Spanningen in Ivoorkust

Gestart door Ace1, 14/03/2016 | 17:41 uur

Lex

Muitende soldaten bezetten stad Ivoorkust 
 
BOUAKE -  Muitende soldaten in Ivoorkust hebben de toegang tot Bouake, de tweede stad van het land, afgesloten. Twee personen die op een motor langs een wegblokkade probeerden te komen, zijn neergeschoten.

De soldaten hebben een conflict met de overheid over hun salarissen. Een beloofde bonus is nog altijd niet geheel betaald. Die bonus werd toegezegd omdat de soldaten een eerdere opstand in januari beëindigden. De 8400 muitende militairen kregen al 5 miljoen frank(7000 euro), maar eisen nog eens 7 miljoen frank (10.600 euro) per persoon.

Ook in andere plaatsen in Ivoorkust is het onrustig.

Telegraaf, 13-05-2017, 17:39

Ace1

Al Qaida claimt aanval op toeristen Ivoorkust

De aanval op een toeristenoord in Ivoorkust van zondag is opgeëist door Al Qaida in de Islamitische Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging. Dat meldt SITE, een Amerikaanse organisatie die extremistische organisaties online volgt. Zeker veertien burgers, onder wie vier Europeanen, en twee soldaten zijn bij de aanslag omgekomen.

Volgens een woordvoerder van de regering openden minstens tien gewapende mannen het vuur op toeristen bij een resort in Grand Bassem, een toeristenoord op zo'n 30 kilometer van Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. De plaats is populair bij zowel buitenlanders als welgestelde inwoners van het West-Afrikaanse land. De historische kern van de stad staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondagavond weten. Onder de doden is ten minste één Frans persoon, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Over de nationaliteit van de andere slachtoffers is nog niets bekend.

Zeker vijf schutters werden door de veiligheidsdiensten gedood, vijf anderen zijn nog voortvluchtig, aldus de woordvoerder van de regering van Ivoorkust.

De Franse president Hollande sprak zondag van 'een laffe aanval' en beloofde Ivoorkust 'steun op het gebied van logistiek en inlichtingen' zodat de daders gevonden kunnen worden. 'We zullen samen met onze partners de strijd tegen terrorisme voortzetten', aldus Hollande in een verklaring.

Gezicht bedekt met skimutsen

Op Facebook is een filmpje geplaatst dat ter plaatse zou zijn gemaakt. Hierop is te zien hoe mensen van het strand vluchten, langs het zwembad van een hotel. Op Twitter worden foto's verspreid van mensen op het strand, die zijn bedekt met bloed.

De aanvallers, die 'zwaar bewapend waren en hun gezichten bedekt hadden met skimutsen' schoten op de gasten van L'etoile du Sud, een groot hotel dat vol zat met expats die de hitte van de stad ontvluchtten, vertelt een ooggetuige tegen persbureau AFP.

'Ik was aan het zwemmen toen het begon en ben weggerend', meldt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Hij toonde ook foto's van granaten en munitie die de schutters zouden hebben achtergelaten.

Extremistische groepen die banden hebben met Al Qaida hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/al-qaida-claimt-aanval-op-toeristen-ivoorkust~a4262389/


Ace1

Terreurgroep Al-Qaeda eist aanslag Ivoorkust op

De aanval op een toeristenoord in Ivoorkust van zondag is opgeëist door al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging. Dat meldt SITE, een Amerikaanse organisatie die extremistische organisaties online volgt.
,,Zes aanvallers kwamen deze middag het strand in Bassam opgelopen'', zei president Alassane Ouattara. ,,Veertien burgers en twee militairen van een elite-eenheid zijn helaas gedood.'' Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Eén van het is een Frans persoon, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

De schutters werden allen gedood. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn.

De zwaarbewapende mensen openden het vuur op toeristen Grand Bassam in het zuidoosten van Ivoorkust. Het toeristenoord ligt op zo'n 30 kilometer afstand van Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. Volgens lokale media zijn het Franse leger en de Ivoriaanse politie ter plaatse.

Gefilmd
Een getuige die beeldopnames nam van de aanslag, sprak met persbureau Reuters. ,,Ik zag zeven doden, die heb ik gefilmd'', aldus de getuige, die de beelden aan Reuters toonde. ,,Er waren vier aanvallers. Ik was aan het zwemmen toen het begon en ben weggerend.'' Hij toonde ook foto's van granaten en munitie die de schutters zouden hebben achtergelaten.

De Daily Star meldt dat ooggetuigen hebben verklaard dat de aanslagplegers 'Allah Akhbar' schreeuwden voordat het vuur werd geopend. Volgens nog onbevestigde berichten was de Amerikaanse ambassadeur doelwit van de schutters.

'Zwaarbewapend'
Een verslaggever van persbureau AFP zag hoe mensen, waaronder een Westerse gewonde, werden geëvacueerd naar een militaire vrachtwagen. ,,De mannen waren zwaarbewapend en droegen bivakmutsen'', aldus een andere getuige.

Twitteraar @lopezdobe deelt op het sociale medium foto's van de plek van de aanslag. Op de schokkende beelden zijn onder meer slachtoffers te zien. Ook maakte hij foto's van de wapens die werden gebruikt, zoals granaten.

Waarschuwing
Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4262364/2016/03/13/Aanslag-op-resort-in-Ivoorkust-eist-16-levens.dhtml