Britse legertop: troepen uit Irak naar Afghanistan

Gestart door Cobra4, 29/09/2006 | 17:32 uur

Cobra4

Britse legertop: troepen uit Irak naar Afghanistan

LONDEN - Het Britse leger moet zich deels terugtrekken uit Irak en zich concentreren op Afghanistan. Dat stelden hoge Britse officieren vrijdag in de krant The Guardian.

Een deel van de legertop is gefrustreerd door de trage opbouw van het Iraakse leger en de veiligheidsdiensten. De officieren willen troepen verplaatsen naar Afghanistan, waar ze nuttiger zouden kunnen worden ingezet. Volgens de legerchefs zijn er grenzen aan wat de Britse troepen in het zuiden van Irak kunnen bereiken. Ook is het tijd dat Irakezen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid.

De legertop maakt zich ook zorgen over de uitkomst van recente opiniepeilingen, waaruit blijkt dat steeds meer Britten zich keren tegen de Britse militaire aanwezigheid in Irak. Dat zou een slechte invloed hebben op het moreel van de troepen en het werven van rekruten.

Minister van Defensie Des Browne ontkende dat er een breuk is tussen de politiek en het leger. ,,De legertop deelt mijn visie dat we een belangrijke taak te vervullen hebben in Irak. Bovendien hebben we een verantwoordelijkheid jegens de Iraakse bevolking", aldus Browne.

De Britten hebben in totaal 7500 militairen in Irak gelegerd. De Amerikanen zouden volgens The Guardian grote druk uitoefenen om het terugtrekken van die militairen te voorkomen.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn