Spanningen in Burkina Faso

Gestart door dudge, 17/04/2011 | 12:11 uur

Lex

Frankrijk stuurt politiemacht naar West-Afrika 

ABIDJAN -  Frankrijk stationeert een contingent gendarmes naar de hoofdstad van Burkina Faso. De politiemacht kan snel ingrijpen als moslimextremisten weer in West-Afrika toeslaan, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag.

Cazeneuve bezocht dinsdag Ivoorkust, waar een terreuraanslag in een badplaats zondag achttien mensen het leven kostte. Onder hen waren vier Fransen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging. Volgens AQIM was het een wraakoefening voor de Franse interventie in de Sahel. De terreurbeweging eist de aftocht van de Franse troepen die onder meer in buurland Mali zijn gelegerd.

Telegraaf, 15-03-2016, 17:57

Sparkplug

Dodental gijzeling Burkina Faso blijft stijgen

ANP, NU.nl | Gepubliceerd: 17 januari 2016 11:53 Laatste update: 17 januari 2016 15:21

Het dodental van de gijzeling zaterdag in een hotel en restaurant in Burkina Faso is gestegen tot 29. Meer dan vijftig mensen raakten zwaargewond door het gijzelingsdrama in de hoofdstad Ouagadougou.

Dat zei president Roch Marc Christian Kaboré van Burkina Faso zondag.

Onder de doden zijn twaalf buitenlanders. Een van hen is een 67-jarige Nederlander die werkte voor de non-profitorganisatie PUM.

Hotel Splendid en het daartegenover gelegen restaurant Capuccino werd vrijdagavond aangevallen door lokale terroristen van al-Qaeda. Ze schoten eerst om zich heen en hielden daarna de mensen in gijzeling. Bij een bevrijdingsactie door veiligheidstroepen konden 156 mensen worden gered.

Splendid is met 147 kamers het grootste hotel in de hoofdstad van Burkina Faso. Er verblijven veel buitenlandse zakenmensen en diplomaten.

http://www.nu.nl/buitenland/4199137/dodental-gijzeling-burkina-faso-blijft-stijgen-.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

andré herc

Bij de aanval op een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is ook een Nederlander omgekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om een 67-jarige man, een landencoördinator van non-profitorganisatie PUM. Hij was in Burkina Faso om mkb-ondernemers te steunen met Nederlandse kennis en financiën.

PUM had vorig jaar de activiteiten in Burkina Faso stilgelegd vanwege de onrust in het land, maar was eind vorig jaar weer teruggekeerd omdat het rustiger leek. Nu zijn de activiteiten opnieuw stilgelegd en wordt bekeken wanneer ze weer opgestart zullen worden. Er waren geen andere Nederlanders voor PUM ter plekke.

"Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer", zegt Koenders. "Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die wilde bijdragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad."

Meer buitenlanders

Bij de aanslag op het hotel, dat populair is bij buitenlanders, kwamen zeker 28 mensen om het leven. Zij zouden afkomstig zijn uit achttien landen. Zo kwamen ook zes Canadezen, twee Fransen en twee Zwitsers om.

Buitenlandse Zaken heeft contact met ongeveer vijftig Nederlanders in het land. Zij hebben het advies gekregen het gebied rond het hotel te vermijden en zich te houden aan veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten. Een medewerker van de ambassade in Mali reist morgen naar Burkina Faso om de honorair consul daar te ondersteunen.

Al-Qaida

Rond etenstijd vielen vier gewapende daders het hotel en een nabijgelegen café aan. Ze schoten op gasten en staken auto's op de parkeerplaats in brand. Daarna hielden ze urenlang mensen gegijzeld in het hotel.

Veiligheidstroepen bestormden uiteindelijk het gebouw met hulp van Franse troepen. Alle vier de daders werden daarbij gedood. Onder hen waren twee vrouwen.

De tak van Al-Qaida in de Maghreb heeft de terreuractie opgeëist. Diezelfde groepering voerde in november een soortgelijke aanval uit op een hotel in het buurland Mali.

Er vielen bij de aanslag tientallen gewonden. De veiligheidstroepen wisten ruim honderd mensen uit het hotel te bevrijden.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

DvdW

Fijn dat we nu al de humor kunnen inzien terwijl de slachtoffers naar alle waarschijnlijkheid nog begraven moeten worden....
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

Citaat van: Sparkplug op 16/01/2016 | 21:22 uur
Het is niet de eerste keer dat Austria en Australia worden verwisseld  :crazy:
Ja..zoals het ook wel eens mis gaat met de Danes en de Dutch..  :big-smile:

Sparkplug

Citaat van: Elzenga op 16/01/2016 | 20:41 uur
De "Oostenrijkers" zijn twee Australiërs...

Het is niet de eerste keer dat Austria en Australia worden verwisseld  :crazy:
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Elzenga

De "Oostenrijkers" zijn twee Australiërs...

Sparkplug

Frankrijk belooft militaire steun na aanslag Burkina Faso

ANP, NU.nl | Gepubliceerd: 16 januari 2016 09:15 Laatste update: 16 januari 2016 14:45

De Franse president François Hollande heeft de aanslag in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zaterdag scherp veroordeeld. Hollande heeft zijn Burkinese collega Roch Marc Kaboré alle hulp aangeboden, waaronder militairen.

De president sprak van een ''laffe aanval" die in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zeker 27 mensen het leven kostte. Er zou sprake zijn van zeker 18 nationaliteiten onder de doden.

Of er ook Nederlanders bij zijn, is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nog aan het uitzoeken.

Militanten vielen in de hoofdstad een hotel binnen waar voornamelijk westerlingen verbleven. De aanvallers schoten met automatische wapens om zich heen en hielden een onbekend aantal mensen gegijzeld.

Zaterdag lukte het regeringstroepen om 150 gijzelaars te bevrijden, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierbij raakten meer dan dertig mensen gewond. Ook drie aanvallers zijn gedood, ''een Arabier en twee Afrikanen", aldus het ministerie. Terreurbeweging Al-Qaeda eiste de aanslag op.

President Roch Marc Kaboré bezocht het hotel zaterdag en praatte met overlevenden, meldt persbureau AFP.

Kolonie

Later werd een vierde dader gedood in een ander hotel, dat zaterdag ook door veiligheidstroepen werd uitgekamd. Onder de vier aanvallers waren twee vrouwen, aldus een Burkinese politiefunctionaris.

Frankrijk is nog altijd zeer betrokken bij Burkina Faso, dat voorheen een Franse kolonie was en Opper-Volta heette. Het Frans is er de officiële taal. Ook momenteel assisteren Franse troepen bij de bevrijdingsactie van het hotel in de hoofdstad.
Oostenrijkers

Twee Oostenrijkers, een arts en zijn vrouw, zijn zaterdag ontvoerd in het noorden van Burkina Faso. Dat heeft het Burkinese ministerie van Veiligheid gezegd. Of de ontvoering te maken heeft met de gijzeling in de hoofdstad Ouagadougou is niet bekend.

De twee werden ontvoerd in de regio Baraboulé, tegen de grens met Mali. In dat land worden vaker westerlingen ontvoerd. Het overkwam ook de Nederlander Sjaak Rijke. Hij werd 3,5 jaar vastgehouden door een aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep en werd bevrijd door Franse militairen.
Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Burkina Faso nog niet gewijzigd naar aanleiding van de aanval. Reizigers wordt aangeraden alert te blijven op de actuele ontwikkelingen in het land. Op bepaalde plekken in het land, zoals het grensgebied met Niger en Benin, geldt een verhoogd risico op ontvoeringen.

Ook reizen naar de grensstreken met Mali wordt afgeraden. In het genoemde grensgebied vonden enkele kleine aanslagen en een gijzeling plaats. Terroristische organisaties keuren af dat Burkina Faso deel uit maakt van de Afrikaanse interventiemacht (AFISMA) in Mali.
Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de gijzeling een flinke tegenslag, nadat de presidentsverkiezingen eind vorig jaar rustig waren verlopen. "Het land had juist een paar belangrijke stappen gemaakt op het pad van democratie en stabiliteit."

Het land kan op steun van Nederland blijven rekenen, aldus de bewindsman. 'Na de staatsgreep in september 2015 heeft het volk van Burkina Faso grote offers gebracht om een terugkeer naar vrede en democratie af te dwingen. Daar heb ik groot respect voor.'

http://www.nu.nl/buitenland/4198717/frankrijk-belooft-militaire-steun-aanslag-burkina-faso.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Wat is het momenteel een zooitje in Afrika,  in  Burkina Faso, Burundi, Egytpe, Libie, Mali, Nigeria, Somalie, Tunesie rommelt allemaal. jammer want Afrika is een mooi contingent wat zoveel beter verdient.

Lex

Schoten en explosies bij hotel in hoofdstad Burkina Faso

Gewapende mannen hebben vrijdagavond een aanval gepleegd op een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Tegelijkertijd gingen er twee autobommen af in het centrum.   

Dat meldt de BBC.

De aanval zou hebben plaatsgevonden om 19.30 uur. Een groep van vier of vijf gemaskerde mannen zou volgens ooggetuigen schietend het Splendid Hotel in zijn gerend. Het hotel wordt vooral bezocht door westerlingen. Er logeren onder meer vaak medewerkers van de Verenigde Naties.

Er heeft een vuurgevecht plaatsgevonden tussen de groep mannen en bewakers van het hotel. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Gijzelaars

Op Twitter circuleren nog onbevestigde berichten dat er tijdens het vuurgevecht doden en gewonden zijn gevallen.

De militanten hebben een onbekend aantal gijzelaars genomen na de aanval op het hotel en casino, liet een hoge functionaris van de nationale gendarme weten. "We proberen er achter te komen hoeveel aanvallers er zijn om onze acties beter te coördineren. De operatie kan nog meerdere uren duren", zei hij.
 
Nieuwe president

Voor het eerst in lange tijd werden er in december weer vrije verkiezingen gehouden in Burkina Faso. Roch Marc Kabore werd gekozen tot de nieuwe president van het Afrikaanse land. Hij is de opvolger van Blaise Compaoré, die in oktober vorig jaar aftrad en vluchtte vanwege massaprotesten.

In september nog werd Burkina Faso opgeschrikt door een gewelddadige coup. Onder grote druk moesten honderden opstandige militairen van de presidentiële garde zich overgeven.

Ze hadden de minister-president Isaac Zida gevangengenomen. De leider van de coupplegers, generaal Gilbert Diendere, werd opgepakt.

NU.nl, 15 januari 2016 23:14

Lex

Ouagadougou blasts: Burkina Faso capital hit by gunfire

Gunmen have attacked a hotel used by westerners in Ouagadougou, the capital of Burkina Faso, in west Africa.

Eyewitnesses said two car bombs went off outside the Splendid hotel at around 19:30 local time (same as GMT).

Three to four masked men then stormed the Splendid Hotel, which is used by UN staff and westerners, witnesses said.

Gunfire was then exchanged between the men and security forces at the scene. There is not yet any indication of casualties.

Reporters at the scene said gunfire could be heard from inside the hotel, and that a car was on fire outside.

The four-star hotel is located close to the international airport.

Burkina Faso had recently held its first presidential election since a coup earlier last year.

That coup toppled its long-time leader Blaise Compaore, who had ruled for 27 years.

BBC News, 15-01-2016, 20:56 GMT

Laurens

Citaat van: dudge op 17/04/2011 | 16:05 uur
Citaat van: Enforcer op 17/04/2011 | 16:00 uur
Citaat van: Mijzelf op 17/04/2011 | 14:46 uur
Hier hebben wij toch ook een politiemissie naar toe gestuurd en ontwikkelingsgeld in gestoken?
Of was dat Burundi?

Daar is in ieder geval het een en ander naar toegestuurd.

yep, trainers/opleiders en oud materieel

Enforcer

Citaat van: Mijzelf op 17/04/2011 | 14:46 uur
Hier hebben wij toch ook een politiemissie naar toe gestuurd en ontwikkelingsgeld in gestoken?

Of was dat Burundi?

onderofficier

Citaat van: Enforcer op 17/04/2011 | 14:46 uur
Hier hebben wij toch ook een politiemissie naar toe gestuurd en ontwikkelingsgeld in gestoken?
Ontwikkelingsgeld: 43 miljoen euro per jaar  voor 15 miljoen inwoners, al enkele jaren.

http://www.nrcnext.nl/blog/2011/03/22/ik-dacht-dat-ontwikkelingshulp-voor-inwoners-was-niet-voor-ons-bedrijfsleven/

Van de lijst  met ontvangers van hulp worden afgevoerd: Bolivia,  Burkina Faso, DR  Congo, Egypte, Georgië, Guatemala,  Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Suriname,  Tanzania en Zambia
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1857963/2011/03/10/Geheime-lijst-geen-hulp-meer-voor-zestien-donorlanden.dhtml
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Enforcer

Hier hebben wij toch ook een politiemissie naar toe gestuurd en ontwikkelingsgeld in gestoken?

dudge

  16 April 2011 Last updated at 22:06 GMT

Burkina Faso capital under curfew after army mutiny

Smoke billows over Ouagadougou after traders riot in the Burkina Faso capital, 16 April Key sites in the capital were targeted by rioting traders on Saturday
Continue reading the main story
Related Stories

    * Burkina Faso government dismissed
    * Country profile: Burkina Faso
    * Timeline: Burkina Faso

Authorities in the west African state of Burkina Faso have placed the capital Ouagadougou under curfew as unrest continues after a mutiny in the army.

Restrictions on movement were being imposed between 1900 (1900 GMT) and 0600, starting on Saturday, the security ministry said.

Market traders set the ruling party's headquarters on fire earlier in protest at looting by mutineers.

President Blaise Compaore sacked his government after the mutiny.

He also named a new army chief and fired the head of his presidential guard, the elite unit involved in the revolt, which reportedly began over unpaid housing allowances.

While the mutiny appears to have died down after promises to pay the outstanding monies, Mr Compaore, a former coup leader in power since 1987, faces wider public unrest over food prices.

The struggling country of 16.3 million has also been affected by turmoil in its richer neighbour, Ivory Coast.
'Fed up'

On the day the curfew was announced, the former colonial ruler, France, warned its citizens not to travel to the country.
Continue reading the main story
"Start Quote

    We are angry at the soldiers who have looted our stores, and also at the government that is doing nothing to stop the looting"

End Quote Abdoulaye Mobile phone vendor in Ouagadougou

"The situation in Burkina Faso, especially Ouagadougou, is currently marked by tension due to the soldiers' protest," the foreign ministry said, adding that travellers also faced an increased risk of highway robbery and kidnapping.

Forty-five people have been taken to hospital with injuries, some from bullets, and there have been a number of cases of rape, a source at the main hospital in Ouagadougou told AFP news agency on condition of anonymity.

As well as setting the ruling party's HQ alight, traders attacked the National Assembly, the trade ministry and other public buildings in Ouagadougou, setting vehicles on fire.

"We are angry at the soldiers who have looted our stores, and also at the government that is doing nothing to stop the looting," Abdoulaye, a mobile phone vendor who declined to give his second name, told Reuters news agency.

"Among us are people who have lost everything... and do not even know yet whether they will be reimbursed. We're fed up."

Another protester said the president was "solely responsible" for the unrest.

"He trained his guards and they pillage us," Oumarou Belem told AFP, urging Mr Compaore to "leave power to those who can manage".

On Thursday, hours before the mutiny, thousands of people staged a protest against the high cost of living in one of the biggest rallies seen for many years in Ouagadougou.

More on This Story
Related Stories

    * Burkina Faso government dismissed 15 APRIL 2011, AFRICA
    * Country profile: Burkina Faso 22 JANUARY 2011, COUNTRY PROFILES
    * Timeline: Burkina Faso 22 JANUARY 2011, COUNTRY PROFILES

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13107109