Auteur Topic: Super Tucano's voor de Afghaanse luchtmacht  (gelezen 1205 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oorlogsvis

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 3720
Super Tucano's voor de Afghaanse luchtmacht
« Reactie #3 Gepost op: 19/04/2016 | 16:50 uur »
Bron : Southfront

IVD: OnderzeeŽrs onmisbaar
3 uur geleden
DEN HAAG - Zonder onderzeeŽrs wordt Nederland voor het verzamelen van inlichtingen te afhankelijk van andere landen. Dat zei Pieter Bindt, directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), woensdag in de Tweede Kamer.

De politiek liet zich daar informeren over de opties voor de vervanging van de huidige onderzeeboten van de Walrusklasse, die in 2025 aan het eind van hun levensduur zijn. Defensie wil graag minstens vier nieuwe onderzeeŽrs en heeft daar in de meerjarenbegroting 2,5 miljard euro voor in de boeken staan. Het besluit tot aanschaf is aan een volgend kabinet.

Met onderzeeŽrs heeft de Nederlandse krijgsmacht íiets unieks wat we met andere middelen niet kunnení, zei Bindt. ĄZonder onderzeeŽrs zouden we volledig afhankelijk zijn van anderen. In een ideale wereld zou je dan informatie van je vrienden krijgen. Maar in mijn wereld is dat niet altijd het geval.Ē Als bij bepaalde crises gebieden ontoegankelijk zijn voor luchteenheden of fregatten, kunnen onderzeeŽrs nog altijd opereren, zei Bindt.

Afschrikking
Behalve voor inlichtingen zijn onderzeeŽrs ook bedoeld om handelsvloten te beschermen, om speciale eenheden aan land te zetten, ter afschrikking en vanwege de militaire slagkracht. ĄMet ťťn torpedo kunnen we een vijandelijk vliegdekschip laten zinkenĒ, benadrukte generaal-majoor Schevenhoven.

Defensie zal voor het ontwerp en de bouw van nieuwe onderzeeŽrs moeten samenwerken met bondgenoten. Noorwegen of Zweden liggen daarbij het meest voor de hand, ook al is de defensiecultuur van die landen meer gericht op het verdedigen van het eigen grondgebied. De Nederlandse onderzeedienst is met zín inzet in de internationale wateren meer expeditionair.

Raketten
Minister Hennis (Defensie) heeft al eerder aangegeven dat nieuwe onderzeeŽrs niet alleen inlichtingen moeten verzamelen, maar net als de huidige onderzeeŽrs ook een flinke slagkracht moeten bezitten. Behalve torpedoís, zoals de Walrus-boten, zouden de vervangers ook raketten moeten kunnen afvuren. Binnenkort komt de VVD-bewindsvrouw met een nadere uitwerking.

De Tweede Kamer heeft de vervanging van de Walrusklasse bestempeld tot ígroot projectí. Dat betekent dat de minister geregeld en nauwgezet moet rapporteren over hoe de aanschaf ervoor staat en wat de verwachte kosten en risicoís zijn. Ook komt er onafhankelijk toezicht, bijvoorbeeld van de Rekenkamer.

Defensie kent geen gelukkige geschiedenis met de aankoop van onderzeeŽrs. Bij de huidige Walrusklasse liepen de aanschafkosten zo uit de hand dat er bij de marineleiding koppen rolden. Defensie zag zich gedwongen de politiek meer te betrekken bij de aankoop van materieel.

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.