Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van:  Telegraaf, di 15 sep 2015 Vandaag om 10:00
De kosten voor 2016 zijn nog niet exact in te schatten, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen dan op de vlucht slaan en hoeveel van hen in Nederland aankloppen.

Aangezien dat we het begin van deze exodus staan.... reken voor 2016 maar op een veelvoud.

Lex

Grote stroom vluchtelingen kost nu 1 miljard 

DEN HAAG -
De grote stroom vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak gaat Nederland dit jaar in totaal meer dan 1 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. In 2016 gaat het ook om vele honderden miljoenen euro's.
 
Voor de opvang van de nieuwe asielzoekers in Nederland wordt dit jaar 836 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag komt uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie is financieel verantwoordelijk voor de opvang in het eerste jaar in Nederland.

Daarnaast draagt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in 2015 ongeveer 200 miljoen euro bij aan de opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en Irak. Dit geld komt uit het potje voor humanitaire hulp.

Justitie zelf trekt vanaf dit jaar structureel 30 miljoen extra uit voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Daarmee kunnen extra mensen worden ingezet om de vele asielaanvragen te kunnen behandelen.

In 2016 komt er nog eens 250 miljoen euro bij voor de opvang van asielzoekers. Daarvan komt 200 miljoen uit het reservepotje voor asielopvang van Justitie.

Buitenlandse Zaken heeft daarnaast voor 2016 in ieder geval alvast 551 miljoen euro ingeboekt voor de asielopvang in het eerst jaar in Nederland. Naar verwachting gaat dat bedrag nog omhoog als de stroom vluchtelingen aanhoudt.

De kosten voor 2016 zijn nog niet exact in te schatten, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen dan op de vlucht slaan en hoeveel van hen in Nederland aankloppen.

Telegraaf, di 15 sep 2015, 19:23

Lex

Megastrop voor ProRail 

Den Haag -
Het is financieel helemaal mis bij ProRail. De spoorbeheerder heeft de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor niet in de hand. Een onafhankelijk bureau spitte de financiën door en er blijkt een megatekort te zijn van 475 miljoen euro.
   
De tegenvaller is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu verstopt in een bijlage van de Prinsjesdagstukken.

Volgens het ministerie is er nu geen overheidsgeld voorhanden om het gat te dichten. Er zullen kostenbesparende maatregelen moeten worden doorgevoerd om de misère op te lossen. Voor de treinreizigers zullen die maatregelen zeer ingrijpend zijn, zo wordt geschetst. Dit omdat ProRail de afgelopen jaren al flink in eigen vlees heeft moeten snijden en er geen simpele ingrepen meer over zijn.

Hinder

Om ProRail uit het slop te trekken, stellen de onderzoekers voor om meer werkzaamheden op het spoor overdag te doen in plaats van 's nachts. Voor dagwerk geldt namelijk een lager arbeidstarief dan voor nachtwerk. De treinreiziger zal daar echter flink onder moeten lijden. Grote verstoringen en vertragingen op het spoor dreigen als er vaker overdag aan de rails wordt gesleuteld.

Ook een mogelijkheid is om meer spoorlijnen 'uit de hoofdspoorweginfrastructuur te halen'. Hiermee lijkt het ministerie te doelen op het sluiten van sommige spoorlijnen. Een andere manier is het simpelweg snijden in het aantal treinen dat op het Nederlandse spoor mag rijden. Ook kunnen stations worden 'versoberd'. Maatregelen die minder pijn zullen doen, zijn het verhogen van de productiviteit bij ProRail en het fiscaal stimuleren van treinen die het spoor niet zo snel doen slijten. ProRail kan dit doen door een lagere gebruiksvergoeding te rekenen voor vervoerders die spoorvriendelijke treinen inzetten, zo wordt gemeld.

Druk

De miljoenenstrop brengt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) verder in het nauw. In de Tweede Kamer neemt de druk op de PvdA-bewindsvrouw al maanden toe. Dit vanwege steeds maar terugkerende berichten over kostenoverschrijdingen bij de aanleg van stations. De oppositie vraagt zich steeds vaker hardop af hoe groot de chaos op het spoor nou precies is, of de PvdA-bewindsvrouw daar de Tweede Kamer wel goed en tijdig over informeert en of zij wel de aangewezen persoon is om het dreigende spooronheil af te kunnen wenden.

Telegraaf, di 15 sep 2015, 20:26

Lex

Kamerbrief over inzetbaarheidsrapportage Defensie

Aanbiedingsbrief van minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer bij de inzetbaarheidsrapportage Defensie.

Kamerbrief | 15-09-2015

Lex

Materieelprojectenoverzicht 2015


Het materieelprojectenoverzicht (MPO) is een overzicht van de aankoop en verkoop van Defensiematerieel. Het gaat hier om projecten van boven de € 25 miljoen.

Begroting | 15-09-2015

Lex

X Defensie Rijksbegroting 2016

Download "X Defensie Rijksbegroting 2016"

PDF document | 159 pagina's | 2,5 MB

Begroting | 15-09-2015

Oorlogsvis

Citaat van: mikemans op 13/09/2015 | 17:46 uur
Als ik een oorlog zou willen beginnen en winnen tegen Europa en als ik zeker zou willen maken dat ik hem won, dan zou ik ongeveer zo beginnen. Eerst economisch op de knieën, dan overladen met vluchtelingen, beide zorgen voor een verdeeld Europa. En dan op het moman supreme zou ik mijn troepen laten toeslaan welke ik met de vluchtelingen mee naar binnen heb gesmokkeld.

Goed getimed want bijvoorbeeld Nederland heeft er in 60 jaar weer voor gezorgd dat haar defensie op het juiste niveau is om aan een nieuwe wereldoorlog te beginnen. Je zou bijna zeggen dat het al over tijd is.

3000 vluchtelingen per week betekend dat er over 13 weken meer vluchtelingen in Nederland zullen zijn dan militairen. Wel eens gehoord van numeriek overwicht op de vijand.  :omg:
er zijn via officiele kanalen (libanon ed) al berichten gekomen dat er meer dan 20000 ISIS strijders tussen de vluchtelingen zitten...ik heb daar al wat over gepost in het "strijd tegen IS " topic

Zander

We hadden ook 0,00 kunnen krijgen Ros...........
Ik ben ook van menig dat ze beter de afgelopen bezuinigingen ongedaan hadden kunnen maken maar helaas.
People are sheep

Ros

Citaat van: Zander op 15/09/2015 | 15:59 uur
Latn we het van de positieve kant bekijken, er komt een ieder geval iets bij.  :sick:

Er komt niets bij, Defensie komt iets minder tekort, maar als je kost wat het kost voor de bühne positief wil blijven.....ga je gang en slaap lekker.

JdL

Citaat van: A.J. op 13/09/2015 | 18:32 uur
Niets aan de hand, rustig gaan slapen, etc. etc....


We leven in 2015 en wat zegt rutte: We moeten nuchter blijven :dead:

'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Zander

Citaat van: Mourning op 15/09/2015 | 16:16 uur
Valt me nog mee dat die extra 60 miljoen voor militaire missies niet uit die 345 miljoen wordt gehaalt...


Misschien is er nog een achterdeurtje waardoor defensie alsnog opdraait voor die 60 miljoen.
Het blijft politiek he :devil:
People are sheep

Mourning

Valt me nog mee dat die extra 60 miljoen voor militaire missies niet uit die 345 miljoen wordt gehaalt...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Zander

Latn we het van de positieve kant bekijken, er komt een ieder geval iets bij.  :sick:
People are sheep

Huzaar1

Dus over 4 jaar zitten we pas op het niveau van 2011?

Man man man
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Defensie
•345 miljoen extra voor Defensie en 60 miljoen voor militaire missies.

Begroting voor 2016 !
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/15/miljoenennota-de-belangrijkste-maatregelen-op-een-rij/