Roken vanaf volgend jaar verboden in Ierse pubs 31-01-2003

Gestart door -Peter-, 31/01/2003 | 09:35 uur

-Peter-

Citaat
In cafés en op alle andere plekken waar wordt gewerkt in Ierland mag met ingang van volgend jaar niet meer worden gerookt. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt.

De maatregel komt als een verrassing. Vorig jaar kwam minister van volksgezondheid Micheal Martin weliswaar met een wetsvoorstel om roken in openbare gelegenheid aan banden te leggen, maar cafés werden in dat voorstel niet genoemd.

Martin presenteerde donderdag een onderzoeksrapport van de overheid waarin staat dat meeroken op het werk er mede verantwoordelijk voor is dat mensen kanker en hartkwalen krijgen. Ik doe dit omdat, en dit rapport maakt dat onontkoombaar duidelijk, ik geen keus heb, zei de minister, die ook zei dat het verbod een enorme culturele verandering met zich meebrengt. Om de mensen de tijd te geven om aan het idee te wennen gaat het verbod pas volgend jaar in, aldus Martin.

Volgens de minister heeft onderzoek door zijn ministerie uitgewezen dat een meerderheid van de Ieren het instellen van rookvrije gedeelten in pubs niet afdoende acht. De organisatie van pubeigenaren liet weten het verbod te zullen aanvechten, maar de bond van horecapersoneel juicht het verbod juist toe. Volgens de bond overlijden jaarlijks naar schatting 150 barkeepers aan de gevolgen van meeroken.

[bron: www.nieuws.nl]
© 2002 Novum Nieuws / Associated Press

Dus vanaf volgend jaar willen we niet meer naar ierland baas! ;D
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...