Militaire status luchthaven in Enschede aan rechter

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 20/10/2012 | 10:59 uur

Reinier

Vliegveld Twente behoudt militaire status

Bewerkt door: redactie
30-10-13 - 11:19  bron: ANP 

Ook al vliegen er al jaren geen militaire vliegtuigen meer vanaf Vliegveld Twente, het mag wel de status van militair luchtvaartterrein behouden. Dat besloot de Raad van State woensdag. Eerder besloot de rechtbank in Almelo juist dat die status door de minister van Defensie moest worden ingetrokken. Ten onrechte, aldus de Raad.

Dat heeft tot gevolg dat de geluidsnormen niet hoeven worden aangepast en dat plannen om bijvoorbeeld te bouwen rond het terrein kunnen worden tegengehouden. Volgend jaar moet het vliegveld, waar in 2008 voor het laatst militair op werd gevlogen, een burgerluchthaven worden. De huidige geluidsnormen en andere regels vervallen dan alsnog.

Waarschijnlijk vertrekken de eerste reguliere vluchten vanaf het dan verbouwde vliegveld pas in 2016.

De Persgroep Digital. Alle rechten voorbehouden.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3535798/2013/10/30/Vliegveld-Twente-behoudt-militaire-status.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Militaire status luchthaven in Enschede aan rechter

vrijdag 19 oktober 2012 

Omwonenden van de luchthaven Twente in Enschede hebben de rechter gevraagd om de militaire bestemming van het terrein te veranderen.

Doordat het nog steeds militair gebied is, gelden voor gebouwen in een groot gebied heel strenge regels. Het gaat om een gebied van bijna 40 vierkante kilometer. Dat gebied zit op slot en daarbinnen kunnen bewoners nauwelijks iets veranderen aan hun huizen, boerderijen en bedrijven.

Vasthouden aan militaire status

Hoewel er al lange tijd niet meer militair wordt gevlogen, blijven de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu vasthouden aan de militaire status. Het ligt niet voor de hand dat er ooit nog weer veel militaire activiteit is, maar een militaire bestemming voor het gebied is makkelijker als er een vergunning wordt aangevraagd om er weer te mogen vliegen.

Die aanvraag wordt waarschijnlijk in januari gedaan, maar alleen als de Europese Commissie heeft bepaald dat geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Brussel moet zich eerst uitspreken over een bijdrage van 16 miljoen euro van de provincie en de gemeente Enschede voor de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven. Inmiddels is de aanbesteding voor de exploitatie van een burgerluchthaven al wel in volle gang.
 
Belang van huidige gebruikers en omwonenden

Zonder militaire status kunnen onder andere de zweefclub en de vliegschool die er nu zitten, geen gebruik meer van de luchthaven maken. De rechter moet daarom voor zijn besluit het belang afwegen van de huidige gebruikers en het belang van de omwonenden. De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

De omwonenden zijn verenigd in VOLT, Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente. Die trekken sinds de sluiting van de luchthaven vijf jaar geleden ten strijde tegen heropening.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=152248