Spanning(en) rond Iran

Gestart door Lex, 14/02/2012 | 16:51 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rosenthal: gesprekken met Iran niet bemoedigend

Nieuwsbericht | 25-05-2012

'De informatie die ik over de gesprekken met Iran ontvang is niet bemoedigend', aldus minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken). 'Er is weinig concrete vooruitgang geboekt'. Op 23 en 24 mei hebben de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onder leiding van EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton (P5+1) gesprekken gevoerd met Iran over het Iraanse nucleaire programma in Bagdad.

'Ik heb waardering voor de inzet van de P5+1 om Iran te bewegen aan zijn internationale verplichtingen te voldoen. Iran moet openheid van zaken geven over zijn nucleaire programma', aldus de minister. 'Het is aan Iran om aan te tonen dat het nucleaire programma geheel vreedzaam van aard is. Wanneer Teheran er voor kiest om geen concrete stappen te zetten, moet er geen twijfel bestaan dat we de druk op Iran zullen opvoeren, ook via het olie-embargo dat op 1 juli volledig van kracht wordt'.

De gesprekken met Iran worden voortgezet op 18 en 19 juni in Moskou.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/05/25/rosenthal-gesprekken-met-iran-niet-bemoedigend.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Israël neemt geen risico met Iran

25-05-2012 21:30 | Alfred Muller

BAGDAD – Israëlische leiders lieten deze week al voorafgaand aan de besprekingen over het Iraanse nucleaire programma weten dat ze geen risico's nemen.

Deze uitspraken waren bedoeld om de zogeheten "P5-plus-1" (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk plus Duitsland) aan te moedigen een harde positie in te nemen tegenover de Iraanse nucleaire ambities. De gesprekken begonnen deze week in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Premier Benjamin Netanyahu wenst Iran geen speelruimte te geven. Hij riep de leidinggevende landen op vastbesloten te zijn en geen zwakheid te tonen. Ze moeten drie eisen stellen. Dat is dat Iran de verrijking van het nucleaire materiaal stopzet, dat het land al dit materiaal van zijn grondgebied verwijdert en dat de ondergrondse nucleaire faciliteit in Qom wordt ontmanteld. ,,Dat alleen garandeert dat Iran geen nucleaire bom krijgt."

Hij wees er ook op dat de Iraanse chef-staf deze week duidelijk zei dat Iran zich inzet voor de vernietiging van Israël.

Iraanse leiders hebben gezegd dat ze geen kernwapen nastreven. Israël en andere landen zijn daar allesbehalve zeker van. Volgens Israëlische commentatoren kan Iran ook proberen ,,op de drempel" te blijven. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan tot de vervaardiging van atoomwapens, maar dat het wel alle voorbereidingen treft.

Amos Yadlin en Yoel Guzansky van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies schreven in het blad Strategic Assessment dat bij dit scenario Iran de productie van nucleaire wapens uitstelt. Iraanse leiders blijven dan claimen dat hun land deze wapens niet wil maken. Maar intussen wordt het kookboek helemaal voorbereid. Iran zou al bijna een 'drempelstaat' zijn.

Deze drempelstatus kan het aanzien van Iran in binnen- en buitenland vergroten. Iran zal in de loop van de tijd kans zien afspraken met de P5-plus-1 te maken om de economische druk te verminderen. Een bijkomstig voordeel is dat Iran ondertussen verder kan werken aan de ,,zone van immuniteit." Dat wil zeggen dat het kan werken aan een betere bescherming van de nucleaire faciliteiten.

De Amerikaanse president Obama heeft gezegd dat hij niet zal toestaan dat Iran nucleaire wapens produceert. Maar Israël is er niet van overtuigd dat de VS in staat zijn precies te weten op welk moment Iran overgaat van voorbereiding naar productie. En Israël is niet bereid met dit risico te leven.

De vooraanstaande Israëlische politicoloog prof. Yehezkel Dror noemt in een publicatie van de Bar-Ilanuniversiteit het Iraanse bezit van nucleaire wapens een ernstig gevaar voor Israël.

Hij hoopt dat de internationale sancties ertoe leiden dat Iran geen kernwapens krijgt of dat de Verenigde Staten tot een preventieve aanval overgaan. ,,Maar Israël kan de toekomst van zijn nationale veiligheid niet overlaten aan anderen. Als de Iraanse opmars naar de vervaardiging van nucleaire wapens niet wordt stopgezet, heeft Israël geen andere keus dan de Iraanse nucleaire en militaire faciliteiten aan te vallen zolang deze nog kwetsbaar zijn."

Een groot risico is de verkoeling van de betrekkingen met de Verenigde Staten en de consequenties voor het Arabisch-Israëlisch conflict. Het ergst mogelijke gevolg is dat Iran doorgaat met zijn nucleaire activiteiten en vastbesloten is wraak te nemen op Israël.

Om de negatieve gevolgen te verminderen moet Israël volgens Dror een aanval gepaard laten gaan met een vredesinitiatief, dat gedeeltelijk is gebaseerd op het Arabisch-Islamitisch Vredesinitiatief. Dit vredesplan van 2002 voorziet in een volledige terugtrekking uit bezette gebieden, de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël en de normalisatie van relaties tussen Israël en de Arabische landen.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/israel_neemt_geen_risico_met_iran_1_647225

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Uraniumverrijking Iran naar nieuw niveau

vrijdag 25 mei 2012 | 19:46

WENEN (ANP) - Iran is erin geslaagd uranium meer te verrijken dan tot nu toe bekend was, een stap die de islamitische republiek dichterbij een atoombom zou brengen. Dat stelt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, in een vrijdag uitgelekt rapport. Volgens het rapport beweert Iran dat het om een technische fout gaat.

Iran kon uranium al tot 20 procent verrijken. Bij het ondergrondse nucleaire complex Fordow zijn sporen van 27 procent verrijkt uranium gevonden, aldus de IAEA. De organisatie zag op satellietbeelden ,,uitvoerige activiteiten'' bij een andere nucleaire installatie. VN-inspecteurs willen de locatie graag controleren, maar Iran laat ze niet toe.

Iran zegt dat het alleen vreedzame doelen nastreeft met zijn nucleaire programma. Het Westen gelooft dat niet en verdenkt Iran ervan in het geheim bezig te zijn met de ontwikkeling van kernwapens. Dat vereist de productie van verrijkt uranium tot 90 procent.

Zes wereldmachten hebben deze week in Teheran geprobeerd tot een akkoord te komen met Iran over de nucleaire activiteiten van het land. De gesprekken leidden niet tot een doorbraak, maar slechts tot de afspraak om volgende maand in Moskou verder te praten.

http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/buitenland/11103134/Uraniumverrijking-Iran-naar-nieuw-niveau.ece

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Kapitein Rob op 25/05/2012 | 07:56 uur
Iran lijkt gewoon aan het traineren......

En de US presidentsverkiezingen komen steeds dichterbij...

KapiteinRob

Iran lijkt gewoon aan het traineren......

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Iran rejects West's plan, talks to continue in June-A +APublished 25 May 2012

Iran and six world powers wrapped up talks yesterday (24 May) still far apart over how to oversee Tehran's nuclear  program, but with resolve to keep dialogue going as an alternative to possible military action.

"It is clear that we both want to make progress, and that there is some common ground," European Union foreign policy chief Catherine Ashton, who is formally leading the talks, told reporters. "However, significant differences remain. Nonetheless, we do agree on the need for further discussion to expand that common ground."

Envoys said they will meet again next month in Moscow after negotiations stretched out for extra hours.

At the heart of the dispute is Iran's insistence that it has the right to enrich uranium and that economic sanctions should be lifted before it stops activities that could lead to its achieving the capability to make nuclear weapons.

Western powers insist Tehran must first shut down enrichment activities before sanctions can be eased.

But both sides have powerful reasons not to abandon diplomacy. The powers want to avert the danger of a new Middle East war raised by Israeli threats to bomb Iran, while Tehran also wants to avoid a looming Western ban on its oil exports.

"We will maintain intensive contacts with our Iranian counterparts to prepare a further meeting in Moscow," Ashton said.

The next meeting, the third in the latest round of talks that began in Istanbul last month, will be held in Moscow on June 18-19.

Ashton leads the negotiations for the six-country group made up of the five permanent members of the U.N. Security Council - Britain, China, France, Russia and the United States - which together with Germany is known as the P5+1.

"Talks were intensive and long," said Iranian chief negotiator Saeed Jalili. "They were detailed, but are left unfinished."

While there was little if any concrete progress, the fact that the two sides agreed to continue talks was a sign of progress in itself, after more than a year of not meeting at all before the latest round of negotiations began in April.

"The two sides' commitment to diplomacy in the absence of any clear agreement is a positive sign," said Ali Vaez, Iran expert at the International Crisis Group think-tank.

http://www.euractiv.com/node/512966

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Iran Nuclear Talks Move To Moscow

Posted Friday, May 25th, 2012 at 1:40 am

Iran and six world powers have agreed to hold a new round of talks in Moscow next month to try to resolve concerns about Tehran's nuclear program, after talks in Baghdad achieved few results.

The two sides will meet in the Russian capital on June 18 and 19. EU foreign policy chief Catherine Ashton said the meeting would be used to expand common ground.

Ashton said the Baghdad talks were "very intense." She commented on Thursday, at the end of the two-day meeting in which she represented the six world powers. She also said Iran declared a "readiness" to address international concerns about its enrichment of uranium to 20 percent purity.

Western powers fear Iran could quickly upgrade its uranium to the 90 percent purity needed for nuclear weapons.

However, Iran said it wants an easing of international sanctions in return for any concession on enrichment work, which it says is meant for medical research and generating electricity.

Iran's chief negotiator Saeed Jalili emphasized what he called "the absolute right" of Iran to enrich uranium for peaceful purposes. He told reporters the Baghdad talks were "detailed but unfinished."

Analyst Michael Adler, who is writing a book on the Iranian nuclear crisis, tells VOA the Baghdad talks were a "get acquainted" session for the two sides and core issues would be debated in Moscow.

"Moscow will be, perhaps, what we thought Baghdad would be which is a chance to really start talking because between now and the meeting in June in Moscow, there will be a lot of chance for the two sides to think about their positions and to think about how to go forward."

Earlier, EU spokesman Michael Mann told VOA that the six nations presented a "clear" proposal calling on Iran to address international concerns about its nuclear program in return for "reciprocal measures" that the group believes will be attractive to Tehran. He said it is important for Iran to engage in the negotiations "seriously."

Iran's delegation in Baghdad offered its own proposal for ending the dispute. Iranian state media said Thursday that offer is more comprehensive than that of the world powers and accused the United States of being unwilling to express a position on it.

Diplomats said the world powers offered Iran incentives to stop production of highly enriched uranium and transfer the material abroad in exchange for nuclear fuel for its research reactor in Tehran. Iranian diplomats expressed disappointment with that offer, complaining that it makes too many demands of Iran without enough benefit.

http://blogs.voanews.com/breaking-news/2012/05/25/iran-nuclear-talks-move-to-moscow/

Jah

#415
Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 22:05 uur
1. Hebben de Iranezen "stealthy speedboten"?

Jep:



De zogeheten Peykaap klasse.

Vraag me of men eigenlijk wel in staat is om zich te verweren tegen dit soort 'swarm' tactieken.




Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 22:15 uurIk heb weinig verstand van al dat wapentuig, maar ik weet niet beter of de Sea Sparrows zijn tegen inkomende luchtdoelen. Niet tegen inkomende speedboten.
Ik doelde op die anti-scheepsraketten....die op veel van die speedboten gemonteerd zitten...

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 22:15 uur
Ik heb weinig verstand van al dat wapentuig, maar ik weet niet beter of de Sea Sparrows zijn tegen inkomende luchtdoelen. Niet tegen inkomende speedboten.
De Sea Sparrow kan ook in de surface mode gebruikt worden. Maar of je dat tegen ajkkb'tjes wil doen is een moeilijke afweging.

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 24/05/2012 | 22:11 uur
en daar heb je die RIM-162 ESSM/RIM-7 Sea Sparrow voor nodig

Ik heb weinig verstand van al dat wapentuig, maar ik weet niet beter of de Sea Sparrows zijn tegen inkomende luchtdoelen. Niet tegen inkomende speedboten.

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 22:05 uur
Geen idee. Anti-schip raketten?
yep...en daar heb je die RIM-162 ESSM/RIM-7 Sea Sparrow voor nodig...als ook de Millenniums. Tegen aanvallende drones kun je nog de Stingers inzetten.
Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 22:05 uur
1. Hebben de Iranezen "stealthy speedboten"?
2. Dan nog moeten ze niet in de buurt gaan hangen van dat kleine Iranese grut.
ja...zelfs semi submersibles...deels gekopieerd van Noord-Koreaanse modellen..
http://2.bp.blogspot.com/_Ar06vDaLQms/TCQt2VOe3rI/AAAAAAAAAFs/7e0C21ON7y8/s640/Taedong_Photo.jpg

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 24/05/2012 | 22:01 uur
Wat denk je dat die speedboten afvuren?!!? :-*

Geen idee. Anti-schip raketten?

Citaat van: Elzenga op 24/05/2012 | 22:01 uur
De heli's zijn zeer nuttig om de "ogen" van het schip te helpen die kleine en soms stealthy speedboten op te sporen.

1. Hebben de Iranezen "stealthy speedboten"?
2. Dan nog moeten ze niet in de buurt gaan hangen van dat kleine Iranese grut.

dudge

Citaat van: Elzenga op 24/05/2012 | 21:50 uur
Het in een eerder artikel genoemde Black Swan Class sloop concept...

http://www.mod.uk/NR/rdonlyres/A2237DD9-5C58-4F65-B838-01958C20BB83/0/20120503JCN112_Black_SwanU.pdf

Jammer dat ook dit weer een langzaam bootje is. En dus geen escorte taken kan uitvoeren, tenminste, niet goed in de Golf van Aden tegen piraterij. Civiele schepen willen zo snel mogelijk varen. Omdat dat hen een moeilijker doelwit maakt voor de piraten.

Ook in geval van Iran, die Iraniërs gaan op volle snelheid manoeuvreren, en lopen die sloop er dus aan alle kanten uit, waardoor die geen initiatief meer heeft.

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 21:52 uur
Gewoon van achteren naderen..... :crazy:
Alsof het schip als een sitting duck stil ligt :crazy:
Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 21:52 uur
Luchtdoelraketten tegen speedboten?
Wat denk je dat die speedboten afvuren?!!? :-*
Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 21:52 uur
Ik herhaal mijn eerder getselde vraag: denk je dat de Iranezen die heli's rustig laten vuren? Ik vermoed dat ze op die speedboten heus wel wat andere rommel meenemen die ze kunnen gebruiken om een heli mee naar beneden te halen.
De heli's zijn zeer nuttig om de "ogen" van het schip te helpen die kleine en soms stealthy speedboten op te sporen.
Citaat van: Kapitein Rob op 24/05/2012 | 21:52 uur
Geen idee welke types zij hebben, maar in de NL-versies zou ik niet graag Iranezen speedboten tegemoet varen....
Met een RWS op het dak denk ik dat men aardig effectief van zich kan afbijten tegen menig Iraanse speedboot.