Spanningen in Guinee-Bissau

Gestart door Lex, 12/04/2012 | 23:11 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Militairen bezetten deel Bissau
»
Carlos Gomes Junior
AFP Toegevoegd: donderdag 12 apr 2012, 23:17

Strijdkrachten hebben een deel van Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau, bezet. Onduidelijk is tot welke groepering de militairen behoren.

Er is geschoten en er zijn granaten afgevuurd. De staatstelevisie is op zwart gegaan.

Er zijn ook berichten dat er geschoten is bij de ambtswoning van premier en presidentskandidaat Carlos Gomes Junior. Het is niet duidelijk of Gomes jr. thuis was ten tijde van de beschietingen.

Tweede ronde
De spanningen in het Afrikaanse land zijn de afgelopen dagen opgelopen na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de officiële uitslag heeft Carlos Gomes Junior 49 procent van de stemmen gekregen, maar zijn opponent en voormalig president Kumba Yala zegt dat er is gefraudeerd. Hij wil daarom niet meedoen aan de tweede ronde op 29 april.

De verkiezingen volgen op de dood van president Malam Bacai Sanha. Die overleed in januari in een ziekenhuis in Parijs aan de gevolgen van diabetes.

Bron: NOS

Lex

Aanwijzingen voor staatsgreep Guinee-Bissau

BISSAU -  Er zijn aanwijzingen dat in Guinee-Bissau een militaire staatsgreep gaande is. De strijdkrachten hebben de nationale radio onder hun controle gebracht, een klassieke opmaat tot een coup. Ook wordt er geschoten in de hoofdstad Bissau, waar militairen op pad zijn.

De spanningen in het Afrikaanse land lopen dezer dagen hoog op. Volgens de officiële uitslag heeft Carlos Gomes Júnior van de grootste regeringspartij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in maart 49 procent van de stemmen gekregen. Maar volgens oppositieleider Kumba Yala is met de uitslag gefraudeerd. Hij wil daarom niet deelnemen aan de tweede ronde op 29 april.

Telegraaf,
do 12 apr 2012, 22:43