Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => Defensiebrede onderwerpen => Opkomst perikelen => Topic gestart door: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur

Titel: wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur
Hallo mensen!

Ik heb me zonet even voorgesteld, hier mijn eerste vragen :lol:

zoals ik paar minuten geleden schreef heb ik twee hobby's/ passies, dit is Horeca en Defensie.

zoals ik er nu over denk ga ik mijn mbo niveau 4 afmaken, daarna bezig met hogere hotelschool (waar ik waarschijnlijk 3 jaar over ga doen)
Als ik deze 2 opleidingen klaar heb ben ik 23... en nou zit ik met de vraag zal ik daarna bij defensie gaan?
mijn bedoeling is, om een poosje in dienst te gaan en daarna mijn horeca leven weer oppakken.

ik heb voor mijzelf (naar mijn mening) een aantal negatieve en positieve punten van defensie op een rij gezet.

negatief:
-minimaal 3 jaar!
-kans op trauma e.d.
-kans op sneuvelen
-mijn sociale leven weg

positief:
-een erg goed salaris
-ik wil het ervaren! op avontuur uit!
-discipline
-kameraadschap
-ik wil iets bereiken (ergens trots op zijn)

dit zijn eigenlijk voor mij de belangrijkste punten, tot zover.
ik moet er nog wat bijvertellen:
als ik me aanmeld bij defensie, dan wil ik graag uitgezonden worden (ik zie hier dus niet tegenop, integendeel)
wel hangt dit samen met het negatieve punt wat bij mij erg zwaar telt... De trauma's die men op kan lopen, het "gek" worden.
dat soort verhalen....

graag zou ik jullie reacties willen, ook zou ik graag willen weten of er echt veel veteranen, veteranenhulp nodig hebben e.d. omdat ze getraumatiseerd zijn en voor de rest van hun leven geen beroep meer kunnen uitoefenen.

owja, ook wel een belangrijke vraag,
denken jullie dat Nederland over 5 jaar (dus wanneer ik 23 ben, en klaar met mijn opleiding) weer defensie nodig heeft, of kan ik de defensie de komende 20 jaar uit me kop zetten?

Mensen, alvast Hartelijk bedankt!!

Groetjes Dion!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 11/06/2011 | 09:36 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur

ik heb voor mijzelf (naar mijn mening) een aantal negatieve en positieve punten van defensie op een rij gezet.

negatief:
-minimaal 3 jaar!  bij bijna geen één burgerbedrijf krijg je meteen een onbepaald contract, hierin is Defensie geen uitzondering meer in. daarnaast zeg je zelf: mijn bedoeling is, om een poosje in dienst te gaan en daarna mijn horeca leven weer oppakken.
wat dan negatief aan die minimale tijd van 3 jaar?
-kans op trauma e.d.  ook in de burgermaatschappij kan je een trauma op lopen, ongeval, overval of andere schokkende gebeurtenis
-kans op sneuvelen hoevaak lees je niet in de krant "werknemer om gekomen?" Het word niet zo groot uitgemeten dan als er een militair sneuvelt, of wat dacht je van een verkeersongeval? (wat ook militairen overkomt, maar dat lees je niet in de krant
-mijn sociale leven weg je zegt eigenlijk dat wij geen sociaal leven meer hebben? Waar baseer je dit op? Dus met de werktijden in de horeca  kan je wel een sociaal leven op bouwen?  :devil:

positief:
-een erg goed salaris   het is redelijk, maar er gaat van alles vanaf en er komt bijna niets bij, dus het word echt minder.
-ik wil het ervaren! op avontuur uit!  uitzendingen is geen verhaal uit een spannend jongens boek.   Daarnaast is het "avontuur" voor veel van de uitgezonden militair op het kamp........waar je 6 maanden elke dag hetzelfde doet......
-discipline  dat valt erg mee als je paraat zit, in opleiding is die "streng"
-kameraadschap  dat is toch een sociaal iets?
-ik wil iets bereiken (ergens trots op zijn) wat wil je bereiken?  een paar medialles?

De positieve dingen die je op noemt vind ik er summier tegen over je negatieve dingen.

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur
ook zou ik graag willen weten of er echt veel veteranen, veteranenhulp nodig hebben e.d. omdat ze getraumatiseerd zijn en voor de rest van hun leven geen beroep meer kunnen uitoefenen.
Nee.

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uurdenken jullie dat Nederland over 5 jaar (dus wanneer ik 23 ben, en klaar met mijn opleiding) weer defensie nodig heeft, of kan ik de defensie de komende 20 jaar uit me kop zetten?

Mijn glazen bol heeft momenteel storing  :devil:
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
Thx voor de reply!


negatief:
-minimaal 3 jaar! Okay, dit wist ik niet! ik dacht dat het meteen 3 jaar was. Nu ik er zo over nadenk, is 3 jaar zo voorbij....
-kans op trauma e.d. hier ben ik best wel "bang" voor, dat hoeft dus helemaal niet!? de kans is minimaal dat het gebeurt?
-kans op sneuvelen
-mijn sociale leven weghaha, nee dat zeg ik niet, maar je bent een hele poos weg (precieze aantallen kan ik niet meer zo vinden)
en je familie en maten zitten gewoon hier in twente, en jij zit een paar maand ergens anders, om heel zwart op wit te zeggen: kennen ze je nog wel na een aantal jaar dat je in dienst hebt gezeten?
hoe doen jullie dat? een paar maand weg, dan een weekendje bij je vrouw/vriendin/familie/maten zitten en dan weer wat maanden weg? of heb ik een verkeerd beeld van de landmacht^^? Scherpe opmerking trouwens van het sociale leven in de horeca! daar zit wel wat in!

positief:
-een erg goed salaris wat gaat er zoal vanaf dan? het verdient toch best lekker, je brengt veel tijd door op de basis, kost en inwoning krijg je, daar betaal je niks voor! dus dan kan je toch mooi wat geld sparen!? verdient een normaal mens van 23 ongeveer hetzelfde dan?
-ik wil het ervaren! op avontuur uit! ik bedoel het hele defensie gebeuren, ik wil het heel graag ervaren! je komt op veel plekken, ivm oefeningen enzo, toch?
-discipline okay, duidelijk!
-kameraadschap wederom erg scherp geantwoord :P
-ik wil iets bereiken (ergens trots op zijn) nee geen medailles... ik wil graag iets nuttigs doen, ik wil deel uitmaken van iets groots, waarbij ik de mensheid kan helpen.

erg summier.... voor mij zijn dit de belangrijkste punten (tot nu toe dan), wat gaf bij jullie doorslag om het leger in te gaan? en waarmee zaten jullie het meest te worstelen?

nogmaals bedankt voor de reply!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 11/06/2011 | 11:56 uur
Citaat van: onderofficier op 11/06/2011 | 09:36 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur
Mijn glazen bol heeft momenteel storing  :devil:

Is de netwerkkabel aangesloten, heeft-ie power over ethernet en staat-ie op DHCP?
Anders moet je hem handmatig een IP adres geven binnen het bereik van je subnetmask.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 11/06/2011 | 11:58 uur
Citaat van: onderofficier op 11/06/2011 | 09:36 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 01:16 uur
ook zou ik graag willen weten of er echt veel veteranen, veteranenhulp nodig hebben e.d. omdat ze getraumatiseerd zijn en voor de rest van hun leven geen beroep meer kunnen uitoefenen.
Nee.


Ik denk dat OO de enige is ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: guest1400 op 11/06/2011 | 12:26 uur
Dion, ik ging om precies dezelfde redenen in dienst. Ik was op zoek naar kameraadschap, discipline,avontuur en een actieve baan. Om eerlijk te zijn heb ik het niet gevonden bij defensie. zodra je paraat komt te zitten is bijna elke vorm van discipline ver te zoeken bij veel lui, avontuur heb ik al helemaal niet gevonden, tuurlijk je hebt een paar leuke ''momentjes'' maar als je kickt op extreme sporten enzo dan valt het allemaal vies tegen. Een actieve baan heb ik al helemaal niet, de sporten die je doet zijn gwoon ronduit kut strikt om het feit dat je MOET sporten en niet MAG sporten. Ik ben een vrij actief baasje op het gebied van sport maar ik (en veel van m'n collega's) vinden de sporten die je krijgt gewoon saai. Kameraadschap heb ik wel gevonden, van mensen uit mijn opleiding tot aan mensen paraat. Samen naar de kloten gaan bindt je maar ook als je de kk verveelt ga je mekaar leren kennen. Eigenlijk is mijn tijd bij defensie vies tegengevallen en ben ik nu al het voorbereiden om defensie uit te gaan maar dan wel met max diploma's en papiertjes zodat ik straks in de burger een beetje leuk leven kan leiden. Toekomstperspectief heb je toch niet meer in dit bedrijf, de organisatie wordt compleet wegbezuinigt en verandert in het grootste lachertje van de NAVO en dat doet pijn. Heb er ik dan spijt van dat ik bij defensie ben gegaan? NEE absoluut niet want ik had ook niet willen rondlopen met de vraag hoe het zou zijn geweest als ik niet in dienst had gezeten. dus enigzins ben ik blij dat ik het heb gedaan.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/06/2011 | 13:03 uur
Citaat van: guest1400 op 11/06/2011 | 12:26 uur
Dion, ik ging om precies dezelfde redenen in dienst. Ik was op zoek naar kameraadschap, discipline,avontuur en een actieve baan. Om eerlijk te zijn heb ik het niet gevonden bij defensie. zodra je paraat komt te zitten is bijna elke vorm van discipline ver te zoeken bij veel lui, avontuur heb ik al helemaal niet gevonden, tuurlijk je hebt een paar leuke ''momentjes'' maar als je kickt op extreme sporten enzo dan valt het allemaal vies tegen. Een actieve baan heb ik al helemaal niet, de sporten die je doet zijn gwoon ronduit kut strikt om het feit dat je MOET sporten en niet MAG sporten. Ik ben een vrij actief baasje op het gebied van sport maar ik (en veel van m'n collega's) vinden de sporten die je krijgt gewoon saai. Kameraadschap heb ik wel gevonden, van mensen uit mijn opleiding tot aan mensen paraat. Samen naar de kloten gaan bindt je maar ook als je de kk verveelt ga je mekaar leren kennen. Eigenlijk is mijn tijd bij defensie vies tegengevallen en ben ik nu al het voorbereiden om defensie uit te gaan maar dan wel met max diploma's en papiertjes zodat ik straks in de burger een beetje leuk leven kan leiden. Toekomstperspectief heb je toch niet meer in dit bedrijf, de organisatie wordt compleet wegbezuinigt en verandert in het grootste lachertje van de NAVO en dat doet pijn. Heb er ik dan spijt van dat ik bij defensie ben gegaan? NEE absoluut niet want ik had ook niet willen rondlopen met de vraag hoe het zou zijn geweest als ik niet in dienst had gezeten. dus enigzins ben ik blij dat ik het heb gedaan.

Ga naar de Marine... ik heb er 8 jaar rondgevaren en me vrij wel nooit hoeven te vervelen (ik kan niet praten over niet operationele plaatsingen want die heb ik simpelweg nooit gehad)

Terug kijkend is dit een uitermate boeiende periode uit mijn leven geweest.. als ik morgen 20 zou worden, dan zou ik me vandaag weer aanmelden.

Als mijn toekomstige plaatsing dan maar geen OPV zou zijn.... al hoe wel.. alleen in de west...   :angel:
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Enforcer op 11/06/2011 | 13:06 uur
Kost en inwoning?! De kost moet je gewoon betalen.

Als je 18 bent, dan verdien je de eerste paar jaar best redelijk ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Daarna wordt je keihard ingehaald.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/06/2011 | 13:08 uur
Citaat van: Enforcer op 11/06/2011 | 13:06 uur
Kost en inwoning?! De kost moet je gewoon betalen.

Als je 18 bent, dan verdien je de eerste paar jaar best redelijk ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Daarna wordt je keihard ingehaald.

Daarom is BBT (of was) een uitstekende opstap in de wereld om vervolgens iets anders passend te gaan doen.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 11/06/2011 | 14:23 uur
Citaat van: jurrienvisser op 11/06/2011 | 13:03 uur
Ga naar de Marine... ik heb er 8 jaar rondgevaren en me vrij wel nooit hoeven te vervelen (ik kan niet praten over niet operationele plaatsingen want die heb ik simpelweg nooit gehad)

Terug kijkend is dit een uitermate boeiende periode uit mijn leven geweest.. als ik morgen 20 zou worden, dan zou ik me vandaag weer aanmelden.

Als mijn toekomstige plaatsing dan maar geen OPV zou zijn.... al hoe wel.. alleen in de west...   :angel:

Ik vrees dat Jurrien z'n blik op de marine ook enigzins aan tijdroest heeft geleden. Het is niet meer zoals in de jaren 90, laat staan daarvoor...... Een westboot, lange tijd als krent in de vaarpap gezien, is ook niet meer van haven naar haven kachelen, maar veel vaker een paar weken op zee en dus niet meer die lading havens die er ooit waren. "Guest1400" zit wat dichter bij de situatie zoals-ie ook bij de KM steeds meer ervaren wordt, althans zo is mijn mening.

Ik zou zoals defensie nu in elkaar steekt en vooral gezien het personeels"beleid" gevuld met vriendjespolitiek en loze beloftes zeker niet meer voor defensie kiezen!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/06/2011 | 14:43 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 11/06/2011 | 14:23 uur
Citaat van: jurrienvisser op 11/06/2011 | 13:03 uur
Ga naar de Marine... ik heb er 8 jaar rondgevaren en me vrij wel nooit hoeven te vervelen (ik kan niet praten over niet operationele plaatsingen want die heb ik simpelweg nooit gehad)

Terug kijkend is dit een uitermate boeiende periode uit mijn leven geweest.. als ik morgen 20 zou worden, dan zou ik me vandaag weer aanmelden.

Als mijn toekomstige plaatsing dan maar geen OPV zou zijn.... al hoe wel.. alleen in de west...   :angel:

Ik vrees dat Jurrien z'n blik op de marine ook enigzins aan tijdroest heeft geleden. Het is niet meer zoals in de jaren 90, laat staan daarvoor...... Een westboot, lange tijd als krent in de vaarpap gezien, is ook niet meer van haven naar haven kachelen, maar veel vaker een paar weken op zee en dus niet meer die lading havens die er ooit waren. "Guest1400" zit wat dichter bij de situatie zoals-ie ook bij de KM steeds meer ervaren wordt, althans zo is mijn mening.

Ik zou zoals defensie nu in elkaar steekt en vooral gezien het personeels"beleid" gevuld met vriendjespolitiek en loze beloftes zeker niet meer voor defensie kiezen!

Dat is dan weer jammer... daar gaat mijn optimistische blik... maar gelukkig, de herinnering is het koesteren waard.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 11/06/2011 | 14:49 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
-minimaal 3 jaar! Okay, dit wist ik niet! ik dacht dat het meteen 3 jaar was. Nu ik er zo over nadenk, is 3 jaar zo voorbij....
-kans op trauma e.d. hier ben ik best wel "bang" voor, dat hoeft dus helemaal niet!? de kans is minimaal dat het gebeurt?

Dat is niet aan te geven, het overkomt je of het overkomt je niet.

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
-mijn sociale leven weghaha, nee dat zeg ik niet, maar je bent een hele poos weg (precieze aantallen kan ik niet meer zo vinden)
en je familie en maten zitten gewoon hier in twente, en jij zit een paar maand ergens anders, om heel zwart op wit te zeggen: kennen ze je nog wel na een aantal jaar dat je in dienst hebt gezeten?
hoe doen jullie dat? een paar maand weg, dan een weekendje bij je vrouw/vriendin/familie/maten zitten en dan weer wat maanden weg? of heb ik een verkeerd beeld van de landmacht^^?!
Ja, je hebt een verkeerd beeld van de landmacht.

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
positief:
-een erg goed salaris wat gaat er zoal vanaf dan? het verdient toch best lekker, je brengt veel tijd door op de basis, kost en inwoning krijg je, daar betaal je niks voor! dus dan kan je toch mooi wat geld sparen!?
Als op jezelf woont of samenwoont (dus niet bij je ouders) en een huur/koop-overeenkomst hebt dan betaal je inderdaad niets voor de legering, maar dan heb je gewoon je huur/hypotheek wat je moet betalen.
Het eten (kost) daar krijg je een tegemoetkoming in, wat lang niet voldoende is voor al je maaltijden en s'avonds nog een drankje
Hoe kom je aan deze verkeerde informatie?

Daarnaast deel je een kamer met 1,2 of 3 anderen en op sommige kazernes zelfs met 5 anderen. 

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
-ik wil het ervaren! op avontuur uit! ik bedoel het hele defensie gebeuren, ik wil het heel graag ervaren! je komt op veel plekken,
Dan moet je naar de marine. Dan kan je (het er)varen

Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
-ik wil iets bereiken (ergens trots op zijn) nee geen medailles... ik wil graag iets nuttigs doen, ik wil deel uitmaken van iets groots, waarbij ik de mensheid kan helpen.
Dan moet je bij een non-profit hulporganistatie aan de slag gaan.   
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 11/06/2011 | 14:53 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 11:24 uur
ik wil deel uitmaken van iets groots, waarbij ik de mensheid kan helpen.

En dat denk je bij defensie te kunnen vinden? Iets groots? Doe eens wat voorbeelden uit het recente verleden aan "grootse zaken" waarbij de mensheid geholpen is.......
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 11/06/2011 | 23:34 uur
thx voor de replies!

zo! dan had ik zeker een verkeerd beeld over defensie!
even ter verduidelijking, paraat zitten betekend: klaar met de opleiding, wachten op orders?

marine, mmm.... ik denk dat ik graag modder wil happen, in zo'n boot bestuur je een computer, toch?
alles via computers, ik denk (nu gezien, als ik in dienst ga) dat landmacht het meest geschikt voor mij is, ofniet?
en bij de landmacht ga je toch ook naar het buitenland, voor oefeningen e.d.?

@kapitein rob
grootse zaken, daar bedoel ik mee dat defensie iets "groots" is.
de mensheid helpen, defensie doet niets anders toch? Uruzgan, Afghanistan al die landen daar, overal waar een oorlog heerst, ook haiti enzo....
defensie gaat naar die landen om de burgers te helpen, en zorgen dat er weer vrede wederkeert.
zit ik fout?

die verkeerde informatie, zit er vanaf mijn geboorte al in volgens mij.

dus landmacht is (na de opleiding) op de kazerne aanwezig zijn.
even sporten, wat eten, en voor de rest op je kamer, met  je kamergenoten potje kaarten, en af en toe even je laptop pakken ofzo...
dan is er om de zoveel tijd een oefening voor paar dagen, soms buitenland, en daarna weer op de kazerne zitten?

veel mensen die ik spreek, die in dienstplicht hebben gezeten zeggen tegen mij, dat dit hun mooiste periode uit hun leven is geweest, ze zouden zo weer willen! en het was zo'n enorm grote levenservaring. je kijkt anders tegen het leven aan, je ziet de "belangrijkere" dingen...

is defensie zo verandert :omg:?

bedankt voor al jullie antwoorden, erg leerzaam!!


Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 11/06/2011 | 23:45 uur
Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 23:34 uur
@kapitein rob
grootse zaken, daar bedoel ik mee dat defensie iets "groots" is.
de mensheid helpen, defensie doet niets anders toch? Uruzgan, Afghanistan al die landen daar, overal waar een oorlog heerst, ook haiti enzo....
defensie gaat naar die landen om de burgers te helpen, en zorgen dat er weer vrede wederkeert.
zit ik fout?

Overal waar een oorlog heerst? Tja, stel jezelf de vraag of we daar zitten waar een oorlog heerst. Denk vooral eens na of de plekken waar we de laatste jaren zijn geweest de vrede is wedergekeert. Ik denk dat je met Bosnie het laatste "succes" genoemd hebt. Als we dat nog durven zeggen na ons dieptepunt aldaar.....

Wij zitten naar mijn mening niet ergens om de burgers te helpen, want waarom zitten we dan niet in Darfur? Zaten we niet in Ruanda? Hebben we ons v.w.b. Haiti ons er met een schamele bijdrage vanaf gemaakt? Doen we in Libie niets substantieels? Houden we de mond stijf dicht over Syrie?

Je idealistische gedachtes zijn lovenswaardig, maar ik denk dat je door de defensie-PR heen moet prikken. Lees maar eens wat topics op het forum en kijk wat de diverse collega's en defensiegeinteresseerden en -volgers te melden hebben.

Ennuh; als je wil zandhappen en statistisch de meeste kans op buitenlandse avonturen wilt hebben, zou ik het korps mariniers maar eens overwegen.  ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 12/06/2011 | 01:02 uur
hallo Rob,

Okay! ja die defensie-pr, elke x als ik een van die filmpjes kijk op werkenbijdelandmacht.nl raak ik opgewonden!
ver van de waarheid dus!

zit ik met dit verhaal aardig goed?:

dus landmacht is (na de opleiding) op de kazerne aanwezig zijn.
even sporten, wat eten, en voor de rest op je kamer, met  je kamergenoten potje kaarten, en af en toe even je laptop pakken ofzo...
dan is er om de zoveel tijd een oefening voor paar dagen, soms buitenland, en daarna weer op de kazerne zitten?

korps mariniers, dat is volgens mij veel te goed voor mij, denk niet dat ik dat aan kan:$
ik zat de laatste tijd zelf te denken een onderofficier bij de KL....
al zal ik pas in dienst gaan na mijn hbo opleiding, toch onderofficier...

groetjes Dion
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 12/06/2011 | 10:02 uur
Citaat van: Dion op 12/06/2011 | 01:02 uur
Okay! ja die defensie-pr, elke x als ik een van die filmpjes kijk op werkenbijdelandmacht.nl raak ik opgewonden!
Er zijn vele andere dingen waar ik opgewonden van raak, maar het tegen overgestelde gebeurt me als ik die pr-filmpjes zie.....   :devil:


Citaat van: Dion op 12/06/2011 | 01:02 uurdus landmacht is (na de opleiding) op de kazerne aanwezig zijn.
even sporten, wat eten, en voor de rest op je kamer, met  je kamergenoten potje kaarten, en af en toe even je laptop pakken ofzo...
dan is er om de zoveel tijd een oefening voor paar dagen, soms buitenland, en daarna weer op de kazerne zitten
Hier sla je ook weer in door. Wat denk je van onderhoud, lessen volgen, sporten e.d. ? 

Citaat van: Dion op 12/06/2011 | 01:02 uur
korps mariniers, dat is volgens mij veel te goed voor mij, denk niet dat ik dat aan kan:$
Waarom niet proberen?  Nee, heb je Ja, kan je krijgen. 
Als het Korps niet lukt, dan kan je het altijd nog proberen bij de KL.


Citaat van: Dion op 11/06/2011 | 23:34 uur
veel mensen die ik spreek, die in dienstplicht hebben gezeten zeggen tegen mij, dat dit hun mooiste periode uit hun leven is geweest, ze zouden zo weer willen! en het was zo'n enorm grote levenservaring. je kijkt anders tegen het leven aan, je ziet de "belangrijkere" dingen...

is defensie zo verandert :omg:?

De opkomstplicht is +/- 14 jaar geleden afgeschaft. In die tijd is er aardig wat veranderd binnen defensie. (overal is het verandert na 14 jaar)
In die loop van tijd is alles natuurlijk leuk geweest, de negatieve dingen verwateren meestal sneller dan de positieve dingen.
En worden de zaken ook mooier verteld dan het was.
Ook de samenstelling van de peletons zijn anders dan voorheen. Je kwam toen alle lagen van de bevolking tegen: dat is tegenwoordig niet meer zo.

Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 12/06/2011 | 12:44 uur
Citaat van: onderofficier op 12/06/2011 | 10:02 uur
Er zijn vele andere dingen waar ik opgewonden van raak,

Wèèt ik tôôôch....

Ik zit ook nooit in die PR filmpjes.

Dion, die filmpjes zijn hoogtepunten. Over Paraat: klaar met je opleiding ben je nooit, weet je. Je moet aan je lichaam blijven werken, in het weekeinde naar de kroeg en naar de reeperbahn, door de weeks schietoefeningen en brevetten halen voor bijv WOH, zwemmen, SLA en onderhoud. Als je uitrusting schoon is zie je altijd nog wel een randje geel van de oirschotse hei zitten. stil zitten hoeft niet en desnoods organiseer(t) je (kader) wat om bezig te zijn. Maar inderdaad, het gebeurt wel eens dat je een half dagje zit te wachten op een gebeurtenis die nooit zal gebeuren....

Rob
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 12/06/2011 | 23:58 uur
Duidelijk mensen!

nu ik al deze verhalen hoor, lijkt het me nog steeds leuk! wel minder dan ik dacht, maar nog steeds leuk!

ik heb net even wat pr-filmpjes gekeken van korps mariniers en KCT, en dat lijkt me helemaal super!
maar vergeleken met mijn leeftijdsgenoten, ben ik niet de sterkste (ik denk dat ik gemiddeld ben) en mijn conditie is volgens mij ook niet zo goed (tenminste ik was vroeger met voetbal enzo, vaak 1 van de laatste die dat rondje rennen afmaakte).
voor Korps en KCT moet je toch echt een uitstekende conditie en super veel kracht hebben? of verkijk ik me hier ook op :lol:?
waar zakken de meeste mensen op? en wat is zwaarder korps of kct?

Wederom bedankt!!!

Groetjes Dion
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 13/06/2011 | 00:35 uur
Mentaal haken ze af...

Als je een gewoon leven naast je loopbaan bij defensie wil moet je niet kiezen voor KCT
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: StormTrooper op 13/06/2011 | 01:23 uur
Citaat van: SMI de Boer op 13/06/2011 | 00:35 uur
Mentaal haken ze af...

Als je een gewoon leven naast je loopbaan bij defensie wil moet je niet kiezen voor KCT
En het Korps natuurlijk  ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 13/06/2011 | 02:19 uur
Geldt al voor LMB ook...
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 13/06/2011 | 13:48 uur
Citaat van: SMI de Boer op 13/06/2011 | 00:35 uur
Mentaal haken ze af...

Als je een gewoon leven naast je loopbaan bij defensie wil moet je niet kiezen voor KCT

Niet overdrijven.  Net als voor het korps maar zeker voor LMB...........
Maar je baan maakt toch uit van je "gewone" leven,     

Het is wat je zelf wilt:  een baan in de horeca bied je ook niet echt een "gewoon leven naast je loopbaan"   
wat te denken van een internationaal vrachtwagenchauffeur?  vrijdags om 23.00 uur thuis en zondags om 20.00 weer weg.......in de cabine slapen.

Laten we elkaar niet gek maken, dat je alleen als militair vaak van huis ben er zijn zat andere banen te bedenken die dat ook hebben. (buiten die ik genoemd heb)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 13/06/2011 | 14:08 uur
Citaat van: dudge op 13/06/2011 | 14:01 uur
Tuurlijk. Als jij elke avond thuis wil zijn moet je geen internationaal vrachtwachenchauffeur worden, of KLM-piloot, of commando. Het zou niet erg zijn allemaal. Maar als je een stevig sociaal leven hebt in Maastricht, en je gaat bij de marine, dan zal je sommige mensen minder gaan zien, andere helemaal niet meer. Maar dat hoeft niet erg te zijn. KCT idem. Sommige eenheden hebben gewoon wat vaker oefeningen en zijn wat vaker in het buitenland te vinden dan andere. Het is een onderdeel van kiezen voor defensie, je bent vaker van huis. Als je dat niet wilt moet je bij de bakker op de hoek gaan werken. Het is maar wat je leuk vindt.

Inderdaad het is een keuze   

Het kan ook voordelen hebben   :devil:  :  "andere zie je helemaal niet meer"   ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 14/06/2011 | 02:43 uur
haha okay thx!!

ook lijkt LMB mij wel wat, maar nog steeds gaat de meeste interesse uit naar KCT en Korps.
volgens mij ben ik mentaal aardig sterk en heb ik ook doorzettingsvermogen, (volgens mij he.....)

Denken jullie dat korps of kct te doen is voor mij?

nog even over dat sociale leven, ik gaf aan dat ik dit een minpunt vond (mijn sociale leven weg)
maar nu ik steeds iets beter na denk, lijkt het me toch ook wel weer zeer leuk om er ff uit te zijn, snappen jullie wat ik bedoel?
of piep ik na een maand defensie wel anders?

trouwens over conditie en kracht, moet je hiervan al veel hebben alvorens je solliciteert, of word je dit geleerd/getraind?

Groetjes Dion!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 14/06/2011 | 03:02 uur
Citaat van: Dion op 14/06/2011 | 02:43 uur
trouwens over conditie en kracht, moet je hiervan al veel hebben alvorens je solliciteert, of word je dit geleerd/getraind?

Ik adviseer je om hiervoor de zoekfunctie van het forum te gebruiken; hier zijn topics over.

Rob
Forumbeheerder
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: StormTrooper op 14/06/2011 | 17:13 uur
Citaat van: Dion op 14/06/2011 | 02:43 uur
Denken jullie dat korps of kct te doen is voor mij?

Groetjes Dion!
Is aan ons niet om te bepalen. Aan jou om een keuze te maken en vervolgens het keuringstraject zien in te komen. Dan zullen de artsen en psychologen bepalen of het iets voor jou 'kan' zijn.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 14/06/2011 | 18:02 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/06/2011 | 03:02 uur
Citaat van: Dion op 14/06/2011 | 02:43 uur
trouwens over conditie en kracht, moet je hiervan al veel hebben alvorens je solliciteert, of word je dit geleerd/getraind?

Ik adviseer je om hiervoor de zoekfunctie van het forum te gebruiken; hier zijn topics over.

Rob
Forumbeheerder


Ik daarentegen adviseer je even dit te bekijken

http://www.korpscommandotroepen.nl/werving/upload/file/trainingsschema_KCT_3.pdf
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 14/06/2011 | 18:18 uur
Sorry rob, ik zal 'm gebruiken.

thx voor het trainingschema, erg nuttig;)

Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 14/06/2011 | 18:53 uur
Citaat van: onderofficier op 13/06/2011 | 13:48 uur
Citaat van: SMI de Boer op 13/06/2011 | 00:35 uur
Mentaal haken ze af...

Als je een gewoon leven naast je loopbaan bij defensie wil moet je niet kiezen voor KCT

Niet overdrijven.  Net als voor het korps maar zeker voor LMB...........
Maar je baan maakt toch uit van je "gewone" leven,     

Het is wat je zelf wilt:  een baan in de horeca bied je ook niet echt een "gewoon leven naast je loopbaan"   
wat te denken van een internationaal vrachtwagenchauffeur?  vrijdags om 23.00 uur thuis en zondags om 20.00 weer weg.......in de cabine slapen.

Laten we elkaar niet gek maken, dat je alleen als militair vaak van huis ben er zijn zat andere banen te bedenken die dat ook hebben. (buiten die ik genoemd heb)

Geloof bovenstaande niet.

Als KCT-er zal er enórm vaak weg zijn van huis en dat vaak zonder dat bijvoorbeeld je familie/geliefde(n) weten waar je bent of wanneer je terugkomt, over een week of twee, of over een paar maanden? En dan te weten dat je nog een zeker risico loopt ook. Daarentegen heb je wel een van de meest vette en speciale banen die er bestaan en maak je natuurlijk geweldige avonturen mee en kom je nog eens ergens.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 14/06/2011 | 20:20 uur
Smash, zo is het en niet anders
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 15/06/2011 | 14:38 uur
Citaat van: smash op 14/06/2011 | 18:53 uur
Citaat van: onderofficier op 13/06/2011 | 13:48 uur
Citaat van: SMI de Boer op 13/06/2011 | 00:35 uur
Mentaal haken ze af...

Als je een gewoon leven naast je loopbaan bij defensie wil moet je niet kiezen voor KCT

Niet overdrijven.  Net als voor het korps maar zeker voor LMB...........
Maar je baan maakt toch uit van je "gewone" leven,     

Het is wat je zelf wilt:  een baan in de horeca bied je ook niet echt een "gewoon leven naast je loopbaan"   
wat te denken van een internationaal vrachtwagenchauffeur?  vrijdags om 23.00 uur thuis en zondags om 20.00 weer weg.......in de cabine slapen.

Laten we elkaar niet gek maken, dat je alleen als militair vaak van huis ben er zijn zat andere banen te bedenken die dat ook hebben. (buiten die ik genoemd heb)

Geloof bovenstaande niet.

Als KCT-er zal er enórm vaak weg zijn van huis en dat vaak zonder dat bijvoorbeeld je familie/geliefde(n) weten waar je bent of wanneer je terugkomt, over een week of twee, of over een paar maanden? En dan te weten dat je nog een zeker risico loopt ook. Daarentegen heb je wel een van de meest vette en speciale banen die er bestaan en maak je natuurlijk geweldige avonturen mee en kom je nog eens ergens.

Conclusie:   alleen bij het KCT ben je "enorm" vaak van huis..............dus bij het Korps en LMB niet...................

We lopen allemaal een risico, steek maar eens de straat over.
Hoeveel KCT-ers zijn er omgekomen?  Wat is dan het extra risico?   

Daarnaast is het jouw conclusie dat het "een van de meest vette en speciale banen zijn die er bestaan"  waarom heb je het zelf dan niet gedaan?

"geweldige avonturen"   het is maar wat je avontuur vind:  een paar weken letter en figuurlijk onder de grond zitten vind ik niet echt avontuurlijk, maar dat is mijn mening weer.

Die geweldige avonturen is voor die mannen gewoon werk en zij zien dat echt niet zo............  en de KCT zoekt geen avonturiers. 

Maar de familie van de bemaning van de onderzeeërs weten ook niet waar hun geliefden zijn en voor hoelang ze weg blijven..............
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 15/06/2011 | 15:28 uur
Citaat van: onderofficier op 13/06/2011 | 13:48 uur
Laten we elkaar niet gek maken, dat je alleen als militair vaak van huis ben er zijn zat andere banen te bedenken die dat ook hebben. (buiten die ik genoemd heb)

Laten we vooral elkaar wel eens gek maken: hoeveel banen kun jij opnoemen dat je zomaar 4-6 maanden non-stop van huis bent? Wellicht wat verdwaalde Ballast-Nedam- en Shell-medewerkers, dat soort types. Een verdwaalde ontwikkelingsmedewerker? Of vergeet ik er nu een hele riedel zodat je in rede niet meer kunt zeggen dat militair in deze een buitenissig beroep is?
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 15/06/2011 | 15:33 uur
Citaat van: onderofficier op 15/06/2011 | 14:38 uur
Daarnaast is het jouw conclusie dat het "een van de meest vette en speciale banen zijn die er bestaan"  waarom heb je het zelf dan niet gedaan?

Misschien dat Smash de mening is toegedaan dat Chinookvlieger een van die andere "meest vette en speciale banen is die er bestaan"? Ieder z'n perceptie is toch anders. Een lid van de onderzeedienst is helemaal lyrisch over zijn subbestaan; ik vind het een benauwd wereldje, in meerdere opzichten. Waar ik overigens qua product alle respect voor heb! Ik zou ook zomaar kunnen roepen dat ik het geld in mijn kluis tellen "de meest vette baan vind die er bestaat". Dat is natuurlijk niet zo, maar ik ken admeurs die helemaal wild zijn over hun baan/dienstvak/wapen.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 17:05 uur
Citaat van: onderofficier op 15/06/2011 | 14:38 uur
Conclusie:   alleen bij het KCT ben je "enorm" vaak van huis..............dus bij het Korps en LMB niet...................

We lopen allemaal een risico, steek maar eens de straat over.
Hoeveel KCT-ers zijn er omgekomen?  Wat is dan het extra risico?   
Denk jij dat jij het te horen krijgt als een KCT-er is overleden in een land waar 'we helemaal niet zitten'?
Citaat
Daarnaast is het jouw conclusie dat het "een van de meest vette en speciale banen zijn die er bestaan"  waarom heb je het zelf dan niet gedaan?
Ten eerste is mijn baan nóg vetter en specialer en ten tweede acht ik mezelf niet geschikt voor KCT.

Citaat
"geweldige avonturen"   het is maar wat je avontuur vind:  een paar weken letter en figuurlijk onder de grond zitten vind ik niet echt avontuurlijk, maar dat is mijn mening weer.

Die geweldige avonturen is voor die mannen gewoon werk en zij zien dat echt niet zo............  en de KCT zoekt geen avonturiers. 
Je moet wel avontuurlijk ingesteld zijn om bij de KCT te willen. Dat betekent niet dat je dan een avonturier bent zoals jij zegt. Mja, verder snap ik niet wat je zit te zeiken op het KCT. Wat doe jij zelf eigenlijk bij de KL?
Citaat
Maar de familie van de bemaning van de onderzeeërs weten ook niet waar hun geliefden zijn en voor hoelang ze weg blijven..............
Niet te vergelijken wegens redenen die ik eerder heb gepost.


Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 17:16 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 17:05 uur
Niet te vergelijken wegens redenen die ik eerder heb gepost.
Proef ik hier dat Hr. Ms. onderzeedienst van ondergeschikt belang is?
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 17:26 uur
Citaat van: Lex op 15/06/2011 | 17:16 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 17:05 uur
Niet te vergelijken wegens redenen die ik eerder heb gepost.
Proef ik hier dat Hr. Ms. onderzeedienst van ondergeschikt belang is?

Nee. Ik zeg alleen dat de uitzenddruk van iemand van de onderzeedienst en iemand van het KCT totaal niet te vergelijken valt.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: yelloow op 15/06/2011 | 17:29 uur
Dat klopt, die van de onderzeedienst is stukken hoger  ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 15/06/2011 | 18:25 uur
Ik kan het niet goed verwoorden maar als je als KCTer bijvoorbeeld naar schotland of scandinavie op oefening gaat is het toch even anders dan als je met een cie painf de luneburger heide even neemt. Een siberische raketstelling saboteren boven de poolcirkel is toch iets dat je niet iedereen zo maar even laat doen. Op dat moment ben je als KCTer trouwens "afgeschreven" en verwacht men niet dat je terugkomt, iig niet vòòr koffietijd... Een wijsgeer naar het westen (helpen) verhuizen heeft wel als voordeel dat men je terug verwacht. maar Cigarz kan het wel beter uitdrukken
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 18:33 uur
Citaat van: yelloow op 15/06/2011 | 17:29 uur
Dat klopt, die van de onderzeedienst is stukken hoger  ;)

uitzenddruk staat niet gelijk aan nachten van huis.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 18:53 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 18:33 uur
uitzenddruk staat niet gelijk aan nachten van huis.
Dat klopt. Maar de reactie van het lid "yelloow" gaat niet over "nachten van huis".
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 15/06/2011 | 19:02 uur
Ik denk ook dat je uitzenddruk en specops niet door elkaar moet halen.

14 dagen "ineens" van huis met weinig of geen bericht en communicatie is effe wat anders dan maanden van tevoren weten dat je 4 maanden in de lente in de kattebak zit..
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 19:05 uur
Citaat van: SMI de Boer op 15/06/2011 | 19:02 uur
Ik denk ook dat je uitzenddruk en specops niet door elkaar moet halen.

14 dagen "ineens" van huis met weinig of geen bericht en communicatie is effe wat anders dan maanden van tevoren weten dat je 4 maanden in de lente in de kattebak zit..

Precies wat ik bedoel!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 19:10 uur
Hieruit blijkt ook wel, dat men geen idee heeft van het belang van de onderzeedienst.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: yelloow op 15/06/2011 | 19:15 uur
Gezien aard van de operaties misschien maar beter ook. Zolang de politiek en defensietop het maar zien.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 19:22 uur
Ik zie totaal niet de link tussen dit topic en het belang van de onderzeedienst, maar dat ligt misschien aan mij.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 20:47 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 19:22 uur
Ik zie totaal niet de link tussen dit topic en het belang van de onderzeedienst, maar dat ligt misschien aan mij.
Je bent daar in een reactie op de posting van het lid onderofficier zelf op in gegaan en is het verwachtbaar dat daar reacties op komen.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 15/06/2011 | 20:52 uur
Citaat van: Lex op 15/06/2011 | 20:47 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 19:22 uur
Ik zie totaal niet de link tussen dit topic en het belang van de onderzeedienst, maar dat ligt misschien aan mij.
Je bent daar in een reactie op de posting van het lid onderofficier zelf op in gegaan en is het verwachtbaar dat daar reacties op komen.

Ja, maar dat alles had ook NIETS met het belang van de onderzeedienst te maken. Niets.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Cigarz op 15/06/2011 | 21:02 uur
De vraag was wel of niet bij Defensie, niet bij welk onderdeel van Defensie. En als je het mij vraagt; 'k zou het niet doen...

Niet nu je nog de kans hebt. Defensie is op dit moment zo'n beetje de slechtste werkgever aan deze kant van de maan. Zelfs als 11 jarig meisje in een illegaal Pakistaans naai-ateliertje heb je waarschijnlijk op dit moment meer rechtszekerheid als werknemer, dan bij NLD Defensie...

Je zou het dan natuurlijk uit idealisme kunnen doen (financieel draait het toch wel uit op liefdadigheid, want de "beloning" staat in geen enkele verhouding tot de "investeringen"), maar je kunt je afvragen of een land dat op een dergelijke manier met haar Defensie apparaat omgaat als Nederland op dit moment, jouw idealisme en offerbereidheid wel waard is...

Voorlopig hoef je de vraag overigens helemaal niet te stellen, want er komt op dit moment niemand bij Defensie. Er moet eerst 12.000 pax uit. Het doel was om er 6.000 gedwongen uit te gooien, maar de leegloop is op dit moment zo groot, dat die vlieger al niet meer op gaat. Met als gevolg dat Hillen straks kan zeggen dat de reorganisatie soepel en zonder gedwongen ontslagen is verlopen. Wat de volgende regering er dan waarschijnlijk toe zal zetten, er nog eens 1 mld van af schrapen. Ondanks de huidige destabilisering van de Europese "eenheid"...

Op dit moment een baan bij Defensie kiezen, is ongeveer vergelijkbaar met vanaf de ijsberg op de Titanic springen...
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 15/06/2011 | 22:18 uur
Citaat van: smash op 15/06/2011 | 17:05 uur
Ten eerste is mijn baan nóg vetter en specialer en ten tweede acht ik mezelf niet geschikt voor KCT.

Je moet wel avontuurlijk ingesteld zijn om bij de KCT te willen. Dat betekent niet dat je dan een avonturier bent zoals jij zegt. Mja, verder snap ik niet wat je zit te zeiken op het KCT.


Ik zit helemaal niet te zeiken op het KCT.....in tegendeel.   Probeer uit te leggen dat het KCT "normale" mensen zoekt géén avonturiers.
Deze mensen hebben 1000x meer mijn respect dan wie dan ook!

Het valt me op dat je op een kazerne de mensen van de LMB er meteen uit pikt en die van de KCT niet.............als ze in burger lopen...
De lui van de KCT lopen niet zo hoog van de toren te blazen    hoe belangrijk ze wel niet zijn én dat ze het allemaal maar beter weten omdat ze tig x in Afghanistan of waardan ook zijn geweest  (daar kan jij nog wat van leren)   maar staan open voor anderen in een gesprek. 
Zonder van die vragen "en wat doe jij dan bij de KL" 



Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 15/06/2011 | 22:20 uur
Citaat van: SMI de Boer op 15/06/2011 | 19:02 uur
Ik denk ook dat je uitzenddruk en specops niet door elkaar moet halen.

14 dagen "ineens" van huis met weinig of geen bericht en communicatie is effe wat anders dan maanden van tevoren weten dat je 4 maanden in de lente in de kattebak zit..

Maar men weet waar men aan begint en worden hiervoor ook voor beloond.

Ik denk dat wij er hier harder over "zeiken"  dan zij zelf.............

Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 15/06/2011 | 22:22 uur
ho! mij hoor je niet, ik loop voorop
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 22:52 uur
Diverse off-topic berichten zijn door mij verwijderd.

Lex
Algeheel beheerder
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur
mensen mensen,
wat een rivaliteit :P dat gebeurt ook wel veel bij defensie of niet?
al die filmpjes enzo op youtube, ze zeggen allemaal dat ze zelf de beste zijn^^

Nu wil ik ook nog geen baan bij defensie, maar ik bereid me vast voor. Als ik besluit te gaan, lijkt het me verstandig om nu al rustig opbouwend enige conditie en kracht op te doen (even een offtopic vraagje: als ik conditie en kracht train, blijft het dan een poosje? of moet ik mijn conditie en kracht elke week blijven onderhouden?)

KCT lijkt me nog wel het leukst ivm het zandhappen en de uitdaging/kick/adrenaline e.d.
maar kct lijkt me ook het moeilijkst, aangezien 11 van de 12 burgers niet slaagt!

bestaat er niet iets als: "voor een poosje het leger in".... zeg is half jaartje tot een jaartje?
als je het geen klote aan vind, ben je zo weer weg! dat zou in mijn geval ideaal zijn!

Groetjes Dion!


Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: A.J. op 15/06/2011 | 23:28 uur
Citaat van: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur
bestaat er niet iets als: "voor een poosje het leger in".... zeg is half jaartje tot een jaartje?
als je het geen klote aan vind, ben je zo weer weg! dat zou in mijn geval ideaal zijn!

Vroegah hadden we daar de dienstplicht voor... Maar ja...
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Lex op 15/06/2011 | 23:35 uur
Citaat van: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur
bestaat er niet iets als: "voor een poosje het leger in".... zeg is half jaartje tot een jaartje?
als je het geen klote aan vind, ben je zo weer weg! dat zou in mijn geval ideaal zijn!
Ja dat is er wel. Dat noemen ze de proefperiode/proeftijd. De lengte daarvan is afhankelijk van Krijgsmachtdeel/dienstvak/wapen etc.
Maar is gemiddeld 6 maanden. [wijzigingen voorbehouden]  ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 16/06/2011 | 08:40 uur
Citaat van: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur
Nu wil ik ook nog geen baan bij defensie, maar ik bereid me vast voor. Als ik besluit te gaan, lijkt het me verstandig om nu al rustig opbouwend enige conditie en kracht op te doen (even een offtopic vraagje: als ik conditie en kracht train, blijft het dan een poosje? of moet ik mijn conditie en kracht elke week blijven onderhouden?)
het antwoord staat tussen haakjes  ;D             maar sporten wordt ook een soort verslaving.......
kracht is wel belangrijk maar je hoeft geen body-builder te worden.

Citaat van: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur
KCT lijkt me nog wel het leukst ivm het zandhappen en de uitdaging/kick/adrenaline e.d.
maar kct lijkt me ook het moeilijkst, aangezien 11 van de 12 burgers niet slaagt!
en laat jij net die ene zijn, die wel slaagt.......

Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Hans87 op 16/06/2011 | 15:37 uur
Citaat van: Dion op 15/06/2011 | 23:24 uur


bestaat er niet iets als: "voor een poosje het leger in".... zeg is half jaartje tot een jaartje?
als je het geen klote aan vind, ben je zo weer weg! dat zou in mijn geval ideaal zijn!

Groetjes Dion!




Je hebt een proeftijd...
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 18/06/2011 | 00:38 uur
Hallo mensen!

Bedankt!

even over die proeftijd:
ik kom bij defensie ik word aangenomen met een b.v. 3 jarig contract, en 6 maanden proeftijd. Na die 6 maand kan ik gewoon adios zeggen?
of zit dit anders in elkaar?

@ A.J. jammer dat die is afgeschaft he! ik vind het zoooo jammer! ik had zo graag in dienst gewild! maar nu waarschijnlijk vrijwillig;)

@onderofficier: oh dat is wel jammer dat ik elke dag/week moet opdrukken e.d. maar als het een verslaving word is het alleen maar mooi! hehe
over dat kct, nou dat lijkt mij niet, ik ben slap en heb enige conditie maar meer ook niet!

thx for the replies!

Groetjes Dion
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 18/06/2011 | 08:44 uur
Citaat van: Dion op 18/06/2011 | 00:38 uur
even over die proeftijd:
ik kom bij defensie ik word aangenomen met een b.v. 3 jarig contract, en 6 maanden proeftijd. Na die 6 maand kan ik gewoon adios zeggen?
of zit dit anders in elkaar?

Je moet in die 6 maanden adios zeggen zonder opgave van reden, maar dat kan defensie ook richting jou.

Hou er wel rekening mee dat je nergens recht op hebt  omdat je verwijtbaar werkeloos bent...
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 18/06/2011 | 08:51 uur
Citaat van: Dion op 18/06/2011 | 00:38 uur
ik kom bij defensie ik word aangenomen met een b.v. 3 jarig contract, en 6 maanden proeftijd. Na die 6 maand kan ik gewoon adios zeggen?
of zit dit anders in elkaar?

Niet na die zes maanden: binnen die 6 maanden! Met een uitzondering als je nog geen 18 bent.

Citaat van: Dion op 18/06/2011 | 00:38 uur
oh dat is wel jammer dat ik elke dag/week moet opdrukken e.d.

Kom op, "slapjanus". Zelfs ik als deskjockey kan me nog wel een paar keer opdrukken. Gewoon beginnen met dagelijks het aantal keer dat je kunt en dat wekelijks met een paar verhogen. Zit je in een half jaar zo op een redelijk aantal. En anders moet je het conditietopic eens bezoeken of een van onze geoliede forumgevechtsmachines om een leuk schemaatje verzoeken......  ;)
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: SMI de Boer op 18/06/2011 | 11:09 uur
Citaat van: Dion op 18/06/2011 | 00:38 uur
dat is wel jammer dat ik elke dag/week moet opdrukken e.d.

Groetjes Dion


Hahaha... dat doe je op een gegeven moment alsof je je veters strikt
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 19/06/2011 | 00:08 uur
ja in die zes maand, bedoel ik.

maar trouwens, die 6 maand. Dan zit ik bij vele richtingen in defensie nog in de opleiding toch?

ja daar ben ik mee bezig, soms ff 10 opdrukken wel met zo'n verhoging tussen de scheenbenen en grond. ander kom ik niet omhoog :angel:!
en daarna natuurlijk voor de spiegel kijken of ze al gegroeid zijn :angel:

waar kan ik trouwens al die contracten voor alle richtingen in defensie vinden, waar in staat hoe lang de proeftijd bedraagt e.d.?

Groetjes Dion
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 19/06/2011 | 13:00 uur
Citaat van: Dion op 19/06/2011 | 00:08 uur
waar in staat hoe lang de proeftijd bedraagt e.d.?

Zoek het lekker zelf uit als je niet gelooft dat je proeftijd 6 maanden is met een uitzondering als je nog geen 18 bent.  
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: KapiteinRob op 19/06/2011 | 13:21 uur
Soepel dat je 'm al vertelt dat het in de MP-bundels te vinden is.......
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Hans87 op 19/06/2011 | 14:00 uur
Citaat van: Dion op 19/06/2011 | 00:08 uur
ja in die zes maand, bedoel ik.

maar trouwens, die 6 maand. Dan zit ik bij vele richtingen in defensie nog in de opleiding toch?

ja daar ben ik mee bezig, soms ff 10 opdrukken wel met zo'n verhoging tussen de scheenbenen en grond. ander kom ik niet omhoog :angel:!
en daarna natuurlijk voor de spiegel kijken of ze al gegroeid zijn :angel:

waar kan ik trouwens al die contracten voor alle richtingen in defensie vinden, waar in staat hoe lang de proeftijd bedraagt e.d.?

Groetjes Dion

Je krijgt gewoon een contract op het moment dat je in dienst gaat. Als je naar de officiersopleiding gaat heb je standaard een half jaar proeftijd. Van de mede forumgenoten kan je lezen dat dat voor OO ook het geval is. Er zijn dus niet zo bijzonder veel verschillende contracten. Als je daar zelf achter wil komen kan je beter in dienst gaan of een voorlichter bellen.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Dion op 20/06/2011 | 11:24 uur
oh zo bedoel ik het niet, nu ik het zelf terug lees komt het bij mij ook raar over.

maar ik bedoelde/vroeg: je hebt toch verschillende contracten bij defensie, en in al die contracten staan toch verschillende dingen, het is niet allemaal hetzelfde toch, zo bedoelde ik de vraag ;)

okay in die mp bundels, ik ga zoeken;)

Bedankt mensen!!
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: Maas088 op 23/06/2012 | 00:05 uur
Als je naar de kms zou gaan en daarna een VTO in voor nog eens 9 maanden kun je in de laatste week nog stoppen zonder problemen, ja je moet wel een reden opgeven. Komt er op neer dat je na 18 maanden er nog uit kan zonder problemen.

Op Fysiek gebied, ik was op de middelbare school ook altijd de middenmoot, jaloers op de voetballende klasgenoten dat ze 3000 meter in de cooper test konden lopen terwijl ik met m'n 2600 meter zat. dik 3,5 jaar later zit ik over de 3000 meter.
Ja, de sportlessen zijn een verplichting en ze zijn niet altijd even goed in elkaar gedraaid. Paraat krijg je al helemaal te maken met niveau verschillen (bv. door leeftijd) wat niet bevorderlijk voor de les en je eigen conditie is (ik ben dus niet meer de middenmoot).

Afhankelijk van je dienstvak en je rang ben je druk al dan niet druk.
Zoals eerder al is aangehaald hangt het helemaal van je kader af of je hele dagen in de loods zit in groepsverband op de smartphones of dat je lessen volgt.

Vrienden moet je onderhouden. Ik ben zelf binnenslaper omdat ik meer dan 100km van de kazerne woon.
Ik probeer elk weekend wat af te spreken, soms 2 keer en heel soms niet.
Defensie is voor mij een tweede leven, niet dat ik mezelf niet ben, integendeel.
Mijn familie en vrienden hebben niet heel veel begrip voor mijn werk, dat hoort er nu eenmaal bij.

vwb huisvesting, als je paraat zit moet je minimaal buiten een straal van 70km wonen én meer dan één uur reizen naar je werkplek om in aanmerking te komen voor legering. Een onderofficier heeft recht op minimaal 9,5 m² legering per persoon en ligt met maximaal 1 ander op de kamer. Officieren hebben vanaf de rang van Kapitein recht op een éénpersoonskamer van min 12,5m² (onderofficieren vanaf een bepaalde leeftijd komen ook in aanmerking voor een éénpersoonskamer). Legering, kost je, als je geen eigen huisvesting hebt iets van 5% van je salaris (daar komt het op neer bij mij).

Qua discipline, die is ver te zoeken bij sommige manschappen. Bij het KCT zullen ze zonder dat je het hoeft te vragen in hun vrije uurtjes het Handboek Militair doorlezen, dat hoef je bij sommige dienstvakken niet proberen te introduceren, dan wordt er hard gelachen.
Ja, daar vind ik wat van. Helaas is discipline een intrinsieke kwestie die voor sommigen lastig op te brengen is.

Laat je niet gek maken door alle verhalen die je om je heen hoort, noch de media noch de lui die de dienst verlaten hebben.
de media maakt alles mooier dan het is (hoewel de nieuwe reclamecampagne best sterk is) en de personen die de dienst vrijwillig hebben verlaten hebben altijd een achterliggende reden die hun mening over defensie heel sterkt kleurt.
Als het al een levenslange droom van je is, zou ik zeggen, probeer het, wie weet waar het schip strand.
Laten we voorop stellen dat je in ieder geval een ervaring rijker bent.
Uiteindelijk is het allemaal bagage wat je mee kunt nemen in je rugzak.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: onderofficier op 23/06/2012 | 09:52 uur
Citaat van: Maas088 op 23/06/2012 | 00:05 uur
Ja, de sportlessen zijn een verplichting en ze zijn niet altijd even goed in elkaar gedraaid. Paraat krijg je al helemaal te maken met niveau verschillen (bv. door leeftijd) wat niet bevorderlijk voor de les en je eigen conditie is (ik ben dus niet meer de middenmoot).

Dan sport je toch op je eigen niveau buiten de sportuurtjes, deze sporturen zijn er ook voor om samen te werken met de mindere goden: iets wat je schijnbaar nog moet leren.  Dus het is voor jou goed dat je hiermee moet sporten.........  Ook in het veld heb je te maken met deze mindere goden.  Dat heet samenwerken....  en dat doe je in een team...en "helaas" ze zijn niet allemaal zo goed als jij.
   
Als je op je eigen niveau wilt sporten dan doe je dat toch dan s'avonds
O sorry dan ben je druk met handboek militiar te lezen  
Dat is ook weer goed anders wordt het niveau tussen jou en die mindere goden nog groter...........


En ik kan die manschappen heel goed begrijpen dat ze s'avonds niet in het handboek militair doorlezen.  
Overdag druk met HZB-en  terwijl er ook les gegeven had kunnen worden door het kader.
Ook kan er in plaats in de loods zitten met de smartphones de opdracht gegeven krijgen om een bepaald hoofdstuk te lezen / te doen*.
Nee, dat moet schijnbaar van jou, in het kader van discipline, in de vrije avond uurtjes.........  

*Ondanks er elders door een sld is aangegeven dat zij mogen mee denken (het zelfs verwacht wordt van hen) zijn er weinig die dan mee denken om inplaats met de smartphone te gaan spelen eens het handboek militair door te lezen.  
Maar ik vraag me wel af hoe jij het eea ziet.................

Ik vertik het trouwens ook om in mijn vrije avonduurtjes de handboeken militiar / onderofficier door te lezen  en overdag heb ik er geen tijd voor. Jammer dat me verwijt dat ik geen discipline heb:  dan maar geen discpline........  
Ik ben wel reuze benieuwd naar welke dienstvakken (buiten het KCT om) het schijnbaar normaal is dat dit in de vrije uurtjes wordt gedaan.
Titel: Re:wel of niet bij de defensie?
Bericht door: 5m@sh_1up op 23/06/2012 | 13:11 uur
Ik heb ontelbaar vrije uurtjes in de boeken gezeten, en nu nog steeds, en in de toekomst ook. Shit happens. Part of the job.