Voor de liefhebbers! Sanicole airshow pakt uit met primeurs

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 25/08/2012 | 09:22 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Sanicole airshow pakt uit met primeurs

zaterdag 25 augustus 2012

HECHTEL-EKSEL - Op vrijdagavond 14 september en zondag 16 september houdt aeroclub Sanicole haar 36ste internationale airshow, de enige burgerairshow van ons land.

De Dassault Rafale is het paradepaardje van de Franse luchtmacht. Met RIAT, Moskou en Sanicole neemt het toestel dit jaar aan slechts drie shows in het buitenland deel. Na jaren van restauratie door de Swedish Air Force Historical Flight keert de imposante Saab JA37 Viggen - het enige nog vliegende toestel in zijn soort - terug naar het Europese airshowcircuit. De F-16 demo's van de BAF en RNLAF worden extra spectaculair door het gebruik van flares.

Over heel de wereld sponsort Breitling verscheidene airshowacts. Zo zal Pierre Marmy de aerobatics verzorgen op zijn Sukhoi 26. 'De Breitling DC-3 is voor de eerste keer te gast op een airshow in België', zegt airshowdirector Geoffrey Buekenberghs. 'Het Breitling Jet Team zorgt met haar zeven L-39's jets voor de kers op de taart. Deze patrouille is het grootste burgerjetteam ter wereld. Aangezien het team nadien voor een jaar op Aziatische tournee vertrekt, is hun demo de laatste op niet-Franse bodem.'

Toestellen uit de voormalige Sovjet-Unie zijn trekpleisters op Europese airshows. In primeur voor Europa presenteert Sanicole de Red Star Rebels, een gloednieuw Brits L-29 team. De L-29 is een historische Sovjetjet van de jaren '50. De Red Star Rebels voeren een gesimuleerde aanval op het vliegveld uit. Eén van de beste Europese propellerteams is de Aerostars. Deze zes Yak-50 toestellen van Russische makelij zorgen voor een dynamische opeenvolging van figuren en breaks.

De jongste jaren zijn er heel wat duo's bijgekomen. De Redhawks zijn twee Fournier-motorzwevers die in alle rust en stilte een synchrone formatiedemonstratie vliegen. In contrast hiermee staat het TRIG-team, een Pitts special-duo dat zorgt voor een dynamische en acrobatische demo. Het SWIP-team, dat twee jaar geleden al te gast was op Sanicole, toen nog als Twister-duo, heeft een kleurrijke metamorfose ondergaan.

Op vrijdag 14 september start de show om 18 uur met einde om 20 uur. Op zondag 16 september start de show om 10 uur met einde om 18 uur. Tot 13 september betaal je 22 euro, aan de kassa 25 euro. Kinderen krijgen gratis toegang of een reductie. Gratis parkeren kan vlak bij het vliegveld en er zijn gratis pendelbussen aan het station van Leopoldsburg.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120824_00270520