Migratie problemen in Europa

Gestart door Lex, 18/02/2011 | 15:26 uur

Ace1

'Nederland dringt samen met andere lidstaten aan op asielprocedure in niet-EU-landen'

Een groep EU-lidstaten, waaronder Nederland, werkt aan een brief aan de Europese Commissie waarin wordt aangedrongen op het opvangen in niet-EU-landen van migranten die de EU proberen te bereiken. Dat melden verschillende Tsjechische kranten die de brief in handen hebben.

In het niet-EU-land zouden de migranten dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.

Out-of-the-box-oplossingen
Staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken zegt dat de EU-landen op zoek zijn naar "aanvullende oplossingen" om de grip op migratie te versterken en dat de landen daarom met elkaar moeten samenwerken.

"Daarom ben ik voorstander dat landen ook naar out-of-the-box-oplossingen kijken zoals de afspraken die Italië met Albanië maakte", aldus de staatssecretaris. Hij benadrukt dit soort oplossingen "te allen tijde" in lijn moeten zijn met internationaal en Europees recht.

Deal Italië en Albanië
Het idee, geïnitieerd door Tsjechië en Denemarken, is vergelijkbaar met de overeenkomst die Italië in november sloot met Albanië. In niet-EU-land Albanië worden een deel van de geredde bootmigranten op kosten van Italië ondergebracht terwijl de Italiaanse autoriteiten hun asielaanvragen afhandelen.

In de brief aan de Europese Commissie wordt opgeroepen om meer partnerschappen aan te gaan met landen, met daarbij de Turkije-deal als voorbeeld. Concrete plannen zouden nog niet in de brief staan, ook worden er nog geen mogelijke landen genoemd om deals mee te sluiten.

Na de migratiecrisis van 2015 maakte de EU voor het eerst afspraken over het tegenhouden van migranten, destijds met Turkije. Die waren aanvankelijk omstreden, maar sindsdien zijn er akkoorden gevolgd met onder andere Tunesië, Egypte en Libanon.

Kritiek
Op het uitbesteden van migratieprocedures is veel kritiek vanuit mensenrechten- en hulporganisaties. Amnesty International noemde deal tussen Italië en Albanië eerder dit jaar "een schadelijk systeem".

"In plaats van het lijden van mensen te vergroten, moeten de autoriteiten zorgen voor toegang tot een effectieve asielprocedure, adequate opvang en veilige, regelmatige routes", aldus Amnesty. De Europese Commissie oordeelde tot dusver dat de deal tussen Italië en Albanië geen Europese regels schenden.

EU-correspondent Kysia Hekster:
"In december kwam er na jarenlange onderhandelingen een akkoord over een nieuw en strenger Europees migratiebeleid. Dat gaat pas per 2026 in en dus zie je dat landen proberen om vóór die tijd al meer grip te krijgen op migratie. Dat speelt al langer. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht wordt de druk nu opgevoerd, omdat de angst bestaat dat anders radicaal-rechtse partijen veel stemmen gaan trekken op het thema van migratie.

Er lijkt nu inderdaad een conceptbrief te liggen, waar landen naar moeten kijken en besluiten of ze die willen ondertekenen. De verwachting hier in Brussel is dat Nederland dat gaat doen. De brief gaat dan binnenkort naar de Europese Commissie met het verzoek deze voorstellen op te pakken en ermee aan de slag te gaan."

https://nos.nl/artikel/2519520-nederland-dringt-samen-met-andere-lidstaten-aan-op-asielprocedure-in-niet-eu-landen

Ace1

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden

De Ierse minister van Justitie, Helen McEntee, vertelde een parlementaire commissie deze week dat naar schatting 80 procent van de personen die een verblijfsvergunning hopen te krijgen het land binnenkomt via Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

"Illegale migratie is een wereldwijd probleem. Daarom zie je steeds meer landen praten over een partnerschap met derden. Dit toont, denk ik, ook dat afschrikking effect heeft doordat mensen zich zorgen gaan maken over hun overtocht. Als mensen illegaal ons land binnenkomen, terwijl ze weten dat ze geen kans maken te mogen blijven, zien ze er misschien vanaf. Daarom is het Rwanda-plan zo belangrijk", aldus Sunak.

Over de wetgeving die de uitzetting van vluchtelingen naar en opvang in Rwanda mogelijk maakt, wordt maandag na eindeloze parlementaire discussies in het Lager- en Hogerhuis vermoedelijk een besluit genomen. De meeste illegalen komen Engeland binnen vanuit Noord-Frankrijk op kleine, vaak gammele en overvolle bootjes.

https://www.trouw.nl/buitenland/sunak-doorreizen-asielzoekers-bewijs-voor-succes-rwanda-plan~b604b607/

Benji87

Aantal immigranten dat naar Europa kwam vorig jaar 'aanzienlijk' gestegen

Het aantal immigranten dat afgelopen jaar ongecontroleerd de buitengrenzen van de Europese Unie is overgestoken, is "aanzienlijk gestegen" vergeleken met het jaar ervoor. Dat meldt de Europese grensbewakingsdienst Frontex

Uit statistieken van de dienst blijkt dat ongeveer 10 procent van de immigranten vrouwen zijn en 10 procent kinderen. In totaal steeg het aantal immigranten dat de grens naar Europa overstak met 17 procent ten opzichte van 2022. Volgens Frontex gaat het met 380.000 overstekingen om het hoogste niveau sinds 2016.

De grensbewakingsdienst tekent nog aan dat de cijfers niet precies zijn. Dat komt doordat mensen vaker meegeteld kunnen zijn als zij proberen om op verschillende plaatsen opnieuw de EU binnen te komen. Hoeveel immigranten dus precies de oversteek naar Europa maakten vorig jaar, is niet te zeggen.

Veel immigranten willen nadat ze Europa binnengekomen zijn doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, maar dit gebeurde het afgelopen jaar minder dan het jaar ervoor. Frontex stelt hier een daling van 12 procent vast. "De cijfers laten een toenemende uitdaging zien in het beheren van de buitengrenzen van de EU", zegt de baas van Frontex.

Nu zijn 2.500 EU-medewerkers via
Frontex aan de Europese buitengrenzen actief, in aanvulling op grenswerkers uit de EU-lidstaten. Zij helpen niet alleen bij grenscontroles maar ook onder meer bij de opsporing van mensensmokkelaars.

Bron: nu.nl

Ace1

Ondanks gevaar wagen Senegalezen de oversteek naar Canarische Eilanden: 'Dood ga ik toch'

Een recordaantal Afrikanen bereikten dit jaar de Canarische Eilanden. De migranten leggen een gevaarlijke route af in de hoop op een beter leven. Niet iedereen overleeft de zware tocht. Ook Mbaya haalde de Spaanse eilanden niet. "De hele stad was in shock", zegt zijn moeder Fatou.

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5424828/ondanks-gevaar-wagen-senegalezen-de-oversteek-naar-canarische-eilanden

Ace1

Italië wil bootmigranten naar Albanië sturen, maar mag dat wel?

Er ligt een nieuwe migratiedeal op de plank: Italië wil duizenden bootmigranten per jaar opvangen. Niet in het land zelf, maar in buurland Albanië. De deal roept binnen de Europese Unie vooral vragen op. In wat voor omstandigheden komen die mensen terecht? En hoe gaat Italië dit regelen? Antwoord op vier belangrijke vragen.

Deze week presenteerde de Italiaanse premier Giorgia Meloni het nieuwe plan aan Brussel. Migranten die in bootjes door de Italiaanse kustwacht worden onderschept in de Middellandse Zee, worden in opvangcentra in Albanië ondergebracht. Meloni hoopt zo dat zo veel mogelijk migranten in ieder geval níét in Italië aankomen. Maar Italië blijft wel verantwoordelijk voor hen.

Het zou niet gaan om álle migranten die worden gered uit de Middellandse Zee. Meloni wil tot zesendertigduizend mensen per jaar in Albanië laten opvangen. Ook kwetsbaren zijn uitgesloten, zoals zwangere vrouwen, kinderen of ouderen. De complete uitwerking van het plan ligt nog niet op tafel, maar toch zijn er binnen Europa al heel veel vragen.

1. Waarom doet Meloni dit?
Het oplossen van het migratieprobleem in Italië was één van de grote verkiezingsbeloften van Meloni. Dit jaar hebben al 145.000 migranten de grens over willen steken naar Italië: ongeveer een verdrievoudiging ten opzichte van twee jaar terug. "Het lijkt erop dat Meloni nu concrete stappen wil zetten", zegt correspondent Anouk Boone. "De politieke druk neemt toe en zij wil haar geloofwaardigheid onderstrepen door te laten zien: ik volg mijn agenda."

Meloni wil een complex probleem pragmatisch aanpakken. "Zij lijkt nu te zeggen: Italië kan dit niet alleen, dus schakelen we een ander land in", zegt Boone. Dat andere land, Albanië, is alleen geen EU-lid en Italië wel. Meloni zei daarover tegen Italiaanse media dat haar deal een 'model' kan worden voor samenwerking buiten de EU. "Maar experts zien het vrij somber in", zegt Boone. "Los van praktische vragen, zijn er ook vragen over mensenrechten."

2. Mag dit wel?
De discussie over wat te doen als een migrantenboot wordt onderschept, speelt al jaren. Dat weet ook Mark Klaassen, universitair docent migratierecht aan de Universiteit Leiden. "De eerste stap is dat er een veilige haven gevonden wordt voor migranten die op zee in problemen komen. Je kunt zeggen dat Albanië een veiliger land is dan het land van waaruit de migranten zijn vertrokken, bijvoorbeeld Libië", legt Klaassen uit.

Maar er is nog een heleboel onzeker over deze deal. De vraag of het juridisch wordt goedgekeurd, zal afhangen van een aantal factoren, zegt Klaassen. "Het wordt moeilijk als Meloni mensen gaat verplaatsen die al voet aan land hebben gezet in Italië. Dan hadden die migranten namelijk het recht om in Italië al de asielprocedure te starten."

Maar er zijn vooral vragen over mensenrechten. "Italië gaat veel tegenspraak verwachten als blijkt dat de migranten in Albanië worden ondergebracht in slechte omstandigheden, zoals we in vluchtelingenkampen in Griekenland hebben gezien."

3. Wat betekent dit voor de migranten?
Eerst een stapje terug: hoe komen de op zee geredde mensen in Albanië terecht? De Italiaanse kustwacht onderscheidt de gezonde mensen van de kwetsbaren: die worden wél naar Italië gebracht. "In de praktijk zul je zien dat dan een heleboel gezonde, jonge mannen in Albanië aan zullen komen", zegt correspondent Boone. "Die eerste scheiding op zee is al heel moeilijk. Sommige mensen vluchten namelijk met de hele familie."

Het is de bedoeling dat er volgend jaar zeker twee opvangcentra in het noorden van Albanië opengaan. Italië zegt verantwoordelijk te zijn voor de asielprocedures en Albanië voor de lokale beveiliging. Critici vrezen dat de Italiaanse autoriteiten op afstand niet voldoende gedaan krijgen, en dat de opvangplekken op gevangenissen gaan lijken.

Hoe deze centra er echt uit zullen gaan zien, is natuurlijk nog niet duidelijk. Wel weten we dat Albanië in het recente verleden niet eerder zulke grote aantallen vluchtelingen heeft opgevangen.

4. Kan zo'n migratiedeal ook succesvol zijn?
Deals over migratie zijn niet nieuw. Zo maakte Meloni, samen met onder anderen premier Rutte, deze zomer een deal met Tunesië. Tunesië beloofde bootmigranten naar Europa te stoppen in ruil voor 900 miljoen euro. Tot nu toe is nog niet goed te zeggen of de deal iets uithaalt. In ieder geval is het Noord-Afrikaanse land ontevreden over de afspraken en komen verhalen naar buiten over het ernstig schenden van mensenrechten.

Ook heeft het Verenigd Koninkrijk uitgewerkte plannen die lijken op het plan van Italië. Het VK wil migranten die over het Kanaal vluchten naar Rwanda sturen, meer dan 7000 kilometer verderop. Ook Denemarken en Oostenrijk willen meedoen met dat plan. Rwanda zou betaald krijgen om asielaanvragen dáár te behandelen. Maar tot nu toe hebben rechtbanken deze plannen nog niet goedgekeurd.

Mogelijk heeft Italië aan Albanië ook een smak geld beloofd, maar het is nog niet bekend wat de voordelen zijn voor Albanië.

Al met al vreest universitair docent Klaassen voor een verplaatsing van het probleem. "Het kan zomaar zijn dat Albanië straks het zoveelste land is met een overbelast asielstelsel."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5417739/italie-wil-bootmigranten-naar-albanie-sturen-maar-mag-dat-wel

Ace1

Zweden wil geen immigratieland meer zijn: 'Belasting op de verzorgingsstaat'

Een week nadat het Nederlandse kabinet erover viel, wordt het inperken van gezinshereniging in Zweden juist doorgezet. De Zweedse regering toetst een wetsvoorstel waarmee het land een verblijfsvergunning kan weigeren als de partner jonger is dan 21 jaar. Ook moeten de regels voor nareizende kinderen worden aangescherpt.

Het is onderdeel van een anti-immigratiecampagne waarmee Zweden het imago van gastvrij immigratieland van zich af wil schudden. Andere voorgenomen maatregelen zijn het terugbrengen van het aantal opgevangen vluchtelingen naar het absolute EU-minimum en een soberder opvang van asielzoekers.

Lange tijd presenteerde het land zich juist trots als de zoete inval. Zweden, dat ruim 200 jaar vrede kent, moest een veilige haven zijn voor mensen op de vlucht voor oorlog. Ruim 26 procent van de inwoners heeft een migratieachtergrond. Maar de laatste tien jaar is het migratiedebat er veranderd.

De discussie richt zich voornamelijk op de integratie van nieuwkomers. Bovengemiddeld hoge werkloosheid, taalachterstand, en segregatie in wijken, op scholen en de arbeidsmarkt hebben voor hen geleid tot een afstand tot de Zweedse maatschappij. Partijen links en rechts bestempelen het integratiebeleid als mislukt.

'Humanitair, niet humanistisch'
"Het is een zelfgecreëerd probleem", zegt Torbjörn Sjöström, directeur van marktonderzoeksbureau Novus. Hoewel het land veel mensen opnam, ontbrak het aan de infrastructuur om mensen te helpen integreren. "Vluchtelingen die in hun land tegenover elkaar stonden, werden nu ineens buren."

Nieuwkomers komen moeilijk aan een baan als ze geen Zweeds spreken, maar taallessen en ander onderwijs waren ondermaats. "We vingen mensen op die het moeilijk hadden, maar lieten ze niet deelnemen aan de maatschappij. Dat is misschien wel humanitair, maar niet humanistisch", zegt Sjöström.

Onder de bevolking is er de vrees dat regelingen om goed voor vluchtelingen te zorgen ten koste gaan van sociale voorzieningen. Sjörström: "Mensen die asiel krijgen hebben recht op uitkeringen. Bedenk je dat elk kind uit een oorlogsgebied zo'n zes onderzoeken voor zijn kiezen krijgt. Uit Afghanistan alleen al komen 10.000 kinderen, dat kost veel geld. Voor veel mensen voelt dat geld uitgeven zonder te investeren in integratie als een te grote belasting op de verzorgingsstaat."


De steun voor het opvangen van vluchtelingen in Zweden is tanende


En dus wil de regering, naast een inperking van het aantal migranten, een nieuwe verhouding tussen land en immigrant. Wie in Zweden wil wonen, moet moeite doen om onderdeel te worden van de maatschappij. Onderdeel van dat sociaal contract is het verplichten van taallessen en een inburgeringsexamen.

Voor arbeidsmigranten wordt het minimumsalaris verdubbeld, op papier om zichzelf te onderhouden en uitbuiting te voorkomen. Maar in praktijk is dat ook een manier om laaggeschoolde arbeidsmigratie te ontmoedigen. Het socialezekerheidsstelsel is niet langer vanzelfsprekend voor nieuwkomers: voorzieningen moeten ze geleidelijk verdienen, door te werken en belasting te betalen.

De doelstelling van deze maatregelen is een snellere integratie. "Ook al gaat die in vergelijking met andere landen relatief goed", zegt Pieter Bevelander, directeur van het instituut voor migratiestudies in Malmö. De meeste migranten in Zweden integreren snel, stelt hij, "Van de asielzoekers is 60 tot 75 procent binnen tien jaar aan het werk. Maar in de ogen van de bevolking gaat dat niet snel genoeg."

Bevelander, zelf uit Nederland geëmigreerd naar Zweden, ziet de maatregelen ook als onderdeel van de koers die het land vaart sinds de extreemrechtse Zweden Democraten gedoogsteun leveren aan de regering. De Zweden Democraten zien het immigratiebeleid als de belangrijkste oorzaak van het bendegeweld waar het land mee kampt. "In dat opzicht verschilt Zweden niet meer zozeer van de rest van de wereld. Kijk naar Trump, Brexit en Meloni: de migrant geldt als zondebok", zegt Bevelander.

Het beleid wordt breed gesteund, niet alleen door de Zweden Democraten. Veel van de strengere wetgeving werd namelijk al eerder door sociaaldemocratische voorgangers van de huidige regering bedacht.

Mogelijke risico's
Volgens Bevelander is het nog maar de vraag of de nieuwe regels ook gaan werken. Hij wijst erop dat het juist mensen met een lagere sociaaleconomische status zijn die moeite hebben om aan deze strengere integratie-eisen te voldoen.

Dat brengt ook risico's met zich mee: arbeidsmigratie voor laaggeschoold werk dat de hoogopgeleide bevolking niet wil doen wordt lastiger. En dat terwijl Zweden sneller vergrijst dan andere Europese landen. "Maar doorgaan op de oude manier, was voor niemand een optie", zegt Sjörström. "Ten opzichte van tien jaar geleden is het al makkelijker voor mensen om een baan te vinden. Maar er is zo lang niets gedaan, dat los je niet zomaar op met wat maatregelen."

https://nos.nl/artikel/2482958-zweden-wil-geen-immigratieland-meer-zijn-belasting-op-de-verzorgingsstaat

Benji87

Europese Unie en Tunesië sluiten een migratiedeal

De Europese Unie en Tunesië hebben een akkoord bereikt over migratie. In ruil voor financiële steun gaat de Tunesische regering maatregelen nemen om de illegale oversteek van migranten over de Middellandse Zee te stoppen.

Premier Mark Rutte is zondag samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar het Noord-Afrikaanse land gevlogen om de laatste obstakels voor de deal uit de weg te ruimen. Vooraf was er al optimisme dat er een akkoord zou komen.

Het trio was ruim een maand geleden ook al in Tunesië. Toen lukte het niet om tot een akkoord te komen over migratie met de Tunesische president Kais Saied.
Tunesië werd toen wel al 900 miljoen euro financiële hulp beloofd als er een deal zou komen. Daarnaast zou er snel 100 miljoen euro beschikbaar komen voor grensbewaking en het terugsturen van migranten. Het land kreeg al direct 150 miljoen euro om economische hervormingen door te voeren.

Volgens ingewijden was een van de problemen dat een groot deel van het EU-geld uit leningen bestaat die gekoppeld zijn aan een hervormingsprogramma van 1,9 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hervormingen zag Tunesië niet zitten. Ook over de besteding van de 100 miljoen euro voor grensbewaking werd nog onderhandeld.
De Tunesië-deal wordt nu aan de EU-landen voorgelegd. Brussel hoopt met meer landen tot vergelijkbare migratie-akkoorden te komen. In 2016 sloot de EU al een migratiedeal met Turkije.
Kritiek op deal met een autocratische leider

Niet iedereen is blij met de deal

Zo is er kritiek op de autocratische president Saied, die de oppositie in het land onderdrukt. Ook worden vluchtelingen in Tunesië slecht behandeld. Zo werden eerder deze maand honderden migranten naar de woestijn aan de Libische grens gestuurd na ongeregeldheden in de Tunesische stad Sfax.

Tunesië als belangrijk doorreisland voor migranten

Tunesië is een belangrijk doorreisland voor migranten. Zij vertrekken vaak vanaf daar met bootjes naar Europa, voornamelijk richting Italië.

Die overtocht is niet zonder gevaar. Dit jaar zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie al bijna tweeduizend mensen overleden of vermist geraakt bij de oversteek van Noord-Afrika naar Europa.

Bron: nu.nl

Lex

Marechausseecommandant Leijtens nieuwe directeur Frontex

Nieuwsbericht | 20-12-2022 | 16:06

Luitenant-generaal Hans Leijtens wordt de nieuwe directeur van Frontex. Dit grensagentschap bewaakt de Europese buitengrenzen. Leijtens is op dit moment commandant Koninklijke Marechaussee. Het is nog onbekend wanneer hij aan zijn nieuwe functie begint en wie hem opvolgt.

Zijn huidige functie bekleedt Leijtens sinds 2 september 2019. In die rol is hij tevens Gouverneur der Residentie en daarmee verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in de hofstad. Van mei 2012 tot eind 2015 vervulde hij deze functies ook.

Eind 2015 verliet Leijtens Defensie. Hij vervulde een aantal functies als lid van de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zo was hij onder meer directeur-generaal van de belastingdienst.

Mindef

Lex

'Eerste negen maanden forse toename illegale migranten EU'

BRUSSEL - Het aantal mensen dat illegaal de Europese Unie binnenkomt is over de eerste negen maanden van dit jaar gestegen tot 228.240, het hoogste aantal sinds dezelfde periode in 2016. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een toename van 70 procent, meldt de Europese Grens- en Kustwacht Frontex, die turfde aan de buitengrenzen van de Europese Unie.

De populairste route voor migranten en vluchtelingen blijft die via de Westelijke Balkanlanden. Van januari tot en met september werden 106.396 mensen aangetroffen die zo illegaal de EU-grens probeerden over te steken, twee keer zoveel als de eerste negen maanden van 2021. Volgens Frontex is dat cijfer zo hoog omdat veel teruggestuurde migranten in het gebied meerdere pogingen ondernemen. Het gaat vooral om Afghanen, Syriërs en Turken.

Ook de dagelijkse migrantenstroom vanuit Tunesië en Egypte via zee richting Italië blijft aanhouden. Frontex registreerde in de eerste negen maanden 65.572 personen die illegaal overstaken, een stijging van 5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Frontex onderschepte van januari tot en met september ongeveer 52.700 illegale migranten in bootjes op het Kanaal, meer dan het hele jaar ervoor en een toename van 68 procent vergeleken met die periode vorig jaar.

Telegraaf, 13-10-2022, 16:21

Ace1

Staatssecretaris Mahdi na steekpartij Genk: "Afghaanse jongeren spreiden over asielcentra en streng optreden"

Afghaanse jongeren die problemen veroorzaken, moeten verspreid worden over verschillende asielcentra om clanvorming tegen te gaan. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Zaterdagavond waren er twee steekpartijen in Genk waarbij Afghaanse jongeren uit het asielcentrum van Lanaken betrokken waren. Het gerecht moet ook streng optreden tegen de jongeren die zich niet gedragen, vindt Mahdi.

Zaterdagavond waren er meerdere schermutselingen in het centrum van Genk. Twee groepen van in totaal 40 jongeren raakten slaags met elkaar. Er waren twee steekpartijen. Bij de eerste, aan het station, raakte een van de jongeren lichtgewond, bij de tweede, een paar straten verderop, vielen een zwaar- en een lichtgewonde. 19 jongeren werden opgepakt.

Het ging om Turkse jongeren uit Genk en Afghaanse jongeren uit het asielcentrum van Lanaken. Volgens Marino Keulen (Open VLD), burgemeester van Lanaken, veroorzaken de jongeren uit het asielcentrum wel vaker problemen. Een oplossing is er niet meteen, maar het spreiden van de asielzoekers over verschillende centra kan wel helpen, zei hij.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft gisteren met Keulen gesproken. Volgens Mahdi moeten er twee zaken gebeuren. "Op mijn niveau kan ik er, in het kader van het gerechtelijk onderzoek, voor zorgen dat de bendevorming die ontstaat gebroken wordt door de groep te spreiden en een aantal jongeren in een aantal centra onder te brengen", zegt hij. Het is dan ook belangrijk dat de centra voor minderjarige asielzoekers niet te groot zijn, zodat de jongeren goed begeleid kunnen worden.

"Maar dat is niet voldoende om het probleem op te lossen. Dat doe je door hard op te treden en jongeren te straffen op het moment dat zij iemand neersteken", vindt de staatssecretaris.

"Recht op asiel herzien heel moeilijk"
Het recht op asiel herzien vindt Mahdi heel moeilijk, want je kan die jongeren niet terugsturen naar Kaboel. "Je kan moeilijk bellen naar de taliban en vragen of ze een minderjarige willen overnemen", zegt hij.

We volgen het gerechtelijk onderzoek op, zegt Mahdi nog. De jongeren die betrokken waren bij de steekpartijen mogen het centrum voorlopig niet verlaten.

De staatssecretaris benadrukt nog dat de problemen zich voordoen bij een kleine groep jongeren en hij betreurt dat die het draagvlak onderuithalen voor opvang van niet-begeleide minderjarigen. Terwijl het net zo belangrijk is om die jongeren die in moeilijke omstandigheden in ons land aankomen, op een juiste manier te omkaderen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/27/steekpartij-genk-afghaanse-jongeren-spreiden-over-asielcentra/

Ace1

Burgemeester Marino Keulen na steekpartij: "Afghaanse niet-begeleide minderjarige asielzoekers veroorzaken problemen"

Volgens burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) zijn er vaak problemen met niet-begeleide minderjarige asielzoekers uit Afghanistan. Hij pleit ervoor om de groep meer te spreiden over verschillende asielcentra. Gisteren raakten twee jongeren gewond bij een steekpartij in Genk. Ongeveer 40 Afghaanse jongeren uit het asielcentrum in Lanaken zochten de confrontatie op met Turkse jongeren uit Genk.

"Met het overgrote deel van de asielzoekers zijn er nooit of zeer weinig problemen, die houden zich altijd aan de regels", vertelt burgemeester Marino Keulen. "Maar met deze groep stelt zich in heel Europa een probleem. Ze hebben het moeilijk met regels op te volgen en ze plegen vandalisme in de asielcentra."

Binnen de groep Afghaanse jongeren die gisteren bij de steekpartij betrokken waren, zat ook een meerderjarige. "Die zit nog in de cel en die wordt blijkbaar beschuldigd voor poging tot moord. De feiten zijn ook zwaarwichtig: messteken in de arm, bij de andere in de longen", aldus de burgemeester.

Druk verlichten
De burgemeester van Lanaken heeft intussen contact gehad met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). "Hij had daar direct begrip voor. Een oplossing is er niet meteen. Maar om de druk te verlichten, kan die groep van niet-begeleide minderjarige Afghanen verspreid worden over meerdere asielcentra", zegt Marino Keulen. "Zo zouden we clans kunnen breken en dan kunnen we de invloed van de leiders uitwissen. Hopelijk komt zo de rust terug in de asielcentra."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/26/na-zware-steekpartij-in-genk-met-afghaanse-niet-begeleide-minde/

Ace1

Negentien arrestaties na steekpartijen bij clash tussen rivaliserende jongeren in Genk

Genk - In het centrum van Genk kwam het zaterdagavond tot een clash tussen twee groepen rivaliserende jongeren. De schermutselingen leidden tot twee afzonderlijke steekpartijen. Daarbij vielen twee gewonden. Een persoon is ernstig gewond, de andere licht. Negentien personen werden gearresteerd.

Het ging om een clash tussen een veertigtal rivaliserende jongeren die enerzijds van Turkse origine zijn en anderzijds een groep asielzoekers die hun roots in Afghanistan hebben. Zij zakten vanuit het asielcentrum in Lanaken af naar het centrum van Genk. De vechtpartij ontaardde in twee steekpartijen.

De eerste melding bij de hulpdiensten kwam zaterdag om 20 uur binnen. Er was sprake van een vechtpartij ter hoogte van het station. Bij die ruzie werd een 18-jarige jongeman uit Genk aangevallen met een mes. Hij raakte lichtgewond. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Na de massale knokpartij stoven de groepen uit elkaar, maar niet veel later kwam het tot een nieuwe confrontatie tussen de rivalen in de Klokstraat. Daarbij werd opnieuw iemand met een mes aangevallen. Het slachtoffer was opnieuw een 18-jarige jongeman uit Genk. Hij liep ernstige verwondingen op en verkeerde een tijdlang in levensgevaar. Intussen is de toestand van de tiener niet meer kritiek.

De politie Carma, met ondersteuning van hun droneteam, kon de jongeren die nog in de omgeving waren uiteindelijk lokaliseren in Kolderbos en in de Augustuslaan en Bilzerweg in Zutendaal. Zij werden allemaal in de boeien geslagen in het kader van de ondervragingen en het verdere onderzoek naar de omstandigheden. Het gaat om negentien mannen tussen 15 en 25 jaar die in Lanaken verblijven. Bij de grootschalige arrestaties kreeg de lokale politie hulp van de collega's van de zones Lanaken-Maasmechelen, Bilzen-Hoeselt-Riemst en Limburg Regio Hoofdstad (LRH). Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek.

Achttien verdachten mochten na identificatie en verhoor beschikken. Een zeventienjarige wordt nog verder verhoord. Het parket van Limburg zal later over zijn mogelijke aanhouding beslissen. Over de omstandigheden van de ruzie en waarom het zo kon escaleren is nog niets bekend. Politie Carma voert het verdere onderzoek.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20211225_97705949

ARM-WAP

Oppositie voeren is toch zo makkelijk in deze tijden...
- Je moet zelf niets bewijzen/bewezen hebben...
- Je pikt een paak heikele thema's zoals 'veiligheid', 'zorg' en kan zo meteen in de aanval...
Geen enkele partij, noch in de UK, noch in Belgie en ook in Nederland kan alle problemen die we nu ondervinden aanpakken. Want wat je uitgeeft aan het ene, moet je ergens anders weer zien te vinden.
Van mij mag een partij kritiek hebben... (heb ik zelf ook)... van mij mag men aangeven dat men gecontacteerd wordt door "de brugers" die misnoegd zijn...
Maar men moet, ook vanuit de oppositie, met voorstellen komen om problemen op te lossen.
In Vlaanderen zie ik een partij als Vlaams Belang (VB) 'groot worden', ook bij tieners
(onlangs op een Twitter feed een screenshot van de uitslang gezien van een stemtest. De Christendemocraat die dit de lucht instuurde was verheugd omdat zijn partij 28 procent van de stemmen zou gekregen hebben. De tweede balk toonde 25 % voor Vlaams Belang en 8 % blanco stemmers...) Nou, dan zou ik mezelf vragen stemmen ipv blij te zijn...)
En VB lijkt een natuurlijke trekpleister te zijn voor de misnoegden die niet meer voor de trado's willen stemmen. Dat er een racistische basis is voor deze partij zal velen worst wezen want ze zit toch in het Cordon Sanitaire opgesloten.

Ace1