Spanningen in Burundi

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 07/05/2015 | 16:31 uur

Lex

VS wil dat Burundi vredestroepen accepteert 

De VS probeert Afrikaanse leiders druk te laten uitoefenen op Burundi om alsnog vijfduizend man vredestroepen te accepteren.

De VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power, zei zaterdag op een bijeenkomst in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba dat de Afrikaanse Unie de regering in Burundi tot heroverweging van haar standpunt moet bewegen.

Leden van de VN Veiligheidsraad en de Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie kwamen daar samen.

In Burundi heersen grote spanningen tussen hutu's en tutsi's, hetzelfde conflict dat in 1994 leidde tot een genocide in het buurland Rwanda. De afgelopen tien maanden kwamen volgens de VN ten minste 439 burgers om bij etnische onlusten. Meer dan 240.000 inwoners zijn naar het buitenland gevlucht.

Volgens de president van Burundi, Pierre Nkurunziza, vormen de vredestroepen ''een bezettingsmacht''.
 
ANP, 23 januari 2016 20:53

Lex

Antwoord op vragen van het lid Taverne (VVD) over de situatie in Burundi

Kamerbrief van minister Ploumen (BHO) over voornoemde situatie.

Kamerbrief, 14-01-2016

Lex

President Burundi bedreigt vredestroepen Afrikaanse Unie 

De president van het Afrikaanse land Burundi heeft gedreigd de troepen van de Afrikaanse Unie aan te zullen vallen als deze naar Burundi komen om het oplaaiende geweld in te dammen.

President Pierre Nkurunziza heeft dat volgens de BBC gezegd in een reactie op de aangekondigde komst van de vredestroepen.

Begin december kondigde de Afrikaanse Unie aan dat zij vijfduizend soldaten naar Burundi zal sturen om burgers te beschermen tegen het geweld dat het land al maanden teistert.

De Unie zei hierbij dit ook te zullen doen wanneer Burundi geen toestemming geeft voor de vredestroepen op haar grondgebied. President Nkurunziza is het hier niet mee eens.

"Iedereen moet de grenzen van Burundi respecteren", zei de president in een radio-interview. "Wanneer deze niet worden gerespecteerd, zal dit worden gezien als een aanval op het land en zal elke Burundiaan opstaan om mee te vechten."
 
Grondwet

Volgens Nkurunziza zijn onder de huidige grondwet van Burundi buitenlandse troepen alleen toegestaan wanneer er vanuit de regering toestemming is gegeven. De Afrikaanse Unie wil troepen sturen om te voorkomen dat het geweld tot een burgeroorlog leidt of verder escaleert in etnisch geweld.

Als de Afrikaanse Unie toch overgaat tot het sturen van troepen, is het voor het eerst dat de Unie haar macht gebruikt om een land binnen te gaan zonder de toestemming van de lokale autoriteiten.

Een speciale clausule binnen de missie van de Unie staat toe dat interventie zonder toestemming mogelijk is wanneer er sprake is van zeer ernstige omstandigheden, zoals genocide of oorlogsmisdrijven tegen burgers van dat land.
 
Geweld

Het geweld in Burundi laaide in april op nadat de president zich voor een derde termijn verkiesbaar heeft gesteld. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen. De autoritaire Nkurunziza is sinds 2005 president. Meer dan vierhonderd mensen zijn in het geweld gedood; zeker 220.000 hebben hun huis moeten verlaten.

Weinig landen in Afrika zijn armer dan Burundi. Het land, met ongeveer tien miljoen inwoners, wordt geteisterd door voedselschaarste en gebrek aan schoon drinkwater. Tot 2005 woedde in Burundi een bloedige burgeroorlog, waarbij ongeveer 300.000 mensen het leven lieten.

Nu.nl,  30 december 2015 16:58

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Mogelijk VN-vredesmacht naar Burundi'

12/11/2015

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn in gesprek met de VN over het inzetten van een vredesmacht in Burundi. Dat zeggen diplomaten tegen persbureau Reuters. De landen zijn bang dat het oplaaiende geweld leidt tot een etnisch conflict in het Afrikaanse land.

In Burundi zijn de afgelopen maanden bij geweld en protesten ten minste 240 mensen om het leven gekomen. Tienduizenden zijn het land ontvlucht. De problemen begonnen toen president Pierre Nkurunziza aankondigde een derde termijn te willen en vervolgens in juli de omstreden presidentsverkiezingen won.

Manschappen en materieel

Een van de opties voor de VN is het verplaatsen van manschappen en materieel vanuit de Democratische Republiek Congo. In dat land zijn 20.000 militairen gelegerd. De VN-Veiligheidsraad zou hier eerst toestemming voor moeten geven. Een andere mogelijkheid is de inzet van een regionale Afrikaanse interventiemacht.

De Amerikaanse president Obama uitte in een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse collega Zuma zijn zorgen over de situatie in Burundi. Obama vroeg Zuma te blijven werken aan een oplossing voor de lange termijn.

De situatie in Burundi leidt ook in de regio tot grote ongerustheid. Het geweld doet denken aan de jaren 90 toen er tijdens een conflict tussen Hutu's en Tutsi's in Burundi en het buurland Rwanda honderdduizenden mensen omkwamen.

Bron: NOS

dudge

Bloedige beelden, voor NOS begrippen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Mourning

Citaat van: Belgje op 08/11/2015 | 15:43 uur
1950 heeft gebeld, ze willen hun Afrika-policy terug.

:lol: :lol: :lol:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Belgje

Citaat van: Ros op 08/11/2015 | 15:21 uur
Mee eens, maar dan herstellen naar de status van kolonie. Doe je dat niet heeft een kortdurende of langdurende interventie geen zin. Ga je weg, vechten ze elkaar de tent weer uit.

1950 heeft gebeld, ze willen hun Afrika-policy terug.

Ros

#37
Citaat van: Belgje op 08/11/2015 | 14:33 uur
Mja, ik hoop toch stiekem op een langer engagement, samen met de Fransen. 't moet daar maar eens gedaan zijn.

Mee eens, maar dan herstellen naar de status van kolonie. Doe je dat niet heeft een kortdurende of langdurende interventie geen zin. Ga je weg, vechten ze elkaar de tent weer uit.

Elzenga

Citaat van: Ace1 op 08/11/2015 | 14:11 uur
Er bestaat ook nog een instantie als de Afrikaanse Unie laat die maar eens het werk opknappen en alleen ingrijpen als IS of Al Qaida daar aan de macht dreigen te komen. Tussen een stammenstrijd moet de BV Nederland niet tussen komen, dan kun je beter een hek om Burundi plaatsen en over 10 jaar eens kijken hoe de situatie daar is.
Eens. Maar de Afrikaanse Unie ligt al op apengapen inmiddels...met al die missies in Mali e.d. En ook bij de VN is de rek er inmiddels uit.

Belgje

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/11/2015 | 14:28 uur
Zeker! Een snelle repatriëringsactie en daarna wegwezen.

Mja, ik hoop toch stiekem op een langer engagement, samen met de Fransen. 't moet daar maar eens gedaan zijn.

Ace1

Citaat van: Belgje op 08/11/2015 | 14:26 uur
Ex-kolonies zitten vol landgenoten. Dat helpt doorgaans.

Afgezien van zuid afrika heeft de BV Nederland gelukkig geen ex-kolonies in afrika.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Belgje op 08/11/2015 | 14:26 uur
Ex-kolonies zitten vol landgenoten. Dat helpt doorgaans.

Zeker! Een snelle repatriëringsactie en daarna wegwezen.

Belgje

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/11/2015 | 14:19 uur
Eventuele voorbereidingen zijn het halve werk, politiek groenlicht is een heel ander verhaal.

Ex-kolonies zitten vol landgenoten. Dat helpt doorgaans.

Belgje

Citaat van: Ace1 op 08/11/2015 | 14:20 uur
Rij even langs Melsbroek en schiet een paar foto's.

Nutteloos. De hangars zijn niet doorzichtig.