Spanningen in Libië

Gestart door dudge, 20/02/2011 | 18:43 uur

Sparkplug

Egypt counters Turkey with massive military exercises along Libyan border

https://armyrecognition.com/january_2020_global_defense_security_army_news_industry/egypt_launches_massive_military_exercises_along_libyan_border_to_counter_turkey.html


Maj. Gen. Mohamed al-Shahawy stated that Qadir 2020 maneuver is a "war training" project and includes wide-ranging military exercises executed by the armed forces (Picture source: Egyptian MoD/EgyptianStreets)
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Op woensdag 29 Januari kwamen de rafales van de Franse carrier Charles da Gaulle een verassing tegen nabij de Libische kust:

Een RORO schip begeleid door 4 Turkse fregatten, aan boord van de RORO een lading turks wapens Met o.a. T-155 sph's, acv15 apc's en ander materieel.



https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/01/29/libye-macron-accuse-la-turquie-de-violer-ses-engagements_6027703_3212.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Enforcer op 28/01/2020 | 11:33 uur
Hebben we nog wel ergens een roeiboot over voor deze missie?

Indien dit meer dan roepen wordt.... dan denk ik dat het ophoud met 1 MFF, of men moet besluiten een LPD/JSS als moederschip en commandoplatform in te zetten.

Enforcer

Hebben we nog wel ergens een roeiboot over voor deze missie?

Oorlogsvis

Citaat van: Thomasen op 27/01/2020 | 18:20 uur
Weer terug bij af dan. En nog steeds geen idee wat we gaan doen met lui die uit het water worden gevist.
Hierheen halen natuurlijk ! ...hoogopgeleide mensen goed voor onze economische groei...dammmmm

Huzaar1

Naar Libië? Lijkt me iets voor de Belgen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Regeringspartijen: Nederland moet meedoen aan militaire missie bij Libië

Nederland moet meedoen aan een militaire operatie voor de kust van Libië. Daarvoor pleiten regeringspartijen D66 en ChristenUnie. De missie op zee moet mensensmokkel voorkomen en voorkomen dat er nóg meer wapens naar Libië worden verplaatst.

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) roepen minister Blok van Buitenlandse Zaken op om snel een coalitie van gelijkgezinde Europese landen te smeden en de missie te regelen.

Chaos in Libië
Sinds de val van dictator Khadaffi in 2011 is het chaos in Libië. Milities strijden om de macht en krijgen wapens en politieke steun van grote landen. Troepen van generaal Haftar hebben bijna heel Libië in handen en hebben de steun van Rusland, Saoedi-Arabië en Egypte. De officiële regering, gesteund door Turkse troepen en sommige Europese landen, zit in het nauw en heeft alleen nog de macht rondom de hoofdstad Tripoli.

Op een conferentie in Berlijn hebben verschillende landen vorige week zondag afgesproken om de strijdende partijen geen militaire steun meer te verlenen en te werken aan een wapenstilstand. De hoop is dat er vrede komt.

Komt Europa in actie?
De vraag is: wie gaat dat controleren? Moet Europa een rol spelen? EU-landen hebben nog geen besluit genomen over hun rol bij het bewaken van het wapenembargo en een staakt-het-vuren in Libië. Maandag hebben de ministers van Buitenlandse Zaken de kwestie in Brussel besproken. Meerdere lidstaten houden de mogelijkheid open om deel te nemen aan een missie. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft laten weten 'constructief' te willen zijn.

Nederland moet meedoen
"Ik vind het belangrijk dat Nederland meedoet, omdat Europa moet laten zien dat we onze eigen achtertuin veilig en stabiel kunnen houden", zegt D66-kamerlid Sjoerdsma. De beide regeringspartijen zien niets in het sturen van militairen naar Libië zelf. "We moeten het vanuit de zee doen, zodat we wapens kunnen tegenhouden en de wapentoevoer opdroogt", zegt Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Marineschepen kunnen meerdere taken krijgen, zo suggereren de Kamerleden. Naast het controleren van het wapenembargo, kan ook de scheepvaart worden beveiligd en mensensmokkelaars worden aangepakt.

Ook in eigen belang
"Het is ook in het belang van Nederland dat de explosieve situatie in Libië niet ontspoort, omdat het leidt tot instabiliteit en onveiligheid, tot problemen voor onze scheepvaart, maar ook potentieel tot een grote hoeveelheid vluchtelingen die de gevaarlijke oversteek naar de Middellandse Zee wagen", aldus Sjoerdsma.

Voor de kust van Libië zijn EU-landen onder de naam Operatie Sophia al eerder actief geweest met schepen. Critici spraken destijds over een veerdienst voor migranten, maar D66 en ChristenUnie willen een herstart van die operatie. "Laat men zo snel mogelijk die missie herstarten. We roepen onze eigen minister Blok op om hier positief op te reageren", zegt Voordewind.

VVD: 'Niet aan de orde'
D66 en ChristenUnie zijn dus voor, maar de VVD reageert afhoudend. "Zolang de problematiek van de migranten op de Middellandse Zee niet binnen de EU is opgelost, is het opstarten van een Sophia-missie voor de VVD niet aan de orde", reageert VVD-Kamerlid André Bosman.

Bij het kabinet staat de deur op een klein kiertje. Eind vorig jaar heeft het kabinet in een Kamerbrief al de mogelijkheid opengehouden om een schip te sturen als Operatie Sophia wordt herstart. In Brussel heeft minister Blok gezegd dat hij wil kijken of de wapenstilstand blijft.

"Blok is voorzichtig positief, maar wil nog even afwachten of de wapenstilstand standhoudt. Want Libië blijft een onvoorspelbaar wespennest", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het is aan de Europese landen om de komende maanden te beslissen: komen we in actie of blijven we toch aan de zijlijn staan?

RTL, 26-01-2020, 17:07

Lex

EU-buitenlandchef: eventueel Europese troepen naar Libië

HAMBURG / STRAATSBURG
De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft kort voor een internationale conferentie over de situatie in Libië betoogd dat Europa zijn belangen desnoods met het sturen van troepen moet verdedigen. "Wij moeten onze belangen veel sterker behartigen, desnoods met robuuste middelen" zei de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken tegen het Duitse weekblad Der Spiegel.

Eerder in de week riep Borrell in het Europees Parlement Europa op "eindelijk eens de taal van de macht te leren spreken". Sinds de door westerse mogendheden veroorzaakte val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 heerst er chaos in het olierijke Libië. Het is een "springplank" voor illegale migratie naar de EU. Ondertussen proberen Egypte, Turkije en Rusland er militair voet aan wal te krijgen.

ANP, 17-01-2020, 16:00

Parera

Via @MarcoFlorianMED

Italy proposes to restore EU Sophia naval mission, to impose naval blockade on Libya, stopping traffic of weapons and jihadists/mercenaries via sea.
In practical terms this is mostly hurting Turkey and GNA


Zander

Citaat van: Oorlogsvis op 03/01/2020 | 16:52 uur
terrorisme bestrijden....
Jeah right.
Zo kun je iedere inzet natuurlijk motiveren.
People are sheep

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Citaat van: Zander op 02/01/2020 | 20:46 uur
Dan even het echte verhaal, wat deden wij in Mali?
terrorisme bestrijden....

Poleme

Citaat van: Enforcer op 03/01/2020 | 10:02 uur
Dat begrijp ik, maar gaat hij hier zijn hand niet overspelen? Erdogan is inmiddels al zijn bondgenoten van zich aan het vervreemden. Uiteindelijk overleef je alleen wanneer je gedoogd blijft worden door de ander en de vraag is waar die ander de rode lijn trekt. En de meeste spelers verleggen deze niet zoals een Obama.
Dat denk ik ook.  Want ook voor Erdogan geldt: kiest uw vijanden met mate !
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Enforcer

Citaat van: Poleme op 27/12/2019 | 22:27 uur
Een Ottomaans Rijk 2.0

Dat begrijp ik, maar gaat hij hier zijn hand niet overspelen? Erdogan is inmiddels al zijn bondgenoten van zich aan het vervreemden. Uiteindelijk overleef je alleen wanneer je gedoogd blijft worden door de ander en de vraag is waar die ander de rode lijn trekt. En de meeste spelers verleggen deze niet zoals een Obama.