Spanningen in Libië

Gestart door dudge, 20/02/2011 | 18:43 uur

andré herc

Citaat van: Cigarz op 20/02/2011 | 22:02 uur
Gaat lekker in de Perzische-/Arabische-/Noord-Afrikaanse-/Islamitische wereld...
Het gaat zeker lekker, er is toch niks aan de hand in deze wereld, dus we kunnen gewoon door gaan met bezuinigen op Defensie :(
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

Citaat van: Lex op 20/02/2011 | 21:32 uur
Het grote probleem is dus te toevoer van vluchtelingen naar de EU. Het merendeel gaat naar Lampedusa en als zij dat op welke manier dan ook bereiken dan staan zij op het grondgebied van de EU.
Als Lybië niet meewerkt aan het terugnemen van deze lieden, dan ligt het probleem dus bij de EU.
The International Laws of the Sea geeft aan dat als je "drenkelingen/vluchtelingen" tegenkomt op zee, dat je deze opvangt en verzorgt. Tja, dan kunnen ze ook gelijk politiek asiel aanvragen met alle gevolgen van dien.
De wetgeving is duidelijk, de EU kan de opvang niet meer aan, de EU wil ze ook niet. Terugsturen kan ook niet.
Wat dan?
Afschieten als ongewild vee?
Tja...ik weet het...het is doorgezaagde inmiddels...maar ik heb net nog even zitten rekenen wat je allemaal niet bij dit probleem kunt met het (voorlopig) half miljard, dat we nu de komende jaren weer in de bodemloze put Afghanistan gaan stoppen...kun je heel wat patrouilleboten e.d. voor kopen...Maar goed, politici hier hebben nog steeds niet door dat deze massale economische immigratie veel meer schade toebrengt aan onze veiligheid hier dan welke radicale figuren in Verwegistan dan ook...om maar te zwijgen over de mensen die mede hierdoor gaan stemmen op partijen als de PVV...

(oplossing is mijns inziens hier ook over twee sporen - ene kant de stroom vluchtelingen stoppen/tegen houden, aan de andere kant de voedingsbodem waarom men vlucht helpen verkleinen...een meer evenwichtig buitenlands en economisch beleid zou al veel helpen...het eerste lijkt nu goeddeels in de regio daar zelf te worden afgedwongen).  

Cigarz

Gaat lekker in de Perzische-/Arabische-/Noord-Afrikaanse-/Islamitische wereld...

Ton de Zwart

Met de uitspraak van Gadaffi over eventuele beëindiging van de "medewerking"om de immigratie in de EU tegen te gaan, wordt weer eens aangetoond wat een opties de Noord Afrikaanse landen hebben om de EU het mes op de keel te zetten.  Je wordt gewoon gedwongen naar hun pijpen te dansen, anders draaien ze de immigratiekraan open of ze draaien de oliekraan dicht.  Je wordt als EU gewoon gegijzeld. En dat komt alleen maar omdat wij in het Westen heel erg humaan zijn en de Noord Afrikaanse landen (lees Islamitische) totaal gespeend zijn van enig moreel besef, verantwoordelijkheidgevoel of van ook maar een spoortje fatsoen. Kadaffi is altijd al een gewetenloze schurk geweest (Lockerby) en hij is echt niets beter geworden in die 40 jaar dat hij daar dictator is.  Denk er om, dat als hij de daad bij het woord voegt, en een stroom emigranten gaat creeren, dan is dat een heel machtig wapen, om de EU te ontwrichten.  Hij is er echt toe in staat.....

Elzenga

#5
EU eist einde geweld in Libië
BRUSSEL -  EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft Libië zondag gewaarschuwd dat het een eind moet maken aan het geweld tegen betogers. Ashton liet weten dat ze zich grote zorgen maakt over de gebeurtenissen in het Noord-Afrikaanse land.

,,Het is heel belangrijk dat de stemmen van de mensen kunnen worden gehoord", zei Ashton over de betogers tegen het bewind van kolonel Muammar Kaddafi in Libië.

Eerder zondag zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat hij het geweld in Libië maandag aan de orde gaat stellen tijdens overleg in Brussel met zijn ambtgenoten van de andere EU-landen. Ook de Duitse minister van Europese Zaken Werner Hoyer en zijn Franse ambtgenoot Laurent Wauquiez toonden zich verontwaardigd. Wauquiez noemde het geweld in het Noord-Afrikaanse land ,,onacceptabel en buiten alle proporties".
www.telegraaf.nl

(goh, en tot voor kort waren verschillende landen al weer gewoon vrienden met Kaddafi...en werden er mooie oliecontracten gesloten in ruil voor o.a. vrijlating van "de man die maar niet dood wil"...)

Lex

Het grote probleem is dus te toevoer van vluchtelingen naar de EU. Het merendeel gaat naar Lampedusa en als zij dat op welke manier dan ook bereiken dan staan zij op het grondgebied van de EU.
Als Lybië niet meewerkt aan het terugnemen van deze lieden, dan ligt het probleem dus bij de EU.
The International Laws of the Sea geeft aan dat als je "drenkelingen/vluchtelingen" tegenkomt op zee, dat je deze opvangt en verzorgt. Tja, dan kunnen ze ook gelijk politiek asiel aanvragen met alle gevolgen van dien.
De wetgeving is duidelijk, de EU kan de opvang niet meer aan, de EU wil ze ook niet. Terugsturen kan ook niet.
Wat dan?
Afschieten als ongewild vee?

Lex

Libië dreigt EU over aanpak illegalen

BRUSSEL -  Libië heeft de Europese Unie gewaarschuwd dat het de samenwerking bij de bestrijding van illegale migratie beëindigt, als Europese landen betogingen tegen het Libische regime blijven aanmoedigen. Dat heeft woordvoerder Gergely Polner van EU-voorzitter Hongarije zondag laten weten.

Polner zei dat de Hongaarse ambassadeur in Libië enkele dagen geleden op het matje is geroepen door de Libische autoriteiten. Volgens hem hebben ook andere ambassadeurs van EU-landen te horen gekregen dat Libië de steun bij het bestrijden van illegale migratie naar de EU zou kunnen beëindigen.

In oktober bood de Europese Commissie Libië 50 miljoen euro aan om illegale immigratie vanuit Noord-Afrika naar Europa te helpen bestrijden. De EU heeft Libië nodig voor het controleren van het zuidelijke deel van het gebied van de Middellandse Zee.

Telegraaf,
zo 20 feb 2011, 19:08

andré herc

Stappen Oostenrijk voor evacuaties uit Libië 20-2-2011
WENEN -  Oostenrijk heeft zondag een militair vliegtuig naar Malta gestuurd voor de mogelijke evacuatie van Oostenrijkers uit Libië en andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wegens de sociale onrust. Dat heeft een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd.

De zegsman stelde dat het om een voorbereidende maatregel gaat. Wenen heeft nog geen concrete plannen om landgenoten terug te halen uit Libië, Bahrein, Jemen, Algerije of andere landen waar acties tegen de heersende regimes worden gevoerd.

Tijdens de crisis in Egypte, die ruim een week geleden leidde tot de val van president Hosni Mubarak, haalden Oostenrijkse militairen circa honderd inwoners van Oostenrijk en andere EU-landen uit het Arabische land.

telegraaf.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

dudge

Bloedbad in Libie
In de tweede stad van Libië, Benghazi, voltrekt zich een massaslachting volgens ooggetuigen. Libische troepen hebben onder meer met machinegeweren op demonstranten geschoten in de noordoostelijke stad Benghazi. Een arts in een ziekenhuis zei dat er honderden gewonden en talrijke lijken zijn binnengebracht, meldde de BBC zondag.

De nieuwszender Al Jazeera berichtte dat een arts, dokter Mariam, het 'een massale slachting' noemt. "De militairen schieten met scherp op mensen en ze zijn overal. Het is hier in het ziekenhuis zelfs niet veilig", aldus Mariam.

De autoriteiten staan geen verslaggeving toe en het internet is lamgelegd. De nieuwszender Al Jazeera meldde dat de medische hulpverlening in Benghazi niet is berekend op een bloedbad van deze omvang.

Update 13.08 uur
Internationaal persbureau AP meldt dat er volgens een andere arts in het ziekenhuis 200 doden zijn binnengebracht sinds de onrusten in de stad begonnen. Volgens een woordvoerder van de Libische regering zouden 'islamitische extremisten' veiligheidstroepen en burgers gegijzeld houden. In welke stad dit zou zijn, is niet duidelijk geworden uit de verklaring van de woordvoerder.

Update 13.26 uur
Op YouTube staat een filmpje dat de chaos in de straten beter weergeeft dan woorden kunnen. Mensen die niet tegen bloed kunnen wordt aangeraden het filmpje en zeker de laatste seconden niet te bekijken. Het filmpje staat aan het einde van dit bericht.

Update 15.03 uur
Er gaan onbevestigde berichten dat er nu al 500 doden zijn gevallen. Verder wordt er melding gemaakt van helikopters, huurlingen en scherpschutters die op demonstranten schieten. Het ziekenhuis in Benghazi meldt dat er te weinig bedden, artsen en middelen zijn om alle gewonden, naar verluidt meer dan 1000, te behandelen. De protesten en de gewelddadige reactie van de regering nemen toe en de roep om internationale veroordelingen groeit.

LET OP! Schokkende beelden.  (bron)

bron