Defensieforum.nl

Archief => Archief Vakbonden & Verenigingen => Topic gestart door: -Peter- op 21/06/2003 | 12:14 uur

Titel: [VBM|NOV] Bonden stellen kritische vragen over Irak-missie
Bericht door: -Peter- op 21/06/2003 | 12:14 uur

De bonden voor defensiepersoneel hebben tijdens de hoorzitting inde Tweede Kamer over de voorgenomen missie naar Irak op 19 juni 2003 een aantal kwesties aan de orde gesteld die naar hun mening nog niet duidelijk genoeg geregeld zijn.
Zo is het nog niet duidelijk onder welke noemer de Nederlandse militairen in Irak gaan opereren. Weliswaar ligt er een VN-resolutie (1483) ten grondslag aan de operatie, maar daarmee houdt de duidelijkheid dan ook op. De militairen gaan in ieder geval niet als VN-militairen (blauwhelmen) en opereren ook niet onder NAVO-vlag.
Defensie is nog met de Britten in onderhandeling over de juridische positie van de Nederlandse militairen. Dit leidt tot onduidelijkheid over de vraag onder welke jurisdictie de militairen vallen. Onduidelijk is ook de wijze van opereren. Met name storen de bonden zich aan het feit dat de geweldsinstructie (ROE) niet openbaar wordt gemaakt.
Verder vragen de bonden nadrukkelijk meer aandacht voor de gezondheidsrisico's van de uit te zenden militairen (klimaat, aanwezigheid resten munitie met 'depleted uranium'). Op grond van de klimatologische omstandigheden pleiten de bonden voor een verkorte uitzendduur. Zes maanden vormen een te lange uitzendperiode.

[bron: www.vbmnov.nl]