Defensie ondersteunt Korendijk bij calamiteiten Tiengemeten

Gestart door Ace1, 13/07/2015 | 22:19 uur

Ace1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/07/2015 | 22:42 uur
Ik begrijp dat jij binnenkort een tripje gaat maken per LCU.

Dat ligt niet in de planning, ben al een paar keer op  Tiengemeten geweest, je kunt er met de fiets goed fietsen en een bezoek aan het  Rien Poortvlietmuseum is de moeite waard.

Ros

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/07/2015 | 22:42 uur
Ik begrijp dat jij binnenkort een tripje gaat maken per LCU.

Moet hij wel  met een politie/brandweer auto of ambulance op pad.............

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ace1 op 13/07/2015 | 22:32 uur
Even voor de duidelijkheid waar ligt Tiengemeten.


Ik begrijp dat jij binnenkort een tripje gaat maken per LCU.

Ace1

Even voor de duidelijkheid waar ligt Tiengemeten.




Ace1

Calamiteitenvervoer naar natuureiland Tiengemeten wordt vanaf dit weekend tot uiterlijk donderdag uitgevoerd door een schip van defensie. De reden hiervoor is dat de veerpont St. Antonius - die normaal zorg draagt voor het eventueel overzetten van calamiteitenvoertuigen - een aantal reparaties moet ondergaan. Doordat defensie gemeente Korendijk ondersteunt, is het overzetten van calamiteitenvoertuigen gewaarborgd. Personenvervoer blijft ook mogelijk door inzet van een passagiersschip.

Unieke plek
Tiengemeten, een natuureiland beheerd door Natuurmonumenten, is een unieke plek in de gemeente Korendijk. Op het eiland zijn zes woningen permanent bewoond en zijn tien woningen in gebruik als tweede huis of vakantieverblijf. Het eiland biedt ook ruimte voor zorgboerderij 'De Idahoeve' met 26 appartementen.

Daarnaast zijn er van dinsdag tot en met zondag een aantal voorzieningen voor recreanten geopend. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan:

het Landbouwmuseum

het Rien Poortvlietmuseum

het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten

Herberg Tiengemeten

Pannenkoeken bij Hélène

Speelnatuur Tiengemeten

Op zonnige dagen wordt het eiland druk bezocht door recreanten. Bezoekersaantallen van 500 personen zijn geen uitzondering.

Vervoer naar het eiland
Veerpont St. Antonius van Natuurmonumenten zorgt voor het vervoer van bewoners, bezoekers en, indien noodzakelijk, calamiteitenvoertuigen van en naar het natuureiland. Voor het transport van calamiteitenvoertuigen zoals brandweerwagens en ambulances is het eiland afhankelijk van de St. Antonius.

Strenge eisen
Gezien de zwaarteklasse van het water dat bevaren wordt, het zgn. Vuile Gat, worden er strenge technische eisen gesteld aan het schip. De St. Antonius is in Nederland het enige, gekeurde schip dat in dergelijk water mag varen en dat ook voertuigen kan overzetten in de omstandigheden rondom Tiengemeten. Voor personenvervoer zijn er meerdere alternatieven.

Helpende hand van defensie
De St. Antonius moet maandag 13 juli naar de werf i.v.m. een aantal reparaties aan o.a. de aandrijving en de besturing van het schip. Defensie stelt gedurende de periode dat de St. Antonius op de werf is een LCU (landing craft utility) en personeel van het Corps Mariniers beschikbaar. De LCU is in staat om meerdere (brandweer)voertuigen gelijktijdig naar Tiengemeten te vervoeren.

Voordat het LCU operationeel ingezet wordt, zorgen hulpdiensten en defensie dat zij op elkaar ingespeeld zijn om adequaat te kunnen handelen en een veilige overtocht te garanderen ten tijde van een incident. Om die redenen wordt er direct na aankomst van het vaartuig op zondag 12 juli proefgedraaid.

Eerdere samenwerking
In het kader van 'Samen Sterker' is er in november 2013 door onder andere Defensie geoefend met het ontruimen van het eiland Tiengemeten. Naar aanleiding van de samenwerking met defensie in dit oefenscenario heeft de gemeente Korendijk een verzoek gedaan om ondersteund te worden voor het calamiteitenvervoer naar Tiengemeten.

De gemeente Korendijk en Natuurmonumenten zijn blij met de ondersteuning door defensie in deze unieke situatie. Op deze manier kan de veiligheid ook in de toekomst gewaarborgd worden!

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/defensie-ondersteunt-korendijk-bij-calamiteiten-tiengemeten