Belgisch vliegtuig verdacht van luchtruimschending Finland

Gestart door Ace1, 19/08/2012 | 19:49 uur

Ace1

Een militair transportvliegtuig uit België is maandagavond vermoedelijk het Finse luchtruim binnengedrongen in de gedemilitariseerde zone van de Åland Eilanden.

Het luchtruim boven Åland is al meer dan 150 jaar gedemilitariseerd.

Het Finse ministerie van Defensie zei dat het vliegtuig op weg was van de Finse hoofdstad Helsinki naar de Zweedse hoofdstad Stockholm en dat de veronderstelde schending van het luchtruim had plaatsgevonden in de zuidwestelijke hoek van de Åland archipel.

Volgens Jyrki Iivonen, communicatiedirecteur van het Finse ministerie van Defensie, is de hoek smal en kwetsbaar voor luchtruimschendingen. Er is geen informatie beschikbaar over de redenen waarom het Belgische toestel in Helsinki was. De Finse grensbewaking onderzoekt het geval.

Åland is een semiautonome provincie van Finland, dat na de Krimoorlog van 1854-1856 tot gedemilitariseerde zone werd verklaard, waarna de voorloper van de Verenigde Naties deze nogmaals bekrachtigde in 1921.

Er vinden regelmatig schendingen van het Finse luchtruim plaats, volgens Iivonen ligt vaak een navigatiefout hieraan ten grondslag.

http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.11881