Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lex

Veel meer banen weg bij Defensie

Bij het ministerie van Defensie verdwijnen nog eens duizenden banen extra. Volgens ingewijden gaat het om 2300 arbeidsplaatsen. Eerdere bezuinigingen leidden al tot het schrappen van 12.000 banen.

Dat nog meer mensen hun baan verliezen, heeft te maken met nieuwe bezuinigingen van zo'n 350 miljoen euro.

Karel Doorman

Naar verluidt worden naast de Johan Willem Frisokazerne in Assen ook de Van Ghentkazerne in Rotterdam en de Joost Dourleinkazerne op Texel gesloten. Het ondersteuningsschip Karel Doorman, dat in aanbouw is, wordt verkocht; de Amsterdam blijft langer in de vaart tot een goedkoper bevoorradingsschip is gevonden.

De compagnie mariniers op Aruba wordt opgeheven, net als het 45e Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. De luchtmachtbasis Leeuwarden wordt een dependance van Volkel. De luchtmacht stoot de komende vier jaar 7 van de 68 F16's af.

Schiphol


Verder wordt de luchtverkeersleiding vanaf 2017 aangestuurd vanuit Schiphol. En het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen wordt in 2018 gesloten. Het regeringstoestel de Gulfstream wordt verkocht.

De betrokken manschappen zijn vanochtend geïnformeerd.

NOS,
dinsdag 17 sep 2013, 12:06 (Update: 17-09-13, 12:27)

Mourning

En hoppa weer de kaasschaaf... wat een grootse "visie" hebben onze beleidsbeslissers toch. Enige verschil is dat nu internationale samenwerking en integratie wordt gebruikt om verder te bezuinigen. Ben benieuwd of over een paar jaar we de beslissing krijgen om een aantal van die samenwerkingsprojecten op te heffen omdat het toch niet zo werkt als was gehoopt en dat een ander land alleen het dan maar moet doen (en wij in ieder geval niet).

Maar een jaar lang niets hoeven zeggen en dan met een dergelijk vodje komen. Je moet het maar durven...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

Vanwege Prinsjesdag wordt dit topic hier vervolgd.

Lex
Algeheel beheerder

Lex

Prinsjesdag 2013:

Vanwege de vele berichten die heden bekendgemaakt zijn/zullen worden en het samenvoegen van diverse deeltopics, kunnen de berichten vanaf nu hier geplaatst worden.

Lex
Algeheel beheerder

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederland schaft minimaal 34 JSF's aan - extra ontslagen bij Defensie

door Emilie van Outeren

Binnenland
Nederland schaft in totaal 37 Joint Strike Fighters aan. De luchtmacht heeft al twee van deze Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Defensie koopt er nog 35 JSF's bij ter vervanging van de huidige F-16-straaljager.

Dat maakt minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) vanmiddag bekend in haar visie op de toekomst van de krijgsmacht, melden bronnen rond Defensie.

minimaal 34 JSF's

Voor de aanschaf is 4,5 miljard euro gereserveerd. Wegens blijvende onzekerheden over de uiteindelijke kosten van de JSF (officieel F-35 genaamd) heeft het departement een marge van 10 procent ingebouwd. Bij meevallers kan de luchtmacht er mogelijk 40 krijgen. Lopen de kosten per stuk verder op, dan zijn het er minimaal 34.

In juni maakte Hennis bekend dat zij nog bijna 350 miljoen extra moet korten, bovenop de lopende bezuiniging van 1 miljard. Volgens bronnen die haar visie hebben ingezien, kost dat 2.400 functies en zullen honderden extra ontslagen vallen. Twee jaar geleden werden al het verlies van 12.000 functies en duizenden ontslagen aangekondigd.

Vandaag wordt het Defensiepersoneel met een videoboodschap van de minister geïnformeerd. Vooral op de Johan Frisokazerne in Assen zal de klap hard aankomen. Die kazerne moet sluiten.

'Kleinere krijgsmacht met volle gereedschapskist'

Hennis neemt geen drastische beslissingen om complete wapensystemen af te schaffen, zoals haar voorganger Hans Hillen (CDA) deed met de tank. Ze wil dat ook een kleinere krijgsmacht een "volle gereedschapskist heeft waarmee in elk geweldsspectrum kan worden opgetreden", aldus een bron.

Wel krijgen alle krijgsmachtonderdelen opnieuw met de kaasschaaf te maken. De marine krijgt de Karel Doorman, het nieuwe logistieke ondersteuningsschip dat in Vlissingen in aanbouw is, toch niet. Het schip, dat 400 miljoen euro kost, wordt verkocht voor het in gebruik genomen wordt.

De luchtmacht moet direct zeven van de 68 F-16's van de hand doen. Vliegbasis Leeuwarden blijft open, maar het onderhoud van de JSF wordt geconcentreerd in Volkel. De landmacht verliest naast de kazerne in Assen een pantserinfanteriebataljon.

Deelname JSF elf jaar geleden genomen

In het regeerakkoord is afgesproken dat de Algemene Rekenkamer de haalbaarheid van de aanschaf van de JSF en de visie onderzoekt. Dat instituut komt later met zijn rapport.

De definitieve beslissing om de JSF te kopen komt elf jaar na het Nederlandse besluit mee te doen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse toestel. De VVD is altijd voorstander van het gevechtsvliegtuig geweest. Voor de PvdA ligt de beslissing gevoelig.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/17/minimaal-34-jsfs-extra-ontslagen-bij-defensie/

Harald

Citaat van: Strata op 17/09/2013 | 12:18 uur
45 opgeheven, de grote vraag, wat gebeurt er dan met 43... wat dat is dan geen brigade meer te noemen toch?

En die 44 spiksplinternieuwe cv90's dan? .

verkoop .... :dead:

Flyguy

Citaat van: Strata op 17/09/2013 | 12:26 uur
Genoeg voor vandaag, ik stop ermee anders ga ik domme dingen doen. Tot morgen ofzo. Word hier nogal misselijk van.  :sick:
Blijf wel kijken, er komt nog meer aan.

Krijgen we de visie nota nog te zien?

StrataNL

Genoeg voor vandaag, ik stop ermee anders ga ik domme dingen doen. Tot morgen ofzo. Word hier nogal misselijk van.  :sick:
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

En nu gonst het van de geruchten over een nieuwe ronde volgend jaar waarbij de losse eindjes van deze ronde aan elkaar worden geknoopt zoals: wat gebeurt er met 43 mechbrig en hun nieuwe materiaal, de kazerne op Aruba, de M fregatten, de opleidingen voor de marns, de nu veel te grote logistiek etc. etc.

Jongens ik denk dat we defensieforum al kunnen beginnen op te heffen.  :dead:

StrataNL

45 opgeheven, de grote vraag, wat gebeurt er dan met 43... wat dat is dan geen brigade meer te noemen toch?

En die 44 spiksplinternieuwe cv90's dan? Sorry maar ik weet niet waar dit naar toe leid, ja de uiteindelijke opheffing van de NL strijdkrachten.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation


StrataNL

#2840
Joost Dourleinkazerne op texel dicht?? willen ze alles naar Zeeland verplaatsen ofzo, en de bivakken dan? En het amfibisch trainingscentrum??

en maar hopen dat het zo wel genoeg is geweest... het rijtje kan weer uitgebreid worden jongens!!

grrrr...  en dan leven we in het (ooit) goede Nederland
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

Citaat van: A.J. op 17/09/2013 | 12:11 uur
En nog een keer 2300 man op straat....
T' is ook weer te gek voor woorden...

A.J.

En nog een keer 2300 man op straat....

Flyguy

#2837
Citaat van: A.J. op 17/09/2013 | 11:51 uur
Van Ghent dicht, 45 opgeheven, marns vertrekken van Aruba.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7884/Prinsjesdag/article/detail/3511064/2013/09/17/Live---Oranjefans-staan-klaar-voor-komst-Gouden-Koets.dhtml

Neeeeee! roterende KL coy op Aruba?  :sick: :sick: :sick:

De van Ghent kazerne? Alles naar Zeeland?