Politiek zit winning Israelisch gas in de weg

Gestart door Ace1, 04/08/2012 | 16:56 uur

Ace1

Sinds de oprichting van de staat Israel is het land afhankelijk van geïmporteerd gas. Inmiddels zijn gasvoorraden ontdekt in de Middellandse Zee, groot genoeg om het land 150 jaar lang te voorzien. Het is alleen de vraag of die voorraden rendabel te exploiteren zijn als de overheid niet wil exporteren.

De bedrijven Noble Energy en Delek Group hebben voor de kust van Israel genoeg gas gevonden om 150 jaar lang in de behoefte van het land te kunnen voorzien. Om sneller te kunnen profiteren van hun vondsten willen de bedrijven het gas exporteren per schip of pijpleiding

Plan van aanpak

Het Israelische ministerie van energie is bezig aan een plan van aanpak voor de exploitatie van de nieuwe gasvelden. Of dat plan tegemoet zal komen aan de wensen van Noble Energy en Delek Group blijft zeer de vraag. Israelische overheidsfunctionarissen laten weten dat de export van gas mogelijk beperkt zal worden.

Dit zou te maken hebben met de moeilijkheid en de hoge kosten die het beveiligen van gasexport met zich meebrengt. Een offshore platform zou een makkelijk doelwit zijn voor vijanden van het land en daarom moeilijk (en duur) om te beveiligen. Hetzelfde geldt voor pijpleidingen naar andere landen.

'Gas zal verloren gaan'

'Ik zou verbaasd zijn als een deel van het gas in Israel niet verloren zal gaan', zegt Nick Maden van Statoil tegenoverpersbureau Bloomberg. Maden is vice president internationale exploratie bij olie- en gasbedrijf Statoil en was betrokken bij het onderzoek naar de Israelische gasvelden. 'Er is meer gas gevonden dan commercieel gewonnen kan worden. Voor de betrokken bedrijven blijft het afwachten wat de Israelische politiek zal doen.'

http://fd.nl/economie-politiek/322054-1208/politiek-zit-winning-israelisch-gas-in-de-weg