Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Ace1

Noodtoestand in Egypte na dubbele aanslag op kopten

De Egyptische president Sisi heeft aangekondigd dat de noodtoestand van kracht wordt. Die zal voor drie maanden gelden, zei hij in een tv-toespraak. Het is een reactie op de dubbele aanslag van vandaag op koptische kerken.

Bij de aanslagen, in Tanta en Alexandrië, zijn bij elkaar meer dan veertig doden gevallen. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Voor zijn televisietoespraak had Sisi het leger al opdracht gegeven om de politie bij te staan bij het bewaken van belangrijke gebouwen in het land. Voordat de noodtoestand van kracht wordt moet het parlement er volgens de grondwet mee instemmen.

Egyptenaren zijn bekend met de noodtoestand. Die werd ingesteld in 1981 na de moord op president Sadat. Pas begin 2012 werd die opgeheven. Na de val van president Morsi stelde het leger opnieuw de noodtoestand in om de protesten van aanhangers van Morsi gemakkelijker de kop in te drukken. Volgens de noodtoestand worden de rechten van burgers fors ingeperkt. Arrestanten kunnen onder meer zonder proces worden vastgehouden.

'Barbaars'

De aanslagen zijn internationaal fel veroordeeld. VN-chef Guterres sprak van "afschuwelijke en laffe terreurdaden". Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken repte van "barbaarse aanvallen". De Verenigde Staten zullen Egypte blijven steunen in zijn pogingen terrorisme te bestrijden, heette het in een verklaring.

Saillant is dat de paus over een paar weken een bezoek brengt aan Egypte. Ook de paus heeft de aanslagen van vandaag veroordeeld.

http://nos.nl/artikel/2167458-noodtoestand-in-egypte-na-dubbele-aanslag-op-kopten.html

Ace1

#333
Bloedbad bij koptische kerken in Egypte: 43 doden

Bij bomaanslagen op koptische kerken in het noorden van Egypte zijn in totaal meer dan veertig doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, melden de Egyptische autoriteiten. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist en in een verklaring wordt gewaarschuwd voor meer aanvallen.

Vanochtend ontplofte een bom in een kerk in de stad Tanta, ten noorden van de hoofdstad Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en vielen ongeveer vijftig gewonden.

Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak op Twitter van terrorisme. "Egypte opnieuw getroffen door terrorisme, deze keer op Palmzondag. Weer een onaangename, maar mislukte, poging om alle Egyptenaren te treffen."

Later in de ochtend ging ook een bom af voor de ingang van een koptische kerk in de havenstad Alexandrië. Daarbij vielen zeker zestien doden en raakten meer dan zestig kerkgangers gewond, meldt de Egyptische regering. Het gaat om een zelfmoordaanslag. De dader probeerde de kerk binnen te stormen maar werd tegengehouden door bewaking.

In de kerken was het druk, omdat christenen vandaag Palmzondag vieren. Deze laatste zondag voor Pasen is het begin van de Goede Week, waarin het lijden en sterven van Jezus Christus wordt herdacht.

Koptische christenen vormen een kleine minderheid in het islamitische Egypte. Extremisten plegen geregeld aanslagen op koptische kerken in Egypte.

In december vielen bij een bomexplosie in de koptische kathedraal in Caïro 25 doden. Die aanslag, enkele weken voor Kerst, werd eveneens opgeëist door Islamitische Staat.

De Egyptische president Sisi heeft het leger ingeschakeld om de politie bij te staan bij het bewaken van belangrijke gebouwen.

Video op onderstaande link.

http://nos.nl/artikel/2167327-bloedbad-bij-koptische-kerken-in-egypte-43-doden.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Egypte wankelt, Europa mag zich klaarmaken voor nieuwe vluchtelingenstromen

In het door Saudisch geld overeind gehouden land neemt de repressie toe

07-10-2016

Weer een migrantenboot omgekiept in de Middellandse Zee, dit keer aan de kust van Egypte, vertrokken van de havenstad Rosetta. Naar schatting ongeveer 400 tot 600 doden. Overlevenden zeggen dat ze op weg waren naar Italië. Griekenland ligt dichterbij, maar de route via de Balkan is dichtgetimmerd. Omkiepende boten aan de Noord-Afrikaanse kust zijn natuurlijk helemaal geen nieuw fenomeen, maar we kunnen er wel op rekenen dat het er meer worden vanuit Egypte. Volgens Frontex kwamen 12.000 mensen aan in Italië, bijna een verdubbeling op dezelfde periode vorig jaar. De Europese landen hebben hun handen vol met de Libische kust en zijn hier uiteraard totaal niet op voorbereid.

Het valt in Egypte nog steeds mee vergeleken met de ellende in Libië. De aantallen vluchtelingen zijn kleiner en ook de narigheden die de migranten onderweg overkomt is kleiner. Maar naarmate Egypte steeds meer de kant op gaat van een failed state, zullen migratiestromen ook vanuit dit land op gang komen. Het land heeft veel van dezelfde problemen als Turkije, maar dan zonder stabiliserende factoren.

Smokkelindustrie

Niet alleen proberen Egyptenaren wat leukers te vinden in Europa, ook wordt het makkelijker voor het opbloeien van een smokkelindustrie voor migranten uit nabije landen, zoals Soedan, Eritrea of Somalië of Tsjaad. Daar valt genoeg ellende te vinden en dus te verdienen. In Soedan alleen al zijn 400.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen, de vluchtelingen uit Darfur tellen we dan nog niet eens mee. Uit Somalië en Eritrea is al wat langere tijd een migratieroute op gang via Cairo, maar die liep voorheen ook via Libië. Die middenman wordt er nu dus uit gehaald.

Naast de bestaande markt van vluchtelingen uit de buurlanden wordt Egypte zelf ook steeds ongezelliger. President El-Sisi heeft het land een ijzeren greep, maar een ijzeren greep alleen biedt geen oplossing voor de problemen die al heel lang bestaan en alleen maar erger worden. Die beginnen bij het feit dat een kleine elite, verbonden aan het leger en aan de staatsveiligheidsdiensten, bijna de gehele economie bezit. Egypte heeft bijna elk mogelijk economisch probleem, behalve een tekort aan mankracht. Het land in haar huidige staat is veel te droog om een bevolking van 93 miljoen man te kunnen voeden en moet dus grote hoeveelheden voedsel importeren, wat in combinatie met de andere structurele problemen van de economie als gevolg heeft dat de voedselinflatie dit jaar twintig procent bedraagt.

Burgeroorlog

Sisi heeft het vooral druk met het onderdrukken van politieke tegenstand. Aan de ene kant terecht, omdat bij de laatste verkiezing een islamist van de Moslim Broederschap (met een kleine meerderheid) won. Aan de andere kant zinloos zonder hervormingen, ook omdat niet-islamisten nu het slachtoffer worden van repressie. Zie bijvoorbeeld de Italiaanse PhD-student Guilo Regeni die na een ontvoering in de metro van Cairo zodanig verminkt en gemarteld werd dat zijn moeder zijn lichaam alleen nog maar aan zijn neus kon identificeren. Het incident toont aan dat de regering niet zo'n grote controle heeft over wat de veiligheidsdiensten allemaal uithalen, wat het land instabiel maakt.

Toch is de kans klein dat el-Sisi een vijfsterrenbehandeling van de NAVO krijgt, zoals voorheen Gadaffi ten deel viel. Zowel Obama als Poetin, en iedereen ertussen in, proberen het regime op de been te houden. Het grote verschil tussen het Turkse en het Egyptische regime is dat laatstgenoemde zwaar leunt op het leger. Wanneer dit instituut de controle over het land kwijt raakt, kunnen we er op rekenen dat de islamisten het land naar een burgeroorlog leiden.

Saudische sponsors

In de Sinaï-woestijn woedt al een islamitische insurgency, inmiddels een bekend kwaaltje in veel islamitische landen. Die strijd begon met het uiteenvallen van het Mubarak-regime in 2011, in die prachtige Arabische Lente. Op dit moment is het relatief rustig, maar iedere insurgent weet dat vechten geen zin heeft zolang het regime stabiel is. Die wachten dus totdat de onvermijdelijke vlam in de pan slaat.

Hoe lang dat gaat duren hangt vooral af van de steun die Egypte vanuit het buitenland krijgt. Herinnert u zich nog die Mistral-helikoptercarriers? In 2014 was er wat onenigheid over de verkoop daarvan aan Rusland. Die schepen zijn dus naar Egypte gegaan. Egypte kan dat zelf niet betalen, maar ze hebben er nu twee in dankzij buitenlands sponsorschap. De Saudi's zijn namelijk niet alleen bezig met het sponsoren van moskeeën en madrassa's in Europa.

Soennieten

Sinds de interventie in Yemen (waarbij het gebruik van clustermunitie op burgerdoelen niet werd geschuwd, maar aangezien het om zo'n 'gewaardeerde' bondgenoot gaat horen we daar niet zo veel over) zijn de Saudi's bezig met het bijeenzamelen van een gezamenlijke interventiemacht van Arabische landen. Op dit moment wordt het Sisi-regime overigens niet alleen op de been gehouden door Saudi-Arabië, want ook de VS pompen er jaarlijks anderhalf miljard aan militaire steun in, en onlangs nog injecteerde ook het IMF een miljard of twaalf. Dat zal ongetwijfeld niet de laatste keer zijn.

De Saudi's prefereren een Sisi boven het Moslim Broederschap. Ondanks dat laatstgenoemde haatclub niet veel met het salafisme verschilt wat betreft geloofsbeeld, duldt het Huis van Saud geen enkele concurrentie. Interessant detail daarbij is dat Saudi Arabië tot aan de Iraanse revolutie zichzelf zag als 'voorvechter van de gehele moslimwereld', maar daarna enkel nog van de soennitische moslimwereld, als reactie op de concurrentie door de Islamitische Republiek. Een alternatieve salafistische autoriteit is evengoed een bedreiging voor het Saudische Huis.

Structurele problemen

Vandaar dat ze in Riaad ook hun best doen om een beetje verzoening te brengen tussen Sisi en Erdogan. Terwijl Erdogan juist weer goede banden heeft met de Moslim Broederschap, die hem ook hielp met het mobiliseren van miljoenen Arabieren in Turkije tijdens de coup, zien de bebaarde Saudische olieboeren momenteel geen alternatief voor Egypte. En dus moeten de petrodollars blijven vloeien om een terugkeer van de rivalen te voorkomen.

De Egyptische regering probeert met een paar megaprojecten, uiteraard ook niet uit eigen zak gefinancierd, het economische tij te keren. Zulke projecten leveren misschien extra werk op maar zijn geen oplossingen voor de structurele problemen in het land die voortvloeien uit het autoritaire systeem. Het nieuwe en peperdure Suez-kanaal heeft in ieder geval nog geen toename in vrachtverkeer gezien.

Democratie is geen optie

Ondertussen neemt de repressie in het land verder toe omdat elk alternatief voor het staatsjournaal (elke dag goed nieuws!) een bedreiging voor het regime vormt. Een seculiere oppositie bestaat eigenlijk niet, waardoor migratie de makkelijkste uitweg is voor degenen die op dit moment geen kansen zien onder het huidige politieke systeem.

Of het regime omvalt hangt vooral af van haar spierballen. De uitzichten zijn alleen niet zo best gezien de politieke instabiliteit van de laatste jaren. Democratie is voor Egypte geen optie, tenzij we zin hebben in nóg een islamist aan de macht. Voorlopig zullen als eerste de middenklassen proberen te emigreren. Zoals dat op elke markt gaat zullen zich na verloop van tijd goedkopere reisproducten opkomen voor een breder marktsegment.

Europa

Naarmate het regime steeds dieper in de schulden komt en afhankelijker wordt van buitenlandse centen, kunnen we verwachten dat de controle over de grenzen ook wat losser wordt wanneer lokale autoriteiten als alternatieve inkomstenbron een graantje mee proberen te pikken van de vraag naar migratiemogelijkheden. Een laatste stap in de volle bloei van een migratie-industrie zoals die in bijvoorbeeld Libië of Mexico aan de gang is.

Het is de vraag hoe Europa zich zal voorbereiden. Het antwoord laat zich inmiddels wel raden. Is het voor de besluitvormers überhaupt nog interessant om actie te ondernemen wanneer de Egyptische stroom 'slechts' tienduizenden per jaar bedraagt? En zijn wij er dan klaar voor als die stroom ineens heel snel tien tot honderd keer zo groot wordt?

http://politiek.tpo.nl/2016/10/07/egypte-wankelt-Europa-mag-zich-klaarmaken-nieuwe-vluchtelingenstromen/

dudge

CitaatVermiste Italiaanse student met foltersporen dood teruggevonden in Caïro: "Een verkeersongeluk"


De Italiaanse student Giulio Regeni (28) verdween op 25 januari toen hij iets wilde gaan drinken met een vriend in Caïro. Zijn verminkte lichaam werd woensdag teruggevonden langs de kant van de weg. Een Egyptische functionaris deed de dood van de student eerst af als een verkeersongeval, maar volgens aanklager Ahmad Nagi vertoont het lichaam duidelijke sporen van foltering.

http://www.demorgen.be/buitenland/vermiste-italiaanse-student-met-foltersporen-dood-teruggevonden-in-cairo-een-verkeersongeluk-b991e53e/

Als blijkt, en het zal wel niet bewezen worden, dat de Egyptische staat hier achter zit, zou dat een behoorlijke escalatie kunnen zijn. Niet geheel onverwacht, sinds de hele Rena Netjes zaak is het m.i. verstandig om bij Egypte weg te blijven. Echter, als het klopt is deze behandeling extreem geweldadig, een keuze die doorgaans anders wordt gemaakt als het om etnische Westerlingen gaat.

dudge

CitaatRami
@RamiAlLolah
#BreakingNews Unknown armed militias just blown up Gas pipeline south of Damietta #Sinai #Egypt pic.twitter.com/yRVDwhCOgC

Elzenga

Citaat van: DvdW op 12/11/2015 | 11:55 uur
Is dit ook met concrete cijfers te staven of is het natte-vinger werk...?
wie zoekt=googled zal vinden. Er zijn bedragen genoemd tav van het Suez-kanaal. Geloof iets rond de - 230 miljoen..

dudge

Citaat van: DvdW op 12/11/2015 | 11:55 uur
Is dit ook met concrete cijfers te staven of is het natte-vinger werk...?

Moeilijk. De Egyptenaren zijn vrij gesloten als het gaat om zowel hun economische cijfers als staats financieen. De cijfers die er zijn worden dus ook wel de nodige vraagtekens bij gezet.

Het zijn statistieken, maar zoals dit er bijvoorbeeld uit ziet is dat wel problematisch:

http://www.tradingeconomics.com/egypt/indicators

De Egyptische 'miljoenennota':
http://www.egyptthefuture.com/wp-content/uploads/2015/02/A-Guide-to-the-Egyptian-Budget-IBP.pdf

DvdW

Is dit ook met concrete cijfers te staven of is het natte-vinger werk...?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

Citaat van: Lex op 11/11/2015 | 22:55 uur
Ergo: er gaat minder verkeer door het Suez-kanaal met als gevolg een toename van het verkeer rond Zuid-Afrika?
Mogelijk...meer aannemelijk is dat dit komt omdat de wereldhandel inzakt. Grote containervervoerders merken dit ook al en moeten honderden mensen ontslaan.

Huzaar1

Citaat van: Lex op 11/11/2015 | 18:29 uur
Vergeet niet dat Egypte ook nog een giga inkomen heeft aan de opbrengsten van het Suez-kanaal.

Dat valt allemaal best mee. Ik denk dat dat Suez kanaal nog steeds niet is afbetaald?
In Panama maken ze ook honderduizenden euro's per schip afhandig voor een passage. Bijna een miljoen dacht ik per passage ( ligt aan de boot, maar die worden steeds groter ). Toch ligt dat land nog aan diggelen, en dat kanaal staat er al een tijdje.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Citaat van: Elzenga op 11/11/2015 | 22:42 uur
Ja wat ik begrepen had wel. En dus nog geen toename door het nieuwe deel.
Ergo: er gaat minder verkeer door het Suez-kanaal met als gevolg een toename van het verkeer rond Zuid-Afrika?

Elzenga

Citaat van: Lex op 11/11/2015 | 22:24 uur
Hoezo? Is het aantal passages afgenomen?
Ja wat ik begrepen had wel. En dus nog geen toename door het nieuwe deel.
Citaat van: Lex op 11/11/2015 | 22:24 uurLijkt me een heel ander verhaal. En is nog maar de vraag of dit zo is. Helaas weten we de daadwerkelijke cijfers niet.
Ja het gaat om vele miljarden. o.a. om hele nieuwe hoofdstad te bouwen...en ook wapenaankopen..zoals de Russisch-Franse LHDs. Egypte is een grote hoeveelheid nieuwe wapens aan het aanschaffen. En die betalen ze niet bepaald zelf.

Lex

Citaat van: Elzenga op 11/11/2015 | 22:16 uur
Die vallen de laatste tijd ook tegen...
Hoezo? Is het aantal passages afgenomen?
Citaat van: Elzenga op 11/11/2015 | 22:16 uur
belangrijke inkomstenbron is geld dat ze van de Golfstaten krijgen en lenen.
Lijkt me een heel ander verhaal. En is nog maar de vraag of dit zo is. Helaas weten we de daadwerkelijke cijfers niet.

Elzenga

Citaat van: Lex op 11/11/2015 | 18:29 uur
Vergeet niet dat Egypte ook nog een giga inkomen heeft aan de opbrengsten van het Suez-kanaal.
Die vallen de laatste tijd ook tegen....belangrijke inkomstenbron is geld dat ze van de Golfstaten krijgen en lenen.

dudge

What Next for the Sinai?
10 Nov 2015

Assuming the Sinai franchise of the so-called "Islamic State" (IS) did plant a bomb on the Russian Metrojet 9268 flight on 31 October, what should we read into it? Is it indeed the game-changer that some analysts tend to suggest, with IS now attacking international targets outside the Iraq-Syria conflict zone? 0r is this attack primarily an illustration of the alarming capabilities if the Wilayah Sinai, IS' local franchise formerly known as Ansar Beit al Maqdis, and if so, what does that bode for Egypt?

It now appears that (Israeli?) intelligence had intercepted terrorist chatter indicating that an attack in the Sinai was imminent. What exactly, when, where and how was unclear. But, as the Soufan Group rightly states, the tourist resort Sharm El Sheikh definitely had to be the preferred target. Surely the Egyptian authorities understood the importance of protecting the tourism sector, a notoriously "soft" target and valued at 11% of Egypt's economy?

Why did this happen?
To answer this question, we must first go back in time. As ICCT Visiting Fellow Zack Gold noted in his 2014 ICCT Research Paper, ever since the Israeli-Egypt peace accords, the Sinai Peninsula and its inhabitants have been systematically neglected by the central authorities. Despite its rich resources – tourism, oil and gas in particular – the region has hardly benefited. The population are, they say, being treated like second class citizens, politically, economically and culturally. The period between 2000 and 2011 saw occasional "hit and run" attacks by different terrorist networks on tourist sites, vital infrastructure, and security services. After the collapse of the Mubarak regime, the security presence in the Sinai evaporated; consequently, Salafist Jihadi groups stepped in to fill the vacuum, the main one being Ansar Beit al Maqdis (ABM i.e. "Supporters of Jerusalem"). Small but sophisticated, and with ample access to weapons and funding, ABM showed its capabilities by carrying out complex attacks against Egypt's security forces, gas and oil pipelines, and – in 2014 – a bus carrying Korean tourists as well as against an Apache helicopter. Egyptian security forces have since then stepped up their military campaign against ABM, but so far at least, their harsh and indiscriminate measures have been unsuccessful, impacting negatively on the local security situation and actually emboldening ABM's status. It wasn't a surprise therefore when other groups joined ABM when it declared itself the IS Sinai province. For IS itself, ABM's track record was convincing enough to welcome their allegiance and provide them with resources, weaponry, soldiers (foreign fighters) and know-how. As so often the local population, caught in between, suffers the most.

How important is this?
Bringing down a plane this size, with so many foreign tourists on board, constitutes a massive prize for IS in at least four ways: first, the attack shows that the Egyptian security apparatus' efforts to degrade and destroy IS Sinai network, has failed. Second, it asserts IS' status as the most lethal and effective foreign Wilayah, which may serve as a magnet for more foreign fighters traveling to the Sinai to join their ranks. Third, it sends a signal to Russia that its recent decision to engage militarily in Syria is not cost-free. And finally, it also sends a signal to the estimated 2,500 Russian foreign terrorist fighters in Syria and Iraq that their brothers in the Sinai are actively supporting them. Egyptian efforts to downplay the possibility of a terrorist attack carried out by IS evaporated once the British government issued a temporary travel ban and opened their own investigation into airport security. The timing of this decision – coinciding with Egyptian President Al Sisi's visit to Whitehall and just weeks before the Christmas holidays – couldn't have been more damaging. The UK's motto "better safe than sorry" was quickly followed by others, severely damaging the livelihoods of the tens of thousands of employees in Sharm el Sheikh and those who rely on them.

What's next?
While more evidence is gathered and aviation security measures improved, the Egyptian government will most likely intensify its military campaign against IS Sinai province. If handled well this time, they may actually succeed in forging an alliance with the local population, who have nothing to gain from a growing influence of IS in the Peninsula. For that to happen, the government in Cairo will have to make a U-turn in its policy vis-à-vis the deeply suspicious Bedouin population in particular. Confidence-building measures will be necessary. The government will have to involve them in a comprehensive campaign; protecting the civilian population should be the starting point. While such a policy change may in fact be possible in the short run, winning the trust and having a real impact on the ground will take more time. In the meantime, IS will also intensify its own campaign, targeting security services, vital infrastructure as well as the tourism industry. It is well resourced, capable, and likely to attract more foot soldiers. It knows the terrain and has, through its assassination campaign of "traitors" working together with the authorities, some degree of control over the local population, if not territorially, then at least psychologically.

The inevitable conclusion is that we should not expect any quick wins; on the contrary, as has been the case for over a decade already, the Sinai Peninsula will remain a magnet for terrorists and the stage for a bloody, intense and protracted guerrilla-style insurgency, with possibly even more spill-over to Egyptian mainland and into Southern Israel.

Mark Singleton
Director, International Centre for Counter-Terrorism – The Hague  (ICCT)

http://icct.nl/publication/what-next-for-the-sinai/