Spanningen in Tunesie

Gestart door Elzenga, 16/01/2011 | 20:25 uur

Laurens

CitaatOm de ontevredenheid te sussen heeft Algerije de prijs van suiker en bakolie verlaagd.

Dus.....als iemand zich genoodzaakt voelt om zijn linker kleine teen in de fik te zetten voor lagere brandstofprijzen.......

"Gaat uw gang, feuerfrei!"

onderofficier

Citaat van: Laurens op 16/01/2011 | 22:53 uur
Ik heb een tijd terug een artikel gelezen over de val van de Islamitische georiënteerde staten. Het zou een goeie voorspelling zijn als nu Algerije en Libië zouden volgen.

In de krant van vandaag zo 16 jan 2011, 15:45      (een tijdje terug  ;))

Ook Algerijn steekt zichzelf in brand ALGIERS -

Net als in Tunesië is ook in buurland Algerije een man omgekomen doordat hij zichzelf in lichterlaaie had gezet vanwege frustratie over de werkloosheid en de hoge voedselprijzen. Mohsen Bouterfif goot donderdag benzine over zichzelf voor een overheidsgebouw na een gesprek met de burgemeester van de plaats Boukhadra. Die kon hem niet voorzien van een baan en een woning. Hij is zaterdag bezweken aan zijn brandwonden, meldde de staatsradio zondag.

Ongeveer honderd jonge mannen demonstreerden in Boukhadra na de dood van Bouterfif in de provincie Tebessa, 700 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers. De gouverneur van de provincie heeft de burgemeester inmiddels ontslagen.

Op 17 december stak een 26-jarige Tunesiër zichzelf in brand omdat de politie zijn groentekraam in beslag had genomen. Zijn dood leidde tot onlusten, waarna de president werd verdreven.

In meerdere Algerijnse plaatsen, waaronder de hoofdstad, zijn afgelopen weken betogingen geweest over de werkloosheid en sterke stijging van voedselprijzen. Volgens officiële cijfers zijn twee mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt door de onlusten die tegelijkertijd uitbraken met de straatprotesten in Tunesië en demonstraties in andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Om de ontevredenheid te sussen heeft Algerije de prijs van suiker en bakolie verlaagd.




http://www.telegraaf.nl/buitenland/8749200/__Ook_onrust_Algerije__.html?sn=binnenland,buitenland
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Laurens

Citaat van: Enforcer op 16/01/2011 | 23:05 uur
Citaat van: Laurens op 16/01/2011 | 22:53 uur
Ik heb een tijd terug een artikel gelezen over de val van de Islamitische georiënteerde staten. Het zou een goeie voorspelling zijn als nu Algerije en Libië zouden volgen.

In welk opzicht?

Ik zou het eens goed moeten googelen. Het ging dan vooral over luxe van de paar rijken en de armoede van de rest, gebrek aan democratie, totalitarisme, economische tegenspoed, gebrek aan mogelijkheden etc. terwijl de jeugd redelijk goed is opgeleid en door middel van de nieuwe media heel goed weet hoe het er in de rest van de wereld (Lees; Westen) aan toe gaat.

Enforcer

Citaat van: Laurens op 16/01/2011 | 22:53 uur
Ik heb een tijd terug een artikel gelezen over de val van de Islamitische georiënteerde staten. Het zou een goeie voorspelling zijn als nu Algerije en Libië zouden volgen.

In welk opzicht?

KapiteinRob

Citaat van: Laurens op 16/01/2011 | 22:53 uur
Ik heb een tijd terug een artikel gelezen over de val van de Islamitische georiënteerde staten.

Wat, gaat Nederland vallen?  :crazy:

Laurens

Ik heb een tijd terug een artikel gelezen over de val van de Islamitische georiënteerde staten. Het zou een goeie voorspelling zijn als nu Algerije en Libië zouden volgen.

Elzenga

Vuurgevechten in Tunis
Uitgegeven:    16 januari 2011 16:30
Laatst gewijzigd:    16 januari 2011 20:17
PARIJS - Op meerdere plaatsen in de onrustige Tunesische hoofdstad Tunis door het vertrek van president Ben Ali zijn zondag geweerschoten te horen.
ANP
Vuurgevechten in Tunis
Fotoserie

Voor het hoofdkwartier van de belangrijkste oppositiepartij PDP in Tunesië was een vuurgevecht uitgebroken tussen politie, leger en onbekende gewapende mannen, meldde een partijfunctionaris, die de mannen als buitenlanders omschreef.

Twee van de verdachte gewapende mannen hadden volgens de politie Zweedse paspoorten.
Click here to find out more!

In de buurt van centrale bank voerden politie en leger vuurgevechten met gewapende mannen op daken van gebouwen. De staatstelevisie meldde dat één van de gewapende mannen is gedood.

Presidentieel paleis

Tunesische militairen zijn ook betrokken geraakt bij een vuurgevecht op het terrein van het presidentieel paleis in een buitenwijk van Tunis.

Een bron binnen het leger bevestigde meldingen van ooggetuigen, die spraken van hevige schotenwisselingen.

Bewakers

Het zou gaan om gevechten tussen voormalige bewakers van de ex-president Ben Ali, die vrijdag naar Saudi-Arabië vluchtte, en militairen die nu de orde bewaken in het presidentieel paleis. In het centrum van Tunis was ook sprake van een schietpartij.

''Twee scherpschutters vuurden vanuit een gebouw in de omgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken kogels af'', aldus een legerofficier tegen de staatstelevisie. ''We hebben hen gedood.''

Illegale wapens

In het centrum van Tunis stuitten de autoriteiten op drie taxi's die illegale wapens vervoerden. Ook werden er donderdag vier Algerijnen opgepakt met koffers vol precisiewapens.

Rondom de hoofdstad stationeerde het leger tanks en militairen bewaakten openbare gebouwen om de wetteloosheid door het ontstane machtsvacuüm in de kiem te smoren.

Ben Ali

Volgens de voormalige Tunesische ambassadeur van VN-cultuurorganisatie Unesco zit achter dit geweld de verdreven president Ben Ali, die zich in Saudi-Arabië ophoudt.

''Hij gaf wapens en veel geld aan zijn eigen beveiligingsteams en aanhangers, zodat zij een burgeroorlog konden uitlokken zodra hij weg was'', zei Mezri Haddad zondag in Parijs.

''Ben Ali heeft hulp gezocht bij Libië om in te grijpen. Dit allemaal dient één enkel doel, de macht terugnemen.'' Haddad beschuldigde Ben Ali ervan de zaak telefonisch aan te sturen. Haddad nam vorige week ontslag uit protest tegen het regime van Ben Ali.

Nieuwe regering

De samenstelling van de nieuwe regering wordt maandag bekendgemaakt. In de regering zitten geen partijen die nauwe banden onderhouden met de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali. Dat heeft een oppositieleider zondagavond gezegd.

Premier Mohamed Ghannouchi sprak zondag met de leiders van de belangrijkste oppositiepartijen in Tunis.

''We zijn het met elkaar eens dat er geen pro-gouvernementele partijen in moeten komen'', zei Maya Jribi van de Progressieve Democratische Partij (PDP).

De nieuwe regering bestaat uit leden van de Ettajdid (Vernieuwing)-beweging, de PDP, het Democratische Front voor Werk en Vrijheden (FDTL) en onafhankelijke politici, aldus Jribi.

Fotograaf

Een Franse fotograaf is bezweken aan de verwondingen die hij opliep tijdens zijn werk in Tunesië, waar hij de onlusten vastlegde die leidden tot het aftreden van president Ben Ali.

Vrijdag raakte hij gewond aan zijn hoofd door een traangasgranaat die van dichtbij was afgevuurd door een agent, meldde de internationale organisatie Verslaggevers zonder Grenzen zondag.

Lucas Dolega (32) was in de hoofdstad Tunis voor het Europese fotopersbureau EPA, wiens directeur de dood van de fotograaf ''een tragedie en een groot verlies'' noemde.
© ANP
http://www.nu.nl/buitenland/2424135/vuurgevechten-in-tunis-.html