Bloedige strijd in Mogadishu

Gestart door andré herc, 23/08/2010 | 20:25 uur

Ace1

Zeker elf doden na aanval op druk hotel Somalië

Minstens elf personen, waaronder zeker één parlementariër, zijn gedood bij een aanval op een populair hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Twee autobommen gingen af voor het pand in het centrum van de stad. Daarna werd het gebouw bestormd door gewapende mannen en werden gasten en medewerkers gegijzeld. Er is uren hevig gevochten maar het hotel is nu weer in handen van de politie. Terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Het hotel wordt druk bezocht door buitenlandse bezoekers en hoge regeringsmedewerkers. Mensen spreken hier met elkaar af voor besprekingen, lunch of diner. In elk geval één parlementariër en een voormalige legergeneraal zijn om het leven gekomen, evenals de eigenaar van het hotel.

'We hebben veel hoge ambtenaren kunnen redden met een ladder aan de achterkant van het gebouw', zegt politieofficier Ismail Nur tegen persbureau Reuters.

Er is urenlang hevig gevochten. Op Twitter meldden ooggetuigen dat er constant werd geschoten en dat er vanuit het hotel granaten werden gegooid.

Autobom
Een autobom ging zondagochtend vroeg (lokale tijd) af bij de ingang van het Sahafi hotel. Na het afgaan van de tweede bom werden schoten uitgewisseld tussen aanvallers die het hotel willen bestormen en veiligheidsdiensten en de politie. 'Mujahedin-strijders zijn het gebouw binnengedrongen en hebben het Sahafi-hotel overgenomen', aldus de militaire woordvoerder van Al Shabaab.

'We zijn gebeld door personeel dat zich schuil houdt in hotelkamers en zij vertellen dat er gewonden zijn', aldus politieofficier Ismail Nur. 'Er zijn nog steeds regeringsmedewerkers binnen. Het dodenaantal kan nog stijgen.'

In de omgeving staan uitgebrande auto's en verwrongen brommers en motoren. Een ooggetuige heeft ook twee burgerdoden op straat zien liggen, meldt Reuters.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-acht-doden-na-aanval-op-populair-hotel-somalie~a4175648/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

Ace1

Geheime diensten vreesden al voor 'Nederlandse' aanslag

De daders van de aanslag op een hotel in Mogadishu gisteren, zijn hoogstwaarschijnlijk Nederlandse Somaliërs. Er is nog weinig bekend over de achtergrond van de terroristen, maar een aanslag door Somaliërs met een Nederlands paspoort komt niet helemaal als een verrassing.

Een paar jaar geleden waarschuwde de AIVD al dat jonge Somaliërs vatbaar zijn voor radicalisering. Nederland kende toen een grote Somalische gemeenschap. Een deel van hen is inmiddels verhuisd naar Groot-Brittannië. Dat betekent dat er in Engeland veel Somaliërs wonen met een Nederlands paspoort.

De grote vrees in Nederland was al dat een Somaliër met een Nederlands paspoort betrokken zou raken bij een aanslag. Ook de Britse geheime dienst hield rekening met een soortgelijk scenario.
In 2010 waarschuwde het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Jonathan Evans, voor de groeiende dreiging die uitging van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. "Ik ben bang dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we te maken krijgen met terrorisme in onze straten dat is geïnspireerd door degenen die nu met Al-Shabaab meevechten", zei Evans in NRC.

Aanhoudingen

Rond de eeuwwisseling zijn veel jonge Somaliërs naar Nederland gekomen. Zij worden in de gaten gehouden door de AIVD. Dat leidde in december 2010 tot de arrestatie van twaalf Somaliërs, die verdacht werden van betrokkenheid bij terrorisme. Ze werden uiteindelijk niet vervolgd.
Waarom Somaliërs?

Somalië is een land dat in chaos verkeert. Er zijn nauwelijks wetten, het onderwijs is slecht en de meeste mensen hebben geen veilig huis en geen zeker inkomen. Het gebruiken van geweld is een overlevingsstrategie geworden.

Vaak nemen de gevluchte Somaliërs hun problemen mee naar Europa. En dat maakt hen vatbaar voor radicalisering.
De inlichtingendienst vermoedt dat de jihadistische strijd in Somalië vanuit Nederland wordt ondersteund. In ons land, maar ook in andere Europese landen, zouden geld en mensen worden geworven voor terreurgroepen in Somalië, zoals al-Shabaab.

http://nos.nl/artikel/2020615-geheime-diensten-vreesden-al-voor-nederlandse-aanslag.html

Ace1

'Nederlanders pleegden aanslag Somalië'

Beide daders van een aanslag gisteren op een Somalisch hotel waren Nederlandse Somaliërs. Het Franse persbureau AFP schrijft dat op basis van bronnen van de Somalische inlichtingendiensten.

Eerder was er al sprake van dat een van de twee een Nederlander zou zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt nog of de berichten waar zijn.

Volgens het persbureau AFP heeft de vrouw enige maanden in het hotel gewerkt. Beide daders zouden een nauwe band hebben met elkaar en mogelijk zelfs getrouwd zijn.

Overheid doelwit

Bij de aanslag kwamen 25 mensen om het leven. Een van de daders liet een bomvest afgaan in de gebedsruimte van het hotel, de ander liet buiten een autobom afgaan.

Doelwit waren leden van de Somalische overheid. Twee parlementsleden en de loco-burgemeester van Mogadishu kwamen om; een vice-premier en twee ministers raakten gewond.

De Somalische terreurorganisatie al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

http://nos.nl/artikel/2020603-nederlanders-pleegden-aanslag-somalie.html

Elzenga

De vrouwelijke zelfmoordenaar zou een Nederlandse zijn van Somalische afkomst en enkele jaren in het hotel werken al. Aldus de berichten uit Somalië.

Ace1

Al-Shabaab: 'We hebben meer dan 20 regeringsmedewerkers gedood'

Een hotel in het centrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu is vrijdag getroffen door explosies en een schietpartij. 'We hebben meer dan 20 medewerkers van de afvallige regering gedood', zo eist terreurbeweging al-Shabaab de aanslag op.
De aanval op het hotel, waar vaak zakenmannen en politici logeren, werd ingeluid door twee explosies. Eerst van een autobom, daarna van een zelfmoordterrorist van al-Shabaab die zijn bommengordel liet ontploffen. Vervolgens werden schoten gehoord.

Volgens de lokale politie zouden er zeker tien doden en verschillende gewonden zijn gevallen, onder wie twee ministers. Maar volgens een vertegenwoordiger van het paleis gaat het om veel meer slachtoffers. Er zouden minstens 25 mensen omgekomen zijn, klinkt het, en dat aantal zou nog kunnen toenemen doordat veel gewonden zich nog in kritieke toestand bevinden. Op het moment van de aanslag bevonden verschillende leden van de regering, onder wie de vicepremier en verschillende andere parlementsleden, zich in het gebouw.

Terreurorganisatie al-Shabaab eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag intussen op, op haar eigen radiozender en in een telefoongesprek met Al Jazeera. 'De overheidsfunctionarissen in het hotel waren ons doelwit in dit deel van onze operatie in Mogadishu', sprak een woordvoerder. 'We hebben meer dan 20 medewerkers van de afvallige regering gedood.'

Al-Shabaab pleegde al veel aanslagen in Somalië en in buurlanden als Kenia. Van 2007 tot 2011 had het de controle over Mogadishu. Daarna werd de terreurbeweging uit de hoofdstad en andere grote steden verdreven. Maar ondanks tegenslagen in 2014, blijft al-Shabaab een dreiging voor Somalië vormen, met geregeld dodelijke aanslagen tegen de overheid.

Het gaat ook om de tweede aanslag in een hotel in Mogadishu in minder dan een maand tijd.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150220_01539430

andré herc

ma 29 dec 2014, 23:15
VS bombardeert Somalië 

WASHINGTON -
De VS heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd op het zuiden van Somalië. Een leider van de terreurbeweging al-Shabaab was het doelwit van het bombardement, laat het Pentagon weten.
 
Of de terroristenleider is gedood bij de luchtaanval, is niet bekend. Het Pentagon zegt meer informatie te zullen verschaffen als de operatie is geëvalueerd.

Vorige week nog gaf de inlichtingenchef van al-Shabaab zich over aan de Somalische overheid. De VS had 3 miljoen dollar op zijn hoofd staan.

telegraaf
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

Citaat van: Thomasen op 26/12/2014 | 12:31 uur
Het is m.i. Het ideale wapen voor een dergelijke groepering. Want waar een belangrijk deel van een counter insurgency is vertrouwen, bij beide partijen.
Inderdaad...dat vertrouwen komt zwaar onder druk te staan zo. En men valt zo toch direct een militaire basis..met mogelijk buitenlandse militairen...aan. Denk dat ze daar ook strijders sterker voor kunnen motiveren...dan een zelfmoordaanval op een markt oid.

Goede basis-verdediging..niet alleen belangrijk in Somalie. Vak apart?

dudge

Citaat van: Elzenga op 26/12/2014 | 12:25 uur
Het blijft een lastig te stoppen soort aanvallen...zeker als men ook nog gekleed is in "eigen" uniformen. Wel heel belangrijk denk ik om er een goed antwoord op te hebben..want het zal denk ik vaker gaan gebeuren.

Het is m.i. Het ideale wapen voor een dergelijke groepering. Want waar een belangrijk deel van een counter insurgency is vertrouwen, bij beide partijen.

Elzenga

Het blijft een lastig te stoppen soort aanvallen...zeker als men ook nog gekleed is in "eigen" uniformen. Wel heel belangrijk denk ik om er een goed antwoord op te hebben..want het zal denk ik vaker gaan gebeuren.

andré herc

Op een basis van de Afrikaanse Unie in de Somalische stad Mogadishu zijn drie VN-medewerkers en een burger gedood bij een aanslag. Acht gewapende mannen wisten de basis binnen te komen. De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie al-Shabaab.

De mannen droegen uniformen van de Afrikaanse Unie. Vijf van hen werden gedood. De drie anderen zijn gevangengenomen.

Sharia

"We hebben de vijand aangevallen op het moment dat die Kerst vierde", zei een woordvoerder van al-Shabaab.

De aan al-Qaida gelieerde groep wil de door het Westen gesteunde regering in Mogadishu omverwerpen en de sharia invoeren in Somalië.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

#63
AMISOM hands over military vehicles to the Somali National Army.

PRESS RELEASE
(For immediate release)
AMISOM hands over military vehicles to the Somali National Army.

Mogadishu ‐ May 18th, 2012; The African Union Mission for Somalia (AMISOM) has today handed over thirty‐three vehicles to the Somali National Army during a ceremony witnessed by the AU High Representative for Somalia H.E. Jerry John Rawlings.The vehicles which included 16 Magirus Trucks, 4 Hilux Pickups,6 Land Cruiser Pickups, one Water Tanker and 6 Water Trailers have been donated by the Government of the United States of America as part of its ongoing contribution to rebuilding the Somali National Security Sector.

Presenting the vehicles on behalf of the AU Special Representative, Ambassador Boubacar Gaoussou Diarra, the Deputy Special Representative Hon. Wafula Wamunyinyi thanked the US Government for the donation which he said will go along way in complimenting the international effort towards the rebuilding of a national army for Somalia. "The donation comes at a time when the Somali National Army with support of AMISOM is making tremendous gains in the drive to defeat Al‐Shabaab terrorists. The vehicles will provide the much needed logistical support to them as they continue to liberate new areas as well as improving security for the Somali people in the liberated areas.

The Deputy Prime Minister Hon. Abdulwahab Ugas Hussein Ugas Khalif while receiving the vehicles on behalf of the TFG expressed appreciation to the US Government for the donation. He said "The donation will help reduce the challenge of logistical support especially transportation of troops which the Somali National Army faced for a long time during their battle to pacify the country from Al‐Shabaab terrorists. " The minister reiterated the TFG's determination to ensuring that Al‐Shabaab terrorist group is defeated. H.E. Rawlings emphasised the need for good coordination among members of the international community in their support to the TFG particularly in the training of security forces. He urged the Somali security forces to ensure high standards of discipline, protect human rights especially for the disadvantaged people living in IDP Camps particularly women and children.

"TFG soldiers should fully respect and protect human rights and those that commit human rights violations and abuses should be removed from the military and held to account." He said.

H.E. Rawlings called on the TFG leadership to resolve disputes emanating from the convening of the elders' conference and work closely to ensure that end of transition tasks are implemented in accordance with set deadlines.

http://www.allgedo.com/2012/05/18/press-release-for-immediate-release-amisom-hands-over-military-vehicles-to-the-somali-national-army/


onderofficier

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lynxian

Citaat van: jurrien visser op 20/08/2011 | 23:41 uur
Citaat van: dudge op 20/08/2011 | 23:17 uur
Citaat van: Elzenga op 20/08/2011 | 20:58 uur
Turkije slaat duidelijk haar vleugels uit en ambieert klaarblijkelijk een nieuwe leidende rol in de Islamitische wereld...zoals zij die in de Ottomaanse periode eeuwenlang heeft gehad. Dat zij "instappen" in Somalië past in die lijn...

In het west-islamitische rijk dan. In het Oosten hebben ze nog wel wat concurentie.
Wel onwenselijk dat zij zich weer zo sterk op de Islam richten. Als het hen lukt om een 'ottomaanse' vereniging te laten plaatsvinden, zitten wij als Europa ook opeens met een probleem.

Natuurlijk niet.... volgens de vaderlandse politiek hebben wij de komende eeuw(en) niets meer te vresen en zijn wij veilig achter onze duinen.  :devil:
Maak je niet druk, die landen in 't Midden-Oosten vertrouwen nog op verouderde technologie zoals 'tanks'. Gelukkig hebben wij die in onze wijsheid allang afgeschaft. Dus zolang ze zich nog bezighouden met dat soort primitieve praktijken zal 't wel niet zo'n tempo lopen.

Wat serieuzer: is er nog een ouderbouwing dat Turkije graag haar eigen monetaire unie wil beginnen of is dat gewoon een vermoeden? (Gewoon nieuwsgierig, hoor. Ik heb een beetje een wantrouwen tegen de regeringen van meeste Midden-Oosterse landen.)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: dudge op 20/08/2011 | 23:17 uur
Citaat van: Elzenga op 20/08/2011 | 20:58 uur
Turkije slaat duidelijk haar vleugels uit en ambieert klaarblijkelijk een nieuwe leidende rol in de Islamitische wereld...zoals zij die in de Ottomaanse periode eeuwenlang heeft gehad. Dat zij "instappen" in Somalië past in die lijn...

In het west-islamitische rijk dan. In het Oosten hebben ze nog wel wat concurentie.
Wel onwenselijk dat zij zich weer zo sterk op de Islam richten. Als het hen lukt om een 'ottomaanse' vereniging te laten plaatsvinden, zitten wij als Europa ook opeens met een probleem.

Natuurlijk niet.... volgens de vaderlandse politiek hebben wij de komende eeuw(en) niets meer te vresen en zijn wij veilig achter onze duinen.  :devil: