Auteur Topic: ‘Nederland groot en snel groeiend leverancier jihadstrijders’  (gelezen 24465 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Elzenga

  • Gast
‘Nederland groot en snel groeiend leverancier jihadstrijders’
« Reactie #148 Gepost op: 12/03/2013 | 20:29 uur »
12 maart 2013, 19:05
‘Nederland groot en snel groeiend leverancier jihadstrijders’
door Jules Seegers
Buitenland

Nederland is een van de grotere leveranciers van jihadstrijders voor onder meer Afghanistan, Somalië en Syrië. Volgens de NOS gaat het om een snel groter wordende groep van momenteel zo’n honderd Nederlandse moslims die in zulke landen gaan oorlogvoeren.

Het overgrote deel van de strijders zou in Syrië zitten en de meesten hebben zich volgens de NOS aangesloten bij de extremistische Jabhat al-Nusra-beweging. Al-Nusra streeft naar het vestigen van een islamitische staat in Syrië zodra president Bashar al-Assad is verdreven.
Niet alleen jongeren, ook dertigers

De Nederlandse deelname groeit volgens de NOS snel. Niet heel lang geleden stond de teller nog op enkele tientallen jihadstrijders. Het zou niet alleen gaan om jongeren. Ook dertigers die in Nederland een gezin achterlaten zijn naar Syrië afgereisd.

De grote vrees onder terrorismebestrijders is dat de mannen hun oorlogservaringen meenemen naar Nederland en verder radicaliseren. Ook is er vrees voor getraumatiseerde strijders die in Nederland kunnen ontsporen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert morgen het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Nu wordt de dreiging nog omschreven als “beperkt”. In de vorige publicatie van december werd de “aanzuigende werking op jihadgangers” van de strijd in Syrië nog toegeschreven aan een “kleine groep“. Die groep is volgens bronnen snel groter aan het worden, aldus de NOS.
www.nrc.nl

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 147 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.