Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

Lex

Zorgen in Kamer om Russische huurlingen Mali: 'Daar mag Nederland niet mee geassocieerd worden'

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de vermeende aanwezigheid van Russische huurlingen van de clandestiene Wagner Groep in Mali. Als blijkt dat Mali een contract met die groep heeft afgesloten, willen partijen geen Nederlandse aanwezigheid in het west-Afrikaanse land.

De Kamer debatteert woensdag over een voorgenomen nieuwe bijdrage aan de VN-missie in Mali. Het kabinet wil een Nederlands C-130-transportvliegtuig met bemanning en ondersteunend personeel naar Mali sturen. Onze mensen moeten vanaf half november daar de Portugezen aflossen in een zogenoemde rotatiemissie, en blijven een half jaar.

De afgelopen tijd berichtten media over een deal tussen Malinese autoriteiten en de schimmige Wagner Groep. De Wagner Groep wordt ervan verdacht nauwe banden te onderhouden met president Vladimir Poetin. De Russen ontkennen en zeggen dat hun wet geen huurlingen toestaat. Hoe dan ook gaat de mogelijkheid dat Nederlanders daar zij aan zij komen te staan met leden van de Russische paramilitaire beweging de Tweede Kamer te ver.

'Corruptie'
,,Deze groep staat bekend om corruptie en grove mensenrechtenschendingen. Nederland mag daar niet mee geassocieerd worden,'' vindt VVD-Kamerlid Brekelmans. ,,We kunnen ons niet voorstellen dat we aan de ene kant werken met de VN en de Malinezen aan de andere kant werken met de Wagner Group,'' stelt ook D66-Kamerlid Sjoerdsma.

De partijen willen een toezegging van het kabinet dat Nederland zich niet plotseling in een situatie zit waarin wordt samen moet worden gewerkt met de Wagner Groep. SP'er Van Dijk wijst erop dat bondgenoten een ultimatum hebben gesteld, en onder meer Frankrijk zegt zich uit Mali terug te trekken als blijkt dat de Wagner Groep daar aanwezig is.

Het kabinet heeft nog niet kunnen bevestigen dat er daadwerkelijk een deal is tussen Mali en de Wagner Groep, stellen de demissionair ministers Knapen (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie). ,,Als blijkt dat er Russische huurlingen aanwezig zijn, dan is dat iets waar we iets mee moeten,'' aldus Kamp.

,,Mocht er een contract zijn getekend met Wagner, dan zal dat serieuze gevolgen hebben,'' belooft minister Knapen. Wat die gevolgen precies zijn, wil hij niet zeggen zonder dat de berichtgeving bevestigd is. ,,Dat zal afhangen van de inhoud van die overeenkomst.'' Ook moet dat met bondgenoten worden afgestemd.

Telegraaf, 27-10-2021, 19:05

StrataNL

Verkwisting van budget en middelen. Hoe zijn we in dat land beland en in welk opzicht dient dat onze belangen?
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Lex

Kabinet besluit tot inzet C-130 transportvliegtuig in Mali

Nieuwsbericht | 15-10-2021 | 15:46

Het kabinet heeft vandaag definitief besloten om volgende maand een C-130 Hercules-transportvliegtuig inclusief bemanning en ondersteunend personeel naar Mali te sturen. Het toestel wordt daar 6 maanden ingezet als bijdrage voor de VN-missie MINUSMA.

Eind vorig jaar gaf het kabinet al aan voornemens te zijn om de VN-missie in Mali te ondersteunen met kritieke en schaarse luchttransportcapaciteit. Deze capaciteit draagt bij aan de doelstellingen van de VN om de veiligheid en stabiliteit in Mali te verbeteren. Het land geldt momenteel als broedplaats voor gewelddadige extremisten.

Met het besluit van vandaag heeft de VN ook het komend half jaar weer een vliegtuig beschikbaar. Defensie zet de C-130 in vanaf tweede helft november tot en met 15 mei 2022. Dat schrijven de ministers Ben Knapen (Buitenlandse Zaken), Henk Kamp (Defensie) en Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

90 militairen
De uitzending omvat naast de Hercules zo'n 90 militairen van de luchtmacht. Zij opereren vanuit Bamako en zijn in het hele land in te zetten. Het belangrijkste doel is het transporten van personen en vracht. Indien nodig kan dit toestel ook personeel en vracht droppen. De Hercules is bovendien bruikbaar voor evacuaties.

Noorwegen coördineert de luchttransportcapaciteit voor MINUSMA. Dat land werkt samen met Denemarken en Portugal in een rotatieschema. Nederland neemt nu dus ook een rotatie voor zijn rekening.

Mindef

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Frankrijk zakt steeds dieper weg in het moeras van de Sahel

ANALYSE OORLOG IN SAHEL

Na het Afghanistan-debacle neemt de roep voor een eigen Europees leger opnieuw toe. Maar de perikelen van de Franse militairen in de Sahel bewijzen dat Europese interventies even hachelijk en dodelijk zijn als missies mét Amerikanen.

De oorlog in de Sahelregio, die in januari 2012 begon met een opstand van Toearegrebellen in Mali, heeft een steeds zwaardere impact op de burgerbevolking. Vorig jaar vielen  in  Mali, Niger  en  Burkina Faso 2.440 burgerslachtoffers: een triest record. In drie jaar tijd vertwintigvoudigde het aantal burgers dat op de vlucht moest slaan: bijna 2 miljoen mensen leven in (geïmproviseerde) kampen, zes op tien van hen zijn kinderen. Het conflict dreigt een verloren generatie op te leveren. Niet alleen omdat vele jongeren, al dan niet gedwongen, deelnemen aan de gevechten, maar vooral omdat 13 miljoen meisjes en jongens niet naar school kunnen.

Dat deze oorlog zo vernietigend is geworden, komt omdat de vele problemen van de Sahel steeds scherper worden en samenklitten tot een haast onontwarbaar kluwen: kleptocratieën, klimaatverandering, grondconflicten, jihadisten, burgermilities, criminele bendes. Nog voor de Grote Oorlog van de Sahel goed en wel begon, leidden droogte en klimaatverandering in het noorden van Mali al jaren tot spanningen en onlusten tussen   landbouwers   en   vee- hoeders over schaarse vruchtbare gronden. Opeenvolgende zwakke en corrupte regeringen kregen die tegenstellingen niet onder controle of waren niet geïnteresseerd in problemen die zich in de woestijn op vele honderden kilometers van de hoofdstad afspeelden.

Na de val van Moammar Kadhafi  in  Libië moeiden Al-Qaeda en later ook Islamitische Staat zich met de oorlog in de Sahel en begonnen er nog meer wapens te circuleren. In steeds meer dorpen ontstonden gewapende burgerwachten die niet alleen hun eigen mensen beschermden, maar ook andere dorpen gingen aanvallen of zich lieerden met andere rebellen of terreurbewegingen.

Om de gevechten te stoppen riepen de VN een stabilisatie-missie in het leven, de Minusa, waaraan ook 95 Belgische militairen deelnemen. De Fransen besloten met Opération Barkhame om 5.100 troepen naar de Sahel te sturen: een zwaarbewapende legermacht die er vooral moest op toezien dat Al-Qaeda- en IS-milities de Sahel niet in een uitvalsbasis voor internationaal terrorisme zouden veranderen.

'Zeker het risico dat terreurgroepen vanuit de Sahel steeds zuidelijker afdalen naar landen als Ivoorkust en Benin baart grote zorgen', zegt Peter Knoope van het Nederlandse Clingendael instituut. 'Als terroristen invloed verwerven in havens van de Atlantische kust, ontstaat er een zeer zorgwekkende situatie, want zo krijgen ze greep op belangrijke internationale handelsroutes.'

Knoope wijst erop dat ook criminele bendes zich aan de terreurbewegingen koppelden. 'Zo ontstonden gewapende groepen die zich ook bezighouden met wapensmokkel, mensenhandel en drugstrafieken. Er vloeit dan ook veel geld en invloed naar die groeperingen: als ze douanes of andere ambtenaren moeten omkopen, is dat geen probleem.'

Westerse mindset

Hoewel er nog steeds regelmatig zware gevechten zijn tussen Franse troepen en jihadistische strijders, ziet het er niet naar uit dat Parijs de terreurbewegingen in de Sahel onder controle krijgt. Dat blijkt ook uit  een  nieuw  rapport  van  de VN-missie in Mali (Minusma). Het toont aan dat aan Al-Qaeda en Islamitische Staat gelieerde strijders in de maanden april, mei en juni honderden burgers ombrachten en 156 mensen ontvoerden. In die maanden vielen er in Mali 572 burgerdoden, 54 procent daarvan was slachtoffer van jihadistische strijders.

Maar er is nog een ander zeer onrustwekkend aspect aan de dodenstatistieken in de Sahel: de door Frankrijk ondersteunde regeringslegers vermoordden bijna evenveel burgers als de terreurgroepen en milities. Dat blijkt uit een recent rapport van de Coalition Citoyenne pour le Sahel, een samenwerking van 48 nationale, regionale en internationale ngo's. 'In 2020 werden in Mali meer mensen gedood door het leger dan door jihadistische groepen', zegt Niagalé Bagayoko, voorzitter van het African Security Sector Network (ASSN) en hoofdauteur van het rapport. 'De verhouding was 35 tegen 24 procent. In Burkina Faso en Niger zijn regeringslegers en andere officiële veiligheidstroepen verantwoordelijk voor 37 procent van de burgerdoden. Dit jaar lijken de regeringslegers zich gelukkig wat in te houden, met dank aan de druk van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. Maar dat neemt niet weg dat het kwaad is geschied: de reputatie van de regeringslegers in de Sahel is bijzonder slecht.'



Ook voor de Franse militairen zijn dit rampzalige cijfers, want zij worden verondersteld om de regeringstroepen te ondersteunen en te adviseren. Bagayoko: 'Het probleem is dat het Franse leger het succes van zijn operatie te lang heeft afgemeten aan het aantal gedode jihadisten en zweeg over de burgerdoden. Operatie Barkhane wordt vooral gezien als een anti-terreuroperatie en in mindere mate als een missie die veiligheid en verbetering voor de bevolking moet brengen.'

Peter Knoope: 'Hier stuiten we op een fundamenteel probleem van westerse militaire missies. Wij trekken naar landen als Afghanistan, Mali, Niger en Tsjaad met onze westerse mindset en met de idee dat een regering daar dezelfde finaliteit heeft als in landen als België en Nederland. Dat is natuurlijk een waanidee: de regering in Bamako en het Malinese leger is er niet in de eerste plaats om via eerlijke belastingen de bevolking te dienen, maar is vooral bezig met de veiligheid en verrijking van een elite. Als je met zulke regeringen en legers in zee gaat, zou je eigenlijk moeten weten dat succes zeer moeilijk zal zijn. We blijven maar zaken doen met corrupte elites. De miljoenen jongeren die komaf willen maken met deze erfenis en hun land met oprechte bedoelingen willen opbouwen, blijven we negeren.'

De brutaliteit van de regeringslegers in de Sahel hebben de recruteringsbases van milities en jihadistische groepen nog vergroot, stelt Knoope. 'Uit studies blijkt dat jongeren vaak toetreden tot gewapende groepen na een negatieve ervaring met de overheid: ofwel zijn ze in elkaar geslagen door een agent, ofwel verkrachtte een regeringssoldaat hun moeder. In West-Afrika is bijna iedereen bang van het leger en de politie.'

Niagalé Bagayoko: 'We hebben gefaald in de Sahel. En dat heeft alles te maken met onze onhebbelijkheid om met een westerse bril naar landen als Mali te kijken. Dan heb ik het niet alleen over de Franse militairen, maar ook over ontwikkelingsorganisaties die naar de Sahel vertrekken met hun eigen geschiedenis in het hoofd en met hun eigen standaarden en logische kaders. Wat zijn de slaagkansen van een missie die alleen het aantal gedode  terreurstrijders  als succes- criterium hanteert? Zou het geen idee zijn om te kijken naar het aantal heropende scholen of het aantal boeren die opnieuw veilig naar hun akkers kunnen gaan? En waarom dealen we enkel met de corrupte nationale overheid en houden we  geen  rekening  met het fijn- mazig netwerk van lokale organisaties en lokale politieke dynamieken? Door dit alles te negeren kijk je simpelweg naast een land: het is een onwetendheid die je vroeg of laat cash betaalt. Dit is ook wat de Amerikanen in Afghanistan is overkomen. Met de gevolgen die we kennen.'

Europees leger?

Het moment van die 'cash-mislukking' lijkt ondertussen ook in de Sahel aangebroken. De Franse president Emmanuel Macron lijkt niet meer te geloven in het nut van de Franse militaire missie en plant begin volgend jaar een (gedeeltelijke) terugtrekking. De zoveelste staatsgreep in Mali, in mei, en de dynastieke opvolging van de gesneuvelde Tsjadische president Idriss Déby door zijn 37-jarige zoon, maakt dat Macron meer dan ooit moet samenwerken met onbetrouwbare leiders die niet in staat zijn om de problemen in hun landen op te lossen.

Knoope: 'Net als Afghanistan legt de Sahel de tekortkomingen van westerse militaire interventies bloot. De jongste twintig jaar besteedden  we  wereldwijd  10  tot 20 miljoen dollar per uur aan militaire missies. Moeten we ons niet hoogdringend vragen stellen over het nut van zo'n exclusief militaire aanpak? Daarmee verhelp je niets aan de verstoorde relatie tussen burgers en overheid in die landen. Dit alles maakt ook het debat over een eigen Europese defensie zo futiel. Waarom zouden Europese legers wel slagen in landen waar Amerikaanse en Navo-legers gefaald hebben? Bovendien praten we hier over dezelfde generaals en dezelfde soldaten. Europese Navo-militairen zouden in de toekomst ingezet worden onder Europese vlag: wat is het verschil?'

https://www.standaard.be/cnt/DMF20210903_97574214?&articlehash=bDpjQydQwhjDw3oaCD8FwfsOfi95V6Wywf4cFNIPnhtsUu9evLRpsu85NXM0%2B%2Bn788PPFpApp%2Fl%2BWfkkymh5e1HcwKK0jJKLMUW%2F2hDC60cAVqpr7N9Hb7evgkX%2FZfGks75Q1C2ez55IPdQTnrV5rtPaP9l%2FiKfk1pPFurJ9%2F2Vf7MqSDK91Io9Rb7XZ33rmFyEEZJhSPyui6pg6wbFDUKHC28YKxtIyIs9D0ILc22AwkNn1VEl08a3XdR50wwpSaCsodKGasGqaALrbcb8zzGt%2Fii1w%2BrpytCykrfxo%2B3XRJimM45bv4lqOq7abO47wybYOqNtDlbNg7DVbB25BnQ%3D%3D


Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Frankrijk schort militaire operaties met Mali op vanwege staatsgreep

04 juni 2021 01:40
Laatste update: 2 uur geleden


Frankrijk schort de gezamenlijke militaire operaties met Mali op naar aanleiding van de staatsgreep in het Afrikaanse land. In een verklaring liet het Franse ministerie van Defensie donderdag weten dat het eerst garanties wil hebben voor de terugkeer naar een burgerregering, voordat de samenwerking kan worden hervat.

De president en premier van Mali werden vorige week afgezet door kolonel en voormalige vicepresident Assimi Goïta. Hij is door het constitutionele hof van Mali tot interim-president uitgeroepen. Het was de tweede coup in negen maanden tijd.

Eerder deze week schorste de Afrikaanse Unie het lidmaatschap van Mali in reactie op de coup. De Unie dreigde ook met sancties als de burgerregering niet wordt hersteld.

Frankrijk, de vroegere kolonisator van Mali, heeft duizenden militairen in het West-Afrikaanse land zitten vanwege de strijd tegen islamitische terreurgroepen.

Door: ANP

https://www.nu.nl/buitenland/6137437/frankrijk-schort-militaire-operaties-met-mali-op-vanwege-staatsgreep.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Malinese president en premier na aanhouding door leger weer vrijgelaten

27 mei 2021 11:13
Laatste update: 23 minuten geleden


De Malinese president en premier zijn na hun afzetting donderdag vrijgelaten. Bah Ndaw en Moctar Ouane werden op de militaire basis Kati ten noorden van de hoofdstad Bamako opgesloten door couppleger en legerleider Assimi Goïta. Ze zijn inmiddels weer in Bamako.

Kolonel Goïta pleegde vorig jaar een militaire staatsgreep, de vierde in het land sinds de onafhankelijkheid in 1960. Hij vormde een overgangsregering en werd zelf vicepresident. Bah Ndaw werd de president en Moctar Ouane de premier.

Maar Goïta pleegde afgelopen maandag opnieuw een staatsgreep en dat betekende het einde van de overgangsregering. Naar verluidt was het ontslag van bewindslieden die het leger goedgezind zijn de aanleiding. Volgend jaar worden volgens Goïta weer verkiezingen uitgeschreven.

Maandag hield het leger van Mali de premier en president van het Afrikaanse land aan en nam ze mee naar een militaire basis buiten de hoofdstad Bamako. De Verenigde Naties en de Europese Unie veroordeelden de aanhoudingen. Woensdag traden Ndaw en Ouane af.

Door: ANP

https://www.nu.nl/buitenland/6135851/malinese-president-en-premier-na-aanhouding-door-leger-weer-vrijgelaten.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Malinese president en premier treden af, leger grijpt opnieuw de macht

De Malinese president Bah Ndaw en premier Moctar Ouane treden af, maakt een woordvoerder van vicepresident en legerleider Assimi Goïta woensdag bekend. Het tweetal werd dinsdag door het leger gevangengezet op een militaire basis buiten de hoofdstad Bamako.

Ndaw en Ouane kwamen vorig jaar aan de macht als onderdeel van een overgangsregering. Die werd ingesteld na een militaire staatsgreep onder leiding van Goïta. De vicepresident deed opnieuw een greep naar de macht, omdat Ndaw en Ouane aan het leger gelieerde ministers hebben ontslagen.

"De onderhandelingen over de vrijlating van de president en de premier en over de vorming van een nieuwe regering zijn in volle gang", aldus een woordvoerder van Goïta.

Lokale media melden dat de junta van plan is de grenzen te sluiten en een avondklok in te stellen. In Mali is het al lange tijd onrustig door jihadistische bendes die dorpen, steden en legerbases aanvallen.

De VN-Veiligheidsraad overlegt woensdag over de situatie in het Afrikaanse land. Veel internationale leiders hebben al om de vrijlating van de president en premier gevraagd.

ANP, 26-05-2021, 17:17

Lex

Defensie stelt ontmanteling mortiergranaten na inspectie uit

Nieuwsbericht | 29-04-2021 | 14:35

Defensie stelt de ontmanteling van de partij 60mm mortiergranaten uit, waarvan 1 exemplaar het dodelijke ongeluk in Mali in 2016 veroorzaakte. Daarbij kwamen 2 militairen om het leven. Sindsdien liggen de explosieven opgeslagen. Het uitstel om ze te vernietigen gebeurt na een check van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW).

Inspectie SZW deed de controle voordat de ontmanteling zou beginnen en constateerde een aantal punten. Die moeten in de risicoanalyse en werkinstructie voor het onklaar maken van de mortiergranaten verder worden uitgewerkt.
Het gaat bijvoorbeeld om het aanpassen van de volgorde van de handelingen tijdens de ontmanteling. Bovendien zijn er enkele betere gereedschappen nodig.

Niet te verplaatsen
De moeilijkheid bij het veilig onschadelijk maken van de betrokken mortierengranaten is dat ze niet zijn te verplaatsen naar andere locaties. Daarom is voor het vernietigen een speciale ontmantelingsstraat ingericht. Defensie gaat na overleg met Inspectie SZW aan de slag om de betreffende mortiergranaten alsnog op veilige wijze onschadelijk te maken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) onderzocht in 2017 het ongeval in Mali. Een van de aanbevelingen van de OvV was het vernietigen van de resterende voorraad van deze munitie.  De OvV concludeerde dat de granaat van het ongeval in Mali zwakke plekken in het ontwerp had.

Plan voor veilige vernietiging
In oktober 2017 onderzocht Defensie hoe de vernietiging van de resterende geblokkeerde voorraad mortiergranaten veilig te doen zou zijn. Daarbij werden naast de door de OvV genoemde gebreken, nieuwe tekortkomingen geconstateerd. De Commandant der Strijdkrachten heeft hierna een plan laten maken voor de veilige vernietiging van de resterende mortiergranaten. Daarbij is rekening gehouden met zowel de bevindingen in het OvV rapport als het Defensierapport.

Mindef

Huzaar1

Jep. Voorbereiding op grote oefening in Mali. We gaan er parachutisten droppen.  :dead:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Luchtmacht bereidt zich voor op inzet in Mali / Nieuws |

http://fok.nl/844907 via @foknieuws

Lex

Nederland draagt bij aan Franse inzet in Sahel

Nieuwsbericht | 16-03-2021 | 19:28

Minister Ank Bijleveld tekende vandaag voor de Nederlandse bijdrage aan de multinationale taakgroep Takuba. Dat deed ze tijdens een bezoek aan haar Franse collega Florence Parly in Parijs. De door Frankrijk geïnitieerde missie richt zich op het adviseren, assisteren en begeleiden van Malinese eenheden. Die worden ingezet bij operaties in het noordoosten van Mali tegen terroristen, in het bijzonder Islamitische Staat in de Grotere Sahara.

Volgende week vertrekken 2 Nederlandse stafofficieren daarvoor richting de Sahel. Het gaat om een liaisonofficier op het hoofdkwartier van Operatie Barkhane in Tsjaad en een inlichtingenofficier op het hoofdkwartier van Takuba in Ménaka, Mali.

Takuba is vernoemd naar een zwaard van de lokale Toeareg-bevolking. De taakgroep moet uitgroeien tot enkele honderden Europese militairen (inclusief speciale eenheden). Nederland levert al bijdragen aan de trainingsmissie van de EU in Mali (EUTM Mali) en andere missies in de regio. Beide ministers zien de noodzaak van betere samenwerking tussen deze missies, zodat de inspanningen beter op elkaar aansluiten.

Groot strategisch belang
Bijleveld: "Wij staan positief tegenover deze plannen. Het is goed de samenwerking en synergie tussen de missies in de Sahel te bevorderen. Het strategische belang van dit gebied, als een instabiele regio aan de rand van Europa, blijft voor Nederland onverminderd groot. We hebben de afgelopen jaren gezien dat terrorisme, criminaliteit en migratie niet gebonden zijn aan grenzen. Het tegengaan van de onveiligheid in de Sahel dient dan ook een direct Nederlands en Europees veiligheidsbelang".

Banden aangehaald
Sinds minister Bijleveld in 2017 aantrad is de band met Frankrijk stevig aangehaald.  Frankrijk is een van de grootste spelers binnen de EU. Bijleveld: "In deze hoedanigheid drukt het land een groot stempel op de vormgeving van het Europese defensiebeleid. Florence Parly speelde persoonlijk een belangrijke rol bij het concreet maken van het Europese ambitieniveau qua militaire samenwerking. Denk aan de totstandkoming van het Strategisch Kompas, dat wordt onder Frans EU-voorzitterschap in de 1e helft van 2022 aangenomen."

Daarnaast bracht onder andere de intensieve samenwerking in het Caribisch gebied de landen nader tot elkaar. Zowel op het gebied van humanitaire bijstand bij natuurrampen, zoals orkanen, als bij de bestrijding van het coronavirus.

Koninklijke onderscheiding Parly
Bijleveld: "Onze staven werken erg nauw samen en ook mijn samenwerking met Parly is bijzonder goed. De impuls die zij persoonlijk aan de Frans-Nederlandse militaire relatie heeft gegeven, heeft in grote mate bijgedragen aan de verbreding en verdieping  ervan. Er is sprake van uitzonderlijk verdiensten. Die stijgen ver uit boven de wederzijdse belangen van onze landen. Bovendien komen ze de Europese Defensiesamenwerking ten goede." Om die reden overhandigde de minister haar Franse collega het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau, een hoge Koninklijke onderscheiding.

Mindef

Harald

Denmark to provide EH101s for Task Force Takuba

Denmark will provide an undisclosed number of EH101 helicopters as its main contribution to a multinational task force to bolster security in the Sahel

https://www.shephardmedia.com/news/special-operations/denmark-will-use-eh101-task-force-takuma/