Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

Umbert

Citaat van: DvdW op 12/01/2024 | 09:24 uurWat.een.steun.  :silent:



Is relatief als NL een aantal van de gebruikte Raketten en bommen vergoed, is dat ook steun.
Want dat is ongeveer het enigste wat we direct kunnen doen, zelf die dingen afleveren zit er voorlopig nog niet in.

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Parera

Amerikanen en Britten vallen Houthi-doelen in Jemen aan, Nederland ondersteunt

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben doelen van de Houthi-rebellen in Jemen bestookt als reactie op de aanvallen van de rebellen op schepen in de Rode Zee.

De Amerikaanse president Biden en de Britse premier Sunak zeggen de aanvallen te hebben uitgevoerd met hulp van Nederland, Australië, Canada en Bahrein. Welke rol die landen hebben gespeeld, hebben ze niet gezegd. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie dat Nederland op verzoek van de VS naast politieke steun "één stafofficier" heeft ingezet.

Britse media hadden al gemeld dat zulke aanvallen er op korte termijn aan zaten te komen. Een hooggeplaatst lid van de Houthi-rebellen zegt dat er aanvallen zijn uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa, het gouvernement Hodeidah en de steden Sa'dah en Dhamar.

Volgens een Amerikaanse functionaris hebben de aanvallen "een significante impact gehad op het vermogen van de Houthi's om schepen aan te vallen in de Rode Zee". Houthi-kopstuk Hussein al-Izzi zei op een lokale tv-zender dat de VS en het VK "een hoge prijs zullen betalen voor deze flagrante agressie".

Amerikaanse journalisten melden dat er onder meer opslagplaatsen voor drones zijn aangevallen. Meerdere getuigen melden aan persbureau Reuters dat er explosies te horen waren in de hoofdstad. CNN meldt dat met name het westen van Jemen is bestookt. Dat zou zijn gebeurd met Amerikaanse en Britse vliegtuigen en vanaf Amerikaanse marineschepen die in de Rode Zee varen.

Verklaring Biden en Sunak
"Deze aanvallen zijn een directe reactie op de ongekende aanvallen van de Houthi's op internationale schepen in de Rode Zee - waarbij voor het eerst in de geschiedenis ballistische raketten tegen schepen zijn gebruikt", zei Biden in een verklaring.

"Deze aanvallen hebben het Amerikaanse personeel, civiele zeelieden en onze partners in gevaar gebracht, de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd." Biden zegt "niet te zullen aarzelen" om verdere maatregelen te nemen om mensen en de vrije handelsstroom te beschermen.

De Britse premier Sunak zei in een verklaring dat "het Verenigd Koninkrijk altijd zal opkomen voor vrijheid van scheepvaart en vrije handel". Hij zegt daarom dat het VK samen met de VS en met "niet-operationele militaire steun" van de andere landen "een beperkte, noodzakelijke en proportionele actie uit zelfverdediging" heeft uitgevoerd op Houthi-doelen. Sunak roept de rebellen op om "onmiddellijk te stoppen met hun aanvallen en om stappen te nemen om te de-escaleren".

Demissionair premier Rutte schrijft op X dat Nederland de operatie van de VS en het VK steunt. "Nederland als van oudsher zeevarend land hecht enorm aan het recht op vrije doorvaart en steunt deze gerichte operatie." De aanvallen van de Houthi's in de Rode Zee zijn volgens Rutte "een duidelijke schending van het internationaal recht en vormen een bedreiging voor maritiem personeel en handelsstromen".

"Het Amerikaans-Britse optreden is gebaseerd op het recht op zelfverdediging, heeft als doel het beschermen van de vrije doorvaart en richt zich op de-escalatie", schrijft hij.

Raketten en drones
De Houthi-rebellen in Jemen vallen al weken schepen in de Rode Zee aan die banden zouden hebben met Israël. Dat doen zij uit onvrede over de oorlog in de Gazastrook. Schepen die Jemen moeten passeren, worden al weken met raketten en drones beschoten. Veel schepen mijden sindsdien de Rode Zee.

Met luchtaanvallen op Houthi-doelen willen de Amerikanen en de Britten daar een einde aan maken. Het is de eerste keer dat de door Iran gesteunde rebellengroep wordt aangevallen vanwege de aanvallen op schepen in de Rode Zee.

Houthi-leider Abdul Malik al-Houthi zei gisteren dat de Houthi's op een aanval zullen reageren. De reactie zal krachtiger zijn dan de aanval met tientallen drones en raketten die de Houthi's woensdag lanceerden. "Wij blijven vastbesloten om schepen met een link met Israël aan te vallen en daar wijken we niet van af."

De Houthi's staan in de oorlog tussen Israël en Hamas aan de kant van de Palestijnen. Ze belagen naar eigen zeggen Israëlische schepen en schepen die van of naar Israël varen, maar de laatste tijd worden er echter ook steeds vaker schepen belaagd die een minder duidelijke link met Israël hebben.

De VN-veiligheidsraad eiste eerder dat de Jemenitische rebellengroep onmiddellijk stopt met hun aanvallen op schepen in de Rode Zee. Elf leden stemden voor de resolutie en vier landen, waaronder Rusland en China, onthielden zich van stemming.


https://nos.nl/artikel/2504571-amerikanen-en-britten-vallen-houthi-doelen-in-jemen-aan-nederland-ondersteunt

Parera

A Joint Statement from the Governments of the United States, Australia, Bahrain, Belgium, Canada, Denmark, Germany, Italy, Japan, Netherlands, New Zealand, Singapore, and the United Kingdom

Recognizing the broad consensus as expressed by 44 countries around the world on December 19, 2023, as well as the statement by the UN Security Council on December 1, 2023, condemning Houthi attacks against commercial vessels transiting the Red Sea, and in light of ongoing attacks, including a significant escalation over the past week targeting commercial vessels, with missiles, small boats, and attempted hijackings,
 
We hereby reiterate the following and warn the Houthis against further attacks:
 
Ongoing Houthi attacks in the Red Sea are illegal, unacceptable, and profoundly destabilizing. There is no lawful justification for intentionally targeting civilian shipping and naval vessels. Attacks on vessels, including commercial vessels, using unmanned aerial vehicles, small boats, and missiles, including the first use of anti-ship ballistic missiles against such vessels, are a direct threat to the freedom of navigation that serves as the bedrock of global trade in one of the world's most critical waterways.
 
These attacks threaten innocent lives from all over the world and constitute a significant international problem that demands collective action.  Nearly 15 percent of global seaborne trade passes through the Red Sea, including 8 percent of global grain trade, 12 percent of seaborne-traded oil and 8 percent of the world's liquefied natural gas trade. International shipping companies continue to reroute their vessels around the Cape of Good Hope, adding significant cost and weeks of delay to the delivery of goods, and ultimately jeopardizing the movement of critical food, fuel, and humanitarian assistance throughout the world.

Let our message now be clear: we call for the immediate end of these illegal attacks and release of unlawfully detained vessels and crews.  The Houthis will bear the responsibility of the consequences should they continue to threaten lives, the global economy, and free flow of commerce in the region's critical waterways. We remain committed to the international rules-based order and are determined to hold malign actors accountable for unlawful seizures and attacks.


https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2024/01/03/a-joint-statement-from-the-governments-of-the-united-states-australia-bahrain-belgium-canada-denmark-germany-italy-japan-netherlands-new-zealand-and-the-united-kingdom/#:~:text=We%20hereby%20reiterate%20the%20following,civilian%20shipping%20and%20naval%20vessels.


Parera

Dreiging voor scheepvaart uitgebreid met drone-aanval in Arabische Zee

Na een reeks aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee is er nu ook een incident gemeld in het oosten van de Arabische Zee. Daar is gisteren een tanker aangevallen met een vanuit Iran gelanceerde drone, zo stelt het Pentagon. Het aangevallen schip wordt beheerd door een Nederlandse firma.

Het gaat om de tanker Chem Pluto, die vaart onder de vlag van Liberia en een Japanse eigenaar heeft. Volgens The Wall Street Journal wordt het schip beheerd door het in Amsterdam gevestigde Ace-Quantum Chemical Tankers. Dat bedrijf zou gelinkt zijn aan een Israëlische zakenman.

Eerste directe beschuldiging aan Teheran
Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigding. Het is de eerste keer dat Washington het regime in Teheran openlijk beschuldigt van een aanval op een civiel schip sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Volgens het Pentagon raakte niemand aan boord van de Chem Pluto gewond. De drone veroorzaakte wel een brand, die kon worden geblust.

India
Waar in de Rode Zee al diverse vrachtschepen onder vuur zijn genomen door de Houthi's vanuit Jemen, gebeurde deze drone-aanval op 200 kilometer van de Indiase kustplaats Veraval.

De Indiase autoriteiten hebben nog niets gezegd over het incident. Wel had marine van het land een aantal schepen naar de plek van de veronderstelde aanval gestuurd ter assistentie.

Het is de eerste keer dat een ogenschijnlijk vergelijkbaar incident op zo'n grote afstand van de Rode Zee gebeurt, zegt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey tegen de BBC. Op de plek van de aanval gold al wel een verhoogd risico op Iraanse drone-aanvallen.

Het is de vraag hoe de scheepvaart zal reageren op het nieuws. Diverse rederijen zijn al gestopt met varen door de Rode Zee. De verzekeringspremies voor de drukbevaren route zijn fors in prijs gestegen. Daardoor wordt ook het containertransport duurder.

Ook vandaag werden vrachtschepen in de Rode Zee aangevallen, vermoedelijk door Houthi's. Volgens de VS werden vier drones neergehaald. De Houthi-rebellen hebben nog niet gereageerd op deze verklaring.

De door Iran gesteunde militie heeft onlangs herhaald dat hun strijders aan Israël gelinkte schepen zullen blijven aanvallen. Deze drones en raketten worden ingezet als vergelding voor het Israëlische offensief in Gaza, aldus de Houthi's.

https://nos.nl/artikel/2502726-dreiging-voor-scheepvaart-uitgebreid-met-drone-aanval-in-arabische-zee

Ace1

Hoe zie ik de oplossing van het probleem met de Houthi-rebellen voor me?

Dat is een radicale oplossing maar wel een die werkt.

Je gooit wat GBU-43/B MOAB bommen in het gebied waar de Houthi-rebellen actief zijn.

https://en.wikipedia.org/wiki/GBU-43/B_MOAB




Parera

#106
Citaat
Marineschip in brand door raketaanval bij Jemen

Gisteravond Nederlandse tijd is een marineschip van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voor de kust van Jemen aangevallen, dat melden media in de VAE. Het schip zou in brand staan. Er is verder weinig informatie. Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om een van de nieuwe Baynunah-korvetten, voorzien van ESSM-raketten. Andere media berichten over een schip dat militairen en materieel vervoerde voor een landing.

Ruim een week wordt door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hard gevochten om de havenstad Hodeidah, Jemen. De havenstad is in handen van de rebellen die al jaren strijden tegen de Jemenitische regering. Bij de slag om de haven van Hodeidah zouden afgelopen weekend meer dan 600 mensen zijn omgekomen. De internationale coalitie, waar de VAE ook deel van uitmaken, voerden aanvallen uit met gevechtsvliegtuigen en marineschepen. De schepen zouden vanaf zee met hun kanons op landdoelen hebben gevuurd.



Nieuw
Zeker sinds 2016 zet de VAE de nieuwe Baynunahklasse korvetten in tegen de Houthi rebellen. Deze schepen van de Franse scheepswerf CMN, zijn moderne schepen met 'stealth- eigenschappen', en werden vanaf 2011 in dienst gesteld. De schepen hebben een lengte van 71,3 meter en een waterverplaatsing van 930 ton. Zij zijn ontworpen voor de kustwateren en hebben een stevige bewapening voor hun grootte. Indien een van de Baynunah-korvetten betrokken was bij Naval Gunfire Support op Hodeidah, zal dat zijn gebeurd met het Oto Melara 76mm Super Rapide kanon.

Voor luchtverdediging beschikken zij over acht ESSM-raketten en RAM block 1A raketten voor nabijverdediging, plus de nodige Westerse systemen voor elektronische oorlogvoering. Meerdere systemen zijn moderner dan die de Nederlandse marine heeft. Desondanks zou een van deze zes schepen getroffen zijn door twee kruisvluchtwapens van de rebellen.

Als de aanval inderdaad op een Baynunahklasse korvet is uitgevoerd is dat echter uniek te noemen. De marineschepen van de Arabische coalitie die tot op heden waren aangevallen, betroffen oudere schepen of transportschepen. Dit is de eerste aanval op een modern marineschip dat voorzien is van (grotendeels) Europese sensoren en wapensystemen. Vele marines, zeker in Arabische landen, zullen geïnteresseerd zijn in wat er mis is gegaan. Een korvet van de Baynunahklasse is ontworpen om een aanval met meerdere kruisvluchtwapens af te kunnen slaan.

De VAE heeft echter meer (nieuwe) schepen, waaronder tanklandinschepen die bedoeld zijn voor amfibische operaties. Het land beschikt eveneens over een reeks patrouilleschepen, waaronder twee nieuwe die door Damen zijn gebouwd, al zijn zij bedoeld voor kustwachttaken nabij de VAE.

Meerdere aanvallen, meerdere schepen
Het is overigens niet de eerste keer dat marineschepen in die wateren door rebellen zijn aangevallen. In oktober 2016 werd een marineschip van de VAE in brand geschoten door kruisvluchtwapens van de rebellen, een week later volgden meerdere aanvallen op Amerikaande marineschepen. Zij wisten de aanvallen wel af te slaan. Eind januari 2017 werd een oud fregat van Saudi-Arabië met succes aangevallen door drie bootjes met explosieven. Ook zijn meerdere civiele schepen aangevallen.


Zodra er meer informatie beschikbaar is, wordt deze pagina bijgewerkt.

[Bron : Marineschepen.nl @ artikel ]

Vreemd, het zou zijn geraakt door 2 raketten. Het schip zou ondertussen gezonken zijn.
Onze toekomstige M-fregatten krijgen een zelfde set bewapening ter verdediging, misschien moet men daar toch nog eens serieus goed naar kijken en dingen her overwegen.

Citaat
Several informed sources report the vessel sustained major damage and has since sank. Several fatalities reported.
Via https://twitter.com/StratSentinel

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/01/2018 | 14:14 uur
Houthis threaten to block shipping traffic in Red Sea


Gelukkig was het al een no go zone voor onze OPV's, maar het ook dit onderstreept maar weer eens het chronische gebrek aan moderne en capabele schepen voor de KM.

2 vMFF zijn volstrekt onvoldoende.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Poleme

Is niet de eerste keer dat een Tactical Ballistic Missile richting de Saoedische hoofdstad wordt afgevuurd.

20 May 2017, Al Jazeera.

Yemen rebel missile shot down 200km from Saudi capital.

Yemen's Houthi rebels fired a ballistic missile towards the Saudi capital Riyadh and the Arab coalition waging war in the country said it intercepted and destroyed a projectile about 200km west of the city.

The incident on Friday occurred a day before US President Donald Trump was expected in Riyadh at the start of his first foreign trip since taking office in January.

The Iran-allied Houthis launched a Burkan-1 missile toward Riyadh, a statement by their official news agency said.

The Saudi-led coalition said later it downed a Houthi missile in the southern Saudi province of Ar Rayn, well to the west of Riyadh. The area is open desert and there were no casualties, the official Saudi news agency SPA said.

Saudi Arabia has deployed Patriot missiles to counter such attacks.

Saudi-owned Al-Arabiya TV said the Arab coalition that intervened in Yemen's civil war against the Houthis in 2015 were "massively" bombing a missile base outside the Yemeni capital Sanaa, which is controlled by the Houthis.   

The missile would be the longest range attempted by the Houthi rebels and their allies - former members of Yemen's security forces linked to ex-president Ali Abdullah Saleh - since they began retaliatory attacks against the kingdom two years ago.

Trump, whose country provides weapons, intelligence and aerial refuelling for the Arab coalition, is due to arrive on Saturday for two days of talks with Saudi, Gulf, and Muslim leaders.   

Riyadh and Washington accuse Iran of supplying weapons to the Houthis, but a United Nations Panel of Experts in January reported that it "has not seen sufficient evidence to confirm any direct large-scale supply of arms" from Iran, Riyadh's regional rival.   

In October the rebels launched one of their longest-range strikes against Saudi Arabia, firing a ballistic missile that was brought down near the holy Muslim city of Mecca, an attack condemned by Riyadh's Gulf allies.   

The rebels insisted the missile had been fired at Jeddah, the Red Sea city in the sprawling Mecca region, not at the holy city itself.

http://www.aljazeera.com/news/2017/05/yemen-rebel-missile-shot-200km-saudi-capital-170520020737152.html

Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Citaat van: Thomasen op 04/11/2017 | 22:44 uur
..... Wel benieuwd wat de inzet Is geweest. Ze hebben hawk en patriot batterijen.
Volgens diverse berichten in de wereld van het blauwe vogeltje is dat gebeurd middels de Patriot opstelling die bij het vliegveld staat.

Lex


Lex

Citaat van: ARM-WAP op 04/11/2017 | 22:12 uur
Mmmhhh... Ben ik nu de enige die dit raar vind?
Yemen ligt ten Zuiden van Saoedi Arabie.
De raket is 'onderschept' maar komt ten Noorden van de hoofdstad neer.
De eerste berichten zijn altijd "sketchy".
Volgens CNN heeft het ministerie van Defensie van Yemen toegegeven een ballistische raket te hebben afgevuurd in de richting van King Khalid International Airport .
Deze ligt geografisch gezien rond 24.46N/046.34E; de vuurpijl zou afgevuurd zijn rond 18.25N/049.45E en is vervolgens ten NO van het vliegveld neergehaald.
Het is afwachten op nader nieuws.

ARM-WAP

Mmmhhh... Ben ik nu de enige die dit raar vind?
Yemen ligt ten Zuiden van Saoedi Arabie.
De raket is 'onderschept' maar komt ten Noorden van de hoofdstad neer.


Lex

Saudi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad Riyad 

De luchtmacht van Saudi-Arabië heeft ten noordoosten van de hoofdstad Riyad nabij de luchthaven een raket onderschept en onschadelijk gemaakt, meldt de zender Al-Arabiya. 

De raket is vanuit Jemen afgevuurd, zo bevestigde een kopstuk van de Houthi-rebellen tegen het Duitse persbureau DPA.

De raket is volgens de sjiitische rebellenbeweging afgevuurd als vergelding voor de bombardementen op en het blokkeren van Jemen door een coalitie van landen onder leiding van Saudi-Arabië. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

Saudi-Arabië is bondgenoot van de regering in Jemen en voert regelmatig luchtaanvallen uit op doelen in de provincie Saada. De aanvallen zijn gericht op Houthi-rebellen die een deel van het land in handen hebben.

Nu.nl, 04 november 2017 21:27