“Eenling vormt grootste gevaar”

Gestart door Ace1, 21/04/2012 | 00:44 uur

Elzenga

De bericht/verslaggeving rond het proces van Breivik vind ik in dit kader om het koud van te krijgen....de koelbloedigheid beangstigend.

Ace1

#1
Terreur.

Doorgeslagen eenlingen vormen de grootste bedreiging voor de veiligheid in ons land.
Dat concludeert de AIVD.

Het aantal 'jihadistische reisbewegingen' is vorig jaar toegenomen.
Dat staat in het gisteren gepubliceerde jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
"Het aantal jihadistische reisbewegingen was in 2011 groter dan in voorgaande jaren en Nederlandse jihadisten slaagden er bovendien vaker in om aansluiting te vinden bij sleutelfiguren binnen internationaal opererende netwerken."
Het gaat daarbij om geradicaliseerde moslims die naar de regio Pakistan, Afghanistan reizen om daar deel te nemen aan de strijd
en te trainen om in eigen land aanslagen te plegen. "Elders in Europa hebben in 2011 aanhoudingen plaatsgevonden die verband
hielden met het voorbereiden van aanslagen door personen die in de regio Afghanistan-Pakistan waren getraind."
Ook binnen Nederland zijn jihadisten actief, maar volgens de AIVD zijn die 'weinig coherent georganiseerd'.
"Jihadisten in Nederland die willen deelnemen aan de jihad, kiezen er doorgaans nog steeds voor om dit buiten ons land te doen.


"Ontwikkelingen in 2011, zoals de aanslagen in Noorwegen door Anders Breivik en de ontdekking van een mogelijk rechts-terroristisch netwerk in Duitsland, de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), hebben op het Nederlandse rechts-extremisme
nauwelijks tot geen invloed gehad."
De AIVD ziet geen verbanden tussen Anders Breivik, zijn gedachtegoed en Nederlandse rechts-extremisten en evenmin tussen de NSU en Nederlandse rechts-extremisten. Of het nu om terrorisme uit de hoek van moslim-extremisten gaat of om rechts-extremisten, het gevaar komt van eenlingen, lone wolves.
"De aanslagen van Anders Breivik in en rond Oslo in juli 2011 illustreren dat aanslagen door een solistische dreiger niet zijn  voorbehouden aan jihadistisch terroristen." Over de dreiging van acties door zo'n alleen opererende doorgeslagen figuur,
valt moeilijk een beeld te vormen, concludeert de AIVD.

"Terroristische dreigingen ontwikkelen zich onvoorspelbaar, in korte tijd en buiten de Nederlandse grenzen." Hele grote veranderingen in het dreigingsbeeld zijn er niet vergeleken met een jaar geleden, maar, zo waarschuwt de AIVD, 'de mogelijkheid van een terroristische aanslag blijft er een om rekening mee te houden'.

Bekende jihadreizigers
De AIVD constateert meer 'jihadistische reisbewegingen'. Hoeveel mensen vanuit Nederland afreizen naar Pakistan of
Afghanistan is onbekend.
Ismail A. en Jason W., leden van de Hofstadgroep, zouden in Pakistan zijn getraind. Zij gooiden in 2004 een handgranaat naar leden van een arrestatieteam. A. en W. behoren samen met Mohammed B. tot een klein groepje Nederlandse terreurverdachten dat daadwerkelijk tot geweld is overgegaan.
Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnoui uit Eindhoven werden in 2002 doodgeschoten in de Indiase provincie Kashmir. Zij zouden als jihadisten zijn afgereisd.
Samir A. reisde in 2003 met een vriend naar Tsjetsjenië om zich aan te sluiten bij de strijd tegen de Russen. Ze werden bij de grens met Oekraïne tegengehouden.

Spion
"Prinses Mabel" was erg belangrijk"
Prinses Mabel heeft in de jaren negentig gewerkt als agent en informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. Dat staat volgens HP/De Tijd in het boek De Dienst, de memoires van oud-BVD'er Frits Hoekstra. Ze had destijds een relatie met de Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Sacirbey en verkreeg zo voor de dienst belangrijke informatie.

http://www.newreadmetro.com/show/en/MetroHolland/20120420/1/4/#