Onrust Bahrein

Gestart door Elzenga, 13/03/2011 | 14:01 uur

IPA NG

Ik zie geen rede om een nieuw topic te starten.


Kritiek op Syrië? En Bahrein dan?

Waarom veroordelen we de steun van Rusland aan Syrië, maar zeggen we niks over de Amerikaanse steun aan het brute regime van Bahrein? Dat vraagt Midden-Oostendeskundige Anno Bunnik zich af.
Dinsdag 'vierden' de sjiieten van Bahrein de eenjarige revolutie van hun opstand. Op 14 februari 2011 verzamelden zich duizenden demonstranten op wat wij in Nederland het Parel-plein zijn gaan noemen, maar wat niet meer is dan een veredelde rotonde. In de weken die daarop volgde sloegen de veiligheidsdiensten van de Emir de demonstraties hard uiteen.

Volgens het Bahrein Centrum voor Mensenrechten vielen er in totaal 72 doden, waarvan de meesten werden doodgeschoten door ordetroepen. Gewonde demonstranten werden in het ziekenhuis opgewacht door de geheime dienst om vervolgens gemarteld te worden en artsen die de gewonden hadden behandeld werden gevangen gezet en vervolgd.

Een maand na het begin van de protesten reden tientallen tanks uit Saudi-Arabië de brug over naar de hoofdstad van Bahrein om het parelplein schoon te vegen. De roep om meer rechten voor de arme sjiitische meerderheid was hierdoor definitief met harde hand neergeslagen.

Pr-bedrijven
Sindsdien is Emir Hamad bin Isa Al Khalifa druk bezig om zijn reputatie op te poetsen. Hij spendeert miljoenen oliedollars aan westerse pr-bedrijven om een gunstig beeld van hem neer te zetten en spreekt over hervormingen. Deze hervormingen bestaan uit het in het leven roepen van een commissie van nationale dialoog, die de suggestie wekt dat de sjiieten betrokken worden bij de politieke besluitvorming.

Dit is echter louter schone schijn. De absolute macht over besluiten ligt nog steeds bij de Emir in plaats van het parlement en de sjiieten hebben ondanks hun numerieke meerderheid weinig tot geen invloed. De hervormingen van Emir lijken dan ook verdacht veel op de hervormingen van de Syrische president Bashar al-Assad. Beiden hameren erop dat de enige oplossing bestaat uit dialoog met de oppositie.

Ik hoop dat er bij u nu een belletje begint te rinkelen. De Syrische gruweldaden van het corrupte regime domineren al maanden onze nieuwspagina's en de steun van Rusland aan Assad veroordelen wij scherp. En terecht. Maar waarom lees ik dan zo weinig over Bahrein?

Neergeslagen
Ten eerste heeft het met de kleinschaligheid te maken. Bahrein telt slechts een half miljoen inwoners en beslaat de helft van de oppervlakte van de provincie Utrecht. Bovendien zijn de opstanden in Bahrein, in tegenstelling tot Syrië, wel succesvol neergeslagen door het heersende regime, met hulp van Saudische leger en met goedkeuring van de Verenigde Staten.

Dat er nu weinig tot geen doden meer vallen doet echter niks af aan de discriminatie van de sjiieten. Honderden politieke gevangen zitten nog steeds vast en gisteren werd wederom buitensporig geweld gebruikt tegen de oppositie. De gewonden zullen gisteren ongetwijfeld de ziekenhuizen hebben vermeden uit angst om ook ten prooi te vallen in de handen van de geheime dienst.

De vraag is nu wat wij in Nederland en het Westen hieraan kunnen doen. Het is onmogelijk om elk land dat haar burgers onderdrukt binnen te vallen. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de situatie in Bahrein wanneer we het hebben over Syrië. Bahrein is immers Syrië in het klein.

Minderheid
In beide landen onderdrukken een minderheid de meerderheid. In Syrië worden de soennieten onderdrukt en in Bahrein de sjiieten. Beide landen maken hardhandig gebruik van hun ordetroepen om elke roep om meer democratie en hervormingen de kop in te drukken. En beide landen worden hierin gesteund door bevriende wereldmachten.

Waar Syrië een strategische partner is voor Rusland is Bahrein dat voor de Verenigde Staten. De Syrische havenstad Tartous huisvest een deel van de Russische vloot terwijl de Amerikaanse 'Fifth Fleet' gestationeerd is in Manamah.

Als we Rusland bekritiseren voor het leveren van wapens aan het dictatoriale bewind in Damascus dan moeten we ook westerse landen bekritiseren voor wapenleveranties aan het dictatoriale bewind in Manamah. Zo niet, dan staan wij in het Midden-Oosten wederom bekend als die hypocriete Westerlingen die de mond vol hebben van democratie, maar als het hen uitkomt maar al te graag zaken doen met allerlei ongure dictators.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3185044/2012/02/16/Kritiek-op-Syrie-En-Bahrein-dan.dhtml
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Elzenga

Citaat van: VandeWiel op 15/03/2011 | 11:02 uur
Het zou me niet verbazen als de VS stiekem ook wel blij is met de hulp uit SA en vast dit achter de schermen mee coördineert. In Bahrein hebben ze te veel te verliezen als de Shiitische groep het overneemt.

3500 man + wat uit de andere golfstaten gaat komen is wel een significante escalatie op 800 000 inwoners.
De Amerikanen zijn inderdaad vrijwel zeker gewoon mee aan het doen achter de schermen (nog)...Bahrein is te belangrijk voor haar en ook de Iraanse invloed op de onlusten speelt hierin denk ik een belangrijke rol. En klaarblijkelijk dreigde het volledig uit de hand te lopen. Maar of de huidige aanpak nu zo verstandig is. Misschien wel als signaal richting Iran...maar of de demonstranten en oppositie zich er door laten afschrikken en temmen??...

VandeWiel

A security official says a Saudi soldier who was part of the troops deployed to Bahrain to help the tiny island nation deal with the Shiite-led opposition uprising has been shot dead by a protester in the capital, Manama.

The Saudi official says the shooting took place on Tuesday when a person from the crowd of protesters shot at the Saudi troops. The official says the victim, Ahmed al-Raddadi, was a sergeant in the Saudi military. No other details were immediately available.

The official spoke on condition of anonymity because he was not authorized to talk to the media.

http://www.salon.com/news/middle_east/?story=/news/feature/2011/03/15/bahrain_state_of_emergency

Bron beide artikelen is associated press

Mourning

Eerst maar eens berichten uit meerdere bronnen afwachten, want ik wil eerst wel eens weten of het ook echt waar is en dit niet als excuus wordt gebruikt om nu KEIHARD in te grijpen naast de noodtoestand voor tenminste DRIE MAANDEN???  :confused:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

VandeWiel

RIYADH, Saudi Arabia — Security official says Saudi soldier shot dead by opposition protester in Bahrain.

http://www.washingtonpost.com/world/security-official-says-saudi-soldier-shot-dead-by-opposition-protester-in-bahrain/2011/03/15/ABRl3dW_story.html


Korter bericht dan dit kan haast niet.

Een van de redenen waarom Egypte en Tunesie een succes waren is omdat het grotendeels zonder geweld van de betogers zelf ging. (na training van de oppositiegroepen betaald door westen, oeps) Benieuwd hoe dat hier uitpakt.

Lex

'Koning Bahrein kondigt noodtoestand af' 

AMSTERDAM - Koning Hamad bin Isa Al-Khalifa van Bahrein heeft de noodtoestand in zijn land afgekondigd voor de duur van tenminste drie maanden.

Dat is dinsdag door de staatstelevisie van de kleine Golfstaat gemeld, weet persbureau AP. De koning liet verder weten dat leger en veiligheidstroepen zullen worden ingezet om de situatie in Bahrein "te stabiliseren".

In Bahrein wordt al een maand gedemonstreerd tegen het regime van de koning. De Golf Samenwerkingsraad (GCC) heeft maandag troepen naar Bahrein gestuurd in een poging de onrust te temmen.

© NU.nl 
Uitgegeven: 15 maart 2011 12:58
Laatst gewijzigd: 15 maart 2011 13:03

VandeWiel

Het zou me niet verbazen als de VS stiekem ook wel blij is met de hulp uit SA en vast dit achter de schermen mee coördineert. In Bahrein hebben ze te veel te verliezen als de Shiitische groep het overneemt.

3500 man + wat uit de andere golfstaten gaat komen is wel een significante escalatie op 800 000 inwoners.

VandeWiel

The Saudi force that went into Bahrain Monday, March 14, along with UAE and Kuwaiti units, to stabilize the royal regime is larger than reported, consisting of a National Guard brigade, a mechanized brigade of the Saudi army and a tank battalion – altogether 3,500 men. Official spokesmen in Riyadh said the units were put up by the six-nation Gulf Cooperation Council to guard Bahrain's oil facilities and the financial district of downtown Manama.

Our military sources report that the incoming troops are clearly arrayed ready for clashes, including fire fights with the demonstrators who have seized control of key points in the capital. The Saudi contingents quickly took up positions on the island-kingdom's main roads and traffic hubs, including the routes to the King Fahd Causeway link to Saudi Arabia to ease the passage of reinforcements should they become necessary.
DEBKAfile reported Monday:

Saudi and United Arab Emirates troops crossed into Bahrain Monday, March 14 to support the king against escalating anti-throne demonstrations and Kuwait soldiers are on the way. A Saudi official said the units come from a special force within the six-nation Gulf Cooperation Council. DEBKAfile reports that the Saudis also sent tanks.

By this action, both Arab kingdoms flouted US President Obama's policy of boosting popular movements against autocratic Arab regimes. Saturday, US Defense Secretary Robert Gates visited Bahrain to hold the ruler's hand against using force to suppress the uprising against him.
The Shiite opposition leading the demonstrations in Bahrain denounced the entry of any foreign troops into the country as an "occupation" and "conspiracy" against unarmed civilians and appealed to the United Nations to take action. 

Saudi Arabia and the UA are the second and third Arab regimes to intervene militarily in the uprisings sweeping the Arab world after Syria sent military assistance to Muammar Qaddafi, as DEBKAfile revealed Sunday, March 13.

Rulers regarded as US Middle East allies have turned against President Obama, encouraged by the upper hand Qaddafi has gained against Libya's rebels and Washington's constraints from stepping in militarily to support them. 

In Riyadh and Manama, Saudi King Abdullah and Bahrain's King Hamad bin Isa Al Khalifa have joined forces to put down any popular uprising against their regimes and are no longer listening to advice from Washington to offer their opponents more concessions. The Saudis have stamped down hard not only on minority Shiite disturbances in the oil regions of the east, but in their capital and other cities too. King Abdullah blames Obama's policy for unseating Hosni Mubarak in Egypt and has no intention of following the American line.

The Bahraini King Hamad believes that the unrest in his kingdom was aggravated by the Gates visit Saturday. Although the American visitor was shown Bahraini-Saudi intelligence attesting to Iran's meddling hand stirring up the unrest in order to replace their regimes with Revolutionary Islamic Republics, Gates kept in insisting that they must promise more reforms to the protesters and allow them a role in governance.
The Obama administration has made known to the US media its concern about the prospect of Saudi and other Gulf nations buttressing the Bahraini throne – not just with a grant of at least $10 billion, but military contingents, lest it start a fire across the entire region.

Our military sources report that these reports have been overtaken by events. Saudi tanks have been in Manama for almost two weeks guarding King Hamad's palace. More Saudi tanks and special forces were kept in a state of preparedness at the Saudi end of the King Fahd Causeway, the 25-kilometer bridge that links the two kingdoms by a 40-minute drive.

These forces, joined by UAR units, rolled into Bahrain Monday after protesters blockaded the financial center.

In Sanaa, Yemeni soldiers still loyal to President Abdullah Ali Saleh are battling protesters turned insurgents. In Amman, too, Jordanian King Abdullah II is casting about for a protector against insurrectionists after finding the American shield full of holes. According to rumors circulating in the Jordanian capital, the king paid a secret visit to Tehran. DEBKAfile's sources have not confirmed this rumor but believe he is desperate enough to seek protection in Tehran and/or Israel.

Damascus made it clear where Bashar Assad stood in relation to the Obama administration by becoming Muammar Qaddafi's foremost armorer.
Cairo remains the only Arab capital still keeping faith with Washington.

Field Marshal Mohammed Tantawi and the rest of his military junta have excellent relations with Washington and are closely coordinating their actions with the Obama administration. How long this will go on is anyone's guess. If they accede to an American request to intervene military in Libya against Qaddafi, for instance, or if internal security declines further, the protesters are poised ready to go back to the streets of Egypt's cities.

DEBKAfile's sources report that from the outside Egypt looks stable since Hosni Mubarak's departure, but it must be taken into account that the world's TV cameras are gone from Tahrir Square to hotter stories in other places and both the police and soldiers are scared to show their faces for maintaining law and order. The army is therefore crumbling from within. In these circumstances, the military's affinity with Washington is loosening its control of the Egyptian street, a growing gap that cannot be sustained much longer. 

http://www.debka.com/article/20763/

Elzenga

Buitenlandse troepen schieten Bahrein te hulp
Uitgegeven:    14 maart 2011 13:58
Laatst gewijzigd:    14 maart 2011 16:15
MANAMAH - Militairen uit buurlanden van Bahrein zijn maandag het land binnengetrokken om de autoriteiten bij te staan. Bahrein is al weken toneel van grote demonstraties tegen het bewind van koning Al-Khalifa.
© AFP

Het samenwerkingsorgaan van de Arabische landen aan de Perzische Golf, de Golf Samenwerkingsraad (GCC), heeft de militairen maandag gestuurd om het regime in Bahrein te helpen de grote betogingen de baas te worden.

Saudi-Arabië alleen al heeft duizend man gestuurd, volgens een zegsman in het Saudische koninkrijk. Naast Bahrein zijn Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten lid van de GCC.

Orde handhaven

De GCC stuurt militairen naar Bahrein om de orde te helpen handhaven en vitale plaatsen te bewaken, berichtte de Gulf Daily News maandag. De krant is in handen van de invloedrijke premier van Bahrein, Sheikh Khalifa bin Salman al-Khalifa.

Hij is al bijna veertig jaar premier en vooraanstaand lid van de soennitische koninklijke familie. De Khalifa's regeren Bahrein sinds eind achttiende eeuw. De grootste bevolkingsgroep van het eiland wordt gevormd door sjiitische Arabieren die zich door de Khalifa's gediscrimineerd voelen.

'Oorlogsverklaring'

Voormannen van de oppositie in Bahrein hebben de interventie fel veroordeeld. Ze noemden dat ''een oorlogsverklaring'' en de militaire aanwezigheid ''een bezetting''.

De oppositie roert zich fel sinds 14 februari met grote betogingen in de hoofdstad Manamah. Daarbij zijn zeker zeven mensen gedood. Zondag waren er weer onlusten in Manamah.

De oppositie heeft maandag ook laten weten dat met de kroonprins, Salman bin Hamad bin isa al-Khalifa, is gesproken over het organiseren van een nationale dialoog en de beëindiging van de onrust. De belangrijkste oppositiepartij is al-Wefaq, een sjiitische beweging.

Blokkade

Honderden betogers hebben zich maandag bij het roemruchte Parelplein in de Bahreinse hoofdstad Manamah achter geïmproviseerde wegversperringen verschanst, terwijl Saudische militaire voertuigen de eilandstaat binnentrokken. Saudi-Arabië stelt dat het heeft gereageerd op de bedreiging van de veiligheid van Bahrein.

De overwegend sjiitische oppositie betoogt sinds half februari tegen de autoritaire regering van de soennitische clan van de al-Khalifa's. Die komt oorspronkelijk uit wat nu Saudi-Arabië heet en regeert Bahrein sinds 1783.

De Saudische voertuigen gaan naar verluidt echter niet naar Manamah, maar naar Riffa, een overwegend soennitische plaats in het midden van noordelijk Bahrein. West-Riffa is de chique woonplaats van de voornaamste al-Khalifa's en tal van andere prominenten.

Iran

Iran verwacht van de leiders van Bahrein wijsheid en dat betekent dat ze geen geweld tegen betogers gebruiken. Dit heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, maandag gezegd, berichtte het Iraanse persbureau FARS.

De Bahreinse heersers moeten volgens Salehi ook wijsheid tonen door in te gaan op de eisen van de betogers en hun rechten respecteren.
www.nu.nl

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 13/03/2011 | 14:01 uur
Video: demonstrant Bahrein wordt van dichtbij neergeschoten

Het lijkt me geen shotgun, maar wat wel?


Misschien een traangasprojectiel? Het klonk alsof er met rubber en gasprojectielen geschoten werd.

VandeWiel

Crown Prince of Bahrain expected to invite Saudi support following anti-government demonstrations in capital


Saudi forces are preparing to intervene in neighbouring Bahrain, after a day of clashes between police and protesters who mounted the most serious challenge to the island's royal family since demonstrations began a month ago.

The Crown Prince of Bahrain is expected to formally invite security forces from Saudi Arabia into his country today, as part of a request for support from other members of the six-member Gulf Co-operation Council.

Thousands of demonstrators on Sunday cut off Bahrain's financial centre and drove back police trying to eject them from the capital's central square, while protesters also clashed with government supporters on the campus of the main university.

Amid the revolt Bahrain also faces a potential sectarian conflict between the ruling minority of Sunnis Muslims and a majority of Shia Muslims, around 70% of the kingdom's 525,000 residents.

The crown prince, Salman bin Hamad al-Khalifa, said in a televised statement that Bahrain had "witnessed tragic events" during a month of unprecedented political unrest.

Warning that "the right to security and safety is above all else", he added: "Any legitimate claims must not be made at the expanse of security and stability."

The crown prince has also promised that national dialogue would look at increasing the power of Bahrain's parliament, and that any deal could be put to nationwide referendum.

However, some protesters have pressed their demands further to call for the toppling of the Sunni dynasty.

The unrest is being closely watched in Saudi Arabia, where Shia are some 15% of the population.

The secretary general of the Gulf Co-operation Council, Abdulrahman bin Hamad al-Attiya, expressed the "full solidarity with Bahrain's leadership and people", adding that "safeguarding security and stability in one country is a collective responsibility".

In an apparent reference to Iran, which Gulf Arab ruling elites fear may capitalise on an uprising by Shiites in Bahrain, he also expresssed "strong rejection of any foreign interference in the kingdom's internal affairs, asserting that any acts aiming to destabilise the kingdom and sow dissension between its citizens represent a dangerous encroachment on the whole GCC security and stability." Reports that the Saudi National Guard was poised to enter Bahrain were cited by the Foreign Office, alongside a recent increase in protests, as it changed its advice to advise British citizens against all travel to Bahrain.

Earlier on Sunday, police moved in on Pearl Square, a site of occupation by members of Bahrain's Shia majority, who are calling for an elected government and equality with Bahrain's Sunnis.

Witnesses said security forces surrounded the protesters' tent compound, shooting tear gas and rubber bullets at the activists in the largest effort to clear the square since a crackdown last month that left four dead after live ammunition was fired.

Activists tried to stand their ground yesterday and chanted "Peaceful, peaceful" as the crowd swelled into thousands, with protesters streaming to the square to reinforce the activists' lines, forcing the police to pull back by the early afternoon.

At Bahrain University, Shia demonstrators and government supporters held competing protests that descended into violence when plainclothes pro-government backers and security forces forced students blocking the campus main gate to seek refuge in classrooms and lecture halls, the Associated Press reported.

The latest demonstrations took place a day after the US defence secretary, Robert Gates, visited Bahrain and said that the Khalifa family must go beyond "baby steps" reform and enact substantial economic and political change.


http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/14/saudi-arabian-forces-bahrain-protests

Enforcer

Citaat van: Lex op 13/03/2011 | 15:07 uur
Citaat van: Enforcer op 13/03/2011 | 15:05 uur
Stuur het MBK en verkoop meteen wat schepen voor Damen.
Het MBK bestaat niet. Zij zijn op 01112010 opgegaan in het DBBO.  ;)

Ach, dat is waar ook. Doe dan toch maar wat MP'tjes. Kan de KMar een patrouilleboot meenenen.

Lex

Citaat van: Enforcer op 13/03/2011 | 15:05 uur
Stuur het MBK en verkoop meteen wat schepen voor Damen.
Het MBK bestaat niet. Zij zijn op 01112010 opgegaan in het DBBO.  ;)

Enforcer

Citaat van: Kapitein Rob op 13/03/2011 | 15:04 uur
Citaat van: Enforcer op 13/03/2011 | 15:01 uur
Hij had makkelijk in zijn benen geschoten kunnen worden.

Tijd voor een politie-trainingsmissie naar Bahrein?

Stuur het MBK en verkoop meteen wat schepen voor Damen.

KapiteinRob

Citaat van: Enforcer op 13/03/2011 | 15:01 uur
Hij had makkelijk in zijn benen geschoten kunnen worden.

Tijd voor een politie-trainingsmissie naar Bahrein?

Enforcer

Hij had makkelijk in zijn benen geschoten kunnen worden. Hij krijgt de lading vol in het gezicht/bovenzijde borst. Zeker dat 2e schot.

Elzenga

Video: demonstrant Bahrein wordt van dichtbij neergeschoten
door Jules Seegers

Vandaag werd bovenstaande video, met wat voor bezoekers schokkende inhoud kan zijn, op YouTube geplaatst. De titel vertelt ons dat dit beelden zijn van protesten in Bahrein. Wanneer de video is opgenomen, is onduidelijk. Je ziet wat lijkt op een demonstrant die in zijn eentje ogenschijnlijk in dialoog is of wil met enkele leden van de ordetroepen. Dan raakt hun geduld met de man op.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/13/video-demonstrant-bahrein-wordt-van-dichtbij-neergeschoten/

Het lijkt me geen shotgun, maar wat wel?