Bodemsanering Willemsoord wordt afgerond

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 26/07/2012 | 01:08 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Bodemsanering Willemsoord wordt afgerond

25 juli 2012

Den Helder – De gemeente zal in de periode van september 2012 tot maart 2013 de verontreinigde bagger in de Maritieme Binnenhaven, de Boerenverdrietsluis en het Werfkanaal laten verwijderen. Dit wordt gedaan door de Combinatie Noord-West 4 VOF. De vrijkomende bagger zal worden verwerkt in het bagger depot van de VOF 't Oost aan de Oostoeverweg in Den Helder.

Tijdens het gebruik van de oude Rijkswerf Willemsoord is een aanzienlijke waterbodemverontreiniging ontstaan. Door de provincie Noord-Holland is de verontreiniging aangemerkt als ernstig. Er is een saneringsurgentie voor opgelegd. In de periode 2003 is al een deel van de vervuilde bagger verwijderd. De rest wordt in de komende maanden verwijderd.

De gemeente heeft in het verleden al een bijdrage van de provincie gehad voor de sanering. Die was ter hoogte van 944.000 euro en is de helft van het benodigde bedrag. Bij het vaststellen van de jaarrekening in 2010 is al een voorziening getroffen voor de overige helft.

Staat
Bij het overnemen van Willemsoord van de staat heeft laatstgenoemde de kosten voor sanering afgekocht. Later bleek dat veel meer geld nodig was, onder meer omdat al vrij snel asbest werd aangetroffen. De gemeente zal nu alsnog proberen het Rijk over te halen tot een bijdrage, omdat de noodzaak van sanering er nog steeds is en Defensie immers de vervuiler van het terrein is geweest.

http://www.denhelderactueel.nl/25/07/2012/bodemsanering-willemsoord-wordt-afgerond/