020 | 00:55 uur
Niks apart..just a fact. 

Ik verbaasde me over het feit dat er 100 km tussen de wrakstukken zit. Misschien is het wel heel normaal maar ik vind dat het opvallend veel is maar dat zegt niet dat er iets aan de hand is. Geen aluhoedje theorie hier. ;D
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 12/08/2020 | 12:37 uur
Zojuist een NH90 (N326) airborne vanaf de Kooy.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Umbert op 12/08/2020 | 12:55 uur
Citaat van: Enforcer op 10/08/2020 | 21:09 uur
Met dank aan de 2 overgebleven drijvers?

Nou is niet gek enkele jaren geleden is een helikopter (G-JSAR) toch in de buurt van Texel geditched zij het niet van zo'n grote hoogte als de NH90 maar deze is blijven drijven door de drijflichamen en later op de kust aangespoeld, de heli was agv het zoute water echter een write off maar het laat zien dat die drijflichamen best wel goed werken.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/08/2020 | 20:31 uur
In juli gecrashte NH90-helikopter wordt geborgen #defensie

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/25/in-juli-gecrashte-nh90-helikopter-wordt-geborgen
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 25/08/2020 | 21:26 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/08/2020 | 20:31 uur
In juli gecrashte NH90-helikopter wordt geborgen #defensie
Goede zaak opdat mogelijk meer bekend wordt omtrent de oorzaak.
Het doet ook recht aan de nabestaanden.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Huzaar1 op 26/08/2020 | 00:59 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/08/2020 | 20:31 uur
In juli gecrashte NH90-helikopter wordt geborgen #defensie

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/25/in-juli-gecrashte-nh90-helikopter-wordt-geborgen

Dit is de Marine wel verplicht. Succes met de berging, zal niet makkelijk zijn maar mooi dat dit is uttgesproken.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Parera op 26/08/2020 | 05:52 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/08/2020 | 20:31 uur
In juli gecrashte NH90-helikopter wordt geborgen #defensie

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/08/25/in-juli-gecrashte-nh90-helikopter-wordt-geborgen

Via twitter @DutchSpace
(https://pbs.twimg.com/media/EgSZfHUWoAYZkSZ?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/EgSabT3X0AA_NkV?format=jpg&name=large)

Goed nieuws voor de nabestaande dat ze de helikopter gaan bergen dan kunnen we er alles aan doen om de oorzaak te achterhalen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 09/09/2020 | 15:40 uur
Gecrashte NH90-helikopter geborgen

Nieuwsbericht | 09-09-2020 | 15:04

De NH90-helikopter die op 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. Het toestel is de afgelopen dagen in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp zijn vanmiddag aangekomen in de haven van Curaçao en gaan nu per schip naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan.

De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.

Met behulp van het schip Volantis en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.

Kraan en onderwaterrobot
Met een grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo'n 450 meter diepte op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot zijn de hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.

De in eerste instantie nog drijvende romp lag circa 100 kilometer,  in de wateren van Venezuela op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort van grote schep waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde 'cradle' van 17 x 15 meter is via de kraan van de Volantis naar de bodem gezakt. De onderkant van 'de schep' is voorzien van gaaswerk. Eventueel loskomende helikopterdelen waren zo op te vangen en te bergen.

De bergingsoperatie is uitgevoerd in het bijzijn van een inspecteur van de IVD.

Bij de crash kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

Mindef
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 19:28 uur
Vervangende helikopter defensie komt morgen aan op Hato  #DHC #Marine #Defensie

https://www.dolfijnfm.com/vervangende-helikopter-defensie-komt-morgen-aan-op-hato/?fbclid=IwAR15vrahmNfy3ZcvarqN2H2f59QRoS7aQfiCH8M5tZfOuMnY_aUeCGwckk4
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Huzaar1 op 06/10/2020 | 21:11 uur
Van de belgen zo'n apparaat overnemen. Stoten ze toch af.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 21:13 uur
Citaat van: Huzaar1 op 06/10/2020 | 21:11 uur
Van de belgen zo'n apparaat overnemen. Stoten ze toch af.

Helaas zijn dat geen NFH's
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Huzaar1 op 06/10/2020 | 21:15 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 21:13 uur
Helaas zijn dat geen NFH's

Is dat zo'n afwijkende config? Niet om te bouwen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 06/10/2020 | 21:41 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 19:28 uur
Vervangende helikopter defensie komt morgen aan op Hato  #DHC #Marine #Defensie
N110 wordt momenteel geladen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 22:23 uur
Citaat van: Huzaar1 op 06/10/2020 | 21:15 uur
Is dat zo'n afwijkende config? Niet om te bouwen.

NH90

https://www.airbus.com/helicopters/military-helicopters/specialised/nh90-tth-and-nfh.html

Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: StrataNL op 06/10/2020 | 22:30 uur
Citaat van: Huzaar1 op 06/10/2020 | 21:15 uur
Is dat zo'n afwijkende config? Niet om te bouwen.
Behoorlijk... denk dat nieuwe NFH's bestellen in de juiste config kostenefficiënter is dan deze overkopen en ombouwen.
Ombouwen naar MTTH zonder ASW capaciteit e.d. zou dan wellicht een betere optie zijn.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 22:39 uur
Citaat van: StrataNL op 06/10/2020 | 22:30 uur
Behoorlijk... denk dat nieuwe NFH's bestellen in de juiste config kostenefficiënter is dan deze overkopen en ombouwen.
Ombouwen naar MTTH zonder ASW capaciteit e.d. zou dan wellicht een betere optie zijn.

Jammer is dat we al een gierend tekort hebben aan volwaardige NFH-90's met volle ASW capaciteiten. 12 of 11 NFH-90 en 8 of 7 descoped varianten van de NFH-90.

Ik heb niet paraat welke versie helaas bij Aruba is verongelukt.

Een of meerdere (bijna) ex Belgische TTH's ombouwen naar MTTH's, zoals StrataNL al noemde, voor DHC is natuurlijk een prima optie om het tekort in logistieke capaciteiten terug te dringen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 06/10/2020 | 22:57 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 22:39 uur
Jammer is dat we al een gierend tekort hebben aan volwaardige NFH-90's met volle ASW capaciteiten. 12 of 11 NFH-90 en 8 of 7 descoped varianten van de NFH-90.
Er is meer een tekort aan vliegende bemanningen in toto, alsmede defensie breed aan techneuten.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 06/10/2020 | 22:59 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 22:39 uur
Ik heb niet paraat welke versie helaas bij Aruba is verongelukt.

Voor de West laten ze de ASW kit vaak achterwege.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 06/10/2020 | 23:06 uur
Citaat van: Sparkplug op 06/10/2020 | 22:59 uur
Voor de West laten ze de ASW kit vaak achterwege.
Is dat zo? Volgens mij is deze wel aanwezig in het MLD pakket aan boord.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 23:06 uur
Citaat van: Lex op 06/10/2020 | 22:57 uur
Er is meer een tekort aan vliegende bemanningen in toto, alsmede defensie breed aan techneuten.

Dat is dan helaas weer een ander aandachtspunt. Wellicht/misschien dat de Corona misère, in dit opzicht, enige verlichting weet te brengen. (?)
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 06/10/2020 | 23:11 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 23:06 uur
Dat is dan helaas weer een ander aandachtspunt. Wellicht/misschien dat de Corona misère, in dit opzicht, enige verlichting weet te brengen. (?)
Het is te hopen, maar zal een flink aantal jaren duren tot inzetbaarheid.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/10/2020 | 23:19 uur
Citaat van: Lex op 06/10/2020 | 23:11 uur
Het is te hopen, maar zal een flink aantal jaren duren tot inzetbaarheid.

Het is een zorgelijk kip & ei verhaal.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 07/10/2020 | 09:33 uur
Citaat van: Lex op 06/10/2020 | 23:06 uur
Is dat zo? Volgens mij is deze wel aanwezig in het MLD pakket aan boord.

In Onze Luchtmacht nr 4-2018 werd door de toenmalige CO KLTZ Niels Kleingeld beschreven dat een NH90 NFH voor het Caribisch Gebied relatief leeg wordt opgeleverd. Dus zonder sonar, het systeem voor sonoboeien en dergelijke. Misschien dat dat anno 2020 anders is.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/10/2020 | 11:23 uur
Vervangende NH-90 helikopter voor Zr.Ms. Groningen vandaag op Curaçao

http://disq.us/t/3s3t0mi
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: StrataNL op 07/10/2020 | 12:51 uur
Citaat van: Lex op 06/10/2020 | 23:06 uur
Is dat zo? Volgens mij is deze wel aanwezig in het MLD pakket aan boord.
Dat lijkt me heel sterk, aangezien het OPV ook geen torpedo's kan meenemen. Bovendien is de Helras/sonobouy installatie niet iets wat je in een hoekje van de hangar zet....

Voor zover ik weet hebben de kisten die naar de West gaan de "counterdrug/antipiraterij" configuratie.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: JdL op 07/10/2020 | 19:35 uur
Citaat van: StrataNL op 07/10/2020 | 12:51 uur
Voor zover ik weet hebben de kisten die naar de West gaan de "counterdrug/antipiraterij" configuratie.
En welke systemen vallen daar onder? Alleen de FLIR?
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Huzaar1 op 07/10/2020 | 20:51 uur
Citaat van: StrataNL op 07/10/2020 | 12:51 uur
Dat lijkt me heel sterk, aangezien het OPV ook geen torpedo's kan meenemen. Bovendien is de Helras/sonobouy installatie niet iets wat je in een hoekje van de hangar zet....

Voor zover ik weet hebben de kisten die naar de West gaan de "counterdrug/antipiraterij" configuratie.

Met al die drugs onderzeeers is dat juist dé uitrusting voor counter piracy/drugs?
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 07/10/2020 | 22:08 uur
Citaat van: StrataNL op 07/10/2020 | 12:51 uur
Dat lijkt me heel sterk, aangezien het OPV ook geen torpedo's kan meenemen. Bovendien is de Helras/sonobouy installatie niet iets wat je in een hoekje van de hangar zet....
Voor zover ik weet hebben de kisten die naar de West gaan de "counterdrug/antipiraterij" configuratie.
Met excuses, dat klopt. Bij navraag is het idd een reserve pakket.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: StrataNL op 07/10/2020 | 23:34 uur
Citaat van: JdL op 07/10/2020 | 19:35 uur
En welke systemen vallen daar onder? Alleen de FLIR?
Niet zozeer de systemen maar vooral de inrichting van de kist. Minder consoles en meer stoelen bijv. extra SAR equipement etc.
FLIR en ESM zijn inderdaad meestal wel aanwezig.

Citaat van: Huzaar1 op 07/10/2020 | 20:51 uur
Met al die drugs onderzeeers is dat juist dé uitrusting voor counter piracy/drugs?
Dat valt nog te bezien aangezien het veelal gaat om kleine semi-submersibles, ik weet niet hoe goed de dipping sonar is tegen dat soort doelen.
Het is een afweging, met ASW apparatuur + extra console achterin kun je geen boardingteam of een brancard met zwemmer en medic meer meenemen.
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Sparkplug op 08/10/2020 | 10:57 uur
@Kon_Luchtmacht (07-10-2020)

CitaatVanmorgen zwaaiden we een NH90 helikopter uit op @vlbeindhoven. Het toestel gaat met een C-17 naar het Caribisch gebied. De http://Zr.Ms. Groningen van de @kon_marine beschikt daarmee na 2,5 maand weer over een helikopter @dhcluchtmacht @Defensie

(https://pbs.twimg.com/media/EjtqgwPWkAUasGA?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/EjtqhdeWoAAW1TK?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/EjtqiPaXsAA7n8x?format=jpg&name=large)

(https://pbs.twimg.com/media/EjtqjI6XcAAMPeV?format=jpg&name=large)

https://twitter.com/Kon_Luchtmacht/status/1313760876848128002
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/12/2020 | 10:33 uur
Ongeval NH90-helikopter, Aruba

http://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/18001/ongeval-nh90-helikopter-aruba
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/12/2020 | 20:16 uur
Rapport ongeluk NH90-helikopter schetst beeld van drama in Caribische Zee

http://disq.us/t/3tf0zul
Titel: Re: Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba
Bericht door: Lex op 16/12/2020 | 18:07 uur
Er komt een debat in de Tweede Kamer betreffende het ongeval.

Zie: https://curacao.nu/tweede-kamerdebat-over-helikoptercrash-aruba/