Abbas, Obama en Netanyahu bijeen

Gestart door Elzenga, 22/09/2009 | 23:30 uur

Elzenga

Abbas, Obama en Netanyahu bijeen
Uitgegeven:    22 september 2009 20:52
Laatst gewijzigd:    22 september 2009 22:06

NEW YORK - De Amerikaanse president Barack Obama heeft er dinsdag in New York bij zowel zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen zo snel mogelijk de onderhandelingen te hervatten.
© ANP

De drie kwamen samen in de marge van de klimaattop en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het VN-hoofdkwartier.

Het was de eerste ontmoeting van Netanyahu en Abbas sinds Netanyahu in maart premier werd.

De twee gaven elkaar volgens Amerikaanse media een hand. De Israëlische premier zei na afloop dat de drie het er over zijn ''dat gesprekken snel zouden moeten beginnen''.

Het vredesproces zou zonder voorwaarden vooraf weer moeten hervat, aldus Netanyahu.

Hindernissen

Obama zei dat de partijen ''ondanks alle hindernissen vooruit moeten'' en ''niet meer telkens een stap vooruit en twee achteruit''.

Hij kondigde aan dat de speciale Amerikaanse gezant George Mitchell komende week de Palestijnse president en de Israëlische premier ontmoet.

Half oktober maakt Obama's minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, een eerste balans van de voorziene onderhandelingen op.

Afzonderlijk

Voor het gesprek van het drietal sprak Obama langer dan voorzien met Netanyahu en Abbas afzonderlijk. De Amerikaanse president meende dat er sinds januari bescheiden vooruitgang is geboekt.

De Palestijnse onderhandelaars eisen dat Israël eerst de kolonisatie van bezet gebied stopzet voor er weer gesproken kan worden.

Met name de uitbreiding van joodse kolonies moet stilgelegd. Ook Obama heeft dat herhaaldelijk van Netanyahu gevraagd.
© ANP