Spanningen in Venezuela

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 16/02/2014 | 13:02 uur

Elzenga

#95
Zelfmoordmissies zijn nogal in dezer dagen...maar ik denk niet dat het Venezolaanse regime daar op uit is..en liever nog wat langer aan de macht blijft. Elk militair avontuur richting onze eilanden zal voor de VS namelijk een reden zijn Venezuela keihard militair aan te pakken en het regime te toppelen. Ik heb begrepen dat buurlanden als Guyana eerder te maken kunnen krijgen met Venezolaanse agressie. Als ook Colombia.

Ik denk dat bij de discussie over nut en noodzaak van een sterkere krijgsmacht dit dreigingsbeeld niet echt goed zal bijdragen aan meer begrip daarvoor.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Enforcer op 03/06/2015 | 19:16 uur
Die F16's uit Jordanië terug halen dan? Of de Amerikanen wat laten stationeren?

Zie aanpassing #90


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Enforcer op 03/06/2015 | 19:16 uur
"We moeten niet doen alsof de Krijgsmacht op z'n gat ligt. ..... kunnen we dat allemaal uitstekend blijven bolwerken." Natuurlijk.

Hard internationaal op je bek gaan is de beste les die politici kunnen leren, helaas gaat dat ten koste van burgers en militairen....


Enforcer

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/06/2015 | 19:08 uur
Ze zouden om te beginnen van HATO weer een Forward Operating Base (FOB) moeten maken met een detachement F16's inclusief een patriot batterij. Het stations schip zou geen OPV meer moeten zijn (leuk voor bovenwindse eilanden) maar minimaal een M fregat welke tijdens verhoogde spanning moet worden ondersteun door een LCF en een onderzeeboot.

Maar ja... schraalhans keukenmeester.  :sick:

Die F16's uit Jordanië terug halen dan? Of de Amerikanen wat laten stationeren? Welke Patriot? Die nu allemaal in revisie zijn na Turkije?

"We moeten niet doen alsof de Krijgsmacht op z'n gat ligt. ..... kunnen we dat allemaal uitstekend blijven bolwerken." Natuurlijk.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#91
Citaat van: Enforcer op 03/06/2015 | 19:00 uur
En ondertussen biedt de VVD de Krijgsmacht een doekje voor het bloeden. Hoe hypocriet?!

Ze zouden om te beginnen van HATO weer een Forward Operating Base (FOB) moeten maken met een detachement F16's (kunnen ook, zoals in het recente verleden, de Amerikanen zijn)  inclusief een patriot batterij. Het stations schip zou geen OPV meer moeten zijn (leuk voor bovenwindse eilanden) maar minimaal een M fregat welke tijdens verhoogde spanning moet worden ondersteun door een LCF en een onderzeeboot.

Maar ja... schraalhans is keukenmeester.  :sick:


Enforcer

En ondertussen biedt de VVD de Krijgsmacht een doekje voor het bloeden. Hoe hypocriet?!

Lex

Venezuela, een tikkende tijdbom aan de grens van ons Koninkrijk

Opinieartikel Ten Broeke/Van Kappen (VVD)

In Nederland kijken we met grote zorg naar de mensonterende gevolgen van de bootmigratie aan de Europese zuidgrenzen. Terecht, maar op amper 30 kilometer van onze eigen grens dreigt een escalatie met een potentiële militaire dimensie. Een dreiging die eveneens bootmigratie kan veroorzaken. Slechts gescheiden door een smal stukje Caribische Zee is Venezuela, het grootste land dat grenst aan ons Koninkrijk, aan het veranderen in een tikkende tijdbom die ieder ogenblik in ons gezicht kan ontploffen.

Problemen ernstig verslechterd

De problemen in deze Zuid-Amerikaanse, socialistische 'heilstaat' zijn niet nieuw, maar het afgelopen jaar wel ernstig verslechterd. Na zijn dood in 2013 liet de voormalige president Hugo Chávez een land achter dat aan de rand van de afgrond bungelt. Zijn 'socialisme in de 21ste eeuw' leidde in de praktijk tot ontstellende corruptie en wanbeheer en heeft de Venezolaanse economie volledig uitgehold. Venezuela beschikt over de grootste oliereserves ter wereld en is daarvan voor de helft van haar nationaal inkomen afhankelijk. Toch is de genationaliseerde oliesector totaal verwaarloosd. Ook is er een groot tekort aan voedsel, een torenhoge inflatie en vindt men lege schappen in de supermarkten. Alledaagse levensmiddelen zijn voor gewone burgers onbetaalbaar. Onder de huidige president Maduro is daardoor een explosieve mix ontstaan van sociale onrust en economische chaos. Maduro reageert met ordetroepen in het binnenland en spierballentaal richting het buitenland.

President Maduro zit in het nauw

Ons Koninkrijk heeft de relatie met Venezuela als buurland met de aangrenzende (ei)landen Aruba, Bonaire en Curaçao tot nog toe succesvol gekalmeerd. Een 'ongemakkelijke' buur waarvan, zo luidde de terechte analyse in Den Haag, de revolutionaire retoriek voor lief kon worden genomen zolang het maar stabiel bleef. En relatief stabiel was Venezuela: hoge olie-inkomsten verschaften lange tijd een dekmantel waarmee de deplorabele staat van de economie kon worden verdoezeld. Dat veranderde acuut toen de olieprijzen in 2014 plotseling halveerden en het Venezolaanse regime haar begroting niet meer sluitend kreeg. De enorme lasten van zijn socialistische agenda, bedoeld om het volk te paaien, hebben Maduro financieel en qua binnenlands aanzien in het nauw gedreven.

Vluchtelingenstromen

Uit een door de VVD gevraagde analyse over Venezuela blijkt echter dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken hierin geen aanleiding tot grote verandering ziet. Het gevaar van onderschatting ligt op de loer. De combinatie van lege supermarkten, een aaneenschakeling van stroomstoringen en om zich heen grijpende criminaliteit drijft veel Venezolanen namelijk tot wanhoop. En terwijl het land implodeert kunnen ook vluchtelingenstromen op gang komen. Brazilië, Guyana en Colombia sloten al hun grenzen, maar Curaçao, Bonaire of Aruba liggen binnen twee uur varen. En al zullen de ABC-eilanden niet het Zuid-Amerikaanse Lampedusa worden, de korte afstand en de vele familiebanden maken bootmigratie bepaald niet onwaarschijnlijk. Helemaal nu de minister-president van Aruba, Mike Eman, heeft aangegeven dat Aruba "alle vluchtelingen tolerant en gastvrij zal ontvangen." Migranten die Curaçao of Aruba weten te bereiken kunnen deze eilanden vervolgens als een springplank naar Nederland gebruiken. Wie Bonaire bereikt is bovendien staatsrechtelijk gezien al in Nederland.

Buitenlandse vijandsbeelden

Intussen moet ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat Maduro buitenlandse avonturen op touw zal zetten om de aandacht af te leiden van al zijn interne problemen. Het creëren van buitenlandse vijandbeelden om het volk te mobiliseren doen het altijd goed in Venezuela. Maduro heeft Amerika er al van beschuldigd demonstranten op te stoken en een staatsgreep tegen hem te leiden. Om het land te redden van 'imperialistische en fascistische dreigingen' heeft de president speciale bevoegdheden van het parlement gekregen. Venezuela zou zich voorbereiden op "alle denkbare scenario's".

Dreigende taal nog niet verdwenen

Ook ten tijde van president Chávez werd dreigende taal richting Nederland niet geschuwd. Zo beweerde Chávez dat Aruba, Bonaire en Curaçao onderdeel zouden zijn van Venezuela. Die claim werd ondersteund met 'verdwaalde' Venezolaanse militaire vliegtuigen, die zonder toestemming over de eilanden vlogen. Ook beschuldigde Chávez Nederland ervan de Verenigde Staten te ondersteunen in militaire plannen tegen Venezuela, door de Amerikanen militaire toegang te verlenen tot de Benedenwindse eilanden. De spanningen liepen zo hoog op dat Nederland zich in 2005 wel even grote zorgen maakte over een mogelijke militaire aanval van Venezuela op het Caribische deel van ons Koninkrijk.

Die dreiging is niet met president Chávez verdwenen. Zijn veel minder charismatische opvolger Maduro liet, nadat een Venezolaanse diplomaat werd gearresteerd op Aruba, bewust een diplomatieke rel ontbranden die door Den Haag ternauwernood kon worden geblust. Niet alleen naderden Venezolaanse marineschepen plotseling Aruba en Curaçao, maar in een TV-toespraak van februari dit jaar stelde Maduro de eigen defensieve zones zodanig bij dat deze nu ook de Benedenwindse eilanden en St. Maarten omvatten. De president claimde daarmee ongeoorloofd het recht zich te mogen verdedigen in het luchtruim van ons Koninkrijk. Eerder dit jaar werd al een privévliegtuigje boven internationale wateren neergehaald door de Venezolaanse luchtmacht. Het vliegtuigje kwam vervolgens neer vlak voor de Arubaanse kust.

Instabiele, tikkende tijdbom

Signalen uit het verleden en heden dwingen Nederland ertoe rekening te houden met een instabiele, tikkende tijdbom op slechts tientallen kilometers van onze directe buitengrens. Nederland moet waakzaam zijn ten aanzien van het toenemende dreigingsbeeld uit Venezuela. Blijven wegkijken is gevaarlijk. Wat de eilanden overkomt bij escalatie wordt namelijk onherroepelijk ook een Nederlands probleem.

The Post Online, 03-06-2015

Zander

Zijn ze aan het zoeken naar een reden om Venezuela militair aan te pakken of zo??

Het lijkt wel of de VS zoekt naar voldoende bewijs om aan te kunnen tonen dat Venezuela een bedreiging is voor de VS en de regio, om ze vervolgens op wat voor wijze dan ook aan te kunnen/mogen pakken.

Lees ik het verhaal als enige zo?
People are sheep

Zeewier

U.S. DEA Meets With Venezuelan Defectors In Curaçao, Panama And Colombia
U.S. probe targets No. 2 official Diosdado Cabello, several others, on suspicion of drug trafficking and money laundering

CabelloWASHINGTON, WILLEMSTAD –  U.S. prosecutors are investigating several high-ranking Venezuelan officials, including the president of the country's congress, on suspicion that they have turned the country into a global hub for cocaine trafficking and money laundering, according to more than a dozen people familiar with the probes.

An elite unit of the Drug Enforcement Administration in Washington and federal prosecutors in New York and Miami are building cases using evidence provided by former cocaine traffickers, informants who were once close to top Venezuelan officials and defectors from the Venezuelan military, these people say.

A leading target, according to a Justice Department official and other American authorities, is National Assembly President Diosdado Cabello, considered the country's second most-powerful man.

"There is extensive evidence to justify that he is one of the heads, if not the head, of the cartel," said the Justice Department official, speaking of a group of military officers and top officials suspected of being involved in the drug trade. "He certainly is a main target."

To build cases, U.S. law-enforcement officials work with Venezuelan exiles and others to locate and recruit disaffected Venezuelans.

"We get people out of Venezuela, and we meet with them in Panama, Curaçao, Bogotá," said a former intelligence operative who works with U.S. officials to recruit and debrief Venezuelans who have evidence of links between Venezuelan officials and the drug trade.

Former Venezuelan military officers and others living outside the country provide help by contacting their former comrades and urging them to defect, the recruiter said. If the defector can provide useful information, the recruiter said, he is flown to the U.S. and a new life.

"What does the U.S. want?" said the recruiter, who has been working Venezuelan cases since 2008. "The U.S. wants proof, evidence of relations between politicians, military officers and functionaries with drug traffickers and terrorist groups."

Source: Wall Street Journal

http://curacaochronicle.com/main/u-s-dea-meets-with-venezuelan-defectors-in-curacao-panama-and-colombia/

Zeewier

Venezuela And Colombia At Odds After Drug Plane Crashes In Caribbean Sea
plane-going-down


CARACAS – Venezuela and Colombia are at odds over the events leading up to a small plane, loaded with 1.2 tonnes tonne of cocaine, crashing into the Caribbean Sea on Wednesday as it was being intercepted.

Both are taking responsibility for the operation that foiled the drug smuggling attempt.

The unidentified pilot, whose body was recovered from the wreckage along with the drugs packaged in one-kilogramme parcels, was travelling with a Mexican passport.

Soon after the plane crash, the Colombian air force said the Hawker 800 aircraft had taken off from Venezuela and was headed to Central America.

It blamed the crash that occurred in waters off the Colombian coast on a motor failing when the pilot tried to evade the military planes that had ordered it to land.

However, Venezuela's defense minister Vladimir Padrino said on Wednesday night that the plane had originated in Central America and had landed in a remote part of Venezuela for a few hours.

"We know that plane came from Central America," he said.

Padrino said his country's military shot at the plane when it took off again and then alerted their Colombian counterparts.

http://curacaochronicle.com/aviation/venezuela-and-colombia-at-odds-after-drug-plane-crashes-in-caribbean-sea/

Lex

Antwoord op vragen van de leden Bontes en Van Klaveren over de dreigende situatie in Venezuela

Brief met antwoorden op de vragen.

Kamerbrief Mindef, 02-04-2015

Lex

Maw, het interesseert ze totaal niet.

A.J.

Citaat van: Lex op 17/03/2015 | 22:52 uur
Is er reeds enige nervositeit op het Binnenhof welke dit zou rechtvaardigen? :sick:

Tegen de tijd dat daar enige nervositeit te bespeuren is springen ze allemaal op een boot. En ja, daarna ga ik me ook zorgen maken....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 17/03/2015 | 22:52 uur
Is er reeds enige nervositeit op het Binnenhof welke dit zou rechtvaardigen? :sick:

Er is heel weinig reactie op het binnenhof op dit moment, ik volg dit nauwgezet, er zijn wat voorzichtige vragen gesteld door de VVD en vandaag  door: Louis Bonte van het LiberaalFrontNL

JuVi heeft geretweet 

Louis Bontes @Louis_Bontes 
10 u 10 uur geleden   
Onrust in Venezuela: mariniers Aruba op scherp? Kamervragen gesteld aan @MinisterHennis

JuVi heeft geretweet 

Liberaal Front NL @LiberaalFrontNL 
10 u 10 uur geleden   
als de luchtmobiele brigade in hoogste staat van paraatheid te brengen. We moeten onze burgers in de Cariben beschermen! (2/2)

JuVi heeft geretweet 

Liberaal Front NL @LiberaalFrontNL 
10 u 10 uur geleden   
De gespannen situatie aan de grenzen van het koninkrijk vragen om preventieve maatregelen. De LFN roept op om zowel een LCF fregat, (1/2)




Lex

Citaat van: Elzenga op 17/03/2015 | 22:47 uur
Wanneer gaat de Karel Doorman die kant op?!  :angel:
Is er reeds enige nervositeit op het Binnenhof welke dit zou rechtvaardigen? :sick: