Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => KL => Topic gestart door: StrataNL op 21/01/2015 | 15:56 uur

Titel: 17 Pantserinfanteriebataljon van zwaar naar licht
Bericht door: StrataNL op 21/01/2015 | 15:56 uur
17 Pantserinfanteriebataljon van zwaar naar licht
Nieuwsbericht | 21-01-2015 | 15:23

17 Pantserinfanteriebataljon wordt dit jaar als eerste eenheid binnen 13 Lichte Brigade ‘op wiel gezet’. Binnen de Oirschotse brigade maken de CV90’s plaats voor Bushmasters en open terreinwagens van het type Mercedes-Benz 280CDi. Aan het 17de de opdracht om zoveel mogelijk ervaring op te doen met het nieuwe optreden. Bijvoorbeeld in het altijd gure oefendorp Marnehuizen, waar bos en verstedelijkt gebied samenkomen.

Van zware pantserrups naar lichte en snelle wielvoertuigen. De omvorming van gemechaniseerd naar gemotoriseerd heeft grote gevolgen voor het optreden en gebeurt daarom gefaseerd. De eerste die volgens het Concept Gemotoriseerd Optreden werkt, is de pilotcompagnie van kapitein Marcel Kerstens. "Het was flink pionieren om tot een nieuwe manier van optreden te komen, want over de samenstelling en werkwijze stond niets omschreven", kijkt Kerstens terug. "De bevindingen van de testfase en de skills en drills die we hier op groeps- en pelotonsniveau beoefenen, vormen straks de blauwdruk voor de rest van het bataljon."

Grote gebieden
De verandering heeft gevolgen. Zo heeft een eenheid met wielvoertuigen een grotere actieradius dan die met rupsvoertuigen. Een Bushmaster rijdt simpelweg verder en harder dan een CV90. De lichte brigade is dus bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van taken in grote gebieden en in verstedelijkt gebied tussen de bevolking. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Op de CV90 zit een groot boordkanon en dat hebben de wielvoertuigen nu nog niet. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Nico Boom is daarom maar deels tevreden: "Maar het bataljon probeert de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk vorm te geven en ik denk dat we goed op weg zijn."

Op 1 april 2016 moet de pilotcompagnie van kapitein Kerstens operationeel gereed zijn. De maanden daarna volgt de rest van het bataljon.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/01/21/17-pantserinfanteriebataljon-van-zwaar-naar-licht?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter