NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Lex


bergd


Crisiscommunicatie Caribisch Nederland niet op orde bij ramp 

Nu.nl Gepubliceerd: 20-09-17 20:03

De middelen voor crisiscommunicatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba laten behoorlijk te wensen over tijdens een ramp. Dat staat in een kritisch rapport over deze Caribische eilanden, dat al gereed was voor de verwoestende orkaan Irma.

De onderzoekers schrijven dat er tijdens een ramp forse problemen kunnen ontstaan. Daardoor neemt het risico toe op slachtoffers en letsel, vooral als er snelheid is geboden zoals bij brand, medische noodsituaties en rampen.

Tijdens een ramp of crisissituatie zijn onder andere de orkaanbestendigheid van masten, verouderde apparatuur, geringe beschikbaarheid van satelliettelefoons en de onderlinge communicatie tussen de hulpdiensten problematisch, aldus de onderzoekers. Eén van de eerste prioriteiten na orkaan Irma was het herstellen van de communicatie.

In het rapport dat door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer is gestuurd, staat een behoorlijk aantal aanbevelingen. Blok gaat met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) en de gezaghebbers van de eilanden overleggen over de aanpak.

Reinier

Uit een langer artikel van CNN
For first time in 300 years, no one is living on Barbuda

"For the first time in 300 years, there's not a single living person on the island of Barbuda -- a civilization that has existed in that island for close to, over 300 years has now been extinguished."
........
"We're a $1 billion economy facing a $250 million problem," he said. "We need to look at how we get this island back into shape."
........
Antigua and Barbuda is in a different situation from other hard-hit Caribbean islands that are territories of larger and richer nations that can step in to help rebuild: the United States, the United Kingdom, France and the Netherlands, for example.
"Antigua is a tiny place, and we have no godfather," Sanders told CNN.
http://edition.cnn.com/2017/09/15/americas/irma-barbuda-population-trnd/index.html

Op Sint Maarten mogen ze dan wel klagen over Nederland en willen sommige politici (voor eigen gewin) misschien wel uit het Koninkrijk, maar dan zou het lot van Sint Maarten hetzelfde zijn als Barbuda en Antigua.
Hopelijk gaan ze zich dat daar ook beseffen (...) En in Den Haag ook; Sint Maarten is te klein en ontbreekt de capaciteiten om een 'echt' land te zijn.

DvdW

Beladen van de Karel Doorman is begonnen

Het was gistermiddag nog vrij rustig op en rond de Karel Doorman. Niets anders dan stilte voor de storm, terwijl achter de schermen al het nodige gebeurde. Er waren al meer goederen aangemeld dan in en op het schip passen. Wat precies meegaat was nog niet bekend, wel dat er in korte tijd heel hard gewerkt moet worden om alles aan boord te krijgen zodat de Doorman woensdag kan beginnen aan de reis naar het zuiden.

Lees verder: https://marineschepen.nl/nieuws/laden-Karel-Doorman-begonnen-190917.html
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Parera

#1626
Update Karel Doorman

Volgens marineschepen.nl zal de DMAN 2 LCVP's, 1 FRISC en een aantal Rhibs meenemen. De kans dat er helikopters meegaan word door de commandant ingeschat als zeer klein.
Mogelijk komt er nog een aparte Rhib van de hydrogafische dienst aanboord voor het uitvoeren van hydrografisch werk in de havens en rondom de eilanden.

Na het lossen van de meegenomen hulpgoederen zal het schip beschikbaar gesteld worden aan de CZM-CARIB, wat de taken gaan worden is nog niet duidelijk. Dit kan variëren van hotel capaciteit, watermaken tot transport tussen Curaçao en de eilanden. Aan boord zal ook brandstof meegenomen worden voor de Nederlandse, Britse &Franse schepen/helikopters te kunnen voorzien van brandstof. De DMAN zal volgens de huidige planning medio november terug moeten zijn in Den Helder.

Persoonlijk ben ik nooit voorstander geweest van een 2e JSS maar met deze inzet begin ik wel het nut in te zien van een 2e JSS, maar dat is voor een andere discussie.

Update Orkaan Maria Maria is opgeschaald naar een Cat.5 orkaan en zal nog steeds over Dominica trekken.

Parera

#1625
Update Orkaan Maria Maria is nu een Cat. 4 orkaan met windsnelheden van 115 knopen gemeten. Volgens de laatste voorspellingen zal de orkaan recht over Dominica trekken en vervolgens overzee door naar Puerto Rico gaan waar deze weer vol over het eiland heen zal trekken. De eilanden Saba en St. Eustatius liggen wel in het gevaren gebied en zullen zeker overlast ondervinden van de orkaan, laten we hopen dat de schade beperkt blijft op deze eilanden.

Citaat
Coördinatiecentrum op Curaçao voor hulp aan getroffen eilanden
Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York besloten om een coördinatiecentrum op te richten op Curaçao. Het centrum moet de hulp stroomlijnen aan de Caribische eilanden die getroffen zijn door orkaan Irma. Het centrum wordt gevestigd op de Nederlandse marinebasis in Willemstad.

Minister Koenders noemt het coördinatiecentrum een belangrijke stap. "Je kan wel van alles afspreken op het niveau van regeringsleiders of ministers, maar het gaat vooral om de hulp ter plekke. Het zijn kleine eilanden met kleine praktische vragen."

Samenwerking
Koenders wil ook een hechtere samenwerking met de Franse autoriteiten op Sint-Maarten. "Tussen het Franse en Nederlandse gedeelte zijn de relaties wel goed, maar historisch is daar een beetje spanning tussen geweest, ook omdat ze verschillend worden geregeerd. We hebben hier afgesproken om de samenwerking te verbeteren."

Koenders had de afgelopen dag in New York een bijeenkomst met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de Caribische eilanden. Die ontmoeting stond grotendeels in het teken van noodhulp aan de getroffen eilanden. De Verenigde Naties hebben twaalf miljoen dollar aan noodhulp toegezegd en VN-medewerkers zijn inmiddels op Sint-Maarten gearriveerd om de schade op te nemen.

De deelnemende landen spraken ook al voorzichtig over de wederopbouw van de eilanden, een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren. Koenders pleit voor een radicaal andere aanpak en wil orkaan Irma aangrijpen om de eilanden klimaatbestendig te maken. "Als we nu niet helpen de eilanden anders op te bouwen, dan gaat het bij de volgende orkaan allemaal weer plat. Dat is niet nodig."

Koenders wijst naar het voorbeeld van Bangladesh, waar in het verleden soms honderdduizenden doden vielen bij orkanen. "Nu komen in Bangladesh tienduizend mensen om het leven. Dat is altijd nog te veel, maar het is een stuk minder omdat daar nu anders wordt gebouwd. Ze hebben een betere kustbewaking en ze waarschuwen mensen nu veel vroeger."

[Bron: NOS @ Artikel ]



Parera

#1624
Update Orkaan Maria
Twee teams van het Korps Mariniers zijn opnieuw naar Saba en St. Eutstatius gestuurd om de eilanden voor te bereiden op orkaan Maria.
De orkaan zal waarschijnlijk maandag avond tot dinsdag ochtend lokale tijd ten zuiden van de eilanden passeren. Maria is op dit moment een Cat. 2 orkaan met windsnelheden gemeten van 95 knopen, bij 96 knopen of hoger had de orkaan als Cat.3 doorgegaan.

De PELI en ZLND zijn onderweg naar Curacao om zich te beladen met nieuwe hulpgoederen en ook uit voorzorg voor Maria. De schepen zullen zo snel mogelijk terug keren naar de bovenwinden.

Orkaan Maria op satelliet infra rood beelden via de Meteo dienst Curacao.


Foto via https://twitter.com/C_ZMCARIB
Duitse A-400M met civiele C-130 (L-382) en Antonov An-124 op Hato, Curacao.


Zander

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/09/2017 | 10:34 uur
'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is klinkklare onzin'

https://nos.nl/l/2193555 via @NOS

Mooie verdedigende tegenreactie van Plassterk trouwens. Ondanks dat het een PvdA er is.... :omg:
People are sheep

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: DvdW op 18/09/2017 | 10:16 uur
Tussen het "Binnen de grenzen van hun mogelijjkheden" van de generaal en de verwachtingen van de premier zit misschien nogal wat ruimte...?

'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is klinkklare onzin'

https://nos.nl/l/2193555 via @NOS

DvdW

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/09/2017 | 08:51 uur
Rob Verkerk‏ @GeneraalVerkerk · 1 u1 uur geleden 

Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden.
Tussen het "Binnen de grenzen van hun mogelijjkheden" van de generaal en de verwachtingen van de premier zit misschien nogal wat ruimte...?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: A.J. op 18/09/2017 | 08:21 uur
Premier Sint Maarten zegt dat mariniers niets deden aan plunderingen


Rob Verkerk‏ @GeneraalVerkerk · 1 u1 uur geleden 

Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden.


A.J.

#1619
Hierboven (of onder, het is maar net hoe je de forumindeling hebt staan) ook al commentaar van Bregje (post van Poleme) en nu de premier die aan het zeuren is... Spullen inpakken en wegwezen dan maar.

Edit:

Citaat
,,Ik heb defensie gevraagd of ze alsjeblieft mariniers voor de deur wilden zetten. Ze zeggen: Breg, ik wil wel met tien man komen, maar we hebben niet genoeg handjes. Uiteindelijk, met heel veel moeite van de overheid, hebben ze mij vier man gegeven.

NRC

Zie hier het probleem Bregje... Waar was je toen defensie wegbezuinigd werd?

A.J.

Premier Sint Maarten zegt dat mariniers niets deden aan plunderingen

''Nederlandse mariniers keken toe bij de plunderingen en deden niets." Dat zegt premier William Marlin van Sint Maarten maandag in een interview met NRC. Marlin weerspreekt verwijten aan het adres van zijn regering over de nasleep van orkaan Irma.
De premier stelt dat er al voor de orkaan afspraken waren gemaakt over de ordehandhaving, die niet werden nageleefd. Volgens Marlin was er sprake van miscommunicatie tussen verschillende instanties. ''De avondklok werd niet gehandhaafd, er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar - en deden niets."

Ook over het aanwezige materiaal voor noodhulp is volgens de premier miscommunicatie ontstaan. Die was te wijten aan de mariniers, suggereert Marlin.

Klinkklare onzin
"Klinkklare onzin", noemt Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk de aantijgingen van Marlin. "Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden", aldus de commandant op Twitter. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag zegt in een reactie tegen de krant dat de Nederlandse militairen "een maximale en zeer adequate inspanning hebben geleverd", ook wat betreft de openbare veiligheid.

Financieel
Alleen financieel kan de regering van Sint Maarten volgens de premier de ramp niet aan, omdat het eiland als gevolg van orkaan Irma zijn hele economie is verloren.

Middels een inzamelingsactie op Curaçao is er omgerekend zo'n 200.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de orkaanramp. Tijdens een grote radio- en televisieactie op het eiland schatte de directeur van een grote verzekeraar dat de totale schade die uitgekeerd moet worden zo rond de anderhalf miljard euro zal zijn.

nu.nl

Parera

Citaat van: Poleme op 17/09/2017 | 23:40 uur
Volgens mij is er op het 34 vierkante kilometer grote SXM geen behoeft aan transport helikopters.

Denk eerder aan bulldozers, graafmachines, kiep-auto's met daarop een kraan met grijpbak, lieren, KL vrachtwagens met waterzuivering installaties, enzovoorts.  Om de grote puinzooi op te ruimen en voor tijdelijke drinkwater voorziening.

Helikopters zijn altijd handig, ook de verschillende bergen die gebruikt worden voor o.a. zendmasten van telefonie, internet en andere civiel/militaire comms moeten opnieuw worden opgebouwd, dit kan je doen met een vrachtwagen maar een heli tilt die mast zonder problemen de berg op. De bergen op St. Maarten vallen nog mee (hoogste 341 m), maar Statia komt al op 600 m en de hoogste berg van het koninkrijk op Saba meet 887 m hoogte. Alleen daarvoor zou je al een heli mee willen, daarnaast is er ook nog de kans op medische evacuaties na bijvoorbeeld een ongeluk bij herstel werkzaamheden kan men de patient doorvliegen naar de DMAN voor hulp. Zo zijn er nog 10 tallen redenen te verzinnen waarbij een heli goed van pas komt.

Daarnaast zijn ook alle voertuigen die je noemt benodigd eigenlijk is er aan alles tekort.

Lex

Citaat van: Poleme op 17/09/2017 | 23:40 uur
Volgens mij is er op het 34 vierkante kilometer grote SXM geen behoeft aan transport helikopters.

Denk eerder aan bulldozers, graafmachines, kiep-auto's met daarop een kraan met grijpbak, lieren, KL vrachtwagens met waterzuivering installaties, enzovoorts.  Om de grote puinzooi op te ruimen en voor tijdelijke drinkwater voorziening.
Er zijn ook nog de eilanden Saba & Sint Eustatius.