Nederland pleit voor verdere militaire samenwerking

Gestart door dudge, 22/12/2013 | 22:00 uur

KapiteinRob


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 23/12/2013 | 14:08 uur
Ok, vervanging van de KDC-10's wordt dus voorzien.
Dat is wel mooi. Maar ben wel benieuwd wat voor leidende rol Nederland daar in gaat spelen. Zeker aangezien Frankrijk en de UK inmiddels een aardig precedent hebben door beide voor 14 Airbussen te gaan.

Het zal mij ook benieuwen, gaan we dan voor Airbussen of Boeings? Gaan we dan voor 2 of meer? Gaan we dan voor KLu tankers of gaan we voor een gezamenlijk aangeschafte vloot (zoals de C17's)?

dudge

Citaat van: DvdW op 23/12/2013 | 11:40 uur
Zie Materieelprojectenoverzicht, Prinsjesdag 2013, p. 87
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/09/18/materieelprojectenoverzicht-prinsjesdag-2013.html

Ok, vervanging van de KDC-10's wordt dus voorzien.
Dat is wel mooi. Maar ben wel benieuwd wat voor leidende rol Nederland daar in gaat spelen. Zeker aangezien Frankrijk en de UK inmiddels een aardig precedent hebben door beide voor 14 Airbussen te gaan.

DvdW

Citaat van: Thomasen op 23/12/2013 | 11:15 uur
Ehm, huh? Gaan wij nieuwe tankvliegtuigen kopen?

CitaatInternationale strategische tank- en luchttransportcapaciteit (deelneming aan een project van het Europees Defensie Agentschap: Pooled procurement and operation of a common international fleet)

Behoeftestelling:
Doel van dit internationale project van het Europees Defensie Agentschap (EDA) is een gezamenlijke verwerving van nieuwe tank- (Air-to-Air refueling) en luchttransportcapaciteiten het kunnen garanderen van dezecapaciteit na 2020. Het betreft een verminderingvan een van de belangrijkste strategischetekortkomingen van de EuropeseUnie. Negen lidstaten van het EDA (België,Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Luxemburg,Nederland, Polen, Portugal en Spanje)en Noorwegen hebben in november 2012een Letter of Intent getekend. Deze landen zijneen concept of operations overeengekomenen hebben een internationaal eisenpakketvastgesteld. Dit eisenpakket beschrijft deAir-to-Air Refueling capaciteit – momenteel isde verwerving van een aantal Multi Role Tankerand transport (MRTT) vliegtuigen voorzien- en de instandhouding van de toestellen.Naast het gebruik voor Air-to-Air refueling zullende vliegtuigen ook worden ingezet voor transporttaken, voor humanitaire noodhulpen (medische) evacuaties. De levering sluitaan op de uitfasering van de NederlandseKDC-10 tankvliegtuigen. De vervolgstap inde aankomende periode betreft het bepalenvan de verwervingsstrategie.
Zie Materieelprojectenoverzicht, Prinsjesdag 2013, p. 87
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/09/18/materieelprojectenoverzicht-prinsjesdag-2013.html
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

CitaatDe Europese landen moeten hun defensiebudgetten slimmer en meer in samenhang besteden om schaalvoordelen beter te benutten, vond minister-president Rutte. "Het praten daarover moet niet gefrustreerd worden door de vraag wie precies welke en hoeveel troepen inzet bij een militaire missie zoals nu in Mali speelt." De prioriteiten liggen onder meer op tankvliegtuigen, cyber, op afstand bestuurbare vliegtuigen en satellietcommunicatie.

En zijn dat dan niet ook precies de delen waar reeds initiatieven voor zijn?
Liljkt me niet het enige waar we tekort schieten. En bovendien moet er goed worden nagedacht wat het tekort precies omhelst.
Er is geen militair tekort aan UAV's, alleen een industrieel tekort. Wel is er een groot tekort aan ISR, wat dus gedeeltelijk via UAV's ingevuld zou moeten worden.

CitaatNederland heeft tot slot een leidende rol bij de gezamenlijke aanschaf en ingebruikname van nieuwe tankvliegtuigen.

Ehm, huh? Gaan wij nieuwe tankvliegtuigen kopen?

Oorlogsvis

Ja als je zelf niets meer hebt of kan moet je wel samenwerken he !..teken van zwakte...sterke landen gaan hun eigen weg..wij zijn afhankelijk van anderen..zelfs het voortbestaan van de Nederlanden is afhankelijk van andere landen.
Defensie volledig in de uitverkoop gedaan door onze politiek en gedegradeerd tot een veredelde padvinderij zonder zware wapens.
En dat wil gaan samenwerken met andere padvinderijen... ;D

dudge

Citaat van: Lex op 22/12/2013 | 22:37 uur
Is er een reden voor dit nieuwe topic? Het had nmm ook ingepast kunnen worden in reeds bestaande topics.

Lex
Algeheel beheerder


Nee, en ik heb dan ook geen bezwaar tegen het verplaatsen.
Is meer dat ik het wel een interessant artikel vond om te plaatsen, maar niet het specifieke topic kon vinden waar het goed bij past.

Lex

Is er een reden voor dit nieuwe topic? Het had nmm ook ingepast kunnen worden in reeds bestaande topics.

Lex
Algeheel beheerder

dudge

Nederland pleit voor verdere militaire samenwerking

20 december 2013, 12.47 uur

Minister-president Rutte heeft gisteravond tijdens de vergadering van Europese Raad van de EU gepleit voor nauwere samenwerking tussen de Europese lidstaten op militair gebied om de gewenste eenheden en capaciteiten te kunnen leveren. Dat betekent ook dat er een sterke en duurzame defensie-industrie nodig is.

Het was voor het eerst sinds 5 jaar dat defensiesamenwerking op de agenda van een Europese Raad stond. De regeringsleiders besloten regelmatiger hierover te spreken.

Meer samenhang

Verdieping van samenwerking is in een snel veranderende veiligheidsomgeving een noodzaak, stelde Rutte. De Europese landen moeten vooral in de eigen nabijheid meer verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid en belangen. Ook de Verenigde Staten en de Navo roepen hiertoe op. De Europese regeringsleiders besloten dat de troepen van de EU sneller en efficiënter worden ingezet. Nauwere samenwerking is nodig, omdat de inspanningen teveel versnipperd zijn en de landen samen op essentiële terreinen tekort schieten.

De Europese landen moeten hun defensiebudgetten slimmer en meer in samenhang besteden om schaalvoordelen beter te benutten, vond minister-president Rutte. "Het praten daarover moet niet gefrustreerd worden door de vraag wie precies welke en hoeveel troepen inzet bij een militaire missie zoals nu in Mali speelt." De prioriteiten liggen onder meer op tankvliegtuigen, cyber, op afstand bestuurbare vliegtuigen en satellietcommunicatie.

Defensiesamenwerking

Vanuit de Nederlandse optiek is samenwerking in kleinere (regionale) verbanden de drijvende kracht achter de Europese defensiesamenwerking. De Nederlandse en Belgische marines werken al vele jaren intensief samen op diverse gebieden (Benesam). Ook het European Air Transport Command op Vliegbasis Eindhoven is een voorbeeld van nauwe samenwerking. België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland hebben hun transportvliegtuigen daarin ondergebracht. Hierdoor hebben de landen toegang tot een grotere luchtvloot en wordt efficiënter gewerkt.

Nederland heeft tot slot een leidende rol bij de gezamenlijke aanschaf en ingebruikname van nieuwe tankvliegtuigen. Dit project krijgt de komende jaren meer gestalte. Nederland heeft aangegeven dat binnen de huidige kaders de lat hoger gelegd moet worden. Dit kan goed zonder dat parlementen hun inspraak verliezen over de inzet van militairen. Wel hamert Nederland erop dat betrouwbaarheid een cruciale rol speelt bij het opzetten en gebruiken van gezamenlijke capaciteiten. Goede relaties tussen regeringen en parlementen van partners zijn nodig om snel gezamenlijk te kunnen reageren op crises.

Defensie-industrie

De Europese Raad stelde vast dat een hoogwaardige competitieve defensie-industrie een belangrijke voorwaarde is om Europa meer op eigen benen te laten staan.

Een sterke Europese defensie-industriële basis moet gelijke kansen bieden aan bedrijven uit alle lidstaten, zowel aan grotere bedrijven als aan toeleveranciers. Nederland zet in op eerlijke kansen voor toeleveranciers, in het bijzonder het innovatieve MKB, voor toegang tot internationale toeleveringsketens.

De Europese Raad nam conclusies aan in lijn met de 3 clusters die december 2012 vastgesteld:  effectiviteit en zichtbaarheid van het veiligheids- en defensiebeleid, capaciteitsversterking en defensiemarkt en -industrie.

http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/140218_tcm46-210221.pdf

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2013/12/20/46210223/Nederland_pleit_voor_verdere_militaire_samenwerking?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter