Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Zuid-Amerika => Topic gestart door: Lex op 21/06/2016 | 22:58 uur

Titel: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 21/06/2016 | 22:58 uur
Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad

PARAMARIBO -  De uitspraak van de Surinaamse krijgsraad om door te gaan met het strafproces over de decembermoorden heeft geleid tot een constitutionele crisis in Suriname. Dat heeft president Desi Bouterse dinsdagmiddag tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement gezegd.

Volgens Bouterse is er nu sprake van een 'storing' in de verhouding tussen de rechterlijke, de wetgevende en de uitvoerende macht. Bouterse, nu president van Suriname, is ook de hoofdverdachte in het Decembermoordenproces. Op 9 juni besloot de krijgsraad het strafproces na een schorsing van vier jaar weer te hervatten. Om dat mogelijk te maken heeft de rechter de omstreden Amnestiewet buiten werking verklaard in dit proces. Deze wet zorgde er voor dat de verdachten van de decembermoorden vrijuit zouden gaan.

Het feit dat de rechter een door het parlement goedgekeurde wet 'opzij' heeft gezet zou de oorzaak zijn van de verstoring van de verhouding tussen de drie machten. De leiders van de drie oppositiepartijen hebben tijdens de vergadering gezegd dat er volgens hen geen sprake is van een constitutionele crisis. Ook verschillende rechtsgeleerden en juristen, onder wie de Surinaamse Orde van Advocaten, hebben de afgelopen dagen gesteld dat er geen sprake is van een crisis.

Bouterse zei dat hij het ontstane probleem wil oplossen binnen 'recht en wet'. ''Als we dat niet doen ontstaat er rechtsonzekerheid wat problemen kan opleveren voor de staatsveiligheid. Wij gaan er daarom alles aan doen om er geen chaos van te maken'', aldus de president die opmerkte dat er andere krachten zijn die wel aansturen op een chaos.

Op welke manier hij het probleem gaat aanpakken kon Bouterse nog niet aangeven omdat hij het 'gewraakte' vonnis pas maandag op papier heeft binnen gekregen. Wel heeft hij de afgelopen dagen alle relevante maatschappelijke organisaties, waaronder leger en politie, op de hoogte gebracht van de volgens hem 'ernstige' situatie. Dit informeren van de gewapende machten heeft geleid tot vele speculaties en verwijzingen naar de jaren tachtig toen Bouterse de leider was van een militair regime en geweld niet schuwde.

Telegraaf, 21-06-2016, 22:01

Voor alle zekerheid dit topic geopend.
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lynxian op 22/06/2016 | 00:52 uur
Och gut, hij zou toch niet hetzelfde truukje een tweede keer gaan toepassen?  :cute-smile:
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Ace1 op 22/06/2016 | 16:56 uur
De kans is vrij groot dat  Bouterse dat wel doet en dan gaat Suriname een bananenrepubliek  worden, mocht dat nog niet zijn.
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: dudge op 22/06/2016 | 18:32 uur
Citaat van: Ace1 op 22/06/2016 | 16:56 uur
De kans is vrij groot dat  Bouterse dat wel doet en dan gaat Suriname een bananenrepubliek  worden, mocht dat nog niet zijn.

Dat is het al. Hele bron van deze ellende.
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 29/06/2016 | 21:40 uur
Bouterse blokkeert proces Decembermoorden 

PARAMARIBO -  De Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Hij zal daarvoor artikel 148 van de Surinaamse grondwet gebruiken. Dat heeft minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos woensdag gezegd.

Artikel 148 geeft de regering de mogelijkheid gerechtelijke vervolging in concrete zaken te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is.

Bouterse gaat woensdagmiddag achter gesloten deuren in conclaaf met het parlement. Eerder vandaag informeerde hij de ministerraad over de oplossing die hij gevonden heeft voor de constitutionele crisis waarin Suriname volgens hem verzeild is geraakt. De crisis is volgens Bouterse ontstaan nadat de krijgsraad enkele weken geleden had besloten het 8 decemberproces weer te hervatten nadat het vier jaar had stilgelegen. Bouterse is hoofdverdachte in het proces.

De afgelopen dagen werd artikel 148 al geregeld genoemd als de oplossing die Bouterse zou kiezen. Tot nu toe heeft Bouterse noch iemand anders duidelijk kunnen maken waarom de staatsveiligheid in gevaar zou zijn. Integendeel, de waarnemend president van het Hof van Justitie en de procureur-generaal hebben aangegeven dat daar niets over bekend is.

De krijgsraad wil Bouterse berechten voor de moord op vijftien criticasters van het militaire regime dat hij in de jaren tachtig leidde. Bouterse ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de moordpartij in Fort Zeelandia.

Telegraaf, 29-06-2016, 18:58
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 31/03/2017 | 23:38 uur
Bouterse maakt vertrouweling nieuwe minister van Justitie 

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft vrijdag Eugene van der San benoemd tot de nieuwe minister van Justitie en Politie. 

Van der San behoort al jaren tot de belangrijkste adviseurs van Bouterse en was sinds 2010 directeur van het kabinet van de president.

Critici leggen een verband met het proces over de decembermoorden, waarin Bouterse hoofdverdachte is.

"Veel wijst erop dat de benoeming van de heer Van der San tot minister van Justitie en Politie alles te maken heeft met een nieuwe scenario van de adviseurs van de president om het 8 december strafproces te beïnvloeden", stelt Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden.

Amnestiewet

Hij verwijst hiermee naar eerdere pogingen die Bouterse heeft gedaan om het strafproces stop te zetten, zoals het afkondigen van een amnestiewet.

Het 8 decemberproces draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse was destijds legerleider.

ANP, 31 maart 2017 21:04
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 30/04/2018 | 21:51 uur
Zestien Surinaamse vissers vermist na aanval piraten

In Suriname worden zestien vissers vermist na een aanval door piraten. Ze werden vrijdag overvallen toen ze voor de kust aan het vissen waren. Vier collega's die wisten te ontkomen, zeggen dat ze door de overvallers met kapmessen werden bewerkt en daarna overboord moesten springen.

Drie vissers zouden met autoaccu's aan hun benen in zee zijn gegooid. De kans is klein dat de zestien vermisten het drama hebben overleefd, zegt Mark Lall van de belangenvereniging Visserijcollectief. "We zijn met familieleden van de vissers nog steeds aan het zoeken, hopend op een wonder."

Lall zegt tegen de NOS dat sinds de overval geen vissersschepen meer zijn uitgevaren, uit angst voor de piraten.

Snijwonden

De vissers die konden ontkomen, zijn met een van hun boten teruggevaren naar het vasteland. Drie van hen zijn met zware snijwonden opgenomen in het ziekenhuis. De maritieme politie en de kustwacht zijn onmiddellijk na de melding van de overval naar het gebied gevaren, maar hebben niemand meer aangetroffen.

Piraterij komt in Surinaamse wateren vaker voor. De zeerovers zijn uit op schepen, waardevolle lading of de vangst van vissers. Volgens Lall worden de overvallen steeds gewelddadiger. "Vroeger gingen ze ervandoor met de lading of met de motor van de boot. Tegenwoordig telt een mensenleven niet meer. In februari werd de kapitein van een Surinaamse vissersboot met een gericht schot geëxecuteerd toen hij zich verzette tegen overvallers."

"Vrijdag werd één van de vissers gedwongen overboord te springen terwijl de rovers wisten dat hij niet kon zwemmen. Hij smeekte hen om hem te sparen, maar ze waren meedogenloos", zegt Lall. Volgens hem bestond de groep van twintig vissers uit Surinamers en Guyanezen. De zeerovers spraken Engels met een Guyanees accent.

Kustwacht

De Surinaamse kustlijn is honderden kilometers lang en de maritieme politie en kustwacht zijn met een handjevol schepen onvoldoende uitgerust om de wateren goed te bewaken. Kustwachtcommandant Jerry Slijngard zegt in dagblad de Ware Tijddat hij al eerder heeft gepleit voor een Vessel Monitoring System. Daarop is te zien waar schepen zich bevinden. Ook zit er een alarmsysteem in dat in geval van nood geactiveerd kan worden.

Het Visserijcollectief ziet daar weinig heil in. "De vissers zitten midden op zee en als ze alarm slaan, dan duurt het veel te lang voordat de kustwacht ter plekke is." Meer schepen voor de kustwacht is volgens Lall de enige remedie. "In buurland Frans-Guyana wordt veel gepatrouilleerd en dat werkt preventief. Daar zijn veel minder overvallen op zee dan bij ons."

NOS, 30-04-2018, 21:37
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Ace1 op 30/04/2018 | 22:12 uur
Surinaamse autoriteiten machteloos tegenover zeepiraterij

PARAMARIBO, 30 apr – De overheid blijkt keer op keer machteloos te staan tegenover de zogenaamde zeepiraterij op Surinaams grondgebied. Aanvallen op de kleine vissersboten blijven doorgaan. Hoewel Suriname beschikt over kustwacht, marine en rivierpolitie, valt er geen land te bezeilen met wat doorgaat voor piraat. Op dit moment worden maar liefst zestien mannen vermist.

Bekend is al dat het om de bemanning gaat van vier vissersboten. De aanvallen moeten plaats hebben gevonden voor de Atlantische kust van Suriname. Er waren in totaal twintig vissers aan boord. Vier zijn intussen terecht. Twee van de vissers blijken kapverwondingen over te hebben gehouden aan hun avontuur. Het is nog onbekend wat er met de zestien anderen is gebeurd. Volgens de Ware Tijd zijn de meesten over boord gegooid.

Aan de benen van zeker drie zijn zware starteraccu's gebonden. Kennelijk was het de bedoeling de mannen te verdrinken. De boten zijn leeg geroofd. Voor zover bekend is er nog geen zoektocht ingezet. De kustwacht beschikt over twee hypermoderne patrouilleboten met getrainde bemanning. Het korps is aan handen en voeten gebonden als het op optreden aankomt. Dat mag alleen de politie.

https://www.waterkant.net/suriname/2018/04/30/surinaamse-autoriteiten-machteloos-tegenover-zeepiraterij/
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Ace1 op 30/04/2018 | 22:13 uur
Deze visser overleefde de aanval van zeerovers in Suriname

PARAMARIBO, 30 apr – Dit is één van de vissers uit Suriname, die afgelopen weekend het slachtoffer werd van rovers op zee. Vrijdagavond werden 20 mannen uit vier boten overvallen en beroofd door zeerovers. Vier van de slachtoffers kregen hulp van een andere vissersboot, waarna ze naar Nieuw-Amsterdam werden overgebracht. Met verschillende verwondingen werden ze daar naar het ziekenhuis gebracht. De andere zestien vissers worden nog vermist.

De kans is klein dat de zestien vermisten het drama hebben overleefd, zegt Mark Lall van de belangenvereniging Visserijcollectief. "We zijn met familieleden van de vissers nog steeds aan het zoeken, hopend op een wonder." Lall zegt tegen de NOS dat sinds de overval geen vissersschepen meer zijn uitgevaren, uit angst voor de piraten.

https://www.waterkant.net/suriname/2018/04/30/deze-visser-overleefde-de-aanval-van-zeerovers-in-suriname/
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Ace1 op 30/04/2018 | 22:24 uur
Zoektocht naar slachtoffers zeepiraten

De Maritieme Politie, de Kustwacht en leden van het Visserscollectief zijn op zoek naar de slachtoffers van de vier vissersboten die op vrijdag zijn beroofd in de Surinaamse wateren nabij de Wia Wia bank. De informatie die de politie heeft, is dat vier boten zijn aangevallen. Echter is er van de vierde boot niets bekend, omdat daar geen slachtoffers van zijn gevonden. Van de drie boten waarvan bevestigd is dat ze zijn beroofd, worden elf personen vermist.

Op een vissersboot werken gebruikelijk vijf personen, de kapitein en vier bemanningsleden. Een booteigenaar deed zaterdag aangifte van de roof op het politiebureau te Nieuw Amsterdam. In de vooravond kwam een man met letsels aan zijn lichaam op hetzelfde politiebureau en verklaarde dat hij de kapitein is van een vaartuig en dat slachtoffer is geworden van zeepiraten.

De man verklaarde dat hij vrijdag bezig was netten uit te gooien toen een vaartuig hen naderde. In de boot was een Guyanees gewapend met een jachtgeweer. Hij herkende hem als 'Dick'. In het vaartuig zaten ook 'Bolo', Crackhead', 'Sanbad' en een donkere man die hij niet kende. Degenen die hij bij naam kende, zijn allemaal Guyanees. 'Dick' loste een schot en droegen de kapitein en zijn bemanning op te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers enterden de boot, waarna zijn de kapitein en zijn bemanning kapverwondingen toebrachten.

Vervolgens moesten de kapitein en zijn bemanning overboord springen. Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte, vertelt de kapitein. Hij zegt dat toen hij in het water was gesprongen 'Bolo' een schot in zijn richting loste. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die in het water waren met bamboestokken op het hoofd werden geslagen.

Een voorbij varende vissersboot heeft hem zaterdagmiddag omstreeks twee uur geholpen. Op dezelfde avond, zaterdag, tegen tien uur kreeg de politie bericht dat er een vaartuig naar binnen kwam met drie slachtoffers van een zeeroof. Het waren bemanningsleden van twee verschillende vissersboten. Ze hadden alle drie kapverwondingen aan het lichaam. Twee van de slachtoffers waren van één boot en het derde slachtoffer van een andere. De twee die op dezelfde boot waren, bleken arbeiders te zijn van de booteigenaar die eerder aangifte van beroving had gedaan.
Uit het vaartuig van de kapitein die aangifte heeft gedaan, is hij de enige die terecht is. De vier bemanningsleden worden vermist. Uit het vaartuig van de booteigenaar die aangifte had gedaan, worden drie mensen vermist. Van het derde vaartuig is één van de vijf personen terecht. Van de drie aangevallen boten, worden dus elf personen vermist. Van het vierde vaartuig dat zou zijn beroofd, is niets bekend

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/46803
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 19/06/2020 | 18:39 uur
Uitslag verkiezingen Suriname bindend verklaard

De uitslag van de parlementsverkiezingen van Suriname zijn vrijdag door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) bindend verklaard. De OKB spreekt over de "slechtst georganiseerde verkiezingen" in vijftien jaar.

De 51 verkozen parlementsleden kunnen nu hun plaats innemen in De Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement.

De uitslag werd begin deze maand na een chaotisch verloop van de verkiezingen na ruim anderhalve week bekendgemaakt, maar moest nog officieel worden goedgekeurd door het OKB.

Het OKB is zeer kritisch over het verloop van de verkiezingen, vooral het hoofdstembureau in hoofdstad Paramaribo wordt bekritiseerd. Onrust op de verkiezingsdag, wantrouwen bij het stemmen en een besmetting met het coronavirus in een stadion waar stemmen werden geteld, leidden tot vertraging.

VHP winnaar van verkiezingen
De grote winnaar van de verkiezingen is de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van oppositieleider Chan Santokhi. De partij van Desi Bouterse, de huidige president, verloor veel zetels.

Santokhi wordt - indien hij een coalitie kan vormen met andere partijen - zeer waarschijnlijk de nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land. Hij heeft al gezegd de banden met Nederland weer te willen herstellen.

Suriname zit in een grote economische crisis
Suriname heeft de afgelopen tien jaar onder het bewind van Bouterse veel corruptieschandalen gekend. Het land verkeert momenteel in een grote economische crisis, de staatsschuld is hoog en er zijn miljardenleningen die nog afbetaald moeten worden.

De nieuwe regering staat hoe dan ook een grote klus te wachten. De staatsschuld van Suriname bedraagt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op dit moment 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp), vooral vanwege schulden die zijn opgebouwd bij China.

Nu.nl, 19-06-2020, 18:26
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 02/08/2020 | 21:56 uur
Santokhi: bevolking Suriname zal profiteren van olievondsten

President Chan Santokhi heeft beloofd ervoor te zorgen dat de toekomstige inkomsten uit de recent ontdekte olievelden ten goede komen aan de Surinaamse bevolking. Hij zal daarom snel werk maken van het instellen van het Spaar- en Stabilisatiefonds Suriname. Dat zei de president zondag tijdens een persconferentie over de derde olievondst, die vorige week in de Surinaamse kustwateren is gedaan.

Het is de bedoeling dat een deel van de opbrengst uit de olie- en goudindustrie naar dat speciale fonds vloeit. De regering zal dat geld en de rente inzetten voor de ontwikkeling van niet-mijnbouwsectoren om daarmee de afhankelijkheid van niet-duurzame producten als olie en gas te verkleinen. Daarnaast dient het fonds als appeltje voor de dorst voor slechtere tijden.

Santokhi zei dat er in de wereld veel voorbeelden zijn van landen waar olie is gevonden, maar waar de inwoners er nauwelijks van hebben geprofiteerd. Suriname wil die fout niet maken, aldus een stellige Santokhi. De vorige regering onder leiding van Desi Bouterse heeft in 2017 al een wet gemaakt die zo'n spaarfonds mogelijk maakt. Maar daar is het volgens Santokhi bij gebleven.

Waarnemend directeur Agnes Moensi van Staatsolie vindt dat de regering er alles aan moet doen de Surinaamse economie op gang te krijgen. De kredietwaardigheid van het land is nu zo slecht dat de nationale oliemaatschappij grote problemen heeft geld te lenen op de internationale kapitaalmarkt. Zo'n 1,5 miljard dollar is nodig om mee te kunnen doen in de exploitatie van de oliebronnen. "Staatsolie is een juweel, een prachtig bedrijf. Maar omdat het in Suriname is gevestigd, dat een slechte kredietwaardigheid heeft, kunnen we nu dat geld niet lenen'', aldus Moensi, die ook nog enkele andere financieringsmogelijkheden ziet.

ANP, 02-08-2020, 20:53
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 09/04/2021 | 18:25 uur
Suriname en Nederland herstellen militaire samenwerking

Nieuwsbericht | 09-04-2021 | 17:20

Suriname en Nederland gaan weer militair samenwerken. Dat is de uitkomst van de gesprekken die minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren voerde met haar Surinaamse collega Krishna Mathoera. Bijleveld is van 7 tot en met 10 april in Suriname op uitnodiging van de Surinaamse regering.

De ministers ondertekenden na afloop van de besprekingen een intentieverklaring. Daarin zegt Nederland onder meer ondersteuning toe bij de opleiding en training van het militaire kader van Suriname. De Nederlandse Defensie Academie en Koninklijke Militaire School worden hierbij betrokken.

Mathoera benadrukte het belang van samenwerking. "Zo kunnen we onze defensie professionaliseren. Zodat het veiligheid kan bieden en aan stabiliteit kan bijdragen." Ook was ze optimistisch over de toekomst: "Wij staan achter deze verklaring en we zetten deze afspraken de komende periode om in concrete acties."

Jungletraining hervat
De Surinaamse minister bood aan om de jungletraining in Suriname weer te hervatten. Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het Surinaamse oerwoud, begeleid door het Surinaamse Nationale Leger. Bijleveld heeft hier positief op gereageerd en binnenkort worden de mogelijkheden verkend. Ook wordt bekeken in hoeverre Nederland technische assistentie kan bieden bij de organisatieontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht.

Bevestiging vriendschap
"De afspraken die we vandaag maken, dragen bij aan het herstel van onze relatie en bevestigen onze vriendschap", aldus minister Bijleveld. "We maken hiermee een eerste stap en bekijken samen waar we deze samenwerking in de toekomst kunnen uitbreiden."

Militaire muziek
Tenslotte vroeg Suriname om ondersteuning op het gebied van militaire muziek voor ceremonieel en protocollaire aangelegenheden. Bijleveld overhandigde tijdens haar bezoek muziekinstrumenten voor de Surinaamse militaire kapel. Verdere samenwerking wordt bekeken.

Mindef
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 27/07/2022 | 21:44 uur
Leger ingezet bij protesten Suriname

Suriname heeft het leger ingezet om de politie te ondersteunen tijdens de protesten tegen president Santokhi. Dat meldt het lokale nieuwsplatform de Waterkant.

De actiegroep Organic Movement is het niet eens met het beleid van regering. Zo is er volgens demonstranten sprake van corruptie, bonnetjesfraude en oneerlijke uitgifte van bouwvergunningen. Met de protesten wordt gevraagd om een verlaging van de prijzen in de supermarkt, de terugkeer van de elektriciteitssubsidie en het ontslaan van frauderende ministers.

De protesten zijn nu al meer dan een week aan de gang. Er werden verkeersbarricades neergezet, de handel werd belemmerd en er werd geprobeerd om tenten op te zetten op publieke plekken zonder toestemming. Daarnaast hebben de protestanten met molotovcocktails gegooid op minstens twee locaties.

NU.cw, 27-07-2022
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 17/02/2023 | 21:34 uur
Politie reageert met waarschuwingsschoten en traangas

Rellen in Paramaribo: protest tegen Surinaamse regering loopt uit de hand

PARAMARIBO - Duizenden Surinamers hebben zich vrijdag in Paramaribo verzameld op het Onafhankelijkheidsplein om te protesteren tegen de regering. De demonstratie die eerst rustig en georganiseerd verliep, ontaardde in een chaotische situatie, vooral in de buurt van het parlementsgebouw. De politie heeft traangas ingezet en waarschuwingsschoten gelost.

Demonstranten tijdens een protest tegen de regering, op het Onafhankelijkheidsplein. De demonstratie die eerst rustig en georganiseerd verliep, ontaardde in een chaotische situatie, vooral in de buurt van het parlementsgebouw.
Een klein deel van de betogers werd agressief en probeerde het parlement binnen te dringen. Ook werd een poging tot brandstichting gedaan. Er zijn beschadigingen aangericht aan het parlementsgebouw en objecten in de omgeving. Ook werden flessen en stenen gegooid.

De politie zet helikopters in om de situatie goed te overzien. Het lukt echter niet de rust helemaal terug te krijgen. Met het in de lucht schieten door de politie werd het rustiger op het plein, maar er vonden toch plunderingen plaats.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is ontevreden vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de regering de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn vorige week onder andere de prijzen van brandstof, gasflessen en internet fors verhoogd.

Telegraaf, 17-02-2023, 20:33
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lex op 19/12/2023 | 17:23 uur
NL Ambassade Paramaribo: mogelijke onrust rond Bouterse-vonnis

PARAMARIBO-

De Nederlandse ambassade in Suriname waarschuwt voor mogelijke onrust rond het eindvonnis woensdag tegen ex-legerleider en oud-president Desi Bouterse (78) en vier medeverdachten. Voor hun rol in de Decembermoorden van 1982 is tegen ieder van hen twintig jaar geëist.
"Wees alert, vermijd menigten, houd het lokale nieuws in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten", schrijft de ambassade in een bericht aan Nederlanders in Suriname. De kans bestaat dat het woensdag of de dagen daarna onrustig zal zijn in de hoofdstad. Bouterse kan nog steeds rekenen op onvoorwaardelijke steun van vele aanhangers.

Er zijn "reële en zeer ernstige dreigingen" vanuit groepen en personen die de openbare rust en veiligheid in gevaar willen brengen. Dat staat in een dreigingsanalyse van de Surinaamse politie en inlichtingendiensten, die eerder in december is uitgelekt.

Vertraging in zaak
In Fort Zeelandia in Paramaribo werden op 8 december 1982 vijftien ongewapende arrestanten geëxecuteerd door militairen. Het ging om tegenstanders van het bewind onder leiding van Bouterse. Zij werden 's nachts van hun bed gelicht en gearresteerd.

De rechtszaak begon in 2007 en na veel vertraging en twee eerdere vonnissen door de krijgsraad in 2019 en 2021 doet het Hof van Justitie nu uitspraak in het hoger beroep van Bouterse en de vier andere verdachten tegen hun veroordeling tot twintig jaar celstraf.

Scholen gesloten
Bouterse kreeg zaterdagavond van partijgenoten de opdracht om woensdag niet naar de zitting te gaan. Zijn advocaat adviseert hem echter om wel aanwezig te zijn. De politie maakt later dinsdag bekend welke maatregelen zij zal treffen. Zoals tijdens elke zitting in deze zaak zijn de scholen in de omgeving ook woensdag gesloten.

ANP, 19-12-2023, 16:50
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Parera op 12/01/2024 | 16:42 uur
Bouterse verschijnt niet bij gevangenis en gaat zich volgens zijn vrouw ook niet melden

Desi Bouterse is op het moment dat hij zich moest melden, niet bij de gevangenis in Paramaribo verschenen. Enkele minuten eerder had zijn vrouw, Ingrid Bouterse-Waldring, tegen NOS-correspondent Nina Jurna gezegd dat hij zich ook niet gaat melden.

De Surinaamse oud-legerleider en oud-president moest zich om 13.00 uur Nederlandse tijd melden bij Santo Boma, de grootste gevangenis van Suriname net buiten Paramaribo.

Bouterse werd in december definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Ook vier andere mannen werden veroordeeld. Drie van hen hebben zich wel bij de gevangenis gemeld.

De NDP, de partij van Bouterse, had partijleden opgeroepen vandaag van zich te laten horen bij het huis van de oud-legerleider. Zo'n honderd aanhangers van de oud-president hebben daar gehoor aan gegeven. Ook een aantal kopstukken van de partij is aanwezig.

'Hij laat zich niet vernederen'
Onder anderen partijprominent Ramon Abrahams heeft daar het woord genomen, schrijft de Surinaamse nieuwssite ABC. Abrahams zei volgens de site dat Bouterse zelf heeft aangegeven zich niet te zullen melden bij de gevangenis. "Gelooft u mij", zei Abrahams, "Bouterse is goed waar hij is."

De partijgenoot zei verder dat Bouterse "een echte revolutionair" is, die zich niet zal laten vernederen. "Nu niet, nooit niet", klonk het onder luid applaus.

Tot nu toe is het rustig in Paramaribo. Van tevoren had de politie rekening gehouden met onrust op deze voor het land historische dag: "Wij hopen niet dat er uitspattingen zullen zijn, maar houden er rekening mee. De inlichtingen- en de veiligheidsdiensten werken nu de klok rond."

Het is onbekend welke vervolgstappen het Openbaar Ministerie gaat nemen, nu Bouterse zich niet heeft gemeld bij de gevangenis.

Brief
Eerder wees het Surinaamse Openbaar Ministerie een verzoekschrift van advocaten van Desi Bouterse af. Het advocatenteam had gevraagd om de uitvoering van het vonnis tegen de oud-president en vier mede-veroordeelden te stoppen. De raadslieden beriepen zich in hun verzoekschrift op de in 2012 gewijzigde amnestiewet, waaronder Bouterse en andere verdachten vrijuit gingen.

Het verzoek werd in Suriname gezien als een soort laatste poging om Bouterse uit de cel te houden.

In mei volgend jaar zijn er verkiezingen. De partij van Bouterse, de NDP, kan mogelijk een coalitiepartner worden. Dan kan er beroep op de toekomstige president worden gedaan om Bouterse alsnog gratie te verlenen.

https://nos.nl/artikel/2504624-bouterse-verschijnt-niet-bij-gevangenis-en-gaat-zich-volgens-zijn-vrouw-ook-niet-melden
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Umbert op 12/01/2024 | 22:41 uur
Citaat van: Parera op 12/01/2024 | 16:42 uurBouterse verschijnt niet bij gevangenis en gaat zich volgens zijn vrouw ook niet melden

Desi Bouterse is op het moment dat hij zich moest melden, niet bij de gevangenis in Paramaribo verschenen. Enkele minuten eerder had zijn vrouw, Ingrid Bouterse-Waldring, tegen NOS-correspondent Nina Jurna gezegd dat hij zich ook niet gaat melden.

De Surinaamse oud-legerleider en oud-president moest zich om 13.00 uur Nederlandse tijd melden bij Santo Boma, de grootste gevangenis van Suriname net buiten Paramaribo.

Bouterse werd in december definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Ook vier andere mannen werden veroordeeld. Drie van hen hebben zich wel bij de gevangenis gemeld.

De NDP, de partij van Bouterse, had partijleden opgeroepen vandaag van zich te laten horen bij het huis van de oud-legerleider. Zo'n honderd aanhangers van de oud-president hebben daar gehoor aan gegeven. Ook een aantal kopstukken van de partij is aanwezig.

'Hij laat zich niet vernederen'
Onder anderen partijprominent Ramon Abrahams heeft daar het woord genomen, schrijft de Surinaamse nieuwssite ABC. Abrahams zei volgens de site dat Bouterse zelf heeft aangegeven zich niet te zullen melden bij de gevangenis. "Gelooft u mij", zei Abrahams, "Bouterse is goed waar hij is."

De partijgenoot zei verder dat Bouterse "een echte revolutionair" is, die zich niet zal laten vernederen. "Nu niet, nooit niet", klonk het onder luid applaus.

Tot nu toe is het rustig in Paramaribo. Van tevoren had de politie rekening gehouden met onrust op deze voor het land historische dag: "Wij hopen niet dat er uitspattingen zullen zijn, maar houden er rekening mee. De inlichtingen- en de veiligheidsdiensten werken nu de klok rond."

Het is onbekend welke vervolgstappen het Openbaar Ministerie gaat nemen, nu Bouterse zich niet heeft gemeld bij de gevangenis.

Brief
Eerder wees het Surinaamse Openbaar Ministerie een verzoekschrift van advocaten van Desi Bouterse af. Het advocatenteam had gevraagd om de uitvoering van het vonnis tegen de oud-president en vier mede-veroordeelden te stoppen. De raadslieden beriepen zich in hun verzoekschrift op de in 2012 gewijzigde amnestiewet, waaronder Bouterse en andere verdachten vrijuit gingen.

Het verzoek werd in Suriname gezien als een soort laatste poging om Bouterse uit de cel te houden.

In mei volgend jaar zijn er verkiezingen. De partij van Bouterse, de NDP, kan mogelijk een coalitiepartner worden. Dan kan er beroep op de toekomstige president worden gedaan om Bouterse alsnog gratie te verlenen.

https://nos.nl/artikel/2504624-bouterse-verschijnt-niet-bij-gevangenis-en-gaat-zich-volgens-zijn-vrouw-ook-niet-melden


Nou ergens wel en beetje dom van de heer, want nu loopt hij het gevaar dat hij een internationaal  opsporingsbevel aan de pantalon gaat krijgen.
Titel: Re: Spanningen in Suriname
Bericht door: Lynxian op 13/01/2024 | 00:23 uur
Citaat van: Umbert op 12/01/2024 | 22:41 uurNou ergens wel en beetje dom van de heer, want nu loopt hij het gevaar dat hij een internationaal  opsporingsbevel aan de pantalon gaat krijgen.
Liep er al niet eentje in verband met een drugssmokkelveroordeling?