Koude oorlog rond Antartica?

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 29/09/2012 | 11:58 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Koude oorlog rond Antartica?

vrijdag 28 september 2012

Na nieuwe initiatieven en claims van Chili dreigt een koude oorlog rond Antartica los te barsten.

De spanningen rond het 'wetenschappelijke wingewest' Antartica blijven oplopen.

Oorlog zoals in Syrië zal het wel niet worden, maar de spanningen rond het "wetenschappelijke wingewest" Antartica zijn opnieuw hoog opgelopen, nu Chili beslist heeft om nog maar eens een nieuwe vlag neer te poten op de ijsvlakte. Het Zuid-Amerikaanse land heeft er nu al zes onderzoekscentra, waaronder één op permanente basis (O'Higgins).

De nieuwe Chileense basis zou moeten komen ter hoogte van de gletsjer Union, op 1.080 kilometer van de zuidpool. Chili zal zo beschikken over de derde dichtst bij de zuidpool gelegen basis.

De VS, met de basis Amundsen-Scott, en de Chinezen, met de basis Kunlun, hebben al hun eigen plaatsje bemachtigd. De Chileense regering geeft met dit initiatief een duidelijk signaal over zijn territoriale claims op Antartica. Van 11 december tot 15 januari eerstkomend stuurt Santiago een missie ter plaatse die alle noodzakelijke voorbereidingen moet treffen.

Beleidsprioriteit

De basis, die zowel moet dienen voor wetenschappelijke gebruik als voor redenen van defensie, zal in 2015 effectief gebouwd worden en vergt een eenmalige investering van 3,3 miljoen USD en een jaarlijkse kost van 2 miljoen USD, aldus een officiële verklaring van de Chileense regering. Antartica is, gezien de geografische nabijheid, duidelijk een beleidsprioriteit voor de Chilenen, net als voor de Argentijnen.

De démarche van Chili zal de internationale spanningen rond Antartica eens te meer doen toenemen. Het gebied rond de zuidpool wordt meer en meer een groot laboratorium voor internationaal wetenschappelijk onderzoek.

Twintig landen (waaronder België met de basis Prinses Elisabeth) hebben er al een ankerpunt, en de drang om zo dicht mogelijk bij de zuidpool te liggen is groot.

Bovendien leggen alle grote landen territoriale claims op bepaalde deelgebieden. Tussen de VS, Groot-Brittannië en Rusland is er een heuse machtsstrijd aan de gang omtrent wetenschappelijk onderzoek naar de met ijs bedekte meren. Vooral het meer van Ellsworth is een hele twistappel.

België gastland algemene vergadering Zuidpoolverdrag

België valt straks (20 tot 29 mei 2013) de (twijfelachtige?) eer te beurt om als gastland op te treden voor een soort van algemene vergadering voor alle leden van het Zuidpoolverdrag, en dat belooft bepaald geen familiale theevisite te worden.

http://www.knack.be/nieuws/buitenland/koude-oorlog-rond-antartica/article-4000185384153.htm