Spanningen in Kenia

Gestart door Ace1, 21/09/2013 | 18:09 uur

Elzenga

Ik had het gelezen in het nieuws vandaag...mag ook wel eens geschreven worden..het is niet allemaal haat en nijd.

JdL

Zag je deze samenwerking maar vaker in bvb het midden oosten
Dat had heel veel problemen kunnen voorkomen en oplossen
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Ace1

Moslims beschermen christenen bij aanslag op bus Kenia

MOMBASA -
Bij een aanslag door Somalische islamisten op een bus in Kenia zijn maandag twee mensen omgekomen. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar islamitische passagiers weigerden om hun christelijke medereizigers te verraden

Dat zegt een van de passagiers tegen persbureau Reuters. De al-Shabaab-militanten hielden de bus tegen in Mandera, in het noordoosten van het land. Vervolgens gingen 10 van hen aan boord en droegen de passagiers op om christenen aan te wijzen.

Dat weigerden ze echter. "We gaven zelfs onze kleren aan niet-moslims zodat ze niet zo makkelijk herkend werden," zegt passagier Abdi Mohamud Abdi tegen Reuters. "We steunden elkaar."

Daarna dreigden de Somaliërs iedereen dood te schieten, maar nog steeds weigerden de passagiers. "Uiteindelijk gaven ze het op en vertrokken ze. Ze zeiden wel dat ze nog terug zouden komen."

Een woordvoerder van de lokale autoriteiten bevestigt het verhaal van de man. Al-Shabaab liet weten dat de aanvallers schoten op de bus hebben gelost en dat daarbij "enkele christelijke vijanden zijn omgekomen en andere gewond zijn geraakt."

Vorig jaar vond er een soortgelijke aanslag op een bus plaats in hetzelfde gebied. Daarbij werden 28 niet-islamitische passagiers geëxecuteerd. Sindsien krijgen bussen een politie-escorte, maar dat was in dit geval niet zo omdat de bus een politiepost voorbijgereden was.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/24906433/__Passagiers_niet_verraden__.html

Ace1

Kenia eist vertrek van Somalische vluchtelingen

Kenia geeft de Verenigde Naties drie maanden de tijd om een groot vluchtelingenkamp te ontruimen en te verplaatsen. Het kamp zou moeten verhuizen naar een locatie aan de andere kant van de grens, in Somalië.

Want in het Dadaab-kamp zitten in hoofdzaak Somalische vluchtelingen. Kenia vermoedt dat onder hen ook aanhangers of leden van de terreurgroep al-Shabaab zijn.

Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad van een week geleden op een universiteit in het oosten van Kenia. Daar werden 148 mensen vermoord, voor het merendeel studenten.

De Keniaanse regering staat onder grote druk om meer te doen om burgers te beschermen tegen aanslagen en aanvallen van al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaida.

Heldenrol

In een dorp in het oosten van Kenia hebben duizenden mensen de begrafenis bijgewoond van politieman Benard Kipkemoi Tonui, die een heldenrol speelde bij het beëindigen van de aanslag op de universiteit.

Nadat het leger en het reguliere politiekorps er niet in waren geslaagd de terroristen te stoppen, voerde Tonui met andere leden van een speciale politie-eenheid een aanval uit om de moordenaars te stoppen. Hij kwam daarbij zelf om het leven.

http://nos.nl/artikel/2029697-kenia-eist-vertrek-van-somalische-vluchtelingen.html

Ace1

Kenia bombardeert twee kampen van al-Shabaab

De Keniaanse luchtmacht heeft gisteren twee kampen van de islamitische terreurgroep al-Shabaab in Somalië gebombardeerd, zo heeft een bron binnen de Keniaanse strijdkrachten vandaag bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

De  bombardementen zijn een vergeldingsactie voor de bloedige aanval van al-Shabaab op de universiteit in het Keniaanse Garissa, afgelopen donderdag. Daarbij vielen bijna 148 doden. Het is voor het eerst dat het Keniaanse leger grootschalig reageert op de aanslag.

De vliegtuigen vielen kampen in Gondodowe en Ismail aan, beide gelegen in de regio Gedo, grenzend aan Kenia. Volgens een woordvoerder van de Keniaanse luchtmacht zijn de kampen verwoest, zo zou blijken uit beelden die vanuit de lucht zijn gemaakt. Door plaatselijke bewolking is het lastig in te schatten hoeveel doden er zijn gevallen.

Al-Shabaab ontkent dat de kampen zijn geraakt. Volgens de terreurgroep zijn wat akkers getroffen. De piloten konden door de weersomstandigheden niet zien wat zich op de grond afspeelde.

'We hebben deze twee gebieden gebombardeerd omdat volgens de informatie die we hebben de volgelingen (van al-Shabaab) hiervandaan kwamen om Kenia aan te vallen', aldus de militaire bron. Garissa, de stad waar de universiteit werd aangevallen, ligt 200 kilometer van de Somalische grens.

De terreurbeweging dreigde afgelopen weekend met nieuwe aanslagen in Kenia. 'Geen maatregelen zullen jullie veiligheid waarborgen, of een volgend bloedbad in jullie steden dwarsbomen.'

Vakanties naar Kenia geannuleerd
In de toeristische regio's van Kenia merken ondernemers de gevolgen van de terreuraanslag van al-Shabaab op de universiteit. Hoteleigenaren en organisatoren van uitstapjes krijgen sinds het bloedbad van vorige week annuleringen binnen, zeggen ze.

Peter Kipeno, die een luxe tentenresort heeft in de buurt van het Masai Mara-natuurreservaat, merkte direct dat toeristen waren geschrokken. 'We verwachtten toeristen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Australië en Azië. Maar toen ze hoorden van de aanslag, zegden ze af.' Van de 25 boekingen die hij had, kon hij er donderdag 19 wegstrepen.

'De aanslag in Garissa bezegelt ons lot', verzuchte hotelhouder Mohammed Hersi, die ook de voorzitter is van de toeristenbond voor de Keniaanse kustregio. Hij vreest dat nieuwe bezuinigingen te veel zullen zijn voor hem en veel collega's.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/kenia-bombardeert-twee-kampen-van-al-shabaab~a3945344/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

andré herc

De Keniaanse luchtmacht heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee kampen van terreurorganisatie al-Shabaab in buurland Somalië. Of er doden zijn gevallen, is niet bekend.

De raketaanvallen waren gisteren in de regio Gedo, vlak bij de Keniaanse grens. Volgens correspondent Koert Lindijer zijn de aanvallen een wraakactie voor de aanslag op de universiteit in Garissa. Die aanslag zou zijn voorbereid in de twee kampen.

Door de aanvallen in Garissa kwamen donderdag 148 mensen om het leven. De verantwoordelijkheid werd al snel opgeëist door al-Shabaab.

De kampen die gebombardeerd zijn, zijn vorig jaar al aangevallen door Afrikaanse vredestroepen. "Dat kamp is toen leeg geveegd en er zijn wapens geconfisqueerd", zegt Lindijer. "Kennelijk is al-Shabaab dus teruggekeerd."

In de regio Gedo zijn sinds 2011 3500 Keniaanse soldaten gestationeerd in de strijd tegen al-Shabaab.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ace1

Al Shabaab: Keniaanse steden zullen rood zien van bloed

De somalische terreurbeweging Al Shabaab dreigt met meer aanslagen in Kenia. Afgelopen week werden 150 mensen gedood bij een aanslag op een universiteit in Kenia. Al Shabaab eiste de aanslag op.

'Geen maatregelen zullen jullie veiligheid waarborgen, of een volgend bloedbad in jullie steden dwarsbomen, zei de islamitische terreurbeweging in een statement. Al Shabaab dreigt met een lange en gruwelijke oorlog, waarbij de straten in Keniaanse steden 'rood van het bloed' zullen zien.

In Kenia zijn gisteren en vandaag meerdere verdachten gearresteerd die mogelijk iets te maken hebben met de terreuraanslag op de universiteit in de stad Garissa van afgelopen donderdag.

Zo melden bronnen aan de BBC dat vanochtend vier overlevenden gevonden zijn. Twee van hen worden als verdachten gezien en zijn meteen gearresteerd.

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Nkaissery liet eerder al aan een Keniaans tv-station weten dat het land vijf terreurverdachten had opgepakt, meldde nieuwszender CNN.
Bij de gijzelingsactie werden 148 mensen vermoord door de islamitische terreurbeweging al-Shabaab.

Woedend
De VN-Veiligheidsraad heeft zich gisteren woedend getoond over de terreuraanslagen. De raad wil dat de daders voor het gerecht worden gebracht. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad schaarden zich achter de verklaring waarin Kenia geprezen werd voor zijn strijd tegen terreur - met name voor zijn rol in de missie van de Afrikaanse Unie tegen terrreurgroep Al-Shabaab in buurland Somalië.

'Terrorisme in al zijn facetten en verschijningen is een van de ernstigste dreigingen voor internationale vrede en veilighied', aldus de raad. De raadsleden herhaalden hun vastberadenheid 'alle vormen van terrorisme te bestrijden' en benadrukten het belang de verantwoordelijken te berechten.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3944370/2015/04/04/Al-Shabaab-Keniaanse-steden-zullen-rood-zien-van-bloed.dhtml

Ace1

Al-Shabaab dreigt met nieuwe aanslagen in Kenia

'Afrikaanse terreurnetwerken steeds beter gecoördineerd'


Al-Shabaableider Mohamed Mohamud alias Sheik Dulayadayn

De massamoord van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab op Keniaanse studenten staat niet op zichzelf. Grote delen van Afrika vormen een ideale broedplaats voor de gewelddadige extremisten. Ook vandaag dreigen Al-Shabaab-strijders weer met nieuwe aanslagen in buurland Kenia.

Het dreigement komt enkele dagen na de bloedige aanval op de universiteit in het Keniaanse Garissa waarbij bijna 150 doden vielen. ,,Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen'', maakte de terreurbeweging in een verklaring bekend. Al-Shabaab (de jeugd) belooft het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog waarbij steden in Kenia ,,rood zullen kleuren door bloed''.

Kenia heeft na de aanslag in Garissa een prijs van 215.000 euro op het hoofd van Al-Shabaableider Mohamed Mohamud alias Sheik Dulayadayn gezet.

Drie aanslagen per dag
De aanslag deze week van al-Shabaab staat niet op zichzelf. Grafieken over Afrika uit de terrorismedatabase van de Universiteit van Maryland tonen dat het terrorisme sinds een jaar of 10 omhoogschiet. De Zuid-Afrikaanse professor Hussein Solomon bestudeerde ze voor zijn net verschenen boek Terrorism and Counterterrorism in Africa en telde op dit moment gemiddeld drie aanslagen per dag op het continent.

,,Al 22 landen zijn getroffen. En het groeit maar door: zelfs in Zuid-Afrika zijn nu terreurtrainingskampen. Ik kom net van een VN-conferentie over terrorismebestrijding in Zambia, iedereen had het daar over dezelfde problemen."

Afrikaanse terroristen gaan steeds geraffineerder te werk. Solomon: ,,Boko Haram gebruikte 5, 6 jaar geleden nog pijl en boog, nu plegen ze gecoördineerde bomaanslagen met allerlei explosieven."

De Britse historicus Stephen Ellis, verbonden aan het Afrika Studiecentrum in Leiden, merkt op dat nietsontziend geweld tegen burgers in Afrika niet nieuw is. ,,Het is al decennia gaande, alleen werd het niet altijd als terrorisme gezien. Daar denken we alleen aan als het om een autobom of iets dergelijks gaat. Als een dorp vol vrouwen en kinderen wordt uitgemoord door rebellen, noemen we het een tribale oorlog of zo. Maar in burgeroorlogen, zoals in Sierra Leone en Liberia in de jaren 90, wordt net zo goed geweld gebruikt met een politiek doel."

Terreurorganisatie
Vandaag de dag houden verschillende terreurorganisaties huis in Afrika. Boko Haram in Nigeria en het bedreigt ook Tsjaad, Kameroen en Niger. Al-Shabaab vecht in Somalië en meer en meer in Kenia. In Noord-Afrika zijn al-Qaeda en daaruit voortgekomen splintergroeperingen actief. Toeareggroep Ansar Dine gebruikt geweld in Mali. Ansar al-Sharia is een terreurgroep die met name in Tunesië en Libië werkt. En dan is er de opkomst van IS, dat zich in Libië heeft genesteld. Daar strijden nog veel meer milities.

Veel groepen vechten uit naam van de radicale islam, maar ook christelijke strijders zijn berucht. Het Verzetsleger van de Heer uit Uganda bijvoorbeeld, opereert nu in het grensgebied van Congo, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.Waar gaat dit heen?Vooralsnog lijkt de groei van terreurgroepen door te zetten. Al-Shabaab krijgt makkelijk voet aan de grond onder etnische Somaliërs in uitzichtloze posities in Kenia, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen. ,,Ze groeien daar snel," weet Ellis.

Een andere hotspot is Libië, dat in complete chaos is vervallen, met een keur aan milities en een opkomend filiaal van IS.

Boko Haram verloor terrein in Nigeria en wordt mogelijk nog verder opgejaagd door de nieuwe president Buhari, maar heeft ondertussen ook veel uitbreidingsmogelijkheden, waarschuwt Peter Knoope, tot voor kort directeur van het Haagse Internationaal Centrum voor Contraterrorisme. ,,In Kameroen zitten veel moslimvluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat is rekruteringspotentieel om naar het oosten uit te breiden. En als er niet snel iets gebeurt, ontstaat dat ook in het westen. In Togo, Benin, Ivoorkust en Ghana bestaat dezelfde economische spanning tussen islamitische herders in het noorden en christelijke landbouwers in het zuiden."

Oorzaak
De aantrekkingskracht van extremistische islamitische groepen is in grote delen van Afrika enorm, schetst professor Solomon. ,,Overheden stelen van hun burgers, laten hun troepen verkrachten. Het is makkelijk om islamitische retoriek te gebruiken om te zeggen: dit is het falen van de democratische rechtsstaat, als we de sharia invoeren, zijn we hier van af."

Jihadistische groepen delen bovendien voedsel uit en bieden islamitisch onderwijs. Dat wekt sympathie onder ontevreden burgers.

Tel daarbij op dat grenzen poreus zijn, valse documenten makkelijk zijn te verkrijgen via omkoopbare ambtenaren en corrupte leden van de veiligheidsdiensten soms samenwerken met terreurnetwerken, en Afrika wordt een ideale broedplaats voor terroristen.

Oplossing
Solomon heeft weinig vertrouwen in Afrikaanse overheden die terreur moeten bestrijden. ,,Ze krijgen hun zaken niet op orde. Neem Nigeria. De politiek heeft het leger beroofd van wapens. In veel landen zijn presidenten zo bezig met aan de macht blijven, dat ze hun inlichtingendiensten liever op de legitieme oppositie af sturen.",,De inzet van het leger leidt vaak tot meer boosheid bij de bevolking," ziet Knoope. ,,Hoe begrijpelijk een militaire aanpak ook is, om echt iets op te lossen moet je zorgen dat mensen zich niet meer aangetrokken voelen tot dit soort groepen. Er moet meer naar hun grieven worden geluisterd."

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3944731/2015/04/04/Al-Shabaab-dreigt-met-nieuwe-aanslagen-in-Kenia.dhtml

Ace1

Bloedbad campus Kenia was voorbereid: 'ze wisten alles'

De moslimextremisten van al-Shabaab die gisteren een bloedbad aanrichtten op een Keniaanse universiteit lijken de aanval zorgvuldig te hebben voorbereid. De vier aanvallers gingen bij aankomst op de universiteit van Garissa meteen naar een collegezaal waar christenen die ochtend waren bijeengekomen om te bidden.

Dat vertelt een van de overlevenden vandaag. ,,Ze hebben ons terrein verkend. Ze wisten alles", zegt Helen Titus vanuit het ziekenhuis waar ze behandeld wordt aan een schotwond in haar pols.

De 21-jarige studente Engels overleefde de slachtpartij, die 147 mensen het leven kostte, door zich dood te houden. Ze drenkte haar gezicht en haar in het bloed van medestudenten en lag doodstil om de Al-Shabaab-strijders om de tuin te leiden. Die opzet slaagde, al raakte ze, net als 78 anderen, wel gewond.

Geen gevaar
De strijders van de Somalische terreurbeweging probeerden studenten die zich in slaapzalen hadden verschanst te overtuigen naar buiten te komen, vertelt Titus. Ze zouden geen gevaar lopen.

,,We vroegen ons echt af of we naar buiten moesten komen of niet", zegt de christelijke studente. Veel van haar medestudenten gingen overstag, waarop de aanvallers, die verklaarden niet op 'dames' te schieten, het vuur openden op de mannen onder hen. Vervolgens schoten ze alsnog op vrouwen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3944097/2015/04/03/Bloedbad-campus-Kenia-was-voorbereid-ze-wisten-alles.dhtml



Lex

Het topic heeft een nieuwe titel gekregen teneinde gelijk te lopen met diverse andere topics.

Lex
Algeheel beheerder

andré herc

Te triest voor woorden het terreur gaat maar door!
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ace1

Ik krijg het idee dat  al-Shabaab niet achter wilt blijven met terreurdaden nu IS en Al Qaida een paar weken geleden hadden aangekondigd dat men terreurdaden gaat plegen?

Ace1

Gijzeling Kenia voorbij: 147 doden

UPDATE De gijzelingsactie van terreurorganisatie al-Shabaab is vanavond beëindigd. Door de actie op de campus van Garissa University College in Kenia zijn 147 mensen om het leven gekomen, melden de Keniaanse autoriteiten.

Verslaggevers ter plaatse bevestigen dat het schieten is opgehouden. Volgens de autoriteiten zijn vier van de vermoedelijke daders gedood, maar volgens de Keniaanse minister van binnenlandse zaken Joseph Nkaissery is het niet zeker of daarmee alle aanvallers zijn uitgeschakeld.

In Garissa en de omliggende districten Wajir, Tana River en Mandera is een uitgaansverbod ingesteld.

Ooggetuigen die eerder vandaag wisten te ontkomen vertelden de Keniaanse nieuwszender News24 dat de terroristen mensen hebben onthoofd. 'We zagen onthoofde lichamen. Het is erg. Ze hebben veel mensen gedood', aldus de ontsnapte Winnie Njeri tegen de zender. Ook student Omar Ibrahim verhaalde van bloederige taferelen. 'Ik zat in een groep die werd gered door het Keniaanse leger iets na 13.00 uur 's middags. We zagen vele, vele lichamen. Sommige hadden geen hoofden. Ik weet niet waarom mensen zoiets doen.'

'Veel dode christenen'

Gewapende mannen vielen de campus van het Garissa University College in alle vroegte aan. Na een hevig vuurgevecht met agenten die de slaapzalen van de studenten bewaakten slaagden de aanvallers erin de zalen te bereiken. Volgens overlevenden scheidden ze christenen en moslims en werden christenen vermoord.

Garissa ligt bijna 150 kilometer van de grens met Somalië. De aanvallers zouden van de Somalische terreurgroep al-Shabaab zijn.

Een voormalig onderwijzer uit de Oost-Keniaanse stad Garissa, Mohamed Kuno, is als het brein en hoofdverdachte aangewezen van de bloedige aanval. De etnische Somaliër Kuno is een commandant van de bijna tien jaar oude beweging al-Shabaab. Hij werd al gezocht wegens moord op tientallen Kenianen. De Keniaanse regering heeft vandaag een beloning van circa 200.000 euro uitgeloofd voor zijn aanhouding.

Veel kogelwonden

De lichamen van gedode studenten vertoonden veel kogelwonden, soms wel tien. Experts maken daaruit op dat de aanvallers in het wilde weg op rennende mensen hebben geschoten totdat die niet meer bewogen.

Het Rode Kruis heeft een vliegtuig vanuit de hoofdstad Nairobi laten overkomen met aan boord vier doktoren. De mensen die er het ergst aan toe zijn, zullen met dat vliegtuig naar Nairobi worden gebracht. Daar kunnen ze beter geholpen worden. Ook heeft het Rode Kruis in de stad posten opgezet, waar mensen bloed kunnen doneren.

Vuurgevecht

De Daily Nation publiceerde vanochtend een kopie van een brief waaruit blijkt dat de Universiteit van Nairobi op 25 maart de studenten en medewerkers waarschuwde voor 'ophanden zijnde vergeldingsaanvallen op belangrijke gebouwen in Nairobi, zoals een grote universiteit'. 'Hierbij het advies om goed op te letten in de universiteit en op andere drukke plaatsen. Wees alert op verdachte personen en spullen', vervolgt de brief.

Al-Shabaab
De Keniaanse president Kenyatta sprak onlangs nog het parlement toe over de toegenomen onveiligheid in het land.
De Keniaanse president Kenyatta sprak onlangs nog het parlement toe over de toegenomen onveiligheid in het land. © AFP

De terreurorganisatie al-Shabaab wil met geweld een islamitische staat vestigen. De beweging heeft het afgelopen decennium gewelddadige aanslagen gepleegd op burgers, journalisten en militairen.

Hoewel lokaal begonnen, geldt al-Shabaab tegenwoordig als een internationaal opererende terreurorganisatie. De leiders beloofden in 2012 hun trouw aan terreurnetwerk al-Qaeda, al wordt gevreesd dat de terreurgroep zich nu wil aansluiten bij IS.

Kenia kampt al jaren met het geweld van de terreurgroep. De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land in 2011 troepen de grens over stuurde om de extremisten te bestrijden.

Leden van al-Shabaab pleegden in 2013 een van hun bloedigste aanslagen in Nairoibi, de hoofdstad van Kenia. Tijdens een dagenlange aanval op het luxe winkelcentrum Westgate schoten de terroristen zo'n zeventig mensen dood. In september van 2014 doodden de strijders zo'n veertig mensen in een steengroeve in Kenia. Alle niet-islamitische werknemers werden vermoord.

'Weerzinwekkend'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de terreurdaad 'schokkend en weerzinwekkend'.

Volgens Koenders wil de terreurgroep met de bloedige actie, die vooral gericht was tegen christelijke studenten, de landen in de regio destabiliseren. Keniaanse militairen proberen in buurland Somalië terroristische groeperingen waaronder al-Shabaab te bestrijden. Nederland heeft zijn condoleances overgebracht aan de Keniaanse autoriteiten.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/gijzeling-universiteit-kenia-15-doden-honderden-vermist~a3942750/


Ace1

Al-Shabaab: Christenen gegijzeld, moslims worden vrijgelaten

Terreurorganisatie al-Shabaab houdt een nog onbekend aantal christenen gegijzeld op de universiteitscampus in het Keniaanse Garissa. Een aanvaller zou zijn aangehouden, toen hij probeerde te vluchten.

Op het terrein wordt nog steeds heftig geschoten, meldt CNN. Een woordvoerder van de terroristen zegt tegen de BBC dat ze moslims vrijlaten, maar christenen als gijzelaars houden. Datzelfde gebeurde twee jaar geleden bij het bloedbad in het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

ZIE OOK: Al-Shabaab claimt aanslag Kenia: 15 doden

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich nog op het universiteitsterrein bevinden. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat van 280 studenten bekend is waar ze zijn. Op de universiteit zitten 815 studenten. Het is onbekend waar de overige 535 studenten zijn, of ze allemaal gegijzeld zijn of vastzitten in gebouwen.

Bij de aanval, die vanochtend vroeg plaatsvond, kwamen zeker 15 mensen om het leven. Het Rode Kruis meldt dat er inmiddels 65 mensen met schotwonden zijn opgenomen in het ziekenhuis. De hulporganisatie heeft posten opgezet op straat, waar mensen bloed kunnen doneren. Drie ernstig gewonden worden met een vliegtuig naar de Keniaanse hoofdstad gebracht, omdat ze daar beter behandeld kunnen worden.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/al-shabaab-christenen-gegijzeld-moslims-worden-vrijgelaten

Ace1

Aanval universiteit Kenia

Al-Shabaab claimt aanslag Kenia: 15 doden

Terreurgroep al-Shabaab heeft de aanval op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa opgeëist. Bij de aanval zijn zeker 15 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Nairobi worden er nog mensen gegijzeld hebben, meldt CNN. De terroristen vielen de campus van de universiteit vanochtend in alle vroegte aan. Al-Shabaab heeft vaker aanslagen gepleegd in Kenia.

Volgens een dokter in het ziekenhuis van de stad zijn 49 mensen met schotwonden binnengebracht. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen. De politie en het leger zijn nog altijd in gevecht met de gewapende mannen.

Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn inmiddels drie van de vier aangevallen slaapgebouwen ontruimd. "De aanvallers zijn naar één gebouw gedreven en daar gaat de operatie door", schreef het ministerie op Twitter. Ook het universiteitsgebouw zelf is veiliggesteld.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/al-shabaab-claimt-aanslag-kenia-15-doden