Reaktie bonden op bezuinigingen

Gestart door -Peter-, 03/04/2003 | 17:41 uur

Wout

Mooi zo! Eindelijk duidelijke taal van de bonden! Dat werd tijd!

-Peter-


Uit een brief aan de Tweede Kamer over de personele reducties bij Defensie blijkt dat staatssecretaris van Defensie, Van der Knaap, goochelt met cijfers over reducties die er de komende tijd bij Defensie op stapel staan. Een volstrekt gebrek aan verantwoordelijkheid, vinden de vakbonden van defensiepersoneel. Daarmee misleidt hij de Kamer en de militairen en burgers bij Defensie. Personeel dat daar op termijn de dupe van zal worden. Dat zullen de bonden niet accepteren.  
 
De informatie die de vakbonden namelijk eerder via de staatssecretaris en de bevelhebbers bereikte, geeft een totaal ander beeld dan nu in de brief wordt vermeld. In de brief staat dat er dit jaar 600 functies zullen verdwijnen.  
 
Een rekensom van de vakbonden leert echter dat het hier gaat om minimaal 1400 mensen. Volgens de Defensiebegroting moeten ook nog eens 800 mensen dit jaar verdwijnen. Dit is overigens slechts het begin van een veel omvangrijkere personele reductie in de komende jaren.  
 
In de periode tot 2007 zullen tenminste 4800 mensen moeten verdwijnen. Daarnaast resteren nog ongeveer duizend overtollige mensen uit eerdere taakstellende reducties die ook zo snel mogelijk moeten worden geschrapt. Van der Knaap sprak eerder over een reorganisatie bij Defensie die zijn weerga niet kent. De brief van vandaag impliceert echter dat 'het allemaal wel meevalt' en er sprake is van een reductie van 'slechts' 600 banen.  
 
De vakbonden zijn verbijsterd en zijn van mening dat Van der Knaap zich onttrekt aan zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van het defensiepersoneel.  
 
In een brief aan de minister van Defensie zullen de vakbonden duidelijkheid eisen op de vragen wanneer en hoeveel mensen er bij Defensie verdwijnen. De huidige taken kunnen op deze manier niet langer worden uitgevoerd.  
 
Verder eisen zij de garantie voor een uitstekend sociaal beleidskader wanneer het huidige op 1 januari 2004 afloopt. Van Van der Knaap, die zegt een sociaal gezicht te hebben, mag immers worden verwacht dat hij alles in het werk zal stellen om werk- en inkomensverlies te voorkomen. Bovendien zal Van der Knaap zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door zo snel mogelijk met de Tweede Kamer in discussie te gaan over de vraag hoe de Landmacht, de Luchtmacht, de Marine en de Marechaussee er uit moeten zien. Als representanten van de bevolking moeten zij, in een wereld die in brand staat, bepalen wat er van Defensie wordt verwacht.  
 
Het mag duidelijk zijn dat de bonden zich beraden op acties. De vakbonden zullen een nieuwe periode van verzuring niet toe staan. De bonden eisen dat voor defensiepersoneel waarvoor ontslag dreigt, er mogelijkheden moeten worden gecreĆ«erd om binnen bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of de politie een andere baan te vinden.  


Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...