Auteur Topic: Jihadi’s hebben nu modern wapentuig  (gelezen 12003 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31335
Jihadi’s hebben nu modern wapentuig
« Reactie #44 Gepost op: 01/02/2014 | 18:03 uur »
AMSTERDAM -
Precies waarvoor geheime diensten wereldwijd in oktober al waarschuwden is gebeurd: met een schouderafvuurbare raket is door een jihadgroep in Egypte onlangs een helikopter uit de lucht gehaald. Filmpjes van de voltreffer zijn op internet gezet door jihadgroep Ansar Bayt al Maqdis, die opereert in het Sinaïgebied.
   
Afgelopen najaar kregen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd de waarschuwing om het luchtruim te mijden boven de Sinaïwoestijn. Volgens Amerikaanse en Europese geheime diensten was er een „voorstelbare dreiging vanaf de grond in het Sinaïgebied”. Die algemene vrees is enkele dagen geleden angstig treffend geïllustreerd met het neerhalen van de legerhelikopter met zo’n ’surface-to-air’-raket.

Het filmpje – jihadisten claimen steevast hun ’successen’ met statements en filmpjes op jihadfora – toont hoe angstig eenvoudig het is om vanachter een struik een toestel uit de lucht te halen.

Zo is te zien hoe binnen enkele seconden nadat de raket is afgeschoten de helikopter in de lucht explodeert en het wrak neerstort.

Bloedlink

De ellende is, zo waarschuwen inlichtingendiensten, dat dergelijke raketten – van Chinese, Russische of Amerikaanse makelij – in grote aantallen in handen zijn gevallen van jihadgroepen. Daarom werd al in oktober gewaarschuwd dat de dreiging „op langere termijn in stand blijft”.

De gewaarschuwde luchtvaartmaatschappijen moeten zelf beslissen wat ze doen met de dreigingsinformatie, maar sinds enkele dagen is één ding helder: het is bloedlink om te vliegen boven het Sinaïgebied. En gevreesd wordt dat die rotdingen worden verspreid richting Europa.

'Big deal'

„Het neerschieten van een helikopter met een schouderraket is een big deal”, verzuchtte voormalig CIA-directeur David Petraeus tijdens een veiligheidsconferentie in Tel Aviv, waarbij veel doorgewinterde westerse inlichtingenmedewerkers aanwezig waren.

„Zoals jullie weten is dit altijd al onze ergste nachtmerrie, dat een burgertoestel uit de lucht wordt gehaald met zo’n ding. Daarom zijn we zo bezorgd dat die raketten rondslingeren.” De Amerikanen doen desperate pogingen deze draagbare raketsystemen te traceren en te vernietigen.

Verdwenen

Gevreesd wordt dat het verspreiden van deze wapens een verwoestend effect heeft op het mondiale luchtverkeer en daarmee ook de wereldeconomie. Gespeculeerd wordt dat veel schouderraketten zijn verdwenen uit Libische wapenvoorraden tijdens de burgeropstand in 2011. Geroofde Libische exemplaren zijn opgedoken bij onder meer Hamas en jihadgroepen in Egypte.

Telegraaf, za 01 feb 2014, 11:43


het begint pas op 1:53, tot die tijd is er slechts tekst

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 43 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.